Κόουτς χάσαμε ΙΙ

[ads]

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη λογική τους σειρά. Με τον άνθρωπο Γιάννη Αναστασίου δεν έχω απολύτως τίποτα. Εξηγούμαι, για όσους από εσάς έχετε διαβάσει όσα κατά καιρούς έχω γράψει για τον προπονητή του Παναθηναϊκού από αυτήν εδώ τη στήλη, επίσης για όσους με έχετε ακούσει στον αέρα του real fm, αλλά και για εσάς που παρακολουθείτε την τηλεοπτική μου εκπομπή στο Action24.

[ads]

Είναι διαφορετικό ζήτημα η κριτική που ασκείται σε κάποιον για τις επαγγελματικές του επιδόσεις και μία εντελώς ξεχωριστή ιστορία η εκτίμηση που του έχει αυτός που τον κρίνει. Αυτός φαντάζομαι (και θέλω επίσης να πιστεύω ότι) είναι άλλωστε ο λόγος που ο έλληνας προπονητής ήταν ευγενικός μαζί μου όταν συναντηθήκαμε τυχαία σε εστιατόριο την περασμένη εβδομάδα.

Δεν μου κάνουν οι εκπτώσεις στη δουλειά, προκειμένου να έχω καλές δημόσιες σχέσεις με τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα του χώρου. Διότι εάν δεν άφηνα ελεύθερη τη σκέψη κρίνοντας την εφετινή διαδρομή του κόουτς στον πάγκο του Παναθηναϊκού, δεν θα έκανα σωστά τη δουλειά μου. Κατά συνέπεια υποχρεούμαι να αναφέρω δημόσια πως κατά τη γνώμη μου δεν την κάνει καλά. Καθόλου καλά και είναι πλέον προφανές πως έχει χαθεί η μπάλα στον Παναθηναϊκό. Για όσους δεν το είχαν καταλάβει ή παραδεχτεί το επιβεβαίωσε (και) ο ΠΑΟΚ με την τριάρα του στο πρώτο ημίχρονο, όπως το έκαναν εφέτος άλλες ομάδες στη Λεωφόρο, παρά το γεγονός ότι έφυγαν ηττημένες.

Λοιπόν, όταν –κόουτς- η ομάδα δέχεται γκολ από ανύπαρκτο πέναλτι και σβήνουν αυτόματα οι μηχανές της, με αποτέλεσμα να μαζέψει τη μπάλα από τα δίχτυα δύο φορές ακόμη σε χρόνο μηδέν, τότε δεν φταίει ο … προκαθορισμένος ένοχος Αρετόπουλος αλλά η ίδια η ομάδα σου.

Ο τρόπος που αυτή έχει μάθει να σκέπτεται και να λειτουργεί. Βρέθηκε ο ένοχος πριν ακόμα αρχίσει το παιχνίδι και όταν αυτός με το πέναλτι που σφύριξε «υπέγραψε» την ενοχή του, ο Παναθηναϊκός παραιτήθηκε. Σταμάτησε να παίζει, γι αυτό και δέχτηκε αμέσως άλλα δύο γκολ.

Πάμε και στα της ενδεκάδας. Πώς ξεκινάει αλήθεια ο Μπεργκ αφού δεν ήταν έτοιμος να παίξει από την αρχή; Προφανώς για να αποφευχθεί η κριτική σε περίπτωση κακού αποτελέσματος. Έστω λοιπόν ότι ξεκινάει. Ποιος του δίνει τη μπάλα; Αυτή η τραγική ιστορία που για όλους στη μεσαία γραμμή τρέχει ο Ζέκα μπορεί να αποδίδει -με μεγάλη δυσκολία- κόντρα σε υποδεέστερους αντιπάλους στη Λεωφόρο. Στην Τούμπα όμως τα δεδομένα ήταν άλλα.

Άλλη ερώτηση: Ο Σάντσεθ γιατί δεν παίζει ; Ο αμυντικός που αποκτήθηκε για να ανεβάσει επίπεδο την άμυνα λόγω των σπουδαίων παραστάσεων που έχει, (με κλειστό τριετές συμβόλαιο και 500.000 ευρώ) γιατί δεν βλέπει την ενδεκάδα ούτε με το κιάλι ; Υπάρχει απάντηση που δεν γνωρίζουμε ,ή μήπως τελικά ισχύουν τα κακόβουλα σχόλια εκείνων που εξηγούν ότι δεν είναι αρεστός σε κάποιους που έχουν μόνιμη θέση σε αυτή ; Ποιος διαχειρίζεται τον σχηματισμό της ομάδας ; Τα πρόσωπα πώς επιλέγονται;

Πάμε και στο κοουτσάριμα. Πώς γίνεται όταν η ομάδα χάνει στο ημίχρονο 3-0 να ξεκινάει το δεύτερο χωρίς καμία αλλαγή;

Δεν πρέπει κόουτς να υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο στα παγκόσμια χρονικά της προπονητικής. Όταν μάλιστα αποφάσισες να κάνεις επιτέλους την πρώτη κίνηση, έβαλες επιθετικό χωρίς καμία υποστήριξη από τη μεσαία γραμμή η οποία δεν υπήρχε. Προφανώς θα σκέφτηκες ότι ο Κλωναρίδης μπορεί να τρέξει όλο το γήπεδο, όπως άλλωστε κάνει ο Ζέκα…

Για το πέναλτι που δόθηκε στον ΠΑΟΚ φέρει την απόλυτη ευθύνη ο διαιτητής. Για το γεγονός ότι σε όλο το παιχνίδι στις έναν εναντίον ενός μονομαχίες οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ έδειχναν κανονικοί παίκτες και εκείνοι του Παναθηναϊκού … μπαλαρίνες ποιος φταίει;

Το κατεστημένο; Το σύστημα ; Ο Μποροβήλος; Ο Καραμελίδης; Μήπως ο Γκαγκάτσης; Ίσως και ο Πλατινί ; (ως έχων την ευθύνη του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι…).

Μάλλον όλοι, όπως και οι δημοσιογράφοι ασφαλώς (τους ξέχασα, ζητάω συγνώμη από την ομάδα επικοινωνίας της ΠΑΕ), ο Τσίπρας (ως πρωθυπουργός), η ΝΔ συνολικά ως αντιπολίτευση, τα κανάλια (που δεν καταγγέλλουν το παρασκήνιο…), τα συνδρομητικά (επιλεκτικά και κατά καιρούς φταίνε πάντοτε) και όποιος γενικά περνάει έξω από την ΠΑΕ, το Κορωπί και τη Λεωφόρο. Όλοι αυτοί ευθύνονται που οι παίκτες του ΠΑΟΚ θύμιζαν Μέσι στις προσωπικές μονομαχίες και πήγαιναν πρώτοι στη μπάλα λες και δεν υπήρχε αντίπαλος, όπως συνέβη στο 2-0 που η «πράσινη» άμυνα πάγωσε σαν να πάτησε κάποιος pause.

Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το επόμενο «επεισόδιο» της Λεωφόρου, την Κυριακή κόντρα στην ΑΕΚ, διότι οι φίλαθλοι αντιλαμβάνονται τα πάντα. Γι αυτό – δεν πρέπει να ξεχνάμε πως- ακόμη και στις εντός έδρας νίκες έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την δυσαρέσκειά τους. Με συνθήματα, με αποχή, με ύβρεις.

Κόουτς, μετά τον αποκλεισμό από την Γκαμπάλα (ή Καμπάλα, δεν με ενδιαφέρει πώς τη λένε) σου έγραψα τόσο νωρίς, αναφερόμενος συνολικά στη σεζόν που βρισκόταν μπροστά, άρθρο με τίτλο «Κόουτς χάσαμε». Ισχύει…

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News