Είναι αλήθεια πως το ιδανικό θα ήταν να βρεθεί μια ισορροπία, ώστε να εξασφαλιστεί αφενός η συνοχή και η χημεία στο γήπεδο και αφετέρου να διατηρηθούν όλοι οι παίκτες ενεργοί και έτοιμοι να προσφέρουν. Στην πραγματικότητα, ένα γεμάτο ρόστερ αυξάνει τον ανταγωνισμό, επιβάλλοντας στους παίκτες να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε κάθε προπόνηση και αγώνα, κάτι που μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα της ομάδας συνολικά.
Από την πλευρά τους, οι παίκτες σε μια “γεμάτη” ομάδα αναμένουν ότι θα έχουν ικανοποιητικό χρόνο συμμετοχής, ειδικά όταν διαθέτουν αποδεδειγμένη ποιότητα και ικανότητες. Όμως, η διατήρηση ενός κλειστού rotation είναι συχνά προτιμότερη για την ενίσχυση της χημείας και της σταθερότητας, κάτι που συχνά επιλέγουν οι προπονητές στις κρίσιμες στιγμές της σεζόν. Ο κόουτς Εργκίν Αταμάν, για παράδειγμα, φημίζεται για την τάση του να δουλεύει με ένα περιορισμένο rotation στις προηγούμενες ομάδες του, ιδιαίτερα στην Εφές, όπου επικεντρωνόταν σε έναν “πυρήνα” παικτών στους περισσότερους αγώνες.
Στην αρχή της σεζόν, ωστόσο, φαίνεται να πειραματίζεται με ένα πιο διευρυμένο rotation, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το πλούσιο ρόστερ που έχει στη διάθεσή του. Αυτό τον φέρνει σε μια “αχαρτογράφητη” περιοχή, όπου καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της διατήρησης της συνοχής και της θέλησης των παικτών που επιζητούν ρόλο και χρόνο στο παρκέ. Είναι δύσκολη αποστολή, καθώς η διαχείριση ενός ποιοτικού αλλά και γεμάτου ρόστερ απαιτεί ευελιξία, στρατηγική και ξεκάθαρη επικοινωνία, ώστε κάθε παίκτης να νιώθει ότι συμβάλλει στην επιτυχία της ομάδας, ακόμα κι αν ο χρόνος συμμετοχής του ποικίλλει.
Η πρόκληση για τον Αταμάν θα είναι να πετύχει αυτό το «και τα δύο» — ένα γεμάτο, ποιοτικό ρόστερ με μια ισορροπημένη κατανομή χρόνου που θα διατηρεί τους παίκτες φρέσκους και έτοιμους για τις κρίσιμες στιγμές της σεζόν, χωρίς να χαθεί η αίσθηση της «οικογένειας» μέσα στην ομάδα.