«Δεν είναι το ίδιο τέλειος σε άμυνα και επίθεση ο Ράντονιτς»

«Δεν είναι το ίδιο τέλειος σε άμυνα και επίθεση ο Ράντονιτς»

Ο Νεμάνια Στανόιτσιτς μίλησε στο sdna για τον Ντέγιαν Ράντονιτς.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Σέρβος δημοσιογράφος:

Ήρθε η ώρα του αποχαιρετισμού. Ο Ντέγιαν Ράντονιτς δεν είναι πια ο προπονητής του Ερυθρού Αστέρα, καθώς αποδέχτηκε την πρόταση του Παναθηναϊκού και είναι και επίσημα πλέον ο νέος κόουτς της ελληνικής ομάδας. Ύστερα από λίγες μέρες με εικασίες, φήμες και διαπραγματεύσεις το deal ολοκληρώθηκε και οι «πράσινοι» πήραν τον άνθρωπο που ήθελαν, για να του δώσουν τα ηνία της ομάδας.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Ράντονιτς δεν είναι ο τύπος του προπονητή που θα έφευγε από τον Ερυθρό Αστέρα, αν δεν έπαιρνε διαβεβαιώσεις από την νέα του ομάδα. Αυτό υποδηλώνει πως ο Παναθηναϊκός θα έχει μεγαλύτερο μπάτζετ σε σχέση με την προηγούμενη διετία και πως θα δώσει στον Ντέγιαν έναν… καθαρό δρόμο, για να υπογράψει νέους παίκτες, γεγονός που ο ίδιος εκτιμάει πολύ. Γενικότερα, ο Μαυροβούνιος τεχνικός δεν «τρέχει μακριά» από τις ευθύνες. Αντιθέτως, θέλει να είναι ο άνθρωπος που επιλέγει τους παίκτες του.

Όταν αναφέρεις το όνομα Ντέγιαν Ράντονιτς, δίπλα του μπαίνει η λέξη «άμυνα». Έχει «φτιάξει» το όνομά του ως προπονητής που λατρεύει τους παίκτες που παίζουν σκληρή άμυνα και σταματούν τους κορυφαίους του αντιπάλου. Ο Μπράνκο Λάζιτς ήταν ο «άνθρωπος για τη δουλειά» στον Ερυθρό Αστέρα, ενώ ο Τσαρλς Τζένκινς παραδέχτηκε στο παρελθόν πως δεν θα γινόταν τόσο καλός αμυντικός χωρίς τον Ντέγιαν. Πέρυσι όλοι μπορούσαν να δουν πως και ο Όστιν Χόλινς ήταν αφοσιωμένος στο αμυντικό σκέλος.

Το ΟΑΚΑ είναι ένα διάσημο γήπεδο στην Ευρώπη και τα καλάθια… μικραίνουν για την ομάδα που αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό. Τώρα, με την έλευση του Ράντονιτς, θα μικρύνουν ακόμα περισσότερο για τους αντιπάλους. Πιστέψτε με, όλοι θα το μάθουν αυτό γρήγορα. Ειδικά σε συνδυασμό με την «τρελή» ατμόσφαιρα που δημιουργεί η εξέδρα.

Η άμυνα είναι το «σημείο – κλειδί» στη φιλοσοφία του Ράντονιτς, όμως στην επίθεση δεν είναι το ίδιο «τέλειος». Προτιμάει τους παίκτες που είναι αποδοτικοί και στις δύο πλευρές του παρκέ από εκείνους που είναι απλά μεγάλοι σκόρερ. Προσωπικά, θεωρώ πως θα ήθελε να υπογράψει έναν παίκτη σαν τον Όστιν Χόλινς, παρά έναν που έχει το στυλ του Σκότι Ουίλμπεκιν. Δεν το λέω υποτιμητικά αυτό, ο Ουίλμπεκιν είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης και μπορεί να βάλει 30 πόντους σε κάθε ματς. Όμως, δεν ταιριάζει σε αυτό που θέλει να παίζει ο 52χρονος τεχνικός.

Έχοντας πει όλα τα παραπάνω, θεωρώ πως θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συνεργασία του με τον Νεμάνια Νέντοβιτς, ο οποίος είναι ταυτισμένος με το παιχνίδι στην επίθεση. Ακόμα, στο μυαλό μου είναι δεδομένο πως θα βάλει στον «Νέντο» κάποιους δύσκολους στόχους και στην άμυνα. Αν ο κόσμος περιμένει νίκες με σκορ 100-85 στην Euroleague, μάλλον θα απογοητευτεί. Από όσα γνωρίζουμε τόσα χρόνια για τον κόουτς, το 73-65 μοιάζει πιο ρεαλιστικό.

Υπάρχει και κάτι ακόμα, που ο Ράντονιτς βελτίωσε πολύ τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι τα αγγλικά του. Η διαφορά σε σχέση με την πρώτη του θητεία στον Ερυθρό Αστέρα (2013-2017) είναι πολύ μεγάλη. Η περίοδος που πέρασε στο Μόναχο τον βοήθησε πολύ σε αυτό το κομμάτι.

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς κατέκτησε συνολικά 15 τρόπαια σε δύο διαφορετικές περιόδους με τον Ερυθρό Αστέρα και αυτό αρκεί για να θεωρείται «θρύλος» του κλαμπ. Όμως, εκτός από αυτό, έγινε και ο αγαπημένος της εξέδρας. Φώναζαν το όνομά του ρυθμικά σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι και την τελευταία φορά που συνέβη αυτό τα συναισθήματα ήταν διάχυτα. Πιο συγκεκριμένα, ήταν έπειτα από μια νίκη κόντρα στην FMP στο Ζελέζνικ, με την οποία ο Ερυθρός Αστέρας «κλείδωσε» άλλον έναν τίτλο. Ο κόσμος φώναζε το όνομά του και τον χειροκροτούσε και ο ίδιος ήταν πολύ συγκινημένος.

Αν το κοινό του Παναθηναϊκού του δείξει εμπιστοσύνη και του δώσει χρόνο να χτίσει την ομάδα όπως θέλει, δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα τον χειροκροτούν θερμά στο ΟΑΚΑ πολύ σύντομα. Δεν είναι τυχαίο πως στο Μόναχο πήρε δύο φορές το πρωτάθλημα Γερμανίας και μετά την αποχώρησή του η Άλμπα Βερολίνου μέτρησε τρεις σερί κατακτήσεις.

Η Σερβία και η Ελλάδα μοιάζουν σε ό,τι έχει να κάνει με την πίεση. Όταν κερδίζεις είσαι ο «βασιλιάς» και τη στιγμή που αρχίζεις να χάνεις έρχεται η αβάσταχτη πίεση. Συνήθως, οι προπονητές πληρώνουν το… μάρμαρο όταν συμβαίνει αυτό. Αν ο Ράντονιτς απέδειξε ένα πράγμα στην καριέρα του μέχρι στιγμής, αυτό είναι πως αποδίδει πολύ καλά όταν η πίεση είναι στα ύψη.

Την πρώτη σεζόν που ανέλαβε τον Ερυθρό Αστέρα έχασε την Αδριατική Λίγκα από την Τσιμπόνα και στη συνέχεια το πρωτάθλημα Σερβίας από την Παρτιζάν. Υπήρξε τεράστια πίεση πάνω του. Όμως, μαζί την ομάδα, τη διαχειρίστηκαν άψογα. Έμεινε στον πάγκο και έφερε σπουδαίες επιτυχίες στους «ερυθρόλευκους». Όπως ανέφερα και πιο πριν, πήρε 15 τρόπαια, τα περισσότερα που έχει σηκώσει ένας προπονητής στην ιστορία του συλλόγου.

Στην ουσία, ο Ράντονιτς μπόρεσε να ανεβάσει επίπεδο τον Ερυθρό Αστέρα από τότε που ήρθε στο Βελιγράδι. Το ίδιο ψάχνει να κάνει και με τον Παναθηναϊκό. Μπορεί να επαναληφθεί η ιστορία; Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε…

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Σπύρος Φλώρος
Η μεγάλη του αγάπη είναι ο Παναθηναϊκός. Ο Σπύρος Φλώρος σπούδασε δημοσιογραφία με σκοπό να υπηρετεί την αγαπημένη του ομάδα. Από μικρός ασχολείται με την αγαπημένο του Παναθηναϊκό. Γνωρίζει Αγγλικά. Επικοινωνία: spyros.floros@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News