«Γι’ αυτό πετύχαμε στον Παναθηναϊκό»

«Γι’ αυτό πετύχαμε στον Παναθηναϊκό»

Ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε την κατάσταση εν μέσω καραντίνας, άγνωστες λεπτομέρειες για τη ζωή του, αλλά και για τα 13 χρόνια στον Παναθηναϊκό μαζί με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Ο προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης ΤΣΣΚΑ εγκαινίασε τον κύκλο συνεντεύξεων “TIMEOUT” των προπονητών της Ευρωλίγκας, μέσω της διοργανώτριας σε συνεργασία με την Ένωση Προπονητών.

Μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε…

Για τη ζωή στην καραντίνα λόγω του κορωνοϊού: “Προσπαθούμε να βρούμε θετικά πράγματα σε αυτή την κατάσταση. Προσπαθούμε να είμαστε πειθαρχημένοι και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών”.

Για τα παιδικά του χρόνια και για το ότι ο πατέρας του σχεδίαζε ένα μέλλον γι’ αυτόν… χωρίς μπάσκετ: “Ο πατέρας μου έπαιζε ποδόσφαιρο κι εγώ αρχικά έπαιξα ποδόσφαιρο. Ζούσα σε ένα μικρό χωριό 3.000 κατοίκων (Τρίκαλα Ημαθίας), πηγαίνοντας στο σχολείο και θέλοντας να μάθω ξένες γλώσσες. Ημουν τυχερός γιατί η μητέρα μου με έστειλε σε φροντιστήριο για να μάθω αγγλικά, ξέροντας ότι είναι σημαντικό για μένα.

Ο πατέρας μου έπαιζε μπουζούκι και είχε προσφορές να παίξει στην Αθήνα, αλλά ο παππούς μου δεν το επέτρεψε γιατί δεν είχε τα χρήματα για να τον υποστηρίξει. Έμεινε εκεί και δεν το μετάνιωσε. Έμεινε στα Τρίκαλα Ημαθίας και καλλιεργούσε σπαράγγια. Με έβλεπε να σπουδάζω γεωπονία και να τον ακολουθήσω για να μείνω στο Μόναχο ως αντιπρόσωπος για να είμαι ο συνδετικός κρίκος της παραγωγής, καθώς στο σύνολό της πήγαινε στην αγορά του Μονάχου.

Όμως τότε άρχισα να ασχολούμαι με το μπάσκετ κι αυτή ήταν η βασική μου ασχολία, σπουδάζοντας στο Ζάγκρεμπ κοινωνιολογία. Στο Ζάγκρεμπ γνώριζα ότι θα είχα την κατάλληλη εξειδίκευση και κατάφερα να πείσω τους γονείς μου ότι θα ήταν το καλύτερο για μένα. Κατάφερα να γίνω δεκτός από το πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ ως πρώτος από 120 υποψήφιους με πολύ καλούς βαθμούς”.

Για τη δύσκολη περίοδο της γέννησης της κόρης του, Αλεξάνδρας: “Η σύζυγός μου, Μαρία ήταν 53 μέρες στο νοσοκομείο και 13 μέρες στη ΜΕΘ, γιατί είχε θρόμβωση. Ηταν 53 μέρες τρόμου, αλλά δόξα τω Θεό, η Μαρία είναι μεγάλη μαχήτρια και ήρθε στον κόσμο ένα υγιέστατο παιδί”.

Για τη σχέση με τον Ομπράντοβιτς και τα συναισθήματα όταν βρέθηκαν αντίπαλοι μετά την αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό: “Το πρώτο μεταξύ μας παιχνίδι ήταν γεμάτο συναισθήματα, αλλά τίποτα δεν επηρέασε τη φιλία μας που διαρκεί πολλά χρόνια, ενώ γίναμε και κουμπάροι. Είμαστε επαγγελματίες όμως και κατά τη διάρκεια του αγώνα θέλουμε τη νίκη για την ομάδα μας και να κάνουμε το καλύτερο γι’ αυτήν. Δυστυχώς δεν μπορούμε να βλεπόμαστε συχνά, αλλά επικοινωνούμε συχνά”.

Για την συνύπαρξή τους στον Παναθηναϊκό: “Του χρωστάω πολλά για αυτά που με έμαθε όταν δουλέψαμε μαζί και του το έχω πει. Και οι δύο, όπως και ο Παναθηναϊκός κέρδισε πολλά από εκείνη την περίοδο. Ο κόσμος εκτιμά αυτά που έγιναν και ότι ήμασταν αυθεντικοί. Αυτό αντανακλά και στους παίκτες και σε όλη την ομάδα και τη διοίκηση για όσα έγιναν τότε.

Δεν ήταν και οι 13 σεζόν επιτυχημένες από άποψη τίτλων, αλλά κερδίσαμε πέντε φορές την Ευρωλίγκα, όμως υπήρξαν περίοδοι, όπως από το 2002 ως το 2007 που δεν κερδίσαμε τον ευρωπαϊκό τίτλο. Εκείνη η ομάδα με τον συγκεκριμένο προπονητή και τη διοίκηση έχτισε κάτι καλό. Ο κόσμος λέει ότι έχεις μια καλή ομάδα, πας στο Final Four και νομίζεις ότι πας βόλτα στο πάρκο. Δεν είναι βόλτα στο πάρκο, ποτέ δεν ήταν και ποτέ δε θα είναι. Είναι καλή βάση να έχεις καλούς παίκτες, αλλά η χημεία θέλει χρόνο. Είχαμε αυθεντικότητα, ειλικρινή συνεργασία και όλοι ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν. Ο καθένας μας είχε το περιθώριο να εκφράσει την άποψή του κι αυτό οφείλεται στον Ζέλικο και γι’ αυτό πετύχαμε”.

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News