Δεν είναι μίζερος ο κόσμος...

Ιταλική σαλάτα με λογική προετοιμασίας

Η χρησιμότητα των social media στο ψυχογράφημα της μάζας αποτελεί αξίωμα. Είναι πολύ εύκολο για τον ουδέτερο παρατηρητή ν΄ αντιληφθεί απόψεις και αντιμετωπίσεις με μία διαδικτυακή βόλτα στο facebook – για τους όμορφους – και στο twitter – για τους έξυπνους –. Υπάρχει στον κόσμο του Παναθηναϊκού ανησυχία για τη χρονιά που έρχεται, για μία σειρά κατανοητών λόγων. Η συμμαχία με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ εξελίσσεται σε δυαδική, όπως όλα δείχνουν, άρα μακροπρόθεσμα η διοίκηση του «τριφυλλιού» θα έχει δύο ακόμη εχθρούς ν΄ αντιμετωπίσει.

Οι δύο «δικέφαλοι» φαίνεται, επίσης, πώς χαρακτηρίζονται από πιο ορθολογικούς κανόνες λειτουργίας. Ακόμη και η ΑΕΚ, μετά το φιάσκο Μοντανιέ, κατάφερε να γυρίσει το κλίμα σε λίγες ημέρες με την πρόσληψη ενός προπονητή αγαπητού στο κοινό της κι ενός ποδοσφαιριστή, όπως ο Τσιγκρίνσκι, που άλλες εποχές θα ερχόταν μονάχα για διακοπές στην Ελλάδα. Η ανησυχία για την αποφυγή μίας νέας Γκαμπάλα, απευκταίο ενδεχόμενο που θα διαλύσει νωρίς μία ακόμη χρονιά των «πράσινων», μεταφράζεται, όμως, σε μιζέρια και γκρίνια!

[ads2]

Η μιζέρια και η γκρίνια διέλυσαν τον άρχοντα Παναθηναϊκό του Champions League. Τον πλούσιο Παναθηναϊκό που δεν ήθελε να γίνει σαν τα μούτρα άλλων. Και τώρα το ίδιο σύνθημα υπάρχει, ότι «εμείς δεν κάνουμε, αυτά που κάνουν οι άλλοι για να πάρουν Πρωταθλήματα». Όμως τώρα δεν υπάρχει μία… Σάλιο! Αν δεν υπήρχε γκρίνια και μιζέρια τότε, σήμερα ο σύλλογος θα βρισκόταν σε ανώτερο επίπεδο. Η νοσταλγία δεν έχει να κάνει με πρόσωπα, αλλά με πραγματικές καταστάσεις. Αν στο πρόσφατο παρελθόν αυτή η ομάδα ήθελε να τα βάλει ανοικτά με την γκρίνια και τη μιζέρια, θα είχε πετύχει πολλά περισσότερα.

Τώρα αρκεί για τον έλεγχο του τεράστιου όγκου φιλάθλων του Παναθηναϊκού το πιπίλισμα της μόνιμης δικαιολογίας για την εγκληματική οργάνωση και τη διαιτησία. Κι αφού είναι οι λόγοι αυτοί αποκλειστικοί των «πέτρινων χρόνων» και το γιατρικό για την εσωστρέφεια, γιατί με τόσα μέσα και τόσα Μέσα δεν πιέζονται οι καταστάσεις για να βρεθεί μία άκρη; Ok, δεν ελέγχεται η δικαστική εξουσία από μία ΠΑΕ ή δύο ιστοσελίδες. Τόσα χρόνια πόλεμος όμως και μία μάχη δεν ήταν νικηφόρα. Να υπάρξει μία ένδειξη, τέλος πάντων, πώς όλο αυτό θα καταλήξει κάπου θετικά για το «τριφύλλι».

Ο αντίπαλος εισπράττει εκατομμύρια από το Champions League, εξελίσσεται κι εκτινάσσεται, και ο Παναθηναϊκός βράζει στο ζουμί του ελέγχου μη αύξησης του χρέους. Αγωνιστικά υπάρχει ένας αφελληνισμός άνευ προηγούμενου, σε πλήρη αντίθεση με τις αρχικές διακηρύξεις της παρούσας διοίκησης. Ο προπονητής δεν πείθει, πλέον, κανέναν – ακόμη και στο κλειστό περιβάλλον της ομάδας –, οι πρώτες κινήσεις του Ζιλμπέρτο Σίλβα αναμένονται με ανυπομονησία, τέλη του μήνα αρχίζει η προετοιμασία και σε περίπου έξι εβδομάδες ο Παναθηναϊκός θα κληθεί να παίξει ένα σημαντικό κομμάτι της χρονιάς που έρχεται.

Συν τοις άλλοις από την ημέρα που ο Αντρέα Στραματσόνι ήρθε, προσπαθεί να προλειάνει το έδαφος για τη νέα περίοδο. Σε τακτική και δυναμικό, με συνέπεια την απώλεια της εξόδου στο Champions League για πρώτη φορά μέσω playoffs. Μετά από τόσους μήνες ο προγραμματισμός, εν προκειμένω, είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο που δεν σηκώνει καμία γκρίνια; Κι από κι ως που είναι γκρίνια και μιζέρια η εποικοδομητική κριτική και η καταγραφή γεγονότων; Το ζήτημα της «Λεωφόρου» και της περιβόητης ανακατασκευής, η οποία υποχωρεί μέχρι νεότερης ενημέρωσης σε καλλωπισμό, είναι μεγάλο και δεν τίθεται επί τάπητος καν στην παρούσα φάση. Μετά από ταξίδι στις ΗΠΑ, τηλεμαραθώνιο, μεγάλα λόγια και όνειρα, το συμπέρασμα είναι αυτό που γράφτηκε εδώ από την πρώτη στιγμή. Πώς υπάρχουν παράμετροι, ικανές να καθυστερήσουν τα έργα.

Όσοι παρουσιάζουν, ορισμένες φορές, την αυτονόητη άποψη γίνονται αυτόματα εχθροί για τον Παναθηναϊκό! Μίζεροι και γκρινιάρηδες… Ίσως, βέβαια, να μην θέλουν το καλό του συλλόγου. Όχι τόσο όσο αυτοί που ζουν απ΄ αυτόν! Αγγίζει τα όρια της επιθεώρησης να ζητείται υπομονετική αντιμετώπιση υπό αυτές τις συνθήκες. Αν κάποτε υπήρχε τόσο μεγάλη διάθεση για κριτική επιπέδου και όχι κατάρες, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα σε τίτλους, σε ευρωπαϊκές πορείες και οι καταστάσεις συμβατές με το βεληνεκές του Παναθηναϊκού! Τώρα είναι αργά για δάκρυα…

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News