Πάμε όπως πέρσι!

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στον τόπο του… μαρτυρίου του με το ΣΕΦ να έχει σωρεία ευχάριστων αναμνήσεων για τους «πράσινους». Γράφει ο Δημήτρης Στρατής.

Ο Ολυμπιακός ξεκινά τη σεζόν στον… τόπο μαρτυρίου του αφού ο Παναθηναϊκός τις μεγαλύτερες νίκες της σύγχρονης ιστορίας του της έχει σημειώσει στο σπίτι του «αιωνίου». Όποιος περάσει στην επόμενη φάση αγοράζει απλώς χρόνο για να δουλέψει με περισσότερη ηρεμία αν και στον αθλητισμό απόλυτες αλήθειες δεν υπάρχουν.

Πέρσι ο Ολυμπιακός ήταν το ακλόνητο φαβορί στο άδειο ΟΑΚΑ απέναντι σε μια μεικτή εφήβων και… τσιρλίντερ αλλά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τα συμπλέγματά του γνωρίζοντας ακόμα μια ήττα που έφερε την απόλυση Μπαρτζώκα και δεκάδες μέλη του πύρινου κόσμου στο Φάληρο για… συγχαρητήρια.

Μετά από μερικούς μήνες οι άλλοι ήταν πρωταθλητές και φιναλίστ Ευρωλίγκας μετρώντας εντυπωσιακό 5-0 στα μεταξύ μας ντέρμπι, ρεκόρ που ουδέποτε μετρήθηκε ξανά στο παρελθόν! Ασφαλώς οι αγώνες των πλέι-οφ είναι ως μη… γενόμενοι αφού ο μόνιμος τροπαιούχος κατέβηκε να διεκδικήσει πρωτάθλημα άνευ Παππά, Γκιστ, Μπατίστα και με προπονητή τον Σωτήρη Μανωλόπουλο!

Ο Ολυμπιακός ισχυρίζεται πως έχει βάλει στο χρονοντούλαπο το κόμπλεξ κατωτερότητας που τον διακατέχει κοντά 20 χρόνια, διατηρεί τον ίδιο προπονητή κι οι προσθαφαιρέσεις του δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο του τριφυλλιού. Ο Σφαιρόπουλος ξέρει άριστα το έμψυχο δυναμικό του κάτι που ισούται με καλύτερες, πιο «στοχευμένες» προπονήσεις άρα υψηλότερο δέκτη ετοιμότητας ενόψει ντέρμπι.

Βέβαια όλα αυτά είναι θεωρίες που πάνε περίπατο με το που πεταχτεί η μπάλα για το τζάμπολ αφού ένα ντέρμπι κρίνεται κυρίως από την διαχείριση συναισθημάτων όταν η μπάλα «καίει»! Τέτοιες εξετάσεις ο Διαμαντίδης, ο Καλάθης, ο Γκιστ τις έχουν περάσει με άριστα και μάλιστα όταν είχαν απέναντι τους ΠΛΗΡΗ αντίπαλο κι όχι «κουτσουρεμένο» όπως πέρσι οι λιμανίσιοι που ολοκλήρωσαν –δίχως τυμπανοκρουσίες- το «σουίπ».

Ο κυπελλούχος θα είναι ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ομάδα πλέον, με τη μπαγκέτα να περνά στα χέρια του Νικ Καλάθη και τον Δημήτρη Διαμαντίδη να παίζει περισσότερο συμπληρωματικό ρόλο. Ο Καστοριανός, πάντως, θα πάρει μπόλικο χρόνο αύριο αφού η όψη του σκορπά δέος στον συγκεκριμένο αντίπαλο μετά τα αμέτρητα χουνέρια που του έχει σκαρώσει.

Η απουσία Χάντερ δεν δίνει εικόνα από το πως σκοπεύει ν’ αντιμετωπίσει ο Τζόρτζεβιτς τα ευέλικτα κορμιά των ψηλών του ΟΣΦΠ από τη στιγμή που η δική του «αεροπορία» (Παπαγιάννης Κούζμιτς, Ραντούλιτσα) είναι ολόιδια σε χαρακτηριστικά (πιο ογκώδη και λιγότερο σβέλτα κορμιά). Αν ο Γκιστ (που έχει να παίξει απ’ τον Απρίλη) επιστρέψει ορεξάτος θα μιλάμε από άλλη βάση μα ποιος βάζει στοίχημα για την αγωνιστική κατάσταση του Αμερικανού;

Ο Σφαιρόπουλος διαθέτει αθλητές που υπερτερούν σε επίπεδο συνεργασιών/αυτοματισμών μα ο κόουτς ποντάρει στην άμυνα του κυρίως. Αναμενόμενο αφού ο Παναθηναϊκός αναζητά νέες σταθερές μετά το «παρκάρισμα» του ηγέτη του στον πάγκο και την αναγκαιότητα να «βγουν μπροστά» Φελντέιν, Πάβλοβιτς, Καλάθης, ειδικά τώρα που λείπουν Παππάς-Μποχωρίδης.

Με τα γκαρντ να ψάχνουν να βρουν τα πατήματά τους ο γηπεδούχος θα κοιτάξει να περιορίσει την τροφοδοσία των «θηρίων», αν πάρει τη μπάλα με πλάτη στη ρακέτα ο Ραντούλιτσα δεν υπάρχει παίκτης στα κυβικά του να τον βγάλει εκτός πορείας, εκτός κι αν κάνει την έκπληξη ο Μιλουτίνοφ που αποκτήθηκε για να δίνει ανάσες στους Αμερικανούς φορ.

Ο Τζόρτζεβιτς θα ζητήσει πολλές πάσες στα μεγάλα κορμιά από τους άριστους δημιουργούς που διαθέτει (Διαμαντίδη, Καλάθη), ξέροντας ότι ο Γιανγκ αποτελεί «δύναμη» του Ολυμπιακού στο ζωγραφιστό. Αυτόν θα σημαδέψει για να τον φθείρει/κουράσει. Να χάσει το ντέρμπι ο Παναθηναϊκός από επίδειξη κλάσης του Μιλουτίνοφ και του Αγράβανη κομμάτι δύσκολο μας φαίνεται οι μεγαλύτερες απειλές υπάρχουν στην περιφέρεια (Σπανούλης, Χάκετ, Λοτζέσκι).

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News