Δικαιώθηκαν όλες οι φωνές του καλοκαιριού

Ντροπιαστική ήττα...

Ένας τραγικός Παναθηναϊκός, χωρίς πλάνο και “χωρίς προπονητή” κατέβηκε στο ΣΕΦ, διασύρθηκε από τον Ολυμπιακό και δικαίωσε όλους όσους είχαν αμφιβολίες για τη φετινή χρονιά του Παναθηναϊκού παρά τις μεγάλες προσθήκες του καλοκαιριού. Γράφει ο Παναγιώτης Χριστουλάκης
[ads2]
Και η αλήθεια είναι πως οι πρώτες φωνές υπήρξαν αρκετά πριν την έναρξη της προετοιμασίας. Ο Παναθηναϊκός είχε ήδη αποκτήσει τους Σίνγκλετον, Μπουρούση, Τζέιμς και Ρίβερς και ήταν κοντά στην απόκτηση του Κλαβέρ όταν η πλειοψηφία των “πράσινων” οπαδών αναρωτιόταν το αν ο Αργύρης Πεδουλάκης μπορεί να διαχειριστεί ένα ρόστερ γεμάτο προσωπικότητες και αν γίνονταν να μετατρέψει σε μία “αμυντική δύναμη” ένα ρόστερ με εκ φύσεως επιθετικογενείς παίκτες. Ο Παναθηναϊκός τόσο με την Ζαλγκίρις, όσο και με τον Ολυμπιακό, όσο ακόμη και στα φιλικά έδειχνε να μην έχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο. Κυρίως επιθετικό. Έβλεπες έναν Παναθηναϊκό που είχε σαν σκοπό να “καταστρέψει” την επίθεση του αντιπάλου και από ‘κει και πέρα ό,τι βγει. Να μου πεις, σάμπως είδαμε και κάτι άλλο στο πρώτο πέρασμα του Πεδουλάκη από την ομάδα; Νίκες με 60-70 πόντους στην επίθεση και με μικρές διαφορές. Ε και σήμερα 60-70 πόντους πέτυχε ο Παναθηναϊκός, αλλά δεν δέχθηκε 50-60 πόντους, δέχθηκε 90.

Μια ομάδα η οποία από το πρώτο της ευρωπαϊκό έως και την στιγμή της αποχώρησης του τεράστιου Ζοτς είχε “επιθετικό DNA” και έτσι κατακτούσε τίτλους. Σε ποιο άθλημα είδατε ομάδα που παίζει μόνο άμυνα να κατακτάει τίτλους; Ναι, μπορείς να πάρεις το Κύπελλο με άμυνα, ή το Πρωτάθλημα (στην Ελλάδα) ή το EuroCup αλλά όχι την Ευρωλίγκα. Είναι πολύ δύσκολο μία ομάδα που βασίζεται μόνο στην άμυνα να πετύχει και οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες, σε οποιοδήποτε άθλημα.

Επιστρέφουμε στο “τώρα” όμως και συνεχίζω τα περί “φωνών”.  Μετά τις φωνές για την παραμονή του Πεδουλάκη, με την ολοκλήρωση των μεταγραφών άρχισε μουρμούρα και για το ρόστερ. Αυτό έχει δύο όψεις. Ο κόσμος είχε και έχει δίκιο που φωνάζει για την έλλειψη ενός ακόμη guard, ΆΣΧΕΤΑ με τον τραυματισμό του Τζέιμς. Αυτός ο guard θα πρέπει να είναι τόσο ποιοτικός δημιουργός, όσο και σκορέρ. Στο μυαλό μου η ιδανική περίπτωση είναι αυτή του Μπο ΜακΚάλεμπ και θεωρώ αστεία την ονοματολογία με παίκτες τύπου Κουκ, ο οποίος ευτυχώς δεν υπέγραψε. Ο κόσμος είχε επίσης δίκιο να του κακοφαίνεται η επιλογή του Νίκολς ως αντί-Κλαβέρ. Φυσικά δεν έχουμε δει αρκετά τον Νίκολς, αλλά σίγουρα δεν είναι ένας παίκτης επιπέδου Κλαβέρ και αυτό που παραξένεψε τον κόσμο ήταν η διαφορά επιπέδου ανάμεσα στις δύο επιλογές. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ο Νίκολς δεν μπορεί να εξελιχθεί σε πολύτιμη μονάδα. Ακόμη μία μικρή μερίδα του κόσμου φώναζε και για τον Χαραλαμπόπουλο, ο οποίος είναι φανερά ανέτοιμος να φορέσει την φανέλα της πρώτης ομάδας του Παναθηναϊκού. Γιατί αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί θα πρέπει να δούμε ότι το μοναδικό καλό παιχνίδι του Χαραλαμπόπουλου με την “πράσινη” φανέλα κόντρα σε σημαντικό αντίπαλο, ήταν ένα παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ πρόπερσι. Λίγο με ενδιαφέρει το αν κάποιος παίκτης του Παναθηναϊκού είναι καλός με την Εθνική του και με αντίπαλους τύπου Ρέθυμνο και Ρόδος, όταν δεν μπορεί να αποδώσει κόντρα σε σοβαρούς αντιπάλους. Ίσως ο νεαρός καλαθοσφαιριστής να έχει περάσει στην κατηγορία των “overrated” παικτών, μαζί με τον Καλάθη που ουδέποτε από τη στιγμή που γύρισε στον Παναθηναϊκό έχει δικαιολογήσει τα 2,1 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Οι μόνες ανεξήγητες φωνές ήταν αυτές για την απόκτηση του Πατ Καλάθη που ήρθε απλά για να παίζει ελάχιστα λεπτά και για να ξεκουράζει τους παίκτες σε εύκολα παιχνίδια.

Επιστρέφοντας στον Αργύρη Πεδουλάκη, πέρα από την έλλειψη πλάνου, και μερικές απίστευτες εμπνεύσεις (π.χ. το μαρκάρισμα του Χαραλαμπόπουλου στον Πρίντεζη) φαίνεται να έχει χάσει και τα αποδυτήρια της ομάδας, κυρίως μετά τον τραυματισμό του Μάικ Τζέιμς.

Όπως και να έχει, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κοιτάξει την επόμενη μέρα από τώρα που είναι νωρίς και δεν έχει κριθεί τίποτα, εκτός αν υπάρχει ευχαρίστηση με το να βλέπουμε τον Παναθηναϊκό να έχει ταβάνι την 2η θέση και τα προημιτελικά της Ευρωλίγκας. Δεν γνωρίζω αν η επόμενη μέρα θα μας βρει με έναν-δυο ακόμη σοβαρούς παίκτες ή με άλλο προπονητή, αλλά είναι αυτονόητο πως κάτι πρέπει να αλλάξει, γιατί όσο η ομάδα δεν αποδίδει, η (ήδη μειωμένη) στήριξη του κόσμου θα αρχίσει να ελαττώνεται.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Παναγιώτης Χριστουλάκης
Εξωτερικός συνεργάτης του newspao.gr, για αναλύσεις αγώνων, scouting report μεταγραφών και όχι μόνο. Επικοινωνία: panagiotis.christoulakis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News