Ο Τζόρτζεβιτς πρέπει να τους βάλει στην πρίζα

Ο Τζόρτζεβιτς πρέπει να τους βάλει στην πρίζα

Παράλοοοοοογο… Θυμάστε στους Δέκα Μικρούς Μήτσους, τον Λαζόπουλο, σε έναν από τους χαρακτήρες που υποδυόταν, που απευθυνόταν στο «παράλογο»; Ε, τον Παναθηναϊκό του TOP16 αλλά και ειδικά απόψε στο ΟΑΚΑ δεν θα ήταν υπερβολή αν του απευθυνόμασταν με τον ίδιο τρόπο!

Γιατί είναι παράλογο να κάνει στην Κωνσταντινούπολη το καλύτερο παιχνίδι του από πλευράς πάθους, ενέργειας, στόχευσης και συγκέντρωσης αλλά να χάνει χωρίς να νιώσει η Φενέρμπαχτσε αληθινή απειλή και απόψε στον πρώτο εντός έδρας ματς, να είναι άνευρος, χωρίς βενζίνη στο ντεπόζιτο, δίχως μαχητικότητα και πάθος στην άμυνα και να «κλέβει» τη νίκη από μια Μάλαγα που ήρθε στο ΟΑΚΑ χωρίς τους Μάρκοβις, Κουζμίνσκας αλλά δεν θα ήταν άδικο να φύγει νικήτρια από την Αθήνα.

[ads2]

Οι Πράσινοι πήραν την πολυπόθητη νίκη επειδή στο κρίσιμο σημείο ο Γκιστ θυμήθηκε πως είναι ένας τέρας ενέργειας, έδωσε μια τάπα (στα 38’’ με το σκορ στο 64-66), πήρε ένα επιθετικό ριμπάουντ (μετά το 4ο άστοχο τρίποντο σε ισάριθμες προσπάθειες του Φελντίν στα 24’’), κέρδισε φάουλ, ευστόχησε σε μια βολή (65-66) και άλλαξε το σκηνικό στο ΟΑΚΑ, όπου ο αγώνας παιζόταν σε συνθήκες που θύμιζαν φιλικό παιχνίδι. Ο κόσμος μπήκε στην εξίσωση, ο Διαμαντίδης διάβασε την άμυνα που έχασε την ισορροπία της από την παράλογη διάταξη των Πράσινων και ο Φελντίν που είχε 0/4 σημείωσε το τρίποντο της νίκης.

Τα παράλογα του Παναθηναϊκού δεν σταματούν εδώ. Με 11’’ στο ρολόι, το σκορ στο +2π (68-66) και τρία ομαδικά φάουλ, επέλεξε να παίξει «καθαρή» άμυνα και όχι να κάνει φάουλ. Με το φάουλ διασφαλίζεις πως θα αποφύγεις την ήττα (πάντα υπάρχει το σενάριο να κερδίσει ο αντίπαλος το επιθετικό ριμπάουντ αλλά οι πιθανότητες είναι σαφώς λιγότερες και το μπάσκετ είναι παιχνίδι πιθανοτήτων) και ότι στη χειρότερη θα έχεις την τελευταία επίθεση ή την παράταση.

Η Μάλαγα δεν ευστόχησε και εκ του αποτελέσματος ο Τζόρτζεβιτς δικαιώθηκε για την επιλογή του. Ωστόσο έχω την εντύπωση ότι δεν ήταν η ορθή. Σαφώς μετρά το αποτέλεσμα και αυτό είναι υπέρ του Σέρβου προπονητή και του Παναθηναϊκού.

Εκείνο επίσης που αποτελεί θέμα προβληματισμού είναι το rotation που έκανε ο Τζόρτζεβιτς. Εναρμονισμένος στο πλάνο των Πράσινων, έδωσε θέση στην αρχική πεντάδα στον Χαραλαμπόπουλο, ο οποίος μετά τα πρώτα 6 λεπτά δεν μπήκε ξανά στο παρκέ, έβαλε στο δεύτερο 10λεπτο τον Παπαγιάννη που πρόσφερε την πιο εντυπωσιακή φάση του ματς μέχρι το τελευταίο λεπτό αλλά δεν έκανε κάτι περισσότερο και γενικώς έκανε πολλές αλλαγές, που ίσως αποτελούν μια από τις αιτίες που οι Πράσινοι δεν βρήκαν ρυθμό σε κανένα σημείο του ματς και ήταν τόσο νωχελικοί.

Σκεφτείτε πως ο πιο aggressive παίκτης του Παναθηναϊκού, εκείνος που έπαιζε με μεγαλύτερο κίνητρο, ήταν ο παίκτης που διανύει τους τελευταίους μήνες της λαμπρής καριέρας του. Είναι τουλάχιστον ανησυχητικό να είναι καταθέτει την περισσότερη ενέργεια από όλους ο Διαμαντίδης κι αυτό πρέπει να προβληματίσει τον Τζόρτζεβιτς, ο οποίος πρέπει να βρει τρόπο για να βάλει στην πρίζα τους παίκτες του.

Ο Παναθηναϊκός έχει αδυναμίες. Έχουν αναφερθεί από την πρώτη στιγμή. Είναι όμως σε έναν όμιλο που του δίνει ευκαιρία να μπει από καλή θέση στα προημιτελικά και εφόσον ενισχυθεί να κάνει την υπέρβαση. Αλλά για να το πετύχει αυτό πρέπει να είναι συνεχώς στην «τσίτα». Να παίζει στα «κόκκινα» από το πρώτο εώς το τελευταίο δευτερόλεπτο. Με τέτοια εικόνα, διάθεση και κίνητρο μπορεί να μπει και σε περιπέτειες, γιατί ο όμιλος είναι βατός αλλά κρύβει και κινδύνους…

sdna.gr

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News