Πικραμένος με Χατζηγιοβάνη ο Δώνης: «Δεν έχει πει ποτέ...» - Τι είπε για τις μεταγραφές

Λαμία - Παναθηναϊκός: Οι δηλώσεις του Δώνη μετά το ματς

Ο Γιώργος Δώνης παραχώρησε συνέντευξη στο κανάλι της NOVA για το παιχνίδι κόντρα στη Λαμία, το VAR, τον Χατζηγιοβάνη και τις μεταγραφές.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκό έβγαλε προς τα έξω το παράπονό του ότι ο Χατζηγιοβάνης δεν έχει πει ποτέ ανοικτά «θέλω να μείνω στην ομάδα».

Αναλυτικά όσα είπε στην κάμερα της Nova:

Για τις μεταγραφές: «Στο διπλανό γραφείο, στον κύριο Νταμπίζα».

Για το θέμα του στόπερ: «Το είχαμε πει και στην προηγούμενη συνέντευξη, υπάρχει μια συνεργασία ως προς τον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας. Μια από τις θέσεις ήταν ο κεντρικός αμυντικός. Υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις που φτάσαμε κοντά, πιστεύω πως μέχρι να τελειώσει η μεταγραφική περίοδος θα έχουμε έναν κεντρικό αμυντικό στο ρόστερ μας».

Για τον Σένκεφελντ:  «Ο Σένκεφελντ ήταν από την αρχή μέσα στις λύσεις μας και μέσα από τη διαδικασία αυτή, γνωρίζουμε όλοι πως δεν είμαστε μια ομάδα που μπορεί να δαπανήσει χρήματα. Πρέπει να κινηθούμε σε συγκεκριμένα πλαίσια. Προσπαθούμε να βρούμε παίκτες που να ταιριάζουν σε αυτό που θέλουμε μνα παίξουμε. Πολλές φορές δεν μπορείς να τα βρεις όλα σε έναν ποδοσφαιριστή, αλλά προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή περίπτωση με τα οικονομικά δεδομένα που έχουμε».

Για το αν θα γίνονταν περισσότερες μεταγραφές αν υπήρχε η δυνατότητα: «Εφτά – οκτώ δεν θα παίρναμε, γιατί όταν έχεις περισσότερα χρήματα μπορεί να πάρεις λιγότερους ποδοσφαιριστές που θα σε ανεβάσουν και θα πας σε άλλο επίπεδο. Για εμάς θα εξαρτηθούν πολλά από το τι θα γίνει με τα παιδιά που είναι να αποχωρήσουν και κάνουν προπόνηση μόνοι τους. Είναι ένα φορτίο που το έχει η ομάδα στα οικονομικά και θα δούμε τι θα γίνει. Η δική μου δουλειά είναι να προπονώ, δεν είναι θέμα που το χειρίζομαι εγώ».

Για τις θέσεις που θα ενισχυθεί ο Παναθηναϊκός: «Αν τα βάλουμε σε μια τάξη τα πράγματα, είναι ένας κεντρικός αμυντικός, ένα φορ κοντά στον Μακέντα και ένα αμυντικό χαφ. Μπορεί να μας δώσει λύσεις σαν αμυντικό χαφ και ο Νούνες θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Για το πως περιμένει τον αγώνα με τον ΟΦΗ μετά την πρεμιέρα στη Λαμία: «Η δική μας δουλειά είναι να αξιολογούμε και να μελετάμε τον αντίπαλο, ξέροντας τα δυνατά του σημεία, ποιος θα είναι ο τρόπος που θα μας αντιμετωπίσει κι εμείς να δούμε που μπορεί να είναι επικίνδυνος. Λαμία και ΟΦΗ είναι διαφορετικές ομάδες με άλλη φιλοσοφία. Η Λαμία περιμέναμε πως θα παίζει στα 20 μέτρα από τη μεγάλη περιοχή, με man to man και στους μπακ, με 5-4-1. Σε ένα κακό γήπεδο που δεν είχαμε ρυθμό και δεν γίναμε απειλητικοί όπως θα θέλαμε. Ο ΟΦΗ είναι μια ομάδα καλή, που έπαιξε στα ίσα τον Άρη στο Χαριλάου, είναι ομάδα που κρατάει τη μπάλα στα πόδια, είναι καλή επιθετικά. Με βάση την εικόνα του Χαριλάου, είναι εντελώς διαφορετική ομάδα από τη Λαμία, δεν ξέρω βέβαια πως θα αντιμετωπίσει εμάς».

Για το τι δεν πήγε καλά στη Λαμία: «Υπήρχαν βασικά στοιχεία στο παιχνίδι μας που τα έχουμε δουλέψει στην προετοιμασία. Βάλαμε πολλούς παίκτες ανάμεσα στις ζώνες, είχαμε την υπομονή να πάμε τη μπάλα από τη μια πλευρά στην άλλη, δεν είχαμε όμως τις ποιοτικές πάσες για να περάσουμε τη μπάλα ανάμεσα στις γραμμές. Και στο δεύτερο ημίχρονο, που ήταν περισσότερες οι φορές που βάλαμε τη μπάλα κοντά στην αντίπαλη εστία, δεν είχαμε ποιοτικές ενέργειες που θα μας βοηθούσαν να γίνουμε επικίνδυνοι. Το τέμπο μας δεν ήταν καλό, και δεν είχαμε τις ενέργειες είτε με συνδυαστικό παιχνίδι, είτε με κάθετη πάσα είτε με «1-2» να σπάσουμε τον αντίπαλο. Στο πρώτο ημίχρονο κυνηγήσαμε κάποιες φορές τον χώρο, αλλά δεν είχαμε τα πράγματα που θα μας έκαναν επικίνδυνους στον αντίπαλο. Στο δεύτερο ημίχρονο ήμασταν λίγο χειρότεροι, δεν είχαμε την ίδια ένταση. Είχαμε «αδειάσει» λίγο από το να έχουμε συνέχεια τη μπάλα και να ψάχνουμε να γίνουμε επικίνδυνοι. Το αξιολογήσαμε με τους παίκτες, δεν μας ανησυχεί αλλά είδαμε τι θα πρέπει να κάνουμε για να σπάμε τέτοιες άμυνες. Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να δούμε και πολλά θετικά. Δεχθήκαμε πολύ λιγότερες φάσεις από ότι στα περσινά παιχνίδια με τη Λαμία, δεν θεωρώ φάση μια μεγάλη μπάλα που έγινε λάθος. Εμείς κοιτάμε να βρούμε τον τρόπο που θα σπάμε τέτοιες άμυνες».

Για τις κλειστές άμυνες: «Το συγκεκριμένο δεν το συναντήσαμε και πέρσι ιδιαίτερα. Λίγες ομάδες έπαιξαν 5-4-1 και man to man. Το συγκεκριμένο δεν μπορώ να πω πως το αντιμετωπίσαμε και πέρσι. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ξέρεις ότι οι χώροι είναι λίγοι και θα πρέπει να βρεις λύσεις. Το βλέπουμε και στο ξένο ποδόσφαιρο. Ο βαθμός δυσκολίας όταν και οι γηπεδικές συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες μεγαλώνει. Το είπα και τους παίκτες μου, είδα δυο παιχνίδια της Premier League. Μπόρνμουθ – Μάντσεστερ Σίτι και Τότεναμ – Νιούκαστλ, όπου η Μπόρνμουθ και η Νιούκαστλ έπαιξαν 5-4-1, χωρίς man to man. Απέναντι σε ομάδες με τρομερή ποιότητα που δυσκολεύτηκαν όταν περιορίστηκαν οι χώροι στα 20 μέτρα. Εμείς θα πρέπει να το βελτιώσουμε αυτό το κομμάτι και μέσα από την προπόνηση γιατί ξέρουμε ότι μπορούμε το κάνουμε».

Για το πως μπορεί να τις διασπάσει ο Παναθηναϊκός: «Η λύση είναι περισσότερο οι ποιοτικές ενέργειες παρά η δύναμη. Δεν μπορείς να σπάσεις τέτοιες ομάδες με μεγάλες πάσες, παίζουν στο δικό τους μισό, έχουν τον έλεγχο. Για εμένα είναι καθαρά ταχύτητα, ρίσκο στο κομμάτι της πάσας και ατομικές ενέργειες που θα καθορίσουν τον ρυθμό από την αρχή».

Για τη μη χρησιμοποίηση Χατζηγιοβάνη και τις φήμες για… τιμωρία του από την ομάδα λόγω συμβολαίου: «Κι εγώ σαν άνθρωπος και η ομάδα, δεν έχει τη λογική ποτέ να τιμωρεί τους παίκτες. Δεν υπάρχει κανένα είδος τιμωρίας. Εμείς σε ό,τι κάνουμε θα πρέπει να προστατεύουμε τα συμφέροντα του συλλόγου. Το τι θα γίνει με τον Χατζηγιοβάνη είναι ένα σίριαλ που κρατάει όλο το καλοκαίρι. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κάνει τις διαπραγματεύσεις για το αν θα ανανεώσει ή δεν θα ανανεώσει. Ούτε επίσης μπορώ να μπω στη λογική το τι απόφαση θα πάρει και ο Χατζηγιοβάνης. Είναι δυο οι πλευρές. Από τη μια ο Παναθηναϊκός έχει την πρόθεση να κρατήσει τον παίκτη, από την άλλη μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αν ο Τάσος θέλει να μείνει ή θέλει να φύγει από την ομάδα. Ξέρετε ότι όταν γίνονται διαπραγματεύσεις πρέπει να τα ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα. Εγώ δεν έχω ακούσει από τον Τάσο να λέει «εγώ θέλω να μείνω στον Παναθηναϊκό». Αν ο Τάσος μείνει στον Παναθηναϊκό και δεν ανανεώσει το συμβόλαιό του, τον Δεκέμβριο μπορεί να υπογράψει αλλού και να φύγει ελεύθερος και αυτό θα είναι αρκετά δύσκολο για την ομάδα. Όσο για τη Λαμία, όπως θυμόσαστε όλοι και με την Ξάνθη ο Χατζηγιοβάνης δεν είχε αγωνιστεί γιατί είχε πρόβλημα τραυματισμού. Είχε χάσει και κάποιες προπονήσεις και για αυτό έμεινε στον πάγκο. Αν δεν υπολογιζόταν ο Χατζηγιοβάνης και υπήρχε μια άλλη λογική, δεν θα έπαιζε ούτε στα φιλικά παιχνίδια. Δεν μπορώ εγώ να ετοιμάζω μια ομάδα και να έχω τον Χατζηγιοβάνη βασικό και αυτός ξαφνικά να είναι εκτός ενδεκάδας. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του παιχνιδιού, εμείς με τον τρόπο που παίζουμε έχετε διαπιστώσει ότι βάζουμε πολλούς παίκτες ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου. Μπορεί να είναι ο φορ μας, τα δυο οκτάρια, ακόμα και μπακ. Σε ένα παιχνίδι με οργανωμένη άμυνα όπως της Λαμίας, αν θα δει κάποιος είχαμε έξι παίκτες ανάμεσα στις γραμμές. Όταν είχα αποφασίσει να κάνω τις δυο αλλαγές, θα έπρεπε να βγάλω τον Κολοβό και να βάλω τον Χατζηγιοβάνη. Ο Κολοβός είναι ένας παίκτης πιο κοντά στο γκολ, οπότε προτίμησα να τον κρατήσω μέσα».

Για την αρνητική παράδοση με Λαμία και ΟΦΗ: «Στο γήπεδο της Λαμίας όλο και κάτι συμβαίνει, μόλις φάγαμε το γκολ από μια μεγάλη μπάλα πάλι, όταν το είδα λέω «τι γίνεται σε αυτό το γήπεδο». Το εντός πρέπει να μου πείτε για τον ΟΦΗ, αφού εντός παίζουμε τώρα. Πάντως εγώ αυτά δεν τα πιστεύω, αφορούν πιο πολύ τις ομάδες παρά τους προπονητές».

Για το αν περιμένει τη στήριξη του κόσμου: «Είναι δυο διαφορετικά πράγματα, εγώ δεν μπορώ να μπω στη διαδικασία ότι ο κάθε φίλαθλος θα πρέπει να πάρει κάτι από την ομάδα του για να τη στηρίξει. Εγώ έχω μια άλλη λογική για το ποδόσφαιρο. Άρα δεν θα μπω στη διαδικασία και δεν με νοιάζει. Αν κάποιος περιμένει να κερδίσει ο Παναθηναϊκός δέκα παιχνίδια για να έρθει στο γήπεδο, ας έρθει τότε. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει το πότε θα έρθει και θα στηρίξει την ομάδα που αγαπάει. Εγώ το βλέπω τελείως διαφορετικά το ποδόσφαιρο, έχω μια ομάδα που αγαπάω και στηρίζω, είτε παίζει καλά, είτε παίζει άσχημα, είτε παίζει μέτρια θα πρέπει να είμαι εκεί. Αυτή είναι η δική μου λογική, δεν είναι υποχρεωμένος να την ακολουθήσει ο καθένας. Το πρέπει, είναι μια διαδικασία στο ποδόσφαιρο ή σε ό,τι κάνουμε στη ζωή μας που το χρησιμοποιούμε εύκολα. Όταν θέλεις να πετύχεις δεν γίνεται να μην αισθάνεσαι και πίεση. Άρα λοιπόν ο κάθε χαρακτήρας και το κάθε γκρουπ θα πρέπει να αποδεικνύει πάνω στην πίεση ότι είναι ένα ενωμένο γκρουπ και δυνατό που μπορεί να αποδείξει πράγματα στον αγωνιστικό χώρο. Εγώ δεν τη φοβάμαι την ομάδα τη φετινή περίοδο. Δεν θα μπω στη διαδικασία της υπερβολής όταν θα παίξουμε πολύ καλά και θα κερδίσουμε εύκολα ένα παιχνίδι ότι γίνεται κάτι το καταπληκτικό, ούτε όταν θα χάσουμε ένα παιχνίδι και δεν θα παίξουμε καλά ότι θα σημαίνει το αντίθετο. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό το τι διάρκεια θα έχουμε και πως θα τελειώσουμε τη σεζόν».

Για το αν θα γίνουν αλλαγές σε σχέση με τη Λαμία: «Ήταν μεγάλο πρόβλημα για εμάς που δεν ήταν καλά ο Μακέντα. Ο τρόπος ο οποίος λειτουργεί ο σχεδιασμός μας, στην ανάπτυξη, στη φιλοσοφία που χρησιμοποιούμε και στο πως κινούνται οι ποδοσφαιριστές κοντά στην αντίπαλη περιοχή, παίζει μεγάλο ρόλο ο Μακέντα. Στη Λαμία ήταν πιθανό μετά το ζέσταμα να μην ξεκινήσει καν στην ενδεκάδα ο Μακέντα. Ο Μπουζούκης έχει χάσει ένα μήνα προετοιμασία και δεν γίνεται να ξεκινήσει στην ενδεκάδα. Ο Γιάννης είχε έναν πολύ δυνατό τραυματισμό, έμεινε ένα μήνα έξω και προσπαθεί να επανέλθει στη φυσική κατάσταση. Δεν έχει την ένταση και τον ρυθμό για να είναι στην ενδεκάδα, αλλά πιστεύω πως θα τον βοηθήσει η διακοπή να επανέλθει».

Για το VAR και πως του φάνηκε η πρώτη εφαρμογή του στην Ελλάδα: «Πρέπει να εξηγήσουμε λίγο κάτι. Ακόμα και στο VAR υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας. Σίγουρα θα λύσει προβλήματα, μπορεί σε μια λεπτομέρεια να κριθεί ένα παιχνίδι και μπορεί ο VAR να δώσει τη λύση. Σίγουρα σε κάποιες στιγμές, όπως στο παιχνίδι της Τότεναμ με τη Σίτι δεν δόθηκε πέναλτι καθαρό και δεν πήγε καν ο διαιτητής να το δει, όμως σε κάποιες στιγμές θα βοηθήσει. Στο δικό μας παιχνίδι που το είδα, θα έπρεπε τη φάση που πήραμε το πέναλτι να τη δει ο διαιτητής να μην περιμένει τη βοήθεια απέξω. Έχει κάνει πλονζον ο αμυντικός της Λαμίας, όπως για εμένα είναι ξεκάθαρο το πέναλτι του Βύντρα, εκεί έχει πρόθεση να σταματήσει τη μπάλα στην ντρίμπλα που κάνει ο Χρήστος, όπως επίσης θα έπρεπε να αποβληθεί ο Μακέντα».

Για τον γιο του, Τάσο, και το μέλλον του: «Δεν θα ήταν κακό να τον είχα στον Παναθηναϊκό, αλλά μετά θα είχε προβλήματα κι αυτός κι εγώ. Δυο γιοι στον Παναθηναϊκό, θα είναι μεγάλα τα προβλήματα (σ.σ. γελάει). Μίλησε με τον προπονητή της εθνικής ο Τάσος, κάνει προπόνηση ακόμα δεν είναι έτοιμος γιατί φοβάται μην τραυματιστεί. Υπήρξαν προτάσεις, και από τη Ρωσία που δεν ήθελε να πάει και από τη Γαλλία και από τη Τζένοα που ήταν κοντά. Η Στουτγάρδη ζητάει 10 εκατ. ευρώ που δεν είναι εύκολο ποσό. Για τον Τάσο είναι σημαντικό είτε να πάρει μεταγραφή, είτε να ανανεώσει το συμβόλαιο με τη Στουτγάρδη και να αρχίζει να παίζει για να επιστρέψει στην κατάσταση που ξέρουμε».

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News