«Είμαστε σύμφωνοι με τη χρήση του ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό, αρκεί να μην...»

«Είμαστε σύμφωνοι με τη χρήση του ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό, αρκεί να μην...»

Η αβέβαιη «στέγαση» Ολυμπιακών Αθλημάτων, η οποία προέκυψε από την παραχώρηση του κλειστού γηπέδου του Ολυμπιακού Σταδίου και του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας σε ΚΑΕ, οδήγησε την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας (4/5) στην ομόφωνη απόφαση να ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέλιξη για την οποία είχε ενημερώσει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τις 3/5 σε δημοσίευμα του με τίτλο «Συνεδριάζει η ΕΟΕ για αντιδράσεις ενόψει της παραχώρησης του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός».

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Στέλιος Αγγελούδης, μίλησε για το θέμα που έχει δημιουργηθεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), υπογραμμίζοντας ότι δικαίως έχει προκληθεί ανησυχία από πλευράς ΕΟΕ και ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν διαφωνεί στη χρήση κατά αποκλειστικότητα της κεντρικής σάλας του κλειστού του ΟΑΚΑ από μία ιστορική ομάδα, όπως είναι ο Παναθηναϊκός, αρκεί να διασφαλιστεί ότι δεν θα συνδυαστεί με μία ολική παραχώρηση, η οποία θα είναι σε βάρος πολλών Ολυμπιακών αθλημάτων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το άθλημα της Ξιφασκίας κι όχι μόνο…

Ο κ. Αγγελούδης επισήμανε επίσης ότι δεν έχει οριστεί ακόμα η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την οποία όταν αυτή πραγματοποιηθεί θα υπάρξει μία ενημέρωση επί του θέματος, έχοντας την αίσθηση ότι εν τέλει θα κυριαρχήσει η ευαισθησία απέναντι σε μία ιστορική οντότητα όπως είναι η ΕΟΕ, η οποία έχει προσφέρει πάρα πολλά στη χώρα.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ):

– Προσφατα υπήρξε μία θετική εξέλιξη για την ΚΑΕ Παναθηναϊκός, με την παραχώρηση του ΟΑΚΑ για 49 χρόνια, χωρίς όμως να γνωστοποιηθεί το ακριβές περιεχόμενο της σύμβασης. Δικαίως λοιπόν ανησυχούν τα Ολυμπιακά αθλήματα που στεγάζονται στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων;

«Δικαίως υπάρχει ανησυχία από πλευράς Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Να τονίσω πρώτα ότι το ακίνητο είναι ιδιοκτησία της ΕΟΕ που έχει παραχωρηθεί στο ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή των υποδομών που θα χρησιμοποιούν τα Ολυμπιακά αθλήματα. Δικαίως υπάρχει ανησυχία κι από πλευράς δικής μας, καθότι υπάρχει αυτή τη στιγμή η χρήση αυτού του γηπέδου, η οποία γίνεται προφανώς κατά προτεραιότητα από την μεγάλη αθλητική οικογένεια του μπάσκετ. Υπάρχουν τα προπονητήρια, τα οποία αξιοποιούνται επί χρόνια και μάλιστα επί τιμήματος από ένα Ολυμπιακό άθλημα που είναι η Ξιφασκία. Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα αθλήματα, τα οποία όταν επιλέγουν να διοργανώσουν μεγάλους και διεθνούς εμβέλειας αγώνες, πανευρωπαϊκά ή παγκόσμια πρωταθλήματα, αυτά πρέπει να λαμβάνουν χώρα σε ένα γήπεδο που έχει τις προδιαγραφές, όπως είναι το ΟΑΚΑ. Άρα η ανησυχία είναι δικαιολογημένη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η ΕΟΕ με ομόφωνη απόφαση της, διαφωνεί η κεντρική σάλα να χρησιμοποιείται κατά αποκλειστικότητα από μία ομάδα και μάλιστα μία ομάδα αυτής της Ιστορίας και της εμβέλειας, που είναι ο Παναθηναϊκός. Αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να διασφαλιστούν ότι τα προπονητήρια θα παραμείνουν στα Ολυμπιακά αθλήματα, όπως θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οποτεδήποτε κάποιο από τα Ολυμπιακά αθλήματα θελήσουν να διοργανώσουν πανευρωπαϊκά ή παγκόσμια θα μπορούν να χρησιμοποιούν το γήπεδο απρόσκοπτα. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι αυτό το κλειστό έγινε και ονομάστηκε ως κλειστό αθλοπαιδιών. Δικαίως κατά προτεραιότητα χρησιμοποιείται από το μπάσκετ, δικαίως να βρεθεί τρόπος ο Παναθηναϊκός να έχει τη μόνιμη έδρα του και να αναπτύξει εκεί όλες τις δραστηριότητες του, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με μία ολική παραχώρηση, η οποία θα είναι σε βάρος πολλών Ολυμπιακών αθλημάτων».

– Η Ξιφασκία είναι το άθλημα που κινδυνεύει περισσότερο με «ξεσπίτωμα»;

«Όχι μόνο. Είναι τα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, είναι η χρήση της ΕΟΚ σε ό,τι αφορά τις Εθνικές Ομάδες που πρέπει εκεί είτε να προπονούνται, είτε να φιλοξενούν αγώνες. Είναι και άλλα αθλήματα και μην ξεχνάμε ότι πριν από ένα χρόνο το χάντμπολ είχε κάνει χρήση στον τελικό ενός ευρωπαϊκού κυπέλλου που η ΑΕΚ είχε προκριθεί του κλειστού. Η Γυμναστική σε δύο μόνο γήπεδα μπορεί να διοργανώσει πανευρωπαϊκά ή παγκόσμια: στο ΟΑΚΑ ή στο ΣΕΦ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι όλα αυτά πρέπει να λυθούν και αφού λυθούν, βεβαίως η Ολυμπιακή Επιτροπή δεν έχει καμία αντίρρηση την αποκλειστική χρήση του κεντρικού γηπέδου του κλειστού από μία ιστορική ομάδα, όπως είναι ο Παναθηναϊκός».

– Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό έχει οριστεί;
«Δεν έχει οριστεί ακόμα η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Έχουμε ζητήσει να κάνουμε αυτή τη συνάντηση, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μία ενημέρωση. Ο Ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι αυτός που κρατάει ψηλά την Ελλάδα, είναι αυτός που φέρνει τα μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και τις διακρίσεις σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις. Αυτό γίνεται γιατί μεταξύ άλλων έχουν κάποιες στοιχειώδεις υποδομές που μπορούν και να προπονούνται και να διοργανώνουν μεγάλους αγώνες. Αυτό πρέπει να το προστατεύσουμε και νομίζω ότι στο τέλος, γιατί αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες, αν προχωρήσει αυτό το θέμα, η ΕΟΕ με την ιδιότητα του κυρίου του ακινήτου πήρε μία απόφαση στην οποία είπε ότι δεν διαφωνεί στη χρήση του γηπέδου από τον Παναθηναϊκό, αλλά αυτό θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα πληγούν άλλα Ολυμπιακά αθλήματα».

-Στη συνάντηση θα υπάρξει μόνο ενημέρωση ή θα ζητηθούν και εγγυήσεις;

«Προς το παρών είμαστε ακόμα στο αίτημα της συνάντησης. Έχω την αίσθηση ότι θα υπάρξει και η ευαισθησία απέναντι σε μία ιστορική οντότητα όπως είναι η ΕΟΕ που προσφέρει πάρα πολλά στη χώρα. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η ΕΟΕ όταν μιλάμε για την Ελλάδα και το μετάλλιο, μιλάμε για τη σημαία. Όλα αυτά γίνονται για την προβολή της χώρας, για τη σημαία, για τον Εθνικό Ύμνο. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν αντιδικούμε με κανέναν, γιατί δεν υπάρχει λόγος αντιδικίας. Εκφράζουμε τη σύμφωνη γνώμη στο να αξιοποιηθεί επί το βέλτιον μια υποδομή όπως είναι το κλειστό από τη χρήση από μία μεγάλη ομάδα, αλλά αυτό επαναλαμβάνω δεν πρέπει να γίνει σε βάρος άλλων Ολυμπιακών αθλημάτων, αρχής γενομένης από την ξιφασκία».

– Ο διάλογος με όλες τις πλευρές θα μπορέσει να λειτουργήσει θετικά;

«Να υπογραμμίσω ότι από τον διάλογο δεν έχασε κανένας και νομίζω ότι όλες οι διαφορετικές προσεγγίσεις από τη στιγμή που θα πέσουν στο τραπέζι θα δώσουν τη δυνατότητα να υπάρξει μία λελογισμένη λύση, γιατί δε νοείται σε καμία περίπτωση Ολυμπιακά Αθλήματα να βρεθούν χωρίς να έχουν τις βασικές υποδομές και για προπονήσεις, αλλά και για φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων».

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News