Πότε μπορεί να σταματήσει η αυτόφωρη διαδικασία πριν τις 48 ώρες
Δημήτρης Γιαννακόπουλος βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω νέας ποινικής διαδικασίας που κινήθηκε εις βάρος του, ύστερα από μήνυση του αντιπροέδρου της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργου Σκινδήλια.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται λίγο μετά τη σύλληψη του ίδιου του Σκινδήλια, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν καταγγελίας από τη Δέσποινα Γιαννακοπούλου, κόρη του μεγαλομετόχου του Παναθηναϊκού.
Το περιστατικό αυτό έρχεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, σήμερα Τρίτη 4 Ιουνίου, στις 3 το μεσημέρι. Στόχος αυτής της επαφής είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού και να μπει ένα φρένο στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση στο χώρο του ελληνικού μπάσκετ.
Η μήνυση που κατέθεσε ο Σκινδήλιας έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτοφώρου για τον Γιαννακόπουλο, γεγονός που θέτει ερωτήματα για το αν τελικά θα μπορέσει να δώσει το “παρών” στη συνάντηση. Η ισχύς του αυτοφώρου σημαίνει ότι, αν εντοπιστεί από τις αρχές, θα πρέπει να συλληφθεί άμεσα, κάτι που καθιστά εξαιρετικά αβέβαιη τη φυσική του παρουσία.
Το υπουργείο Αθλητισμού έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν απαιτείται απαραίτητα να βρεθούν και οι δύο πλευρές μαζί στο ίδιο τραπέζι. Ωστόσο, αν ο Γιαννακόπουλος απουσιάσει εξαιτίας αυτής της νομικής εμπλοκής, τότε η πρωτοβουλία της κυβέρνησης ενδέχεται να χάσει τη δυναμική της και να ενισχυθούν οι εντάσεις αντί να καμφθούν.
Παραμένει επίσης ανοιχτό το ερώτημα για το πότε μπορεί να αρθεί η διαδικασία του αυτοφώρου πριν την τυπική λήξη του 48ώρου. Αν και τυπικά η διαδικασία αυτή έχει χρονικό όριο δύο ημερών, μπορεί να διακοπεί μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες, όπως αν ο εισαγγελέας κρίνει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ή αν ανακληθεί η μήνυση. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια εξέλιξη που μπορεί να επηρεάσει δραστικά τις εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ.
Πιο συγκεκριμένα, πότε μπορεί να σταματήσει η αυτόφωρη διαδικασία πριν τις 48 ώρες:
Αν ο Εισαγγελέας κρίνει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του αυτοφώρου
Δηλαδή, αν το αδίκημα δεν τελέστηκε «επ’ αυτοφώρω» ή δεν υπάρχει άμεση χρονική σύνδεση με την τέλεσή του, τότε ο Εισαγγελέας μπορεί να διατάξει να μην εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία και να ακολουθηθεί η τακτική ποινική οδός 1.
Αν η μήνυση ανακληθεί από τον παθόντα (σε αδικήματα που διώκονται κατ’ έγκληση)
Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ανάκληση της μήνυσης μπορεί να οδηγήσει σε παύση της διαδικασίας, εφόσον δεν έχει ήδη ολοκληρωθεί η σύλληψη ή η προσαγωγή.
Αν το πρόσωπο που φέρεται ως δράστης εμπίπτει σε ειδικό καθεστώς
Για παράδειγμα, δικηγόροι, ανήλικοι ή βουλευτές έχουν ειδική μεταχείριση και δεν υπόκεινται στην αυτόφωρη διαδικασία με τον ίδιο τρόπο όπως οι υπόλοιποι πολίτες 1.
Αν το δικαστήριο ή ο Εισαγγελέας παραπέμψει την υπόθεση στην τακτική διαδικασία
Αυτό μπορεί να συμβεί αν κριθεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να συνεχιστεί η αυτόφωρη διαδικασία ή αν απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση.
Άρα, η αυτόφωρη διαδικασία δεν παύει αυτόματα πριν τις 48 ώρες, αλλά μπορεί να σταματήσει με νομική ή εισαγγελική παρέμβαση ή αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του αυτοφώρου.
Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού
Ειδήσεις για τον Παναθηναϊκό
- Παπαθεοδώρου για Πάρκερ που συνδέθηκε με Παναθηναϊκό: «Σε αυτή την ομάδα είναι κοντά...»
- Για πρώτη φορά στην Ευρώπη: Ο Παναθηναϊκός φέρνει κάτι... ξεχωριστό στο ΟΑΚΑ (pic)
- Οι αλλαγές συνεχίζονται: Έρχεται νέα προσθήκη στο σταφ του Παναθηναϊκού
- Παναθηναϊκός: Τα πρόσθετα έργα στο ΟΑΚΑ και οι νέες σουίτες
- Παναθηναϊκός: Το 1,5 εκατ. έγινε… συζήτηση – Η Μπασκόνια χαμηλώνει για Ρογκαβόπουλο