Η επανάσταση του Ινδιάνου... Κριστιάν Λεντέσμα!

Η επανάσταση του Ινδιάνου... Κριστιάν Λεντέσμα!

Πέρασε σχεδόν μια δεκαετία στην Λάτσιο. Ονειρικά, γεμάτα, απόλυτα. Κι όμως, ο Κριστιάν Λεντέσμα έχει να θυμάται το διάστημα που του έκοψαν το ποδόσφαιρο! Εννέα χρόνια και… έξι μήνες, λοιπόν.

Λένε ότι πρέπει να φοβάσαι τον άνθρωπο που δεν έχει τίποτα πια να χάσει. Εξίσου τρομακτικός, αν όχι περισσότερο, πρέπει να είναι και εκείνος που δεν έχει τίποτα να κερδίσει! Όταν ένας απενοχοποιείται, είναι έτοιμος να πει τις πιο σκληρές αλήθειες ή απλά να τις αντιμετωπίσει.

[ads2]

Στις χειμερινές του διακοπές τον προηγούμενο Δεκέμβριο, επιστρέφοντας για Χριστούγεννα στην Ρώμη από τη Βραζιλία, ο Κριστιάν Λεντέσμα ήταν διαφορετικός άνθρωπος από εκείνο που είχε φύγει τον Ιούνιο. Είχε το χρόνο να αναλογιστεί τα πεπραγμένα εννέα ετών, είχε τη συναισθηματική νηφαλιότητα να ζυγίσει τα υπέρ και κατά της θητείας του στη Λάτσιο και είχε λαϊκά και καθημερινά το ξενέρωμα που έπεται των έντονων διακυμάνσεων.

Ο σύντομος απολογισμός του ήταν βολή ευθείας κατεύθυνσης. «Η Λάτσιο είναι ένα δύσκολο περιβάλλον. Έτσι ήταν πάντα με τον * Λοτίτο. Η σημερινή κατάσταση δεν είναι τίποτα περισσότερο από το αποτέλεσμα όσων γίνονταν τα τελευταία χρόνια. Οι παίκτες έχουν κακή σχέση μαζί του, επειδή είναι δύσκολος χαρακτήρας. Ελπίζω να εξελιχθούν καλύτερα τα πράγματα, ειδικά από την πλευρά των ανθρώπινων σχέσεων».

* Κλαούντιο Λοτίτο: ἀνήρ, ετών 59. Πρόεδρος της Λάτσιο από το 2004, με βραβείο οικονομικού fair play για το 2015, πολλάκις κατηγορούμενος για σκάνδαλα στο ιταλικό ποδόσφαιρο και συχνά εμπλεκόμενες σε προστριβές με ποδοσφαιριστές της ομάδας του. Ποδοσφαιριστές, όπως ο Κριστιάν Λεντέσμα.

Συμβόλαιο ή μπουλντόζες!

To «una faccia, una razza» δεν είναι μια τυχαία παροιμία. Αποικιοκρατία βλέπετε… Εκείνο που δεν προσδιορίζεται είναι ποιανού πρωτοποριακή έμπνευση ήταν η λεγόμενη προπόνηση με τις μπουλντόζες! Εφαρμοζόταν κατά κανόνα τη δεκαετία του ’90 στην Ελλάδα, εφαρμόστηκε και στη Λάτσιο. Ο Κριστιάν Λεντέσμα ήταν ένας τίμιος Αργεντινός μέσος, που υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο στη ρωμαϊκή ομάδα το 2006. Τετραετές με απολαβές ύψους περίπου 450.000 ευρώ ετησίως. Η αξία του χρόνο με τον χρόνο αυξανόταν και η δημοτικότητά του, επίσης. Ένα απίστευτο γκολ με τη Ρόμα στην πρώτη του σεζόν, πρόκριση στο Champions League και συμμετοχή στους ομίλους, κατάκτηση του κυπέλλου Ιταλίας το * 2009.

* 2009: Σωτήριο έτος στο οποίο ο Κριστιάν Λεντέσμα είχε συνολικά 41 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις κι έπαιξε και στα 120 λεπτά του νικητήριου τελικού. Ο μετέπειτα συνοδοιπόρος του στα μοναχικά πρωινά, Γκόραν Πάντεφ, είχε 37 συμμετοχές στη σεζόν.

Το πρώτο κακό έγινε από τον ατζέντη του Λεντέσμα. Ο Βιντσέντζο Ντ’ Ιπολίτο δημόσια δήλωσε ότι ο πελάτης του θα έκανε χρήση του άρθρου 17 της ΦΙΦΑ για να φύγει από τη Λάτσιο με το ελάχιστο ποσό. Ο Κλαούντιο Λοτίτο εξοργίστηκε. Έκλεισε ραντεβού με τον Ιταλό μάνατζερ και δεν εμφανίστηκε ποτέ! «Με πήρε τηλέφωνο και μου ξεκαθάρισε ότι μόνο εκείνος μπορεί να αποφασίζει για τα συμβόλαια των παικτών του». Αυτό ήταν! Ο Λεντέσμα που πήγαινε για μαλλί – ήτοι ένα συμβόλαιο με καλύτερους οικονομικούς όρους – βγήκε ξυρισμένος γουλί και με την πλακέτα τέντι μπόι κρεμασμένη στο στήθος του. Τουλάχιστον δε θα ήταν μόνος του, αφού η ίδια ιστορία εξελισσόταν παράλληλα και με τον Γκόραν Πάντεφ.

Τον Ιούνιο του 2009 οι δύο πλευρές φέρεται να φτάνουν σε συμφωνία. Η Λάτσιο προσφέρει 1,5 εκ. ευρώ ετησίως στον Αργεντινό που καθυστερεί να υπογράψει. Μια προσφορά από τη Νάπολι τον κάνει να πιέζει για περισσότερα χρήματα και όταν στο φινάλε αποφασίζει να επεκτείνει το συμβόλαιό του με την ομάδα, ο Λοτίτο αποσύρει την προσφορά. Το γυαλί, πλέον, σπάει! Η συνέχεια άνηκε στον πρόεδρο της Λάτσιο και σε αγαστή συνεργασία με τον Νταβίντε Μπαλαρντίνι, που είχε αναλάβει προπονητής του συλλόγου. Ο Αργεντινός και ο Σκοπιανός δε δηλώθηκαν στις λίστες της ΟΥΕΦΑ. Δεν έπαιξαν στα φιλικά προετοιμασίας. Δεν έπαιρναν συμμετοχές στο campionato.

«Θεωρούνται κανονικά μέλη της ομάδας», έλεγε στις 3 Σεπτεμβρίου του 2009 ο Λοτίτο και με εξαιρετικό χιούμορ προσέθετε: «Προσέλαβα αυτόν τον προπονητή και τον πληρώνω για να παίρνει αποφάσεις για την ομάδα. Έχει 23 ποδοσφαιριστές κι αν κρίνει ότι οι συγκεκριμένοι δεν του κάνουν, δεν μπορώ εγώ να αναμιχθώ ή να εμπλακώ». Φυσικά, οι δύο παίκτες δεν εμφανίστηκαν ποτέ σε αποστολή της ομάδας.

Σύντομα, μάλιστα, στάλθηκαν να προπονούνται μόνοι τους, με τον πρόεδρο του συλλόγου συχνά να κάνει λόγο για τους «επαναστάτες». «Το πρόβλημα το δημιούργησαν εκείνοι και όχι ο σύλλογος. Δεν ήταν θετικά στοιχεία για την ομάδα. Προτιμώ να στηριζόμαστε σε παίκτες που πιστεύουν το σχέδιό μας και όχι σε εκείνους που θέλουν να αφήσουν τη Λάτσιο για μεγαλύτερο κλαμπ. Τώρα που δεν έχουν ομάδα να παίξουν, θέλουν να γυρίσουν». Ο πανούργος Λοτίτα δεν έριξε ζαριά στα τυφλά… Ήξερε πως παίζεται το παιχνίδι!

Στις 22 Νοεμβρίου, ο Κριστιάν Λεντέσμα προσπαθεί να ρίξει γέφυρες με το σύλλογο (ίσως και για λόγους τακτικής) και στέλνει επιστολή με την οποία ζητάει να του επιτραπεί να προπονηθεί με την ομάδα. «Το όνειρό μου είναι να παίξω ξανά με τη Λάτσιο σε επίσημο παιχνίδι», γράφει μεταξύ άλλων. Ο Κλαούντιο Λοτίτο δεν κάνει πίσω, οι παίκτες παραμένουν τιμωρημένοι στην απομόνωση, τη στιγμή που η ομάδα βυθίζεται και αρχίσει να βλέπει το φάσμα του υποβιβασμού.

Ελεύθερος… δεσμευμένος!

Η επόμενη κίνηση ανήκει στους ποδοσφαιριστές. Αμφότεροι προσφεύγουν στο δικαστήριο και ζητούν την ελευθερία τους για λόγους επαγγελματικής προσβολής. Ο Γκόραν Πάντεφ κερδίζει και υπογράφει στην Ίντερ τον Ιανουάριο του 2010. Η ομάδα του Μιλάνου καταθέτει πρόταση 10 εκ. ευρώ και για τον Κριστιάν Λεντέσμα. Ο Λοτίτο την απορρίπτει. Την ίδια τύχη είχε και η προσφυγή του Αργεντινού μέσου στο δικαστήριο. Στις 26 Ιανουαρίου αποφαίνεται ότι η Λάτσιο έχει συμπεριφερθεί σωστά και ο πρόεδρος του συλλόγου πανηγυρίζει, την ώρα που ο εκπρόσωπος του ποδοσφαιριστή φωνάζει για ντροπή και προσθέτει ότι θα προχωρήσει σε έφεση.

Οι εξελίξεις τον πρόλαβαν. Τον Φεβρουάριο του 2010 κι αφού έχει κλείσει και το μεταγραφικό παράθυρο του Ιανουαρίου – με τη Ζενίτ του Λουτσιάνο Σπαλέτι να είναι η τελευταία που προσέγγιζε την Λάτσιο – ο Κριστιάν Λεντέσμα επιστρέφει στην ομάδα. Κάνει ντεμπούτο στις 14 του μήνα, με προπονητή τον Εντοάρντο Ρέχα, αφού ο… τίμιος Μπαλαρντίνι έχει απολυθεί αφήνοντας την ομάδα στη 18η θέση! Η Λάτσιο κάνει την ανατροπή με τον Αργεντινό μέσο να είναι κομβικός στην πορεία της και μένει στην κατηγορία!

Η επόμενη ανατροπή ήρθε τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου. «Ο Λεντέσμα θα μείνει μαζί μας για ακόμα πέντε χρόνια και προφανώς είμαστε όλοι ικανοποιημένοι με αυτό», έλεγε έξω από τα γραφεία της Λάτσιο ο Κλαούντιο Λοτίτο και ο Αργεντινός μιλούσε για όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Νέο πενταετές συμβόλαιο, αμοιβή 1,5 εκ. ευρώ ετησίως και ρήτρα αποδέσμευσης στα 10 εκ.. Στα χρόνια που πέρασαν η σχέση τους εξομαλύνθηκε και φτάσαμε στο καλοκαίρι του 2015, όταν ο χωρισμός ήρθε μέσα από μια τίμια συζήτηση και με εκατέρωθεν σαφείς εξηγήσεις.

«Συναντήθηκα με τον πρόεδρο και μου εξήγησε το πλάνο της ομάδας. Θέλει να βάλει ανώτατο όριο στα συμβόλαια, όμως δε φεύγω γι’ αυτό. Ακόμα και το ίδιο ποσό να μου πρόσφερε πάλι θα έφευγα, γιατί θέλω να παίζω. Μου έχει λείψει ο αγωνιστικός χώρος. Με τον Λοτίτο μιλήσαμε ειλικρινά, όπως πάντα. Ανεξάρτητα με όσα έχουμε περάσει, είχαμε πάντα προσωπική σχέση και λύναμε τα προβλήματα πρόσωπο με πρόσωπο».

Αυτό το πρόσωπο με πρόσωπο δεν είναι πάντα… ειρηνικό. Κι όταν τα συναισθήματα φθίνουν, η αλήθεια όσων έχεις ζήσει έρχεται σε πρώτο πλάνο. Όπως ήταν η αλήθεια του Κριστιάν Λεντέσμα τον προηγούμενο Δεκέμβριο, που επέστρεφε χαλαρός και απενοχοποιημένος στη Ρώμη για διακοπές!

πηγή: sdna.gr

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News