Ευρωλίγκα: Ο μεγάλος Ντομινίκ Ουίλκινς άφησε το στίγμα του

Ευρωλίγκα: Ο μεγάλος Ντομινίκ Ουίλκινς άφησε το στίγμα του

Έπαιξε μόλις δύο σεζόν στην Ευρωλίγκα, αλλά ο μεγάλος Ντομινίκ Ουίλκινς παίρνει επάξια μία θέση στους 101 κορυφαίους παίκτες…

Το αφιέρωμα της Ευρωλίγκας συνεχίζεται με τον “human highlight film”, τον Ντομίνικ Ουίλκινς που, ο Παναθηναϊκός έφερε στην Ευρώπη στα 35 του!

Ίσως το μεγαλύτερο όνομα που εμφανίστηκε στα μέρη μας μετά τη σπουδαία του καριέρα στο ΝΒΑ όπου επτά φορές συμπεριλήφθηκε στις καλύτερες πεντάδες (μία στην πρώτη) , ήταν πρώτος σκόρερ του ΝΒΑ το 1986, έπαιξε σε εννιά All Star Game και δύο φορές (1985, 1990) κέρδισε το διαγωνισμό καρφωμάτων!

Ο Ντομινίκ επιβεβαίωσε τη μεγάλη του κλάση τη σεζόν 1995-96 στον Παναθηναϊκό. Ο Ουίλκινς οδήγησε τους “πράσινους” στο τρίτο συνεχόμενο φάιναλ φορ τους (Τελ Αβίβ, Σαραγόσα, Παρίσι) αλλά αυτή τη φορά στέφτηκαν πρωταθλητές Ευρώπης με τον ίδιο να αναδεικνύεται MVP του τελικού τουρνουά!

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος του πρόσφερε απλόχερα περί τα 4εκ. δολάρια για μία σεζόν και ο Ουίλκινς τον δικαίωσε χαρίζοντας του τον πρώτο από τους έξι ευρωπαϊκούς τίτλους της ιστορίας του και τον παρθενικό από τους εννιά για τα ελληνικά χρώματα στην κορυφαία διοργάνωση.

Στον ημιτελικό μάλιστα με την ΤΣΣΚΑ πέτυχε 35 πόντους-ρεκόρ σεζόν την κατάλληλη στιγμή- ενώ στον τελικό με την Μπαρτσελόνα είχε 16 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Ο Ντομινίκ μέτρησε τότε 20,1 πόντους και 7,3 ριμπάουντ! Δεν έπαιξε όμως στα τελευταία δύο παιχνίδια των ελληνικών τελικών λόγω τραυματισμού και ο Ολυμπιακός πήρε τον τίτλο με 3-2, αφήνοντας του ένα Κύπελλο Ελλάδας στα χέρια.

Ο Ουίλκινς επέστρεψε στο ΝΒΑ για τους Σπερς, για μία προτελευταία από τις 15 σεζόν του στην κορυφαία λίγκα (12 με τους Χοκς) και το 1997 τον είδαμε πάλι στην Ευρώπη. Αυτή τη φορά με τη Φορτιτούντο-Τιμσίστεμ Μπολόνια.

Με τη Φορτιτούντο μέτρησε 17,9 πόντους και 7,0 ριμπάουντ, αλλά η αιώνια αντίπαλος της, Κίντερ, την απέκλεισε από το φάιναλ φορ της Βαρκελώνης με 2-0 κι αργότερα κατέκτησε τον τίτλο απέναντι στην ΑΕΚ (1998). Ούτε στην Ιταλία ο Ουίλκινς κατέκτησε τον τίτλο, αφού και πάλι η Κίντερ βρέθηκε στο δρόμο του και επικράτησε με 3-2 νίκες της Τιμσίστεμ.

Πηγή: Eurohoops

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News