«Έβλεπα από μικρός στο Champions League τον Παναθηναϊκό - Γι' αυτό ήρθα»

Επιασαν τόπο οι «φωνές» για το δίδυμο στο κέντρο

Ο Ρούμπεν Πέρεθ, μιλώντας στο match programme της αναμέτρησης με τον Παναιτωλικό αναφέρθηκε στους λόγους που επέλεξε το τριφύλλι και τόνισε ότι στόχος όλων στον Παναθηναϊκό είναι να πάνε την ομάδα όσο ψηλότερα γίνεται.

Αναλυτικά όσα είπε στο match programme της αναμέτρησης με τον Παναιτωλικό:

Βρισκόμαστε λίγο πριν από το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό κι αφού έχει προηγηθεί η νίκη επί της Λαμίας, σε τι κατάσταση βρίσκεται η ομάδα;

Είμαστε πολύ καλά μετά την πρώτη μας εκτός έδρας νίκη στο πρωτάθλημα. Τη θέλαμε, τη χρειαζόμαστε και την πήραμε, και τώρα πρέπει να συνεχίσουμε αυτά που ήδη κάνουμε καλά για να μπορέσουμε να νικήσουμε και στα δύο εντός έδρας στα ματς που ακολουθούν για το πρωτάθλημα με τον Παναιτωλικό και το Κύπελλο με τον Βόλο.

Πήρατε μια βαθιά ανάσα με τη νίκη στη Λαμία. Ήταν ανακούφιση για εσάς αυτή η νίκη έπειτα από τρία σερί αρνητικά αποτελέσματα στο πρωτάθλημα;

Ναι, την χρειαζόμασταν πολύ γιατί μια μεγάλη ομάδα όπως είναι ο Παναθηναϊκός πρέπει πάντα να κερδίζει εντός έδρας αλλά πρέπει και να παίρνει βαθμούς μακριά απ’ την έδρα της. Και το καταφέραμε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα. Θεωρώ πως ήταν μια πολύ σημαντική εβδομάδα για εμάς. Αυτή η νίκη μας δίνει ψυχολογία και ώθηση για να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο.

Το παιχνίδι στη Λαμία στράβωσε νωρίς, αλλά η ομάδα έβγαλε θετική αντίδραση και έφτασε στη νίκη. Ιδίως μετά το ημίχρονο, είδαμε άλλη εικόνα. Πώς γύρισε το ματς;

Το θέλαμε πολύ. Ελέγχαμε το παιχνίδι, ακόμη και στο πρώτο ημίχρονο κατά το οποίο δεχθήκαμε το γκολ στη μία και μοναδική ευκαιρία που έκαναν οι αντίπαλοι. Σ’ αυτό το διάστημα παίζαμε ψηλά, κερδίσαμε πολλές δεύτερες μπάλες, προσπαθήσαμε αρκετά αλλά μείναμε πίσω στο σκορ. Στο δεύτερο ημίχρονο ήμασταν περισσότερο μέσα στο παιχνίδι, αλλά ήμασταν και τυχεροί γιατί ισοφαρίσαμε σχετικά γρήγορα. Αφού σκοράραμε νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο, μετά είχαμε χρόνο για να κυνηγήσουμε την ανατροπή. Διατηρήσαμε σε καλό επίπεδο το παιχνίδι μας, ήμασταν πιεστικοί και φτάσαμε σε αυτή τη σημαντική νίκη.

Θεωρείς ότι μέχρι στιγμής έχετε αδικήσει τους εαυτούς σας με τα αποτελέσματα που έχετε πάρει;

Υπάρχουν κάποια παιχνίδια που δεν τα έχουμε διαχειριστεί καλά, ή μάλλον έξυπνα. Για παράδειγμα στο παιχνίδι με τον Αστέρα στην Τρίπολη, έπρεπε να ήμασταν πιο έξυπνοι από τη στιγμή που προηγηθήκαμε στο σκορ και μετά. Πρέπει να γίνουμε πιο έξυπνοι στο παιχνίδι μας σε κάποια σημαντικά σημεία των αγώνων, εκεί όπου πρέπει να διαχειριστούμε καλύτερα κρίσιμες καταστάσεις μέσα στο γήπεδο. Καλώς ή κακώς, το ποδόσφαιρο είναι και παιχνίδι λαθών. Όταν πηγαίνεις να παίξεις απέναντι σε μια ομάδα που έχει ποιότητα, όπως για παράδειγμα είναι ο ΠΑΟΚ, είναι λογικό να αντιμετωπίσεις δυσκολίες. Και πράγματι στο πρώτο ημίχρονο είχαμε θέματα. Στο δεύτερο ημίχρονο όμως ανεβήκαμε, παίξαμε πιο ψηλά, ισοφαρίσαμε και θα μπορούσαμε να έχουμε προηγηθεί. Ύστερα ήρθε το πέναλτι και γύρισε το παιχνίδι υπέρ του αντιπάλου μας. Θεωρώ πάντως πως σε όλα τα παιχνίδια η ομάδα έχει μια καλή, μια θετική εικόνα. Τα έδωσε όλα μέσα στο γήπεδο. Στο τέλος, αυτό που εγώ κρατάω είναι πως η ομάδα μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο και δίνει όλο της το είναι.

Αποτέλεσες τη δεύτερη μεταγραφή που έκανε η ομάδα το περασμένο καλοκαίρι και έζησες σχεδόν απ’ την αρχή το νέο ξεκίνημα που επιχειρείται απ’ τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Έχεις διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόοδος και εξέλιξη στην ομάδα σ’ αυτό το διάστημα;

Κοιτάξτε, είναι λογικό όταν έρχονται καινούργιοι παίκτες σε μια ομάδα και υπάρχει και νέος προπονητής να χρειάζεται ένας χρόνος προσαρμογής για όλους. Δεν αλλάζουν όλα απ’ τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος. Πράγματι όμως επειδή έχω δει το χτίσιμο της ομάδας απ’ το ξεκίνημά της, βλέπω πρόοδο και βλέπω ότι ανεβαίνουμε και βελτιωνόμαστε παιχνίδι με το παιχνίδι. Καθημερινά γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να καλυτερεύσουμε σε όλους τους τομείς. Ξέρουμε πού βρισκόμαστε, γνωρίζουμε το μέγεθος του Παναθηναϊκού και θέλουμε να οδηγήσουμε την ομάδα ψηλά. Εκεί αξίζει να βρίσκεται κι εκεί πρέπει να πάμε τον Παναθηναϊκό.

Τι θεωρείς ότι λείπει απ’ την ομάδα αυτή τη στιγμή;

Οι αγώνες κρατούν 90 λεπτά και πρέπει σ’ αυτό το διάστημα να ζεις τον αγώνα σαν να μην υπάρχει αύριο. Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος στον απόλυτο βαθμό. Αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε στα παιχνίδια μας.

Ο ρόλος σου στη λειτουργία της ομάδας φαίνεται ότι είναι πολύ σημαντικός καθώς η μπάλα περνάει πολλές φορές απ’ τα πόδια σου. Σου αρέσει να έχεις τον έλεγχο στο παιχνίδι;

Η αλήθεια είναι πως το κέντρο, όπου αγωνίζομαι, σε φέρνει πιο κοντά σε όλους τους παίκτες. Βρίσκεσαι κεντρικά και τους έχεις όλους γύρω σου. Ο ρόλος μου είναι να βοηθάω τους συμπαίκτες μου και την ομάδα, είτε έχουμε είτε δεν έχουμε την μπάλα. Γενικά μου αρέσει μέσα στο παιχνίδι να επικοινωνώ με τους συμπαίκτες μου και βοηθάω στην κατοχή και την κυκλοφορία της μπάλας.

Η προσαρμογή σου σε μια καινούργια ομάδα και σε νέα χώρα φάνηκε να είναι εύκολη. Βοήθησε και η ισπανόφωνη παροικία του Παναθηναϊκού σ’ αυτό;

Είχα καλή και γρήγορη προσαρμογή. Όταν έρχεσαι σε μια νέα χώρα, είναι δύσκολο γιατί πρέπει να γνωρίσεις νέα πρόσωπα και συνήθειες. Στον Παναθηναϊκό ήταν πιο εύκολα τα πράγματα γιατί βρήκα και αρκετούς ανθρώπους με τους οποίους μιλάμε την ίδια γλώσσα. Γενικότερα όμως, όλοι στην ομάδα με υποδέχθηκαν θερμά και με βοήθησαν για να προσαρμοστώ γρηγορότερα.

Τι κλίμα έχεις βρει στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού;

Οι σχέσεις στα αποδυτήρια μιας ομάδας είναι σημαντικές. Παίρναμε πολλές ώρες μαζί: στο αθλητικό κέντρο, στην προπόνηση, στις αποστολές, στο ξενοδοχείο, στους αγώνες. Ίσως αυτή τη στιγμή να μην το αξιολογούμε αλλά όταν περνάει ο καιρός αντιλαμβανόμαστε πόσο ευλογημένοι ήμασταν και είμαστε, που μοιραζόμαστε τον χρόνο μας με συμπαίκτες που έγιναν και καλοί φίλοι. Η ωραία ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια είναι σημαντική για μια ομάδα. Κι εμείς έχουμε καλά αποδυτήρια.

Έπειτα από δέκα αγωνιστικές, τι γνώμη έχεις σχηματίσει για το ελληνικό πρωτάθλημα;

Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση και με έχει εκπλήξει θετικά. Πάνω-κάτω το περίμενα βέβαια, αλλά διαπιστώνω και μέσα στο γήπεδο ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο παικτών, ενώ και τα παιχνίδια είναι δύσκολα και απαιτητικά.

Τι ήταν εκείνο που σε ώθησε να έρθεις στον Παναθηναϊκό;

Έπαιξα πολλά χρόνια στην Ισπανία, πέρασα κι απ’ την Ιταλία κι ήθελα μια νέα πρόκληση. Ο Παναθηναϊκός ήταν ένας σύλλογος που τον έβλεπα από μικρό παιδί να παίζει στο Champions League απέναντι σε ισπανικές ομάδες. Είχα ωραίες εικόνες στο μυαλό μου και η απόφαση για να έρθω εδώ δεν ήταν δύσκολη. Θυμάμαι τους αγώνες του Champions League με τα γεμάτα γήπεδα, με την τρομερή ατμόσφαιρα στην εξέδρα, με βεγγαλικά, τις φωτοβολίδες και τις φωνές. Έχω στο μυαλό μου όλη αυτή τη φανταστική ατμόσφαιρα που κάνει το παιχνίδι ακόμη πιο ωραίο για τους παίκτες. Από μικρό παιδί που ήμουν, τα θυμάμαι όλα αυτά κι έχουν χαραχθεί στο μυαλό μου.

Και τώρα ζεις από κοντά την ατμόσφαιρα της Λεωφόρου…

Πράγματι, το ζούμε έντονα το ποδόσφαιρο όταν αγωνιζόμαστε στο γήπεδό μας. Η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετική και για τον αντίπαλο δύσκολη. Είναι πολύ σημαντικό που έχουμε στο πλευρό μας τους φιλάθλους μας, οι οποίοι μας στηρίζουν πολύ θερμά σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια.

Πώς είναι η ζωή στην Αθήνα;

Είμαι πολύ χαρούμενος εδώ. Η ζωή είναι πολύ όμορφη στην Αθήνα κι ο κόσμος είναι πολύ ευχάριστος. Μου θυμίζει την πατρίδα μου, την Ισπανία. Η Ελλάδα είναι μια πολύ ζωντανή χώρα και στους Έλληνες αρέσει να κυκλοφορούν. Πραγματικά το απολαμβάνω.

Είχες ξαναέρθει στην Ελλάδα;

Κατά το παρελθόν είχα έρθει άλλες δύο φορές στην Αθήνα, την εποχή που αγωνιζόμουν στη Λα Κορούνια και αργότερα με τη Λεγανές. Και τις δύο φορές για φιλικούς αγώνες απέναντι στον Ολυμπιακό. Επίσης, το καλοκαίρι που πέρασε, προτού προκύψει ο Παναθηναϊκός, είχα έρθει με τη γυναίκα μου για διακοπές στην Ελλάδα. Μείναμε στην Αθήνα, πήγαμε στα νησιά και περάσαμε όμορφα. Και μόλις γυρίσαμε στην Ισπανία με κάλεσαν απ’ τον Παναθηναϊκό για να έρθω ξανά στην Αθήνα και να υπογράψω!

Υπάρχει κάτι που δεν σου αρέσει;

Η κίνηση στους δρόμους είναι ενοχλητική. Και το ότι οι άνθρωποι δεν είναι και τόσο ακριβείς με την ώρα (γέλια).

Ελληνικά έχεις μάθει καθόλου;

Όχι! Ξέρω το μ… βέβαια και μερικές λέξεις ακόμη.

Ελληνική κουζίνα όμως δοκίμασες. Τι σου αρέσει;

Ναι, βέβαια. Μου αρέσει πολύ το σουβλάκι. Και το τζατζίκι!

Πώς είναι οι επόμενες ώρες μετά από τους αγώνες;

Η αλήθεια είναι πως μου αρέσει να βλέπω ποδόσφαιρο. Θέλω να βλέπω τα παιχνίδια αμέσως μετά τη λήξη τους. Θέλω να ξαναδώ τις φάσεις και τις λεπτομέρειες για το τι μπορεί να πήγε καλά ή άσχημα. Επίσης, περνάω ώρες με την οικογένειά μου στο σπίτι. Ξεχνιέσαι και χαλαρώνεις.

Η δημιουργία οικογένειας και οι μεγαλύτερες ευθύνες στη ζωή, σε ωρίμασαν κι ως ποδοσφαιριστή;

Σίγουρα ωριμάζεις αλλά η αλήθεια είναι πως από μικρός είχα την ίδια νοοτροπία που έχω και σήμερα ως οικογενειάρχης και πατέρας. Ήξερα πάντα τι πρέπει να κάνω, τι είναι το σωστό και τι λάθος. Δεν έχω αλλάξει πολύ.

Είσαι «κολλημένος» με το ποδόσφαιρο ή βλέπεις κι άλλα σπορ;

Όχι, μόνο ποδόσφαιρο (γέλια)…

Τι προτιμάς να παρακολουθείς;

Σίγουρα το Champions League και τα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Βλέπω επίσης ισπανικό ποδόσφαιρο, πρώτη και δεύτερη κατηγορία. Φυσικά παρακολουθώ και το ελληνικό πρωτάθλημα.

Πώς μπήκε το ποδόσφαιρο στη ζωή σου;

Από πολύ μικρό παιδί, 4-5 ετών, με θυμάμαι να παίζω ποδόσφαιρο. Στο σχολείο, στη γειτονιά παντού. Κι από εκεί σιγά-σιγά πέρασα απ’ όλες τις κατηγορίες.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News