Στη χώρα της εικονικής πραγματικότητας

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για το πως ο θύτης, γίνεται θύμα και εξηγεί ότι ο νέος αθλητικός νόμος δεν θα αλλάξει το παραμικρό, εάν δεν αλλάξουν αυτοί οι οποίοι τον εφαρμόζουν.

[ads]

Με όσα ακούμε, διαβάζουμε και βλέπουμε μετά από το προηγούμενο Σάββατο, νιώθω ότι ζω σε εικονική πραγματικότητα. Κοντεύω να πειστώ πως την τελευταία 20ετία δεν παρακολουθώ το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά ένα άλλο, σε κάποια άλλη χώρα. Καλύτερα, σε άλλον πλανήτη, μακριά από το ηλιακό σύστημα.

Ο Παναθηναϊκός, η ομάδα που έχει υποστεί τα πάνδεινα από το σύστημα που εξυπηρετεί τον Ολυμπιακό, παρουσιάζεται ως το πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός, ο διαχρονικά και ιστορικά ευνοημένος, εμφανίζεται ως αυτός ο οποίος θα ανεβάσει επίπεδο το άθλημα. Κοινώς, η παράκρουση στο μεγαλείο της!

Το ντέρμπι του Σαββάτου έχει δύο σκέλη… Το ένα είναι η αναβολή και το δεύτερο τα επεισόδια. Στα επεισόδια, η αλήθεια είναι μία και απλή: οι εισβολείς έβαλαν τα χεράκια τους και έβγαλαν τα ματάκια της ομάδας. Στην ΠΑΕ θα επιβληθούν υψηλότατα πρόστιμα, αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και πιθανότατα, αφαίρεση βαθμών. Ποινές που θα είχαν αποφευχθεί, εάν κυριαρχούσε η σύνεση και η νηφαλιότητα. Δυστυχώς, υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν.

Το πρώτο σκέλος, όμως, είναι μία άλλη κουβέντα… Κανένας κανονισμός δεν επέβαλλε τη μη έναρξη του παιχνιδιού, ότι και να υποστηρίζεται δεξιά και αριστερά. Ήταν μία αδικαιολόγητη απόφαση του διαιτητή Παππά, ο οποίος δυναμίτισε το κλίμα στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και υπηρέτησε την πολιτική των στελεχών του Ολυμπιακού, οι οποίοι είχαν ξεκάθαρο σχέδιο για να μην διεξαχθεί το ντέρμπι. Βρήκαν την αφορμή στη φωτοβολίδα, είχαν τη συμπαράσταση του Παππά και πέτυχαν τον στόχο τους.

Σε αυτό το σημείο, εύλογα θα αναρωτηθείτε κάποιοι: καλά ρε Τσιμπίδα, αφορμή λες τη ρίψη της φωτοβολίδας; Δεν είναι σοβαρό περιστατικό; Ναι, σαφώς και είναι. Αν ήμουν πεπεισμένος ότι πράγματι θα ίσχυαν τα ίδια σε όλα τα γήπεδα, θα υποστήριζα τη μη διεξαγωγή του ματς. Αλλά στην Ελλάδα είμαστε, δεν πρόκειται να ισχύσουν.

Όσο για το… ανέκδοτο του νέου αθλητικού νόμου, το πρόβλημα είναι ένα και ξεκάθαρο: τα πρόσωπα που θα τον εφαρμόσουν. Όπως στους περισσότερους τομείς σε αυτή τη χώρα, το νομικό πλαίσιο ήταν πάντοτε επαρκές. Απλώς δεν εφαρμοζόταν ή δεν υπήρχε ισονομία. Δηλαδή, τόσα χρόνια το πρόβλημα στην ΕΠΟ ήταν οι νόμοι ή οι άνθρωποι οι οποίοι επάνδρωναν τη διοίκηση; Κατ” εμέ, το δεύτερο.

Όσοι θέλετε να πιστέψετε ότι το πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ο Παναθηναϊκός, μπορείτε να το κάνετε. Αυτό δεν θα αλλάξει την πραγματικότητα. Εδώ και είκοσι χρόνια, βιώνουμε μία αλλοίωση της λογικής και επιχειρείται να επιβληθεί μία εικονική πραγματικότητα έναντι της αληθινής.

Ανεξάρτητα των ευθυνών που έχουν οι διοικούντες και οι φίλοι του Τριφυλλιού, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το περιβάλλον στο οποίο ενεργούν. Κάθε λάθος που υποπίπτουν, μεγεθύνεται και έχει μεγαλύτερες συνέπειες απ” ότι θα είχε σε διαφορετικές συνθήκες.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι άρρωστο και αν δεν απομακρυνθούν συγκεκριμένα πρόσωπα, εάν δεν εγκαθιδρυθεί η πίστη στην απονομή της δικαιοσύνης, τότε τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Όσους νόμους και αν περάσουν οι εκάστοστε Κοντονήδες…

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News