Έτσι πάει Final 4 o Παναθηναϊκός - Το μεγάλο του όπλο!

Πακσουάλ: «Έχουμε τους καλύτερους φιλάθλους στην Ευρώπη, Final 4 για αυτούς»

Ο Παναθηναϊκός πήρε το πολυπόθητο πλεονέκτημα έδρας, το οποίο επιβάλλεται να λειτουργήσει ως το μεγάλο του όπλο για την επιστροφή του στα Final 4 για πρώτη φορά μετά το 2012. Γράφει ο Παναγιώτης Χριστουλάκης.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, λοιπόν, οι “πράσινοι” καταφέρνουν να πάρουν το πλεονέκτημα έδρας και ευελπιστούμε το περσινό πάθημα να γίνει μάθημα. Ο Παναθηναϊκός…επιβάλλεται να κάνει το 2-0 στα πρώτα δύο παιχνίδια στο ΟΑΚΑ (και ας είναι δύο νίκες στον…πόντο) προκειμένου μετά να έχει 3 ευκαιρίες (2 στην Μαδρίτη, 1 στην Αθήνα αν χρειαστεί) για να κάνει την τρίτη και πολυπόθητη νίκη και να πάει στο Βελιγράδι.

Όπως είδαμε και πέρσι, οι -παραδοσιακά- μεγάλες ομάδες εμφανίζονται καλύτερες στα play off σε σχέση με την regular season, άρα ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να παρουσιαστεί και εκείνος με τη σειρά του βελτιωμένος και να αγγίξει (ή και να ξεπεράσει) τo φετινό peak του που ήταν μεταξύ της 6ης και της 14ης αγωνιστικής όπου είχε 8 νίκες και μία ήττα (Ζαλγκίρις εκτός).

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι μία ομάδα που έχει σκαμπανεβάσματα φέτος (αντίστοιχα με της Φενέρ πέρσι), ωστόσο έχει τον -μέχρι τώρα- MVP της διοργάνωσης Λούκα Ντόντσιτς, τους Αγιόν και Ράντολφ να έχουν επιστρέψει για τα καλά από τους τραυματισμούς τους και τον Σέρχιο Γιουλ που είναι στο τελικό στάδιο της επιστροφής του. Η επιστροφή του Γιουλ μπορεί να κάνει τα πράγματα, είτε καλύτερα για την Ρεάλ (αφού όλοι γνωρίζουμε το επίπεδο του Ισπανού), είτε χειρότερα, αφού η “βασίλισσα” θα βρεθεί ξαφνικά με δύο παίκτες – πρωταγωνιστές ίδιου στυλ στο παρκέ, δηλαδή τους Ντόντσιτς και Γιουλ, από εκεί που έβγαλε όλη τη σεζόν μόνο με τον Σλοβένο παικταρά. Ενδέχεται, δηλαδή, η επιστροφή – βαρόμετρο του έμπειρου γκαρντ να προκαλέσει και…πρόβλημα στην ομάδα της Μαδρίτης, μέχρι να προσαρμοστεί πλήρως στο παιχνίδι της.

Επιστρέφουμε στον Παναθηναϊκό και στα περί απόδοσής του. Οι “πράσινοι” έχουν πολλά σκαμπανεβάσματα από την 15η αγωνιστική (εκτός με Βαλένθια) και μετά, έχοντας 9 νίκες και 7 ήττες σε αυτό το διάστημα. Τι έχει παρατηρηθεί σε αυτό το διάστημα; Ας ξεκινήσουμε από τα θετικά. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι Τζέιμς και Πέιν δείχνουν να προσαρμόζονται στο σύνολο του Τσάβι Πασκουάλ. Επιπλέον, οι “πράσινοι” προέρχονται από ένα σερί 5 νικών (3 νίκες εκτός έδρας), το οποίο είναι σίγουρα καλό για το momentum. Στα αρνητικά τώρα. Τα σκαμπανεβάσματα των Ρίβερς, Λοτζέσκι, Ντένμον, Παππά και το ότι ο Παναθηναϊκός δείχνει να μην έχει διάρκεια στο παιχνίδι του και αυτό άλλες φορές στοιχίζει, άλλες όχι).

Οι “πράσινοι” σε πολλά παιχνίδια μεταξύ της 15ης και της 30ης αγωνιστικής είχαν μόλις ένα καλό ημίχρονο ή μία καλή περίοδο στο παιχνίδι τους, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Αν ξεκινήσουμε από τις 9 νίκες σε αυτό το διάστημα. Οι “πράσινοι” έπαιξαν καλά σε ολόκληρο (ή στο μεγαλύτερό του μέρος) τον αγώνα μόνο σε 4 ματς (Μπάρτα εντός, Ερυθρό εντός, Βαλένθια εντός, Εφές εντός), δηλαδή 4/16, εκ των οποίων ως σοβαρός αντίπαλος μπορεί να λογιστεί μόνο η Μπαρτσελόνα. Τις υπόλοιπες πέντε νίκες τις πήρε έχοντας μία ή δύο καλές περιόδους (την 1η στο εντός με Ζαλγκίρις, 2η και 3η στο εντός με Μπασκόνια, 3η και 4η στο εκτός με Μάλαγα, 3η και 4η στο εκτός με Μακάμπι και τα τελευταία 20 λεπτά στο εκτός με Αρμάνι). Όσον αφορά τις επτά ήττες, τέσσερις από αυτές προήλθαν έπειτα από κάκιστες εμφανίσεις κόντρα σε Βαλένθια (εκτός), ΤΣΣΚΑ (εντός), Μπάμπεργκ (εκτός), Χίμκι (εκτός). Αντίθετα, είχαμε πάλι δύο καλές περιόδους κόντρα στον ΟΣΦΠ (ήττα εντός), στην Φενέρ (ήττα εκτός) και την Ρεάλ (ήττα εκτός).

Που θέλουμε να καταλήξουμε. Ότι προφανώς και είναι πολύ δύσκολο μία ομάδα να παίζει ένα ολόκληρο 40λεπτο στο peak της, ωστόσο το να πετάς ένα ημίχρονο στα play off σε κάθε ματς μπορεί να είναι καταστροφικό όπως είδαμε και τα προηγούμενα χρόνια. Οι “πράσινοι” επιβάλλεται να κάνουν το 2-0 στα δύο πρώτα παιχνίδια, να δείξουν σταθερότητα προκειμένου να προκριθούν στο φετινό Final 4. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει καλύτερο ρόστερ, ωστόσο το “τριφύλλι” διαθέτει καλύτερο προπονητή και καλύτερη έδρα (13/15 φέτος, 11/15 η Ρεάλ στα εντός) και πρέπει να τα αξιοποιήσει όσο καλύτερα μπορεί.

Υ/Γ: Η διαιτησία έπαιξε ρόλο σε κάποιες ήττες από τις παραπάνω (με ΟΣΦΠ εντός, με Φενέρ εκτός), ωστόσο αποτελεί άλλοθι (για παίκτες, προπονητή, διοίκηση) όταν η ομάδα χάνει με κάτω τα χέρια ή δεν μπορεί να κερδίσει εύκολα ομάδες τύπου Αρμάνι, Μπάμπεργκ κ.ο.κ.

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News