Εκτός από τους αντιπάλους σε τιμωρεί και το άθλημα

Πρόκληση Αστέρα προς τον πάγκο του Παναθηναϊκού: «Θα σας γαμ... στη Λεωφόρο»

Ο Παναθηναϊκός ακόμα κι όταν προηγείται 2-0 κάνει τους οπαδούς του να …τρέμουν ξέροντας ότι αν ο αντίπαλος μειώσει μέχρι που προλαβαίνει να σώσει την παρτίδα!

Συνέβη με την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, με τον «αιώνιο»…

Στα ντέρμπι είχες δύο γκολ πλεονέκτημα κι όμως ΟΥΔΕΙΣ ένιωθε σίγουρος ότι είχες πάρει το παιχνίδι.

Αυτή η παθητικότητα που βγάζει η ομάδα ειδικά στον τρόπο σκέψης της είναι που βγάζει πολλούς εκτός εαυτού. Το «παίζω για να κρατήσω το μηδέν» είναι παγίδα. Σε αυτού του τύπου την παγίδα πέφτεις συνήθως όταν σε καταπλακώνει η σπουδαιότητα του «πρέπει» και σε αυτό τον τομέα το 90% των παικτών είναι άμαθο, ουδείς έχει μάθει να κάνει πρωταθλητισμό.

Οι προβληματικές σου εμφανίσεις είναι περισσότερο αποτέλεσμα νοοτροπίας και λιγότερο τιμωρία μιας στρατηγικής. Τα τελευταία χρόνια συνηθίζουμε να λέμε και να γράφουμε πολλά για συστήματα, διατάξεις, αλλαγές των προπονητών κτλ.

Πριν από αυτά υπάρχουν κάποια στοιχεία στο παιχνίδι που είναι πολύ περισσότερο απαραίτητα. Στα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος απέναντι στα «χωριά» αυτό που μετρά πιο πολύ δεν είναι η διάταξη, αλλά η αγωνιστική ένταση, δηλαδή το πόσο δυνατά παίζεις, πόσο πιέζεις, για πόση ώρα μπορείς να το κάνεις κτλ. Ομάδες οι οποίες παίζουν παθητικά και περιμένουν, είτε παίζουν με 5 αμυντικούς είτε με δυο άψογα τακτοποιημένους, είτε με εννιά παίκτες πίσω από τη μπάλα παίζουν με τη φωτιά.

Πολλές φορές κατά κάποιο μεταφυσικό τρόπο εκτός από τον αντίπαλο το ίδιο το ποδόσφαιρο τιμωρεί την παντελή έλλειψη διάθεσης για επιθετικότητα. Πόσα δείγματα πρέπει να πάρουν ακόμα στο Κορωπί για να το εμπεδώσουν;

Δημήτρης Στρατής

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News