Φασούλας: «Σφυρίζουν 15 από τους 100 διαιτητές - Είμαι κατά των νατουραλιζέ» (vid)

Συνέντευξη παραχώρησε ο Παναγιώτης Φασούλας λίγες ώρες πριν τις εκλογές της ΕΟΚ.

Φασούλας: «Σφυρίζουν 15 από τους 100 διαιτητές - Είμαι κατά των νατουραλιζέ» (vid)

Αναλυτικά ανέφερε μεταξύ άλλων στους Betarades:

Για τις εκλογές της ΕΟΚ: «Το ζητούμενο είναι το μπάσκετ να συνδυάσει τεχνοκρατισμό και ψυχή. Χωρίς ψυχή δεν γίνεται. Πρέπει να βάλουμε τα σωματεία να σκεφτούν τι είναι μπάσκετ, γιατί υπάρχουν ομάδες, γιατί υπάρχουν σωματεία και ακαδημίες.

Ο αθλητισμός στην Ευρώπη είναι σωματειακός. Πρέπει να είναι ελκυστικά στις γειτονιές, στα χωριά, στις πόλεις. Να βγάζουν ταλέντα. Πρέπει να υπάρχει μια πυραμίδα. Δεν μπορείς να φτάσεις στην κορυφή της πυραμίδας δίχως να αγωνιστείς.

Υπάρχει το Rising Star, αυτό είναι εντελώς αντι-μπασκετικό. Στην ηλικία των 15 ετών δεν είναι χρήσιμος σε μια ομάδα για να πάρει το πρωτάθλημα. Εγώ στα 15 μου δεν θα έπαιζα στο Rising Star, γιατί ήμουν άχαρος, ξεκάρφωτος, μπερδευόμουν με τα πόδια μου, δεν είχα καλή ντρίμπλα. Αυτό έχει αντι-μπασκετική λογική. Πρέπει να καταργήσουμε τις wild card. Με κάποια λεφτά ανεβαίνεις κατηγορίες. Υπάρχει σε όλες τις κατηγορίες σε άντρες και γυναίκες. 

Εγώ είμαι κατά της κλειστής λίγκα και στην Ευρωλίγκα. Το ποδόσφαιρο το κατάλαβε και αντέδρασε στην κλειστή λίγκα. Ήταν πάντα λαοφιλέστερο και ξεφεύγει ακόμα περισσότερο. Του χρόνου Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός θα παίξουν μαζί τους στην Ευρωλίγκα, εύχομαι να το πάρει μία ομάδα και πάλι, αν το χάσουν και οι δύο, όλοι θα είναι στενοχωρημένοι. Αυτό το συναίσθημα των φιλάθλων είναι στο αμερικανικό σύστημα.

Για τον Λιόλιο: «Δεν έχω κάτι μαζί του ως άνθρωπο, δεν έχω λόγο να τον κρίνω σε αυτό. Θα κρίνουμε τις πολιτικές του, γιατί έχουμε εκλογές. Τελευταία στην Ελλάδα οποιοσδήποτε έχει διαφορετική άποψη από την Κυβέρνηση, από τη διοίκηση μιας ομοσπονδίας, είναι τοξικός. Πρέπει να βοηθήσουμε τα σωματεία με απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά. Να μην πληρώνουν διαιτητές, κριτές, γιατρούς στα ερασιτεχνικά.»

Για τις διαιτησίες: «Μιλάω για τη διαιτησία πολύ στο πρόγραμμά μας. Δεν έχω λόγο να εξυπηρετήσω τα συμφέροντα του Ολυμπιακού. Έχουμε 100 διαιτητές και παίζουν 15-20. Δεν τους καλούν πουθενά. Δεν καταλαβαίνουν ότι έχει πληγεί η αξιοπιστία τους; Πώς θα μπορώ να αδικήσω τον Παναθηναϊκό; Εγώ είμαι στον Πειραιά. Εγώ το επέλεξα να τελειώσω την καριέρα μου στον Ολυμπιακό και στον Πειραιά. Μου φέρθηκαν καλά, πέρασα ωραία.

Ούτε εξετάσεις έχω να δώσω σε κανέναν, ούτε αισθάνομαι απολογητικός σε κανέναν. Δέχομαι έναν απίστευτο πόλεμο λάσπης από περίεργους δημοσιογράφους που με ελέγχουν για τα πάντα. Δεν έχω προκαλέσει ποτέ. Άλλαξαν στη ζωή μου μια ομάδα. Έφυγα από τον ΠΑΟΚ και πήγα στον Ολυμπιακό.

Στο μπάσκετ έχουμε πολύ καλούς διαιτητές. Όταν στις μικρές κατηγορίες, επηρεάζεσαι από διάφορα κέντρα, έχουμε και τον παράνομο στοιχηματισμό. Αν πρέπει να πας σε ένα παιχνίδι για να κερδίσει η Α ομάδα τη Β, υπάρχει θέμα. Μαθαίνεται. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Ο διαιτητής πρέπει να παίζει για τον εαυτό του. Κάμερες σε όλα τα γήπεδα.»

Για τις ελληνοποιήσεις: «Είμαι κατά των νατουραλιζέ. Τον θαυμάζω σαν παίκτη τον Ουόκαπ. Πώς θα πεις σε έναν παίκτη που έχει δείξει τέτοιο φιλότιμο, να σταματήσει να παίζει στην Εθνική. Είναι πρόβλημα. Το ίδιο και για τον Φαλ. Αν πάρω τον Κάρι, θα νιώσω καλά σαν παράγοντας, αλλά αυτό είναι το μπάσκετ; Αν η ομάδα έχει το δικαίωμα των νατουραλιζέ, προφανώς θα το κάνω.

Αν μεγαλώσει ο αριθμός των νατουραλιζέ, θα υπάρχει πρόβλημα. Τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚτζή και τον Ολυμπιακό δεν τον νοιάζει να έχει δέκα ξένους γιατί βλέπει το σήμα της ομάδας να κερδίζει. Στον Ολυμπιακό όταν ήρθε μη Πειραιώτης στην ομάδα, έγιναν διαδηλώσεις. Προφανώς ήταν το αναγνωριστικό.»

Για το ρόστερ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού: «Δυναμώνουν και οι δύο ομάδες, τι να συζητάμε. Εγώ χαίρομαι να έχουμε ομάδες στα τελικά της Ευρωλίγκα. Μεγαλώνει πολύ η απόσταση με τις υπόλοιπες ομάδες στην κατηγορία. Πρέπει να το δούμε πως θα συνεχιστεί αυτό το υβριδικό πράγμα που έχουμε. Σε ένα πρωτάθλημα πρέπει να έχει την ελπίδα ο οποιοσδήποτε να κερδίσει.»

Δείτε παρακάτω:

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr