Δώνης: «Κάναμε τριετές πλάνο με Πιεγκμπονσάντ & Νταμπίζα»

Δώνης: «Κάναμε τριετές πλάνο με Πιεγκμπονσάντ & Νταμπίζα»

Ο Γιώργος Δώνης σε μια διαφορετική συνέντευξη μίλησε για όλους και όλα, ενώ ήταν ξεκάθαρος αναφορικά με τα «θέλω» του.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Δώνη στο “gazzetta.gr“:

Για την καλύτερη 11αδα συμπαικτών του: “Βάντσικ, Γεωργιάδης του Σάββα, Χέντρι, Ουζουνίδης, Λε Σο, Αποστολάκης, Μαραγκός, Δώνης, Γεωργιάδης του Χαραλάμπους, Μπορέλι, Βαζέχα”.

Για το τι κοιτάει σε μια νέα ομάδα που αναλαμβάνει: “Στην ομάδα που αναλαμβάνω το πρώτο πράγμα που μελετάω είναι το dna της ομάδας. Το ποδόσφαιρο που αρέσει στον κόσμο και μετά κοιτάζω την κατάσταση που παραλαμβάνω. Αξιολογούμε το υλικό που έχουμε και μετά ξεχωριστά τον κάθε ποδοσφαιριστή για να σκεφτώ πως μπορεί να βελτιωθεί και πως μπορώ να τον διαχειριστώ σαν προσωπικότητα δίνοντας του συγκεκριμένους στόχους ώστε έπειτα από τρεις μήνες να μπορέσουμε να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Μετά προσπαθώ να συνδέσω όλα αυτά σε ομαδικό επίπεδο και στο τέλος της σεζόν παραδίδω στην ομάδα την αξιολόγηση και το πλάνο για να χτίσουμε την επόμενη σεζόν. Ο πρώτος χρόνος στον Παναθηναϊκό ήταν πολύ ιδιαίτερος για μας. Έπρεπε να βρούμε παίκτες μικρούς σε ηλικία και έπρεπε να προσαρμοστώ πάνω στο υλικό. Τη δεύτερη σεζόν ήθελα να πάω σε ένα άλλο επίπεδο. Το επίπεδο που φανταζόμουν το φτάσαμε, ανεξάρτητα αν κάποιος το αξιολογεί διαφορετικά ως προς τη θέση μας. Τον τρόπο παιχνιδιού θεωρώ πως τον φτάσαμε εκεί που θέλαμε”.

Για τον προπονητή που τον έχει επηρεάσει περισσότερο: “Δεν μπορώ να πω ότι είχα κάποιον στο μυαλό μου. Οι πιο οργανωτικοί παίκτες στον Παναθηναϊκό ήμουν εγώ και ο Γεωργιάδης του Χαραλάμπους. Πάντα είχαμε στο μυαλό μας τι θα κάνουμε μετά το ποδόσφαιρο και πρόσεχα τι προπόνηση κάναμε με κάθε προπονητή. Όταν πέρασαν τα χρόνια αυτό που είχαν πει για τον Δανιήλ ότι ήταν 100 χρόνια μπροστά, πραγματικά το πιστεύω. Πρέπει να δίνεις βαρύτητα σε αρκετά πράγματα όταν αξιολογείς προπονητές. Μπορεί να εξελίσσουν παίκτες, άλλοι μπορεί να διαχειρίζονται τις μεγάλες προσωπικότητες. Για μένα ο μέσος όρος όλων των πραγμάτων που μπορεί να κάνει ένας προπονητής βγάζει τον καλό πραγματικά προπονητή. Εγώ θαυμάζω τον Βενγκέρ στην εξέλιξη των νεαρών ποδοσφαιριστών, τον Αντσελότι για τη διαχείριση των μεγάλων προσωπικοτήτων, τον Γκουαρδιόλα για την ανάπτυξη παιχνιδιού. Εγώ όμως επιλέγω τον Μπρένταν Ρότζερς γιατί αυτά που παρουσιάζει έχουν αρχή μέση και τέλος στα επίπεδα των μέσων όρων. Ο τρόπος που επηρεάζει τις ομάδες του είναι υψηλός. Έβλεπα πράγματα σε αυτόν που τα έκανε και στη Λίβερπουλ και στη Σουόνσι με κατοχή της μπάλας 70%. Ο Γκουαρδιόλα βοηθήθηκε από την Μπαρτσελόνα στην εξέλιξή του και πήρε πράγματα από τον Κρόιφ. Επίσης κορυφαίο μυαλό προπονητικό ήταν ο Μίχελς”.

Για τα ματς που έχει ως σημείο αναφοράς και πως είχε αντιδράσει στο γκολ του Βαζέχα στο Άμστερνταμ: “Ήμουν ο πρώτος που πανηγύρισα. Ο πρώτος που κατάλαβα ότι η μπάλα μπήκε στα δίχτυα. Δεν ξέρω καν που πήγα να πανηγυρίσω. Τώρα σημαντικά ματς. Σίγουρα τα παιχνίδια των ημιτελικών με τον Αγιαξ, το πρώτο παιχνίδι μου ως προπονητής στο Champions League με την Μπαρτσελόνα και επίσης ένα άλλο παιχνίδι που δεν μπορώ να ξεχάσω ήταν πως χάσαμε την πρόκριση στον τελικό του Champions League της Ασίας”.

Για το ποιοι παίκτες έχουν βελτιωθεί στον Παναθηναϊκό και για το ελάττωμα της ομάδας: “Υπάρχουν παίκτες που δεν ήταν στο προσκήνιο όταν ξεκινήσαμε. Σίγουρα ο πρωτοεμφανιζόμενος Μπουζούκης γιατί δεν τον ήξερε κανείς. Έβαλε σωστή βάση την πρώτη χρονιά. Η δεύτερη δεν είναι η καλύτερη, αλλά για μένα δεν είναι τόσο σημαντική η απόδοση. Στα δύο χρόνια όμως έχει βάλει 60 ματς στην πλάτη του. Πέρυσι έπαιζε πιο εσωτερικά, φέτος έπαιζε στην άκρη. Αλλά μπορεί να πάει στο μέλλον στον άξονα στη φυσική του θέση, να γίνει καλύτερος αθλητικά και να γίνει αργότερα ηγέτης της ομάδας. Επίσης τον Τάσο τον Χατζηγιοβάνη δεν πίστευα ότι θα έφτανε εκεί. Θέλει ειδική διαχείριση και στον τρόπο που του δίνεις τις εντολές. Πρέπει να βελτιώσει τα πατήματα στην περιοχή και τα τελειώματα. Αν κάποιος δει που ήταν ο Διούδης, ο Πούγγουρας, ο Μαυρομάτης, ο Ινσούα, ο Γιόχανσον, ο Κουρμπέλης, ο Δώνης πριν δύο χρόνια θα το καταλάβει. Ή τον Μακέντα. Αυτό που έχει παίξει ρόλο είναι ότι μου δίνεται η δυνατότητα να σκεφτώ ένα επίπεδο παραπάνω. Μίλαγα για πρωταθλητρισμό όχι ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε το πρωτάθλημα αλλά από άποψης πνευματικής νοοτροπίας. Τώρα τι θα μπορούσαμε να λύσουμε με μαγικό ραβδί; Δεν είμαστε εύκολοι στα τελειώματα των φάσεων. Είμαστε η πρώτη ομάδα στην κατηγορία που βάζει την μπάλα μέσα στην περιοχή. Έχουμε κάνει δουλειά στη δημιουργία των κινήσεων, αλλά νομίζω ότι για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο καλό επίπεδο των παλιών ετών δεν μπορούμε να φτάσουμε όπως είμαστε αυτή τη στιγμή”.

Για τον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν εν μέσω κορονοϊού: “Είναι σημαντικό ο πρόεδρος, ο τεχνικός διευθυντής και ο προπονητής να καθορίσουν το πλάνο. Εμείς έχουμε 7 με 8 συμβόλαια δανεικών ή που λήγουν. Μπορεί σημαντικό ποσοστό της ενδεκάδας να μην υπάρχει του χρόνου. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για σχεδιασμό αν δεν δούμε το επόμενο διάστημα. Μπορεί η ζημιά να θεωρείται μεγάλη, αλλά και πάλι σε αυτό το κομμάτι ο προγραμματισμός να μπει σε πρώτο πλάνο για να μπορέσουν να κινηθούν όλες οι ομάδες. Ειλικρινά δεν μπορώ να πω τίποτα για την επόμενη σεζόν. Με ρωτάνε αν θα είμαι στον Παναθηναϊκό. Έχω κάνει υποχωρήσεις που δεν θα τις έκανα πουθενά στον Παναθηναϊκό. Το θέμα είναι αν μπορείς να πηγαίνεις ένα επίπεδο παραπάνω. Και σε αυτό το κομμάτι θα είναι σημαντική η επόμενη χρονιά. Τα είχα διαφορετικά στο μυαλό μου, έκατσε και η πανδημία… Όταν κάναμε το τριετές πλάνο ήμουν με τον Πιεγκμπονσάντ, με τον Νταμπίζα και ότι σε βάθος χρόνου θα άλλαζε η διοίκηση. Το σημαντικό είναι ότι έχει επανέλθει η σταθερότητα οικονομικά και η ομάδα έχει επανέλθει γενικά. Θα πρέπει να περάσει ένα διάστημα 30 ημερών για να πούμε περισσότερα πράγματα για την επόμενη σεζόν”.

Για το πώς φαντάζεται τον Παναθηναϊκό και τον ίδιο σε τρία χρόνια: “Θα ήθελα ο Παναθηναϊκός να είναι δυνατός οικονομικά σε επίπεδα του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού. Είναι δύσκολος ο συνδυασμός του Παναθηναϊκού αυτή τη στιγμή, δηλαδή να εξυγειένεται και ταυτόχρονα να εξελίσσεται. Εγώ δεν ξέρω πως θα είναι το δικό μου μέλλον. Εγώ αισθάνομαι ότι έχω κάνει το καθήκον μου στον Παναθηναϊκό. Δεν το έχω ολοκληρώσει, αλλά αυτό που είχα στο μυαλό μου αισθάνομαι ότι το έχω κάνει το καθήκον μου και με το παραπάνω. Τώρα για το που θα φτάσω δεν μπορώ να πω κάτι”.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News