Διεκδικεί το Όσκαρ ο «Δημήτρης Γιαννακόπουλος»!

Διεκδικεί το Όσκαρ ο «Δημήτρης Γιαννακόπουλος»!

Ο κινηματογραφικός «Δημήτρης Γιαννακόπουλος», Αργύρης Πανταζάρας διεκδικεί το Όσκαρ μέσω της ταινίας γουέστερν με τίτλο «Digger».

Μετά από ψηφοφορία μέσω ειδικής πλατφόρμας των μελών της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αποφασίστηκε η εκπροσώπηση της χώρας μας στην κατηγορία διεθνούς ταινίας των βραβείων Όσκαρ 2022, από το σύγχρονο ελληνικό γουέστερν Digger.

Στα πρότυπα της αντίστοιχης διαδικασίας προτάσεων της Βρετανικής Ακαδημίας (BAFTA) και της Ισπανικής (Goya) επιλέχθηκε ένα φιλμ που καταχειροκροτήθηκε στο φετινό σινε- φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποκομίζοντας τον Αργυρό Αλέξανδρο, ενώ «σάρωσε» το περασμένο καλοκαίρι στο Αλσος στην τελετή των βραβείων «Ιρις» ή αλλιώς των λεγόμενων ελληνικών Οσκαρ.

Μάλιστα η ταινία είχε εκτοπίσει τελείως σε διακρίσεις την δημοφιλέστατη μαύρη σάτιρα της επαρχίας «Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» καθώς μόνο η αιγιώτισσσα ερασιτέχνης Βασιλική Καλλιμάνη είχε κερδίσει στην κατηγορία β γυναικείου ρόλου. Συγκεκριμένα το Digger πρώτευσε σε: καλύτερη ταινία μυθοπλασίας, σκηνοθεσία, σενάριο, φωτογραφία,  α ανδρικού, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη αλλά και τεχνικών διακρίσεων (μακιγιάζ, κομμώσεις, σκηνογραφία, ήχο, εφέ).

Επικεντρώνεται θεματικά στη σχέση ενός πατέρα με το γιό του, σε δυο ανόμοιους άντρες διαφορετικής γενιάς οι οποίοι όμως ενώνονται με τις δικές τους ρίζες, των δεσμών αίματος. Ένας κουρασμένος αλλά επίμονος και αποφασιστικός πατέρας (Βαγγέλης Μουρίκης – βραβείο Ιris Α ανδρικού ρόλου) που οδεύει προς την δύση και ο γιος του (Αργύρης Πανταζάρας), επίσης πεισματάρης που βρίσκεται στην ανατολή σμίγουν χάρη στην επιστροφή του δεύτερου στα μέρη του πρώτου.

Στη σκηνοθεσία και την παραγωγή συμβάλλει η έμπειρη Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη. Όπως εξηγεί: «Το κύμα της γενιάς Ζ, μετά τη δεκαετία του weird wave, μπορεί να είναι προσωπικό και ταυτόχρονα πολιτικό, χωρίς να γίνεται μπανάλ και νοσταλγικό. Δημιουργοί που, ο καθένας με τη γλώσσα του, διερευνούν φόρμα και ιστορία, απελευθερωμένοι από συναισθηματισμούς και παρακαταθήκες».

thebest.gr

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News