Σούμποτιτς κατά Αταμάν: «Δεν μου αρέσουν οι δηλώσεις του» - Τι είπε για Γιαννακόπουλο

Ο Λευτέρης Σούμποτιτς μίλησε εκτενώς για τον Παναθηναϊκό, τον Εργκίν Αταμάν και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, καταθέτοντας τη δική του οπτική για την εικόνα των «πράσινων» στη φετινή σεζόν.

Σούμποτιτς κατά Αταμάν: «Δεν μου αρέσουν οι δηλώσεις του» - Τι είπε για Γιαννακόπουλο

Ο Λευτέρης Σούμποτιτς μίλησε εκτενώς για τον Παναθηναϊκό, τον Εργκίν Αταμάν και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, καταθέτοντας τη δική του οπτική για την εικόνα των «πράσινων» στη φετινή σεζόν. Ο άλλοτε προπονητής του «τριφυλλιού» στάθηκε τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι όσο και στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί γύρω από την ομάδα.

Από την αρχή της τοποθέτησής του έδειξε πως εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και ειδικά στον Παναθηναϊκό. Όπως είπε: «Έχω πολλούς φίλους στην Ελλάδα, η μητέρα μου είναι Ελληνίδα και προσπαθώ κάθε μέρα να παρακολουθώ τι συμβαίνει, οπότε ξέρω βασικά τα πάντα. Έχω υπέροχες αναμνήσεις από την Ελλάδα, που ίσως είναι και η πιο όμορφη περίοδος της ζωής μου».

Στη συνέχεια στάθηκε στη φετινή δομή του ρόστερ και στην προσπάθεια να συνυπάρξουν τόσα μεγάλα ονόματα στην ίδια ομάδα. Η τοποθέτησή του ήταν ξεκάθαρη: «Είναι μια ομάδα με πολλά αστέρια, γιατί ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού δεν ρωτάει την τιμή. Όταν δει έναν παίκτη που του αρέσει, θα δώσει τα πάντα για να έρθει στον Παναθηναϊκό. Είναι δύσκολο να ταιριάξεις έναν τεράστιο αριθμό μπασκετικών superstars σε ένα σύνολο».

Το πιο αιχμηρό κομμάτι της συνέντευξης ήρθε όταν η κουβέντα πήγε στον Εργκίν Αταμάν. Ο Σούμποτιτς αναγνώρισε την αξία του Τούρκου τεχνικού, όμως την ίδια ώρα άσκησε έντονη κριτική στον τρόπο που τοποθετείται δημόσια μετά από ήττες.

Χαρακτηριστικά είπε: «Από την άλλη, έχουν έναν από τους πέντε καλύτερους προπονητές της Ευρώπης, αλλά η συμπεριφορά του και οι δηλώσεις του προσωπικά δεν μου αρέσουν καθόλου. Μόλις χάσει ένα παιχνίδι, κατηγορεί τους παίκτες, κάτι που εγώ δεν έκανα ποτέ».

Μάλιστα, θέλησε να εξηγήσει και τη δική του φιλοσοφία πάνω σε αυτό το ζήτημα, επικαλούμενος όσα είχε μάθει από τον μέντορά του. Όπως τόνισε: «Ο καθηγητής Νίκολιτς, που ήταν ο μέντοράς μου στην αρχή, πάντα μου έλεγε: Ό,τι κι αν συμβεί και ακόμη κι αν φταίνε οι παίκτες, ποτέ δεν πρέπει να τους επιτίθεσαι δημόσια».

Ο Σούμποτιτς δεν έμεινε μόνο σε αυτό, αλλά προχώρησε και σε συνολικό σχόλιο για τη συμπεριφορά του Αταμάν δίπλα στη γραμμή. Εκεί ανέβασε ακόμη περισσότερο τον τόνο, βάζοντας στο κάδρο χειρονομίες, δημόσιες τοποθετήσεις και τη γενικότερη επίδραση που θεωρεί πως έχει αυτή η στάση στην ομάδα.

Τα λόγια του ήταν τα εξής: «Η συμπεριφορά του στο παιχνίδι, οι χειρονομίες του… συνέχεια αναρωτιέται γιατί στην Ελλάδα μιλάνε εναντίον της Τουρκίας… Ένας τέτοιος προπονητής δεν έχει ανάγκη από αυτά. Νομίζω ότι οι τρεις EuroLeague που έχει κατακτήσει τού έχουν “χτυπήσει στο κεφάλι”, όπως λέμε εμείς. Η συμπεριφορά του μόνο κακό κάνει στην ομάδα και κάποιες φορές έχω την αίσθηση ότι απλώς θέλει ο πρόεδρος να τον στείλει σπίτι, ότι τα έχει βαρεθεί όλα».

Για το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι του Παναθηναϊκού, στάθηκε στο ταλέντο που υπάρχει, αλλά και στην έλλειψη ισορροπίας που ο ίδιος βλέπει μέσα στη σεζόν. Όπως είπε: «Ο Παναθηναϊκός παίζει μπάσκετ που κάποιες στιγμές είναι πολύ όμορφο. Πάλι λέω ότι πρέπει να ταιριάξεις όλους αυτούς τους παίκτες σε ένα σύνολο και μου φαίνεται ότι η χημεία είναι αρκετά διαταραγμένη. Την πρώτη χρονιά της θητείας του τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα».

Παράλληλα, σχολίασε και την πίεση που συνοδεύει κάθε μεγάλη ομάδα στην Ελλάδα, ειδικά όταν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά. Ο Σούμποτιτς σημείωσε: «Η νοοτροπία εκεί είναι τέτοια που σήμερα είσαι θεός όταν κερδίζεις και μόλις χάσεις, σε ποδοπατούν. Όσο πιο γρήγορα το συνηθίσεις, τόσο πιο εύκολο θα είναι».

Από εκεί και πέρα, αφιέρωσε ξεχωριστό μέρος της τοποθέτησής του στην οικογένεια Γιαννακόπουλου. Για τα χρόνια της δικής του παρουσίας στον Παναθηναϊκό, είπε: «Για την οικογένεια Γιαννακόπουλου μπορώ να πω τα καλύτερα. Ήμουν δύο χρόνια προπονητής και πήραμε δύο πρωταθλήματα, από τα οποία το πρώτο ήρθε μετά από 14 χρόνια χωρίς τίτλο».

Όταν όμως η κουβέντα πήγε στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο Σούμποτιτς έδειξε ότι τον ξεχωρίζει ως τελείως διαφορετική περίπτωση σε σχέση με τον Παύλο και τον Θανάση Γιαννακόπουλο. Η τοποθέτησή του ήταν συγκεκριμένη: «Αυτό είναι εντελώς διαφορετική ιστορία. Ο πατέρας του και ο θείος του ήταν εντελώς διαφορετικοί. Ποτέ δεν έβγαιναν δημόσια να κριτικάρουν παίκτες και προπονητή. Βέβαια τότε δεν υπήρχαν social media, αλλά ακόμα κι αν υπήρχαν, είμαι βέβαιος ότι δεν θα έκαναν τίποτα παρόμοιο. Ήταν άνθρωποι άλλης πάστας και πάντα ήθελαν να κρατούν την ηρεμία. Όταν συνέβαινε μια οδυνηρή ήττα, ένας από τους δυο τους ερχόταν στα αποδυτήρια και μας μιλούσε για δέκα λεπτά, με όμορφο τόνο, και εκεί τελείωνε η ιστορία».

Για τον ισχυρό άνδρα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, πάντως, δεν μίλησε μόνο αρνητικά. Αντίθετα, επέλεξε να αναγνωρίσει και στοιχεία του χαρακτήρα του, λέγοντας: «Ο Δημήτρης είναι εντελώς διαφορετικός. Κάποιες φορές δεν ξέρει να συγκρατεί τα συναισθήματά του, οπότε βγαίνει εκτός ορίων και ο κόσμος τον καταδικάζει. Τον ξέρω από τότε που ήταν 18 χρόνων, οπότε δεν τον γνώρισα βαθιά, αλλά οι φίλοι μου που τον ξέρουν όλοι μου λένε ότι είναι καλή ψυχή, ότι έχει ισχυρό χαρακτήρα και ότι θα έδινε τα πάντα για τον Παναθηναϊκό. Ό,τι έχει θα το έδινε για τους τίτλους του συλλόγου, για να συνεχιστεί η οικογενειακή παράδοση».

Ο Σούμποτιτς σχολίασε και το θέμα με τη φωτογραφία του Ντέγιαν Μποντιρόγκα στο ΟΑΚΑ, εκτιμώντας ότι επρόκειτο περισσότερο για μια κίνηση της στιγμής. Συγκεκριμένα είπε: «Ήταν περισσότερο μια πράξη εν βρασμώ. Είναι καλός άνθρωπος και μπορεί σε έξι μήνες να αποφασίσει να ξαναβάλει τη φωτογραφία του Μποντιρόγκα».

Στη συνέχεια συνέδεσε το θέμα αυτό και με τη συνολική ατμόσφαιρα που υπάρχει γύρω από τη διαιτησία και τις δημόσιες τοποθετήσεις. Όπως ανέφερε: «Νομίζω ότι μεγάλη επιρροή έχει και ο προπονητής, γιατί συνέχεια μιλάει εναντίον των διαιτητών, ότι είναι εναντίον του και εναντίον του Παναθηναϊκού… Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ωραίο! Αν έχεις βάλει τη φωτογραφία του εκεί πάνω, σημαίνει ότι σέβεσαι όσα έκανε για τον σύλλογο, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται και με τι ασχολείται σήμερα».

Στο ίδιο μήκος κύματος συνέχισε και αμέσως μετά, με ακόμη πιο κοφτή διατύπωση: «Θεωρώ ανόητο να πιστεύει κανείς ότι ο Μποντιρόγκα επηρεάζει τους διαιτητές και ότι κάνει κάτι επίτηδες εναντίον του Παναθηναϊκού. Αυτό είναι παράλογο! Αλλά μόλις έρχονται οι ήττες, οι διαιτητές είναι πάντα ένοχοι. Πάντως, το ξαναλέω, ο Δημήτρης είναι καλός άνθρωπος και είμαι βέβαιος ότι κάποια στιγμή θα ξαναβάλει τη φωτογραφία του Μποντιρόγκα στη θέση της, κάτι που θεωρώ σωστό».

Ενόψει του αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Ερυθρό Αστέρα, ο Σούμποτιτς στάθηκε και στον Σάσα Ομπράντοβιτς, με τον οποίο διατηρεί πολύ καλές σχέσεις. Η τοποθέτησή του για την ομάδα του Βελιγραδίου ήταν θετική: «Θέλω να πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα για τον Σάσα Ομπράντοβιτς, που πάνω απ’ όλα είναι σπουδαίος άνθρωπος και έχουμε εξαιρετικές σχέσεις. Είδα ότι έχει προβλήματα με παίκτες που δεν θέλουν να προσαρμοστούν στην ABA, κάτι που κάπου είναι φυσιολογικό, αλλά στην Ευρώπη παίζει φανταστικά. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και προσωπικά μου αρέσει πολύ ο τρόπος με τον οποίο κερδίζει ο Ερυθρός Αστέρας. Εκεί φαίνεται το χέρι του Σάσα και νομίζω ότι θα είναι ένα πολύ αμφίρροπο και νευρικό παιχνίδι».

Για το τέλος κράτησε και την πρόβλεψή του για το ματς, δείχνοντας ξεκάθαρα προς ποια πλευρά γέρνει. Όπως είπε: «Η ομάδα που θα είναι πιο δυνατή πνευματικά θα κερδίσει. Πάνω απ’ όλα, λόγω του Σάσα, θα ήθελα να νικήσει ο Ερυθρός Αστέρας και νομίζω ότι έχει μεγάλες πιθανότητες».

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr