«Φέτος είναι η χρονιά του Βοτανικού - Τι περιμένουμε»

Περήφανος ο Μπακογιάννης για τη Διπλή Ανάπλαση: «Επιτέλους...»

Η χρονιά του Βοτανικού θα είναι φέτος, σύμφωνα με πηγές που είναι πολύ κοντά στο θέμα, που επικαλείται το ypodomes.com. Μεγάλος στόχος είναι μέσα στο έτος να εκκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης στην περιοχή.

Τα έργα είναι σύνθετα καθώς δεν αφορούν μόνο την κατασκευή ενός γηπέδου, αλλά και την γενικότερη κατασκευή υποδομών (δρόμοι, δίκτυα κ.λπ).

Ο φορέας υλοποίησης των έργων υποδομής θα είναι ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής ενώ στο εγχείρημα θα εμπλακούν η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ο Ερασιτέχνης για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα υπουργεία Οικονομικών και ΑΝΕΠ (ίσως και Υποδομών) και τράπεζες.

Τον περασμένο Νοέμβρη, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του πρότζεκτ (Κυβέρνηση, Δήμος Αθηναίων, Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Περιφέρεια Αττικής, ΑΕΠ Ελαιώνα-Alpha Bank/Πειραιώς) υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα σύνθετο εγχείρημα καθώς η πλήρης απουσία υποδομών στο Βοτανικό προϋποθέτει και ταυτόχρονη υλοποίηση έργων που μπορεί το ένα να εμπλέκεται στο άλλο. Τα απαιτούμενα έργα εκτιμάται ότι θα κοστίσουν περίπου 160 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ), με προσπάθεια χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης. Τα έργα είναι:

Έργα Υποδομής

Τα έργα υποδομής στην περιοχή είναι μια αναγκαιότητα και έχουν γίνει πολλές φορές κινήσεις στο παρελθόν αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Στην ευρύτερη περιοχή απαιτείται η δημιουργία: δρόμων, πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, δικτύων (τηλεπικοινωνιών, ύδρευσης, αποχέτευσης κ.α.) και χώρων πρασίνου. Επίσης περιλαμβάνεται και η διευθέτηση του ρέματος Π.Δανιήλ που διατρέχει την περιοχή. Το κόστος για τις μελέτες στο Βοτανικό αγγίζει τα 1,28 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ). Το κόστος των έργων φτάνει τα 35,15 εκατ. ευρώ. (ποσό χωρίς ΦΠΑ).

Τα γήπεδα

Υπολογίζεται η κατασκευή δύο αθλητικών εγκαταστάσεων. Η πρώτη είναι το ποδοσφαιρικό γήπεδο 34.000 θέσεων όπου θα γίνει η νέα έδρα του Παναθηναϊκού. Το εκτιμώμενο κόστος αγγίζει τα 71,7 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) που περιλαμβάνει και τις αμοιβές των μηχανικών. Επιπλέον προβλέπονται αθλητικές εγκαταστάσεις 7.500 τ.μ. για τον Ερασιτέχνη με κόστος 10,7 εκατ. ευρώ και 4.500 τ.μ. για το Δήμο Αθηναίων με κόστος 5,31 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη είναι το γήπεδο μπάσκετ για τον Ερασιτέχνη. Πρόκειται για έργο κόστους περίπου 20 εκατ. ευρώ και φυσικά θα εξυπηρετεί και άλλες διοργανώσεις ή αθλήματα όπως γίνεται σε όλα τα αντίστοιχα αθλητικά συγκροτήματα.

Ποιος αναλαμβάνει το κάθε έργο

Η ΑΕΠ Ελαιώνα (δηλαδή η κοινοπραξία των τραπεζών Alpha Bank και Πειραιώς) εκτός απ’ τις δικές της κτιριακές εγκαταστάσεις (το mall πρώην Βωβού), παίρνει πάνω της ένα σημαντικό κομμάτι των έργων που αφορούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις (Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού-Δήμου Αθηναίων), τις άδειες κατεδαφίσεων και τις μελέτες υποδομών και αναλαμβάνει -με το ΦΠΑ (24%)- τα εξής:

1.Το κόστος των μελετών υποδομών στις δύο περιοχές (1.6 εκατ. ευρώ).

2.Την έκδοση άδειας κατεδαφίσεων για την περιοχή της Λ. Αλεξάνδρας(62.000 ευρώ).

3.Τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στο Βοτανικό (13.28 εκατ. ευρώ).

4.Τις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου Αθηναίων (6.5 εκατ. ευρώ).

Το Ελληνικό Δημόσιο, η Περιφέρεια Αττικής κι ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνουν κόστη 41,9 εκατ. ευρώ:

1.Το κόστος υποδομών στη Λ. Αλεξάνδρας με τις κατεδαφίσεις, τα έργα πρασίνου, με 4.38 εκατ. ευρώ.

2.Το κόστος υποδομών στο Βοτανικό, με τα έργα αποχέτευσης, οδοποιίας, πρασίνου, τα δίκτυα ΟΚΩ με 37,5 εκατ. ευρώ.

Το ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει το κόστος κατασκευής του γηπέδου  που φτάνει τα 71,7 εκατ. ευρώ. Τις μελέτες του γηπέδου θα τις αναλάβει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Αυτό που χρειάζεται για να προχωρήσει το σχέδιο είναι η ωρίμανση τεχνικά και χρηματοδοτικά του έργου που θα του επιτρέψει την έναρξη της υλοποίησης του.

Πηγή: ypodomes.com

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News