Δεν θα έρχονταν στον Παναθηναϊκό αν...

Δεν θα έρχονταν στον Παναθηναϊκό αν...

Χωρίς πρωτάθλημα το προηγούμενο Σ/Κ, ο κόσμος δεν έχει τροφή για να “τσακωθεί”, ακόμη και αυτό κάποιες φορές έρχεται μετά από νίκη.

Ο κόσμος δεν έχει να κάνει “παράπονα” για τον Ιμπάρμπο που δεν έχει καλό τελείωμα ή για τον Λεντέσμα που δεν μπορεί να βγάλει συνεχόμενα 90λεπτα κ.ο.κ..

[ads2]

Ο κόσμος (οποιασδήποτε ελληνικής ομάδας) θα πρέπει να καταλάβει πως οι ομάδες που αγωνίζονται στην Σούπερ Λιγκ δεν μπορούν να προσελκύσουν ολοκληρωμένους, αψεγάδιαστους παικταράδες. Παγκοσμίως το ελληνικό πρωτάθλημα θεωρείται ως ένα “βρώμικο, κατώτερου επιπέδου”. Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να δεχθούμε πως από τη στιγμή που δεν υπάρχουν τα χρήματα που υπήρχαν κάποτε, για να μπορούμε να φέρουμε παίκτες, όπως ο Ζιλμπέρτο Σίλβα που ήρθε στα 30 του, χωρίς τραυματισμούς, ως αρχηγός της εθνικής Βραζιλίας και ως ένα από τα κορυφαία “εξάρια”, θα πρέπει να αρκεστούμε σε παίκτες οι οποίοι: 1) είτε θα είναι σούπερ ποιοτικοί και θα έχουν αποδείξει ότι μπορούν να σταθούν σε υψηλό επίπεδο, αλλά για κάποιον λόγο(π.χ. τραυματισμοί) θέλουν να κάνουν restart την καριέρα τους, είτε 2) σε παίκτες που είναι 31+ και θέλουν να παίξουν κάπου λιγότερο ανταγωνιστικά τα τελευταία χρόνια της καριέρας τους, είτε 3) σε νεαρούς παίκτες, από χαμηλότερης δυναμικότητας πρωταθλήματα που “ψάχνουν” το κάτι παραπάνω στην καριέρα τους. Κανένας από αυτούς τους τρεις λόγους δεν θα αλλάξει, εκτός αν καθαρίσει το πρωτάθλημα και “φτιάξει” το όνομά του ή εκτός αν ξαφνικά “πέσουν” τεράστια χρηματικά ποσά.
[ads2]
Ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή έχει το πληρέστερο ρόστερ στην Ελλάδα. Με δύο ελλείψεις (6αρι και αναπληρωματικό αριστερό μπακ). Όμως ελλείψεις έχουν και οι άλλοι συνδιεκδικητές του τίτλου και μάλιστα μεγαλύτερες. Ο κόσμος, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάει πως παίκτες σαν τον Μέστο, τον Μπεργκ, τον Ιμπάρμπο κλπ είναι πολυτέλεια για το ελληνικό πρωτάθλημα. Παρακάτω θα σας γράψουμε αναλυτικά τους λόγους που ο κάθε ποδοσφαιριστής (εκτός από Έλληνες και παιδιά της ακαδημίας) του Παναθηναϊκού ήρθε στην Ελλάδα και όχι σε κάποιο κορυφαίο πρωτάθλημα, έτσι ώστε να καταλάβει ο κόσμος και να είναι αντικειμενικός. Να σταματήσει να κρίνει υπερβολικά και να θυμηθεί πως ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται στην Ελλάδα και όχι στην Λα Λίγκα, στην Μπουντεσλίγκα κλπ.

* Ο Μπεργκ δεν θα έρχονταν στον Παναθηναϊκό αν δεν είχε ταλαιπωρηθεί από συνεχόμενους τραυματισμούς στον Αμβούργο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, στα μάτια των υπόλοιπων ευρωπαίων να φαίνεται ως ένας τελειωμένος παίκτης, άσχετα που ήταν στα 27 του.

* Ο Ιμπάρμπο δεν θα έρχονταν στην Ελλάδα, αν είχε τελείωμα. Πολύ απλό. Παίκτης που μαρκάρει, τρέχει, είναι δυνατός, κόβει και έχει άρτια τεχνική κατάρτιση, αν είχε και τελείωμα θα έπαιζε στην Τσέλσι ή την Γιούβε, όχι εδώ.

* Ο Μέστο δεν θα έρχονταν στην Ελλάδα, αν δεν ήταν 34ων και δεν ήταν ένα 6μηνο ελεύθερος. Πολλοί ξεχνάνε ότι ο Μέστο πριν έρθει στον Παναθηναϊκό ήταν στην Νάπολι και πως πρόκειται για έναν διεθνή Ιταλό ποδοσφαιριστή. Θα μπορούσε εύκολα μέχρι τα 32 του να παίξει βασικός σε οποιαδήποτε μεσαία ομάδα της Ιταλίας ή να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική για μεγάλες ιταλικές ομάδες εκτός της Γιούβε.

* Ο Σαμπά δεν θα έρχονταν στην Ελλάδα, αν δεν είχε χειρουργηθεί πέρσι και δεν υπήρχε αμφιβολία για την ετοιμότητά του μετά από χειρουργείο και όντας 32 ετών. Μην ξεχνάμε ότι ο Σαμπά ήταν βασικός σε ομάδες της Ρωσίας και της Αγγλίας. Ειδικότερα στην ΚΠΡ και την Ανζί αμείβονταν με πάνω από 5.000.000 ετησίως!

* Ο Λέτο δεν θα (ξανά)ερχόνταν στον Παναθηναϊκό εάν δεν τραυματίζονταν στο γόνατο. Δυστυχώς ο συγκεκριμένος τραυματισμός του έκοψε την καριέρα πάνω στο καλύτερο μομέντουμ.

* Ο Στιλ δεν θα έρχονταν στην Ελλάδα, αν στα 29 του δεν του δινόταν η ευκαιρία να αγωνισθεί ξανά (μετά την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) σε υψηλό επίπεδο. Ο Στιλ (για τον οποίο είχε γράψει ο τεράστιος Σερ Άλεξ στο βιβλίο του) είναι η έννοια του underrated, αφού αναλώθηκε σε μικρές ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ και της Τσάμπιονσιπ.

* Ο Γουακάσο δεν θα έρχονταν στην Ελλάδα αν δεν είχε “ψυχολογικά”. Ένας παίκτης με τεράστιο ταλέντο που ωστόσο κατάφερε να κάνει “άνω κάτω” τα αποδυτήρια της Βιγιαρεάλ, της Ρούμπιν Καζάν και άλλων ομάδων. Μεγάλο μειονέκτημα και ότι είναι “καρτάκιας”.

* Ο Χουλτ δεν θα έρχονταν στην Ελλάδα αν δεν ήταν “γυάλινος”. Τρομερά τα προσόντα του Σουηδού, ωστόσο στην καριέρα του έχει βγάλει πάρα πολλούς τραυματισμούς. Στην Ελλάδα έχει ήδη χάσει τρεις αγώνες (Παναιτωλικός, επαναληπτικός με ΑΙΚ και Θέλτα) λόγω μυικών τραυματισμών.

* Ο Λεντέσμα δεν θα έρχονταν στην Ελλάδα αν δεν ήταν στα 34 του με ένα 6μηνο απραξίας. Δύο χρόνια νεώτερος να ήταν και ακόμη θα μπορούσε να βρει συμβόλαιο σε μικρομεσαίες ομάδες της Ισπανίας ή της Ιταλίας.

* Ο Τελάντερ δεν θα έρχονταν στην Ελλάδα αν δεν είχε μόνιμο πρόβλημα στο πέλμα. Παίκτης δυνατοτήτων Πρέμιερ Λιγκ, ωστόσο αυτό το πρόβλημα ανάγκασε ομάδες όπως η Γουέστ Χαμ και η Τσέλσι να τον κόψουν στα δοκιμαστικά.

* Ο Ροντρίγκο Μολέντο δεν θα έρχονταν στην Ελλάδα αν δεν είχε ταλαιπωρηθεί εδώ και ένα χρόνο από τραυματισμό και δεν ήταν γενικά επιρρεπής. Αν δεν προέκυπτε ο Παναθηναϊκός, πιθανών θα κατέληγε σε κάποια μικρή ομάδα της Βραζιλίας, αφού ήδη έχει δύο αποτυχημένα περάσματα από Ευρωπαϊκές ομάδες (Μέταλιστ και Όντρα).

* Ο Μ’Ποκού δεν θα έρχονταν στην Ελλάδα αν είχε διάρκεια. Τα πολλά σκαμπανεβάσματα δεν άφησαν τον πρώην παίκτη της Τότεναμ να κάνει την καριέρα που θα μπορούσε.

* Ο Ιβανόφ δεν θα έρχονταν στην Ελλάδα αν δεν τραυματίζονταν στην Βασιλεία. Ο συγκεκριμένος τραυματισμός του “έκοψε” τα φτερά αφού πραγματοποιούσε εξαιρετικές εμφανίσεις με τους Ελβετούς και ήταν στο στόχαστρο γερμανικών ομάδων.

* Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος δεν θα έρχονταν στην Ελλάδα αν δεν…επέμενε να παίρνει χρόνο συμμετοχής στη Στουτγάρδη! Ο νεαρός τερματοφύλακας έφυγε από τη Γερμανική ομάδα, όντας αρχηγός (και βασικός) στην ομάδα νέων και διεθνής με όλες τις μικρές εθνικές της Γερμανίας. Ο λόγος που αποχώρησε ήταν για να πάρει παιχνίδια.

* Οι Λουντ, Μπουμάλ (τον όποιον οι πράσινοι “εκάψαν” by the way), ο Ρέις, ο Ζέκα, ο Βιγιαφάνες, ο Ρινάλντι και ο Κουλιμπαλί προέρχονται από μικρές ομάδες και βλέπουν τον Παναθηναϊκό ως σκαλοπάτι της καριέρας τους για να πάνε ψηλότερα.

Συμπέρασμα: Ολοκληρωμένοι παίκτες, χωρίς αγωνιστικά ψεγάδια είναι πολύ δύσκολο να έρθουν στην Ελλάδα και για να έρθουν απαιτούνται πολλά χρήματα.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Παναγιώτης Χριστουλάκης
Εξωτερικός συνεργάτης του newspao.gr, για αναλύσεις αγώνων, scouting report μεταγραφών και όχι μόνο. Επικοινωνία: panagiotis.christoulakis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News