Επιστολή - ντροπή της Euroleague στην κυβέρνηση για Παναθηναϊκό - Ποια η απάντηση

Επιστολή - ντροπή της Euroleague στην κυβέρνηση για Παναθηναϊκό - Ποια η απάντηση

Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό (!!!) η Euroleague το πάει σε άλλο επίπεδο βάζοντας χέρι στην κυβέρνηση επειδή δεν άφησε τον Παναθηναϊκό να πάει στη Ρωσία! Αποστομωτική απάντηση από το ελληνικό κράτος.

* Σε φαρσοκωμωδία εξελίσσεται πλέον η υπόθεση της Euroleague με το υγειονομικό πρωτόκολλο και το «Slam Dunk» είναι εδώ για να αποκαλύψει στους πιστούς φίλους της στήλης μια ιστορία με τεράστια ενδιαφέρον και… ίντριγκα. Καθίστε αναπαυτικά και πάμε!

* Αρχικά, ας κάνουμε μια σύντομη περίληψη, όσων θα ακολουθήσουν: η διοργανώτρια αρχή έντονα ενοχλημένη, έστειλε επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση και της ζήτησε εξηγήσεις για τους λόγους που μπήκε ο μπασκετικός Παναθηναϊκός σε αυξημένη ενεργητική επιτήρηση. Χρησιμοποίησε, μάλιστα, ως παράδειγμα τον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό και στάθηκε στα κρούσματα που είχε η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς τους τελευταίους μήνες.

* Μιλάμε για απίθανα πράγματα. Μια διοργανώτρια αρχή συνδέει άσχετες καταστάσεις μεταξύ τους, από διαφορετικές ομάδες και διαφορετικά αθλήματα και συγκρίνει κλαμπ που θησαυρίζουν με κατακτήσεις νικών στο ποδοσφαιρικό Champions League και χρησιμοποιούν πτήσεις τσάρτερ για τις αποστολές τους, με τα αστεία ποσά που εισπράττουν οι ομάδες στο μπάσκετ.

* Όμως, η ελληνική κυβέρνηση δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και έστειλε μια αποστομωτική απάντηση, διασύροντας την Euroleague. Η κυβέρνηση, μάλιστα, έκανε λόγο για μία «απροσδόκητα διεξοδική έρευνα» σε σχέση με τα κρούσματα του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού.

* Ας ξεκινήσουμε με την επιστολή της Euroleague. Η διοργανώτρια αρχή στην επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση που υπογράφει ο επιχειρησιακός διευθυντής Έντουαρντ Σκοτ ανέφερε μία σειρά γεγονότων, που αφορούν κρούσματα στην ΠΑΕ Ολυμπιακός (!), την ΚΑΕ Παναθηναϊκός και την ΚΑΕ Προμηθέας, τονίζοντας σε πρώτη φάση:

«Με βάση τα τελευταία γεγονότα που έγιναν αυτές τις δύο εβδομάδες σε δύο ελληνικές ομάδες, τον Προμηθέα Πάτρας και τον Παναθηναϊκό, δυστυχώς έχουμε μπει σε μία φάση μεγάλης σύγχυσης, την οποία ελπίζουμε να μας βοηθήσετε να λύσουμε. Παρακάτω θα σας παραθέσουμε με χρονολογική σειρά μερικά γεγονότα, που αφορούν ελληνικές ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Στις 20 Αυγούστου 2020 ένας παίκτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Στις 22 Αυγούστου 2022 ένας δεύτερος παίκτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Ο τελικός του ελληνικού Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο (ΑΕΚ – Ολυμπιακός) έμεινε προγραμματισμένος ως είχε για τις 30 Αυγούστου 2020. Στις 29 Αυγούστου 2020 ένας τρίτος παίκτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και μόνο τότε αναβλήθηκε το ματς και μετατέθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2020.
Στις 21 Οκτωβρίου 2020 ένας παίκτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Το ίδιο βράδυ το παιχνίδι για το 2020-21 UEFA Champions League της φάσης των Ομίλων (Group C) ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Μαρσέιγ διεξήχθη όπως ήταν προγραμματισμένο. Περίπου στις 24 Οκτωβρίου 2020 δύο παίκτες της ΠΑΕ Ολυμπιακός βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Στις 27 Οκτωβρίου 2020 το παιχνίδι για το 2020-21 UEFA Champions League της φάσης των Ομίλων (Group C) ανάμεσα στην Πόρτο και στον Ολυμπιακό στην Πορτογαλία διεξήχθη όπως ήταν προγραμματισμένο.
Στις 25 Οκτωβρίου 2020 τρεις παίκτες του Προμηθέα βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Στις 26 Οκτωβρίου 2020 εστάλη από τον κ. Μαυρωτά μία επιστολή προς τον Προμηθέα. Στις 28 Οκτωβρίου 2020 το ματς για το 2020-21 Eurocup στη Σλοβενία (Τσεντεβία Ολίμπια Λιουμπλιάνας – Προμηθέας Πάτρας) δεν διεξήχθη.
Στις 27 Οκτωβρίου 2020 ένας παίκτης του Παναθηναϊκού βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Στις 27 Οκτωβρίου 2020 εστάλη από τον κ. Μαυρωτά μία επιστολή προς τον Παναθηναϊκό. Στις 29 Οκτωβρίου 2020 το ματς για την 2020-21 Euroleague στη Ρωσία (Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης – Παναθηναϊκός) δεν διεξήχθη».

* Στη συνέχεια, ο Chief Operations Officer της Euroleague, Έντουαρντ Σκοτ, που υπογράφει την εν λόγω επιστολή αναλύει τι συνέβη σε κάθε ένα από τα παραπάνω γεγονότα, εξηγεί όσα έγιναν στην περίπτωση του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού και προχωράει στο μπασκετικό σκέλος. Τονίζει, λοιπόν, πως ο Προμηθέας επικοινώνησε τρεις φορές με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού και την 3η φορά του δόθηκε η οδηγία να μην ταξιδέψει. Υπογραμμίζει δε μεταξύ άλλων πως οι ιατρικές υπηρεσίες της Euroleague δεν αντιλαμβάνονται τις 10 ημέρες «αυξημένης ενεργητικής επιτήρησης».

* Το σημαντικό της υπόθεσης, όμως, είναι πως ο Σκοτ αναφέρει ξεκάθαρα στην επιστολή του: «Παρά το γεγονός πως κανένας από εμάς δεν μπορεί να αλλάξει το παρελθόν, ζητάμε τη βοήθεια και την υποστήριξή σας, για να βελτιώσουμε το μέλλον. Αυτή την εβδομάδα η Euroleague Basketball ερμήνευσε την κατάσταση ως απαγόρευση ταξιδιού για τον Προμηθέα και τον Παναθηναϊκό και ανέβαλε τα παιχνίδια για την Euroleague και το Eurocup. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι ο Παναθηναϊκός και ο Προμηθέας τώρα υπεύθυνοι για τη χρηματοδότηση των δύο αναμετρήσεων που αναβλήθηκαν. Επιπλέον, έχει προκληθεί και ένα αγωνιστικό μειονέκτημα σε αυτές τις δύο ομάδες. Ζητάμε ευγενικά όπως αναφέρθηκε και από τον κ. Μαυρωτά στην επιστολή του στον Παναθηναϊκό να κάνουν ξανά και οι δύο ομάδες PCR tests πέντε μέρες μετά το πρώτο θετικό και στα μέλη του προσωπικού που θα βγουν αρνητικά να επιτραπεί η επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες, χωρίς επιπλέον αποκλεισμούς μετά την παραλαβή των εξετάσεων».

* Ναι, καλά το καταλάβατε: η Euroleague έστειλε επιστολή για να… ελέγξει την ελληνική κυβέρνηση για τα μέτρα που παίρνει κατά της πανδημίας. Τρομερά πράγματα. Θα ήταν κωμικό αν δεν ήταν τραγικό. Και «ερεύνησε» τον Παναθηναϊκό, που ζήτησε από το κράτος οδηγίες, για το τι να κάνει, αφού βγήκε θετικό ένα τεστ και την επόμενη μέρα είχε ταξίδι. Και μια μέρα μετά έβγαλε και δεύτερο κρούσμα. Ο οποίος θα έμενε 14 μέρες καραντίνα στη Ρωσία αν ταξίδευε.

* Είναι πραγματικά εξοργιστικό αυτό που κάνει η Euroleague, η οποία επί της ουσίας ελέγχει τον Παναθηναϊκό, επειδή πήρε άδεια από την κυβέρνηση για την προστασία της υγείας των ανθρώπων του, τη στιγμή μάλιστα που μπορούσε να το κάνει βάσει του νόμου του κράτους. Κι όλα αυτά επειδή αναβλήθηκε το ματς με τη Ζενίτ, έτσι; Ωραία…

* Το κωμικό της υπόθεσης είναι ότι η Euroleague έβαλε τον Παναθηναϊκό στο αεροπλάνο για το ματς με τη Βιλερμπάν, οι «πράσινοι» πλήρωσαν τα έξοδα για το ταξίδι τους και τώρα η λίγκα τους ζητάει και τα ρέστα. Δηλαδή, γύρισε το νόμισμα από την άλλη πλευρά και η Euroleague ανέφερε πως ο Παναθηναϊκός και ο Προμηθέας είναι οικονομικά υπεύθυνοι για τους αγώνες με τη Ζενίτ και την Τσεντεβίτα/ Ολίμπια. Για τον αγώνα που πλήρωσε ο Παναθηναϊκός και ταξίδεψε στη Γαλλία για να μην γίνει ποτέ ποιος είναι υπεύθυνος; Πάλι ο Παναθηναϊκός;

* Το ακόμα πιο τρελό στην όλη επιστολή είναι πως η Euroleague χρησιμοποίησε το παράδειγμα του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού και των κρουσμάτων του. Έξυπνα παιδιά είστε, λογικά δε θα απορείτε από πού άντλησε τις πληροφορίες για τους «ερυθρόλευκους» στο ποδόσφαιρο η Euroleague. Εκτός αν ο Μπερτομέου είναι φαν του Μαντί Καμαρά και ο Έντουαρντ Σκοτ είχε αφίσα τον Μπα. Μπορεί.

* Το σωστό ρεπορτάζ όμως επιβάλει διασταύρωση και για αυτό το Slam Dunk έχει λέξη λέξη την απάντηση και της ελληνικής κυβέρνησης που δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, περνώντας στην αντεπίθεση. Εξήγησε αναλυτικά τι σημαίνει το «αυξημένη ενεργητική επιτήρηση» και στάθηκε στην έκπληξη που ένιωσε, με την λεπτομερή ανάλυση της κατάστασης στην ΠΑΕ Ολυμπιακός…

* Διαβάστε αναλυτικά και αποκλειστικά την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ευρωλίγκα:

«Αγαπητέ Κύριε Σκοτ,

Σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας στις 30 Οκτωβρίου 2020.

Ο Προμηθέας και ο Παναθηναϊκός ζήτησαν οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ήταν καθήκον μας να τους τις παρέχουμε. Κάθε περίπτωση εξετάζεται μόνη της. Η «αυξημένη ενεργητική επιτήρηση» είναι μία ελαφριά μορφή καραντίνας, κατά την οποία οι παίκτες μπορούν να προπονούνται μαζί με την μίνιμουμ δημόσια δραστηριότητα και επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία, σε σχέση με την καραντίνα, στην οποία τοποθετούνται τα κρούσματα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο μας, αν υπάρχει ένα παιχνίδι μέσα σε 10 μέρες της «αυξημένης ενεργητικής επιτήρησης», πρέπει να γίνει τεστ MD-1 στην ομάδα και αν υπάρχουν τρία ή περισσότερα κρούσματα, το ματς αναβάλλεται. Οι σχετικές οδηγίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα: https://gga.gov.gr/images/Positive_Case_Management_in_Sport_v6_pdf.

Καθώς η «αυξημένη ενεργητική επιτήρηση» απαιτεί πολύ περιορισμένη δημόσια δραστηριότητα, αν μέσα σε αυτές τις 10 μέρες υπάρχει ένα ταξίδι στο εξωτερικό, εξετάζουν τα δεδομένα με βάση κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα, πόσα κρούσματα υπάρχουν, πώς ταξιδεύουν οι ομάδες (με πτήσεις τσάρτερ ή με πτήσεις τις γραμμής, με απευθείας πτήσεις ή με ανταποκρίσεις), αν χρειάζονται PCR tests εκτός χώρας, αν υπάρχουν παίκτες με συμπτώματα κ.ά. Με βάση αυτά τα κριτήρια αποφασίζουμε αν θα επιτρέψουμε ή όχι την μετακίνηση. Στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, οι ενδοιασμοί μας επιβεβαιώθηκαν, καθώς βρέθηκε θετικός και δεύτερος παίκτης, κάτι που σημαίνει πως θα έπρεπε να έμενε εκτός χώρας σε καραντίνα 14 ημερών.

Τέλος, ψάξαμε τις 31 σελίδες του “Euroleague Basketball Health & Safety Protocols v1.3” πριν πάρουμε την απόφασή μας και δεν βρήκαμε όσα αναφέρετε στην προτελευταία παράγραφο της επιστολής σας, αναφορικά με τις λεπτομέρειες του ταξιδιού μιας ομάδας, που έχει ένα κρούσμα (με δύο αρνητικά PCR tests ή δύο σερί μέρες κλπ πριν της δοθεί άδεια να ταξιδέψει. Φανταζόμαστε ότι είναι κάτι που πρέπει να προσθέσετε ή θα προσθέστε αργότερα, για να δώσετε περισσότερες οδηγίες, σχετικά με τα ταξίδια.

Από την άλλη πλευρά, το παράδειγμα που αναφέρατε, ύστερα από μία απροσδόκητα διεξοδική έρευνα, σχετικά με την ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι διαφορετικό. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός δεν ζήτησε οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τον σχετικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, καθώς ακολούθησε απλά το “UEFA return to play protocol”. Επιπλέον, η «αυξημένη ενεργητική επιτήρηση» διευκολύνεται αν οι ομάδες ταξιδεύουν με πτήσεις τσάρτερ, στις οποίες τα δεδομένα είναι πιο κοντά σε μια κατάσταση «φούσκας». Παρ’ όλα αυτά, σε περίπτωση που μας ζητήσουν οδηγίες μελλοντικά, θα εξετάσουμε την κατάσταση και θα τους καθοδηγήσουμε, θέτοντας ως προτεραιότητά την ασφάλειά τους.

Κλείνοντας, αναφορικά με τα αιτήματά σας, α) οι ομάδες κάνουν τεστ κάθε εβδομάδα ή ακόμα πιο συχνά και συνεχίζουν με βάση τα αποτελέσματα και τα πρωτόκολλα και β) αν μας ζητηθούν οδηγίες, θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε τα ταξίδια των ελληνικών ομάδων όσο περισσότερο μπορούμε, εξετάζοντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά, έχοντας ως βασικό κριτήριο την ασφάλεια και την υγεία».

Πηγή: sdna.gr

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News