Ένα γράμμα στον Panathinaikos

Ένα γράμμα στον Panathinaikos

[ads]
Θυμάμαι, ξεκάθαρα ακόμα, εκείνες τις περιγραφές που με έκαναν Παναθηναϊκό, καθώς δεν είχα την τύχη άλλων να γεννηθώ «πράσινος».

Δε θα ‘μουν πάνω από 10 χρονών όταν μου μιλούσε ο θείος μου, που ήταν ΑΕΚ, για τα κατορθώματα της νυν ομάδας μου. Βαθιά χαραγμένη η περιγραφή με την Έβερτον, το 1971, στο 1-1 στην Αγγλία όπου ο Παναθηναϊκός ισοφαρίστηκε κατόπιν κλωτσιάς στο πρόσωπο του Οικονομόπουλου.
[ads2]

Μετά ήρθε το 0-0 στην Λεωφόρο, το σκορ το οποίο έστειλε τους πράσινους στους 4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και την Ελλάδα, το τονίζω αυτό, την Ελλάδα, στα ουράνια. Είμαι βέβαιος πως τότε έγινα Παναθηναϊκός κι ας μην δήλωνα ακόμα.

Μετά ήρθαν οι περιγραφές για το μεγάλο διπλό στην Ολλανδία με τον Άγιαξ, η πρόκριση απέναντι στην Γιουβέντους, ο Γμοχ και άλλα πολλά. Και έρχεται κανείς στο σήμερα. Βλέπει λοιπόν έναν Παναθηναϊκό με μία νίκη σε 14 ευρωπαϊκά παιχνίδια. Έναν ΠΑΟ που δεν είναι καν αξιοπρεπής, δε συζητώ για μεγαλείο.

Είναι λοιπόν σίγουρο, για εμένα, πως ο Παναθηναϊκός «μίκρυνε» για πολλούς λόγους. Πλέον το ποδόσφαιρο παίζεται με «μισθοφόρους», και δε το λέω υποτιμητικά. Συνεπώς, εκείνος που έχει τους καλύτερους  «μισθοφόρους» κερδίζει.

Η ομάδα, πλήρως, εγκαταλελειμμένη, από όλους εκείνους που μας έταξαν τα πάντα, δε μπορεί πλέον να πληρώσει ακριβούς παίκτες. Συνέπεια αυτού, η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Δεύτερος όμως λόγος του ξεπεσμού, και πιο σημαντικός, είναι πως η ομάδα έπαψε να στηρίζεται στο ελληνικό στοιχείο το οποίο την δόξασε τόσα χρόνια.

Ο βασικός «αιμοδότης» της εθνικής έφτασε να μην έχει διεθνή Έλληνα στο ρόστερ του. Αυτή είναι η πραγματική κατάντια. Και θα ρωτήσει κανείς, γιατί το παραπάνω γεγονός συνέβαλε στην «πτώση»; Η απάντηση προφανώς είναι, διότι χωρίς αυτό στερείσαι ψυχής, αποφασιστικότητας. Αυτό που λένε ορισμένοι για την «φανέλα». Ένας ελληνικός ΠΑΟ μπορεί να έχανε χθες, θα κατέθετε όμως την ψυχή του στο γήπεδο και θα μετρίαζε την στεναχώρια μας.

Οι μέρες εκείνες του Κυράστα, του Μπόμπεκ, του Πούσκας, του Γκμοχ και όλων των άλλων μεγάλων δε θα ξανάρθουν γιατί ο κόσμος και το ποδόσφαιρο αλλάζουν. Οφείλουμε λοιπόν να προσαρμοστούμε και ως ομάδα να ξαναβρούμε την ταυτότητά μας. Εκείνη που μας έκανε σπουδαίους. Και αν δεν μπορείς να κάνεις την ομάδα σου όπως την θέλεις, προσπάθησε τουλάχιστον, όσο μπορείς, να μην την εξευτελίζεις.

ΥΓ. Για να μην διερωτάσθε, πριν γίνω Παναθηναϊκός, ήμουν αυτό που φαντάζεστε…

Κορδόγιαννης Δημήτρης

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News