«Είναι μεγάλη επιτυχία το ΟΑΚΑ - Μια σίγουρη στέγη!»

Γιαννακόπουλος κατά Προμηθέα: «Αυτό το μπάσκετ θέλετε;»

Ο Ανδρέας Παπαντωνίου σχολίασε την ευχάριστη είδηση της παραχώρησης του ΟΑΚΑ για τα επόμενα 49 χρόνια, ενώ αποκάλυψε τι είχε πει στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο στις αρχές.

Διαβάστε τις δηλώσεις του στο sportdog.gr:

«Είναι μεγάλη επιτυχία. Θα έχουμε τουλάχιστον μία σίγουρη στέγη. Εκεί η ομάδα ασφαλίζει τα πάντα. Είναι μεγάλο θέμα. Οργανώνεσαι και το εκμεταλλεύεσαι. Είναι η έδρα σου πλέον. Είσαι το αφεντικό. Μπορείς να κάνεις τα πάντα εκεί. Δεν έρχεται να σου πει κανείς άλλος “βγες να μπω εγώ τώρα”. Έχει βοηθητικά γήπεδα και μπορεί η ομάδα να στεγάση όλα της τα μικρότερα τμήματα. Οι μεγάλες ομάδες χτίζονται με δικά τους γήπεδα», ήταν το αρχικό σχόλιο του μεγάλου μπασκετάνθρωπου.

Η παραχώρηση για 49 χρόνια του ΟΑΚΑ ανατρέπει στην ουσία τα σχέδια για γήπεδο μπάσκετ στον Βοτανικός. Ο Ανδρέας Παπαντωνίου όμως έχει διαφορετική άποψη. «Δεν ξέρω τι σκέπτονται. Αν γίνει το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Βοτανικό και πάρει η ομάδα χώρο, γιατί να μη γίνει; Άλλο έργο το ένα, άλλο το άλλο. Ο Βοτανικός δεν θα γίνει αύριο. Λένε, ότι θα γίνει. Αν δεν μπούνε οι μπουλντόζες δεν γίνεται έργο. Την προηγούμενη φορά υπήρχαν έτοιμα τα σχέδια και μας έφαγαν οι κορμοράνοι. Θα είχαμε γήπεδα τώρα», αναφέρει.

 

Πόσο σημαντική είναι αξιοποίηση των ολυμπιακών ακινήτων που ρημάζουν; «Πρέπει να ενδιαφερθούν οι σύλλογοι. Ο Ολυμπιακός είχε πει κάτι για το Ελληνικό. Δεν προχώρησε», απαντά και προσθέτει:

«Δεν έχουμε πολιτική. Έφτιαξε τόσα πράγματα η Πολιτεία. Έπρεπε το κράτος να μεσολαβήσει. Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Δεν έχουμε ανθρώπους να βγούνε μπροστά και να φτιάξουν. Δεν τους ενδιαφέρει.

Το ελληνικό μπάσκετ άρχισε να αναπτύσσεται μαζί με το ισπανικό. Την εποχή που έπεφταν τα πολλά χρήματα, που είχε πάρει η Nova τα τηλεοπτικά του μπάσκετ, ένα δις έπαιρνε ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης. Οι τέσσερις πρώτοι. Οι άλλοι τα μοιράζονταν ανάλογα τη βαθμολογία. Ο Παπάγου είχε πάρει 560 εκατ.δρχ. Και λέω τότε σε κορυφαίο παράγοντα “το καλοκαίρι καιγόμαστε. Τον χειμώνα ξεπαγιάζουμε. Είναι ευκαιρία να φτιάξουμε ένα γηπεδάκι”. Δεν έγινε τίποτα. Πάμε στο Μπιλμπάο να παίξουμε με το Μαρούσι. Έχουν φτιάξει καινούριο γήπεδο 8000 θέσεων. Εμείς είχαμε γήπεδο με 300 άτομα και κλαίγαμε», λέει ο βετεράνος άσος και θυμάται τι είχε πει στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο:

Ξέρετε τι του είπα; “Μπορείς να βοηθήσεις να χτιστεί το ελληνικό μπάσκετ; Εκεί θα είναι η επιτυχία σου. Θα μείνεις στην ιστορία. Μια χρονιά ας μην πάρεις το πρωτάθλημα. Μπορείς να το οργανώσεις;” Θυμάμαι, όταν έγινε πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ ο Παπακαλιάτης είχε πει κάποια πράγματα. Σε έξι μήνες τον τελείωσαν. Δεν θέλουν να κάνουν κάτι».

Το γήπεδο του Αμαρουσίου, στον Άγιο Θωμά, ποιός το είχε φτιάξει;

«Ο Τζανίκος. Ήταν δύναμη. Ήταν ένας από τους καλύτερους δήμαρχους της Ελλάδας. Επρόκειτο για πρωτοποριακό ηγέτη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δημιούργησε τη δημοτική αστυνομία. Αυτός πρωτοστάτησε και έκανε μεγάλα έργα στο Μαρούσι. Ενδιαφερόταν. Μας έβαλε ειδική θέρμανση. Έφτιαξε γυμναστήριο. Ό,τι του έλεγα γινόταν. Αν θέλεις και υπάρχει το χρήμα, μπορείς να κάνεις παπάδες. Στην Ελλάδα δεν ακολουθήσαμε τους Ισπανούς και κοιτάζαμε, ότι είχαμε το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Αποτέλεσμα; Η Ισπανία συνεχίζει να είναι κορυφαία μπασκετική χώρα και εμείς ψάχνουμε να βρούμε την ταυτότητά μας. Έχουμε μείνει στο ’87, στον Γκάλη και τον Γιαννάκη», είπε εν κατακλείδι ο Ανδρέας Παπαντωνίου. 

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News