Παναθηναϊκός: Ένα γεμάτο ρόστερ που έγινε πάνοπλο με την προσθήκη του Οσμάν

Ο Παναθηναϊκός έκανε μια από τις καλύτερες κινήσεις του καλοκαιριού απαντώντας σε όλους μας για το αν τελικά αυτή η ομάδα χρειάζεται τριάρι ή όχι. Γράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος.

Παναθηναϊκός: Ένα γεμάτο ρόστερ που έγινε πάνοπλο με την προσθήκη του Οσμάν

Λίγα 24ωρα μετά την ανάλυση του Τούρκου σέντερ που απέκτησε ο Παναθηναϊκός, Ομέρ Γιουρτσεβέν είμαστε ξανά εδώ. Αυτή τη φορά για έναν άλλον Τούρκο, ο οποίος έρχεται στην Euroleague και μαζί του φέρνει μια τεράστια ποιότητα κι εμπειρία, η οποία θα ανεβάσει επίπεδο τους πράσινους, αλλά και όλη τη Λίγκα.

Ο Παναθηναϊκός αποφάσισε με αστραπιαίες κινήσεις να κάνει δικό του, τον Τσεντί Οσμάν και να δημιουργήσει με μια φράση πληρότητα σε όλες τις θέσεις. Μια ομάδα που ήταν ήδη αρκετά υψηλού επιπέδου, τρύπησε εκ νέου το ταβάνι της και φτάνει σε ποιότητα, ποσότητα και δυναμική ακόμα πιο ψηλά.

Ο Εργκίν Αταμάν γνωρίζει πια ότι στα χέρια του διαθέτει 15 παίκτες που είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν μαζί του σε ακόμα ένα μαγικό ταξίδι με ξεχωριστούς προορισμούς. Αυτή τη φορά όχι με στόχο τη μεγάλη επιστροφή στα επίπεδα που ανήκει ο σύλλογος, αλλά στη διατήρηση της κορυφής και στην αρχή μιας νέας αυτοκρατορίας.

Κι αν όλα αυτά σας ακούγονται μεγάλα λόγια, τότε πάμε να δούμε λίγο ποιος ακριβώς είναι ο Τσεντί Οσμάν που έχει κάνει τεράστιο θόρυβο πριν καν φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού σε κάποιο παιχνίδι (φιλικό ή επίσημο).

Versatile player: Ο ορισμός που τον χαρακτηρίζει απόλυτα

Παναθηναϊκός: Ένα γεμάτο ρόστερ που έγινε πάνοπλο με την προσθήκη του Οσμάν

Ο Τσεντί Οσμάν, πριν ξεκινήσουμε να αναλύουμε περισσότερα για εκείνον, επιστρέφει στην Ευρώπη μετά από μια μεγάλη θητεία στο NBA (Καβαλίερς, Σπερς) όντας πιο ώριμος και παράλληλα βρισκόμενος και στην καλύτερη μπασκετική του ηλικία (29 ετών).

Από εκεί και πέρα μιλάμε ακριβώς για τον ορισμό του «versatile player», ο οποίος κατά βάση αγωνίζεται σαν small forward (2.01m), ενώ θεωρώ πως μπορεί να ανέβει και στο «4» όσον αφορά τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς στην Αμερική κατέβαινε στο «2».

Ουσιαστικά με τον συγκεκριμένο όρο εννοούμε έναν πολύπλευρο παίκτη, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να κάνει πολλά και διαφορετικά πράγματα μέσα στο γήπεδο λύνοντας τα χέρια του προπονητή του.

Πριν όμως ξεκινήσουμε με τα στοιχεία που, δεδομένα, θα δώσει ο Τούρκος forward στον Παναθηναϊκό, για να δικαιολογήσουμε και τον όρο «versatile» θέλω να πω ότι οι πράσινοι αποκτούν έναν πανέξυπνο και dominant (κυριαρχικό) παίκτη, ο οποίος αναβαθμίζει τρομακτικά τους πράσινους.

Rebound και transition παιχνίδι: Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του

Παναθηναϊκός: Ένα γεμάτο ρόστερ που έγινε πάνοπλο με την προσθήκη του Οσμάν

Ο Οσμάν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που διαθέτει στο παιχνίδι του είναι το αμυντικό rebound και η άνεση που έχει να φεύγει στο ανοιχτό γήπεδο προκειμένου να δημιουργήσει απειλητικές καταστάσεις και να βρει τις αντίπαλες άμυνες σε πλήρη ανισορροπία.

Είναι ένα παιδί με αρκετά καλή αθλητικότητα για τα δεδομένα της Ευρώπης, αλλά και με εξαιρετικό χειρισμό της μπάλας έχει την ικανότητα να υποστηρίξει ακριβώς το παραπάνω χαρακτηριστικό που γράψαμε.

Ο Τούρκος διαθέτει καλά block out κι αυτό του δίνει αυτόματα τη δυνατότητα να κατεβάσει αμυντικά rebound που θα τον οδηγήσουν από την μία πλευρά του γηπέδου στην άλλη με τον παίκτη να έχει ένα ποσοστό 25% σ’ αυτού του είδους το παιχνίδι στην καριέρα του στο NBA.

Γενικότερα αρέσκεται πολύ στο να τρέχει το γήπεδο κι από εκεί και πέρα είτε θα σκοράρει είτε θα δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του με τον Παναθηναϊκό να προσθέτει κάτι το οποίο ουσιαστικά πέρυσι το έκανε σε αρκετά καλό βαθμό μόνο ο Κέντρικ Ναν.

Οι έξτρα τρόποι που του αρέσουν να επιτεθεί – Καθόλου μονοδιάστατος

Παναθηναϊκός: Ένα γεμάτο ρόστερ που έγινε πάνοπλο με την προσθήκη του Οσμάν

Ο Αταμάν μ’ αυτή την προσθήκη αποφάσισε να πάει σε μια λογική, η οποία μετατρέπει τον Παναθηναϊκό σε μια επιθετική μηχανή που δεν μπορεί να διαβαστεί με ασφάλεια από κανέναν προπονητή κι αντίπαλη άμυνα προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί και με τον κατάλληλο τρόπο.

Η αντίδραση και οι αποφάσεις του μετά το pick and roll

Α) Ο Τσεντί Οσμάν είναι ένας παίκτης που του αρέσει κι έπειτα που διαθέτει την ικανότητα να δημιουργήσει μετά από pick and roll είτε για τον ίδιο (κυρίως προσεγγίζει το καλάθι) είτε για τους άλλους. Θα τον δούμε πολλές φορές να κάνει πάσες στην απέναντι γωνία για παίκτες που μπορούν να σουτάρουν ή ακόμα και για εκείνους που μπορούν να επιτεθούν στο close out.

1α) Χωρίς να μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία ν’ αναλύσουμε όλα τα συστήματα και τις επιλογές του Αταμάν με αυτόν τον τρόπο επίθεσης γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο Οσμάν ανοίγει το γήπεδο και δίνει την επιλογή στον συμπατριώτη του να πάει σε διάφορα σχήματα και πρόσωπα.

1β) Επιπλέον ο 29χρονος άσος είναι κι ένας versatile wing, ο οποίος λόγω του γεγονότος ότι είναι dominant και διαθέτει ένα εξαιρετικό κορμί μπορεί να καταπιεί κυριολεκτικά τα αντίπαλα guard (mismatch) στο post παιχνίδι, αλλά ακόμα και τα κατώτερα κορμιά στο «3», καθώς θα τα φέρει στα μέτρα του και θα σκοράρει. Δεν είχε βγει τυχαία άλλωστε το «Big boy Cedi» των Αμερικανών όσο ήταν στο Κλίβελαντ.

Ένας catch and shoot σουτέρ

Συνηθισμένος τρόπος επίθεσης όσον αφορά το σουτ του είναι ο παραπάνω. Δηλαδή ένας παίκτης που θα πάρει την μπάλα και θα εκτελέσει αμέσως (catch and shoot).

Γενικότερα στην καριέρα του, του Οσμάν δεν του άρεσαν τα pull ups, οπότε θεωρώ βέβαιο, ότι κάτι τέτοιο δε θα δούμε να κάνει και στον Παναθηναϊκό, ο οποίος εκτέλεση από το mid-range έχει από άλλους παίκτες όπως οι Σλούκας, Μπράουν, Ναν.

Αν μπορούσαμε να αναφέρουμε μία λέξη για τον «σουτέρ Οσμάν», τότε θα τον λέγαμε streaky, καθώς σε πολλά ματς μπορεί να είναι on-fire και σε ορισμένα άλλα να μην μπορεί να βρει με τίποτα στόχο. Θα επιστρέψω όμως σ’ αυτό παρακάτω.

Ένας αρκετά καλός αμυντικός για τα ευρωπαϊκά δεδομένα

Παναθηναϊκός: Ένα γεμάτο ρόστερ που έγινε πάνοπλο με την προσθήκη του Οσμάν

Πολλά πράγματα όσον αφορά τις αναλύσεις μου στους παίκτες προσπαθώ να τα αποφύγω, καθώς το μπάσκετ της Αμερικής με το μπάσκετ της Ευρώπης είναι δύο διαφορετικά αθλήματα και πολλές αδυναμίες στο NBA μπορεί στην Euroleague να μη γίνονται αντιληπτές από έναν παίκτη.

Οι λόγοι σ’ αυτό είναι πολλοί και όποιος κατανοεί καλύτερα το άθλημα μπορεί να με αντιληφθεί. Από εκεί και πέρα ο Οσμάν στην Ευρώπη μπορεί να γίνει ένας εξαιρετικός αμυντικός για πολλούς λόγους με κύριο άξονα δύο στοιχεία.

Size/αθλητικότητα: Το μέγεθος του συγκεκριμένου παίκτη (διαθέτει από τα μεγαλύτερα winsgspan στην Ευρώπη – 2,11m) και η αθλητικότητα που διαθέτει αυτόματα του δίνουν το πλεονέκτημα να μπορεί να απορροφήσει την πίεση στο post παιχνίδι του αντιπάλου και να μπορέσει να τον δυσκολέψει στην πορεία. Μιλάμε για ένα αρκετά δυνατό παιδί με πολύ καλό και δουλεμένο σώμα, το οποίο παραπίπτοντος έχει και την ικανότητα να δημιουργεί σπουδαία κοψίματα όπως τα λεγόμενα chase-down blocks (κόψιμο από πίσω κατά την προσπάθεια έπειτα από αιφνιδιασμό της αντίπαλης ομάδας).

Defensive awareness: Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του είναι ακριβώς αυτό. Η εξαιρετική δηλαδή αντίληψη που έχει σε ό,τι γίνεται μέσα στο γήπεδο, όταν η ομάδα του βρίσκεται σε αμυντική κατάσταση. Διαβάζει δηλαδή τις φάσεις κι αντιδρά ανάλογα και πιο έγκαιρα πριν δημιουργηθεί μια απειλή, ενώ τέλος, μιλάμε και για έναν εξαιρετικό rotational αμυντικό (άμυνα με περιστροφές). Το ίδιο ισχύει και για την επίθεση, καθώς είναι ένας τρομερός offensive awareness player (αντίστοιχος όρος από την άμυνα).

Κύρια χαρακτηριστικά: Δυνατά κι αδύναμα σημεία

Παναθηναϊκός: Ένα γεμάτο ρόστερ που έγινε πάνοπλο με την προσθήκη του Οσμάν

Χωρίς να γράψω πολλά περισσότερα για τον παίκτη πάμε να κάνουμε και τη… σούμα μας, ώστε να δούμε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του Τούρκου σταρ κι αν εκείνα έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους.

Δυνατό στοιχείο 1: Το γεγονός ότι μιλάμε για έναν versatile παίκτη μας δίνει τη δυνατότητα να προβλέψουμε πως στο ευρωπαϊκό μπάσκετ θα είναι πραγματικά κυρίαρχος υποστηρίζοντας πολλούς ρόλους κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού είτε σε σκορ είτε σε δημιουργία είτε ακόμα και στο αμυντικό κομμάτι.

Δυνατό στοιχείο 2: Στην καριέρα του ο Τούρκος forward σούταρε με 40% ή 30% στο catch and shoot δείχνοντας πως όταν ήταν στη μέρα του μπορούσε να πάρει ένα παιχνίδι πάνω του και να βάλει σε μπελάδες πολλές αντίπαλες άμυνες.

Δυνατό στοιχείο 3: Ένα πολύ χρήσιμο στοιχείο σ’ έναν παίκτη είναι η ψυχολογία κι ο Οσμάν δεν αφήνει αυτό το βασικό κομμάτι να τον συνεπάρει αρνητικά. Αν για παράδειγμα σ’ ένα παιχνίδι δεν έχει καλό ποσοστό στα σουτ, τότε δε θα κρεμάσει την ομάδα του, καθώς μιλάμε για έναν προσαρμοστικό παίκτη, ο οποίος θα επιτεθεί στο close out και με τη βοήθεια της crossover ντρίμπλας, κυρίως από τα δεξιά, ή του δυνατού του κορμιού θα καταφέρει να πάει κοντά στο καλάθι και να σκοράρει. Είναι ένας slasher παίκτης δηλαδή.

1α) Στην προκειμένη παράγραφο θα ήθελα να κάνω μια υποσημείωση. Φυσικά δεν είναι ο μόνος τρόπος επίθεσης του παίκτη σε μια λεγόμενη κακή βραδιά, αλλά ένας από τους πολλούς που διαθέτει στο ρεπερτόριό του. Μερικοί ακόμα είναι η προσπάθεια μετά από κάποιο pick and pop ή καθαρά το κομμάτι της δημιουργίας ή της άμυνας.

Δυνατό στοιχείο 4: Άφησα τα τρία καλύτερα για το τέλος. Όπως είπα παραπάνω μιλάμε για έναν παίκτη με υψηλότατο IQ και εξαιρετική αντίληψη στο επιθετικό κι αμυντικό κομμάτι. Διαβάζει το παιχνίδι σε πολύ καλό βαθμό κι αναλόγως πράττει (offensive/defensive awareness). Ένα στοιχείο που του δίνει αυτόματα σπουδαίες δυνατότητες, τις οποίες αν αξιοποιήσει κατάλληλα μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος.

Δυνατό στοιχείο 5: Το αμυντικό του rebound που του δίνει τη δυνατότητα να φύγει στον αιφνιδιασμό και να σκοράρει ή να μοιράσει κάποια ασίστ για τους συμπαίκτες του. Όπως ανέφερα παραπάνω το 25% του παιχνιδιού του στον μαγικό κόσμο γινόταν κατ’ αυτόν τον τρόπο, όμως δεν είναι ασφαλές στατιστικό αυτό λόγω διαφορετικών διαστάσεων και ρυθμού μπάσκετ μεταξύ Αμερικής κι Ευρώπης.

Δυνατό στοιχείο 6: Είναι ένας επιπλέον χειριστής της μπάλας, ο οποίος μπορεί να φέρει τον Παναθηναϊκό σε μια κατάσταση να παίζει με τέσσερις (!) χειριστές, οι οποίοι θα μπορούν να απειλήσουν από κάθε σημείο του γηπέδου. Αυτό έχει πολλά παρακλάδια που είναι φυσικά θετικά. Δύο απ’ αυτά; Η αποφόρτιση των Ναν, Σλούκα, Μπράουν, αλλά και το γεγονός ότι κάνει την ομάδα περισσότερο απρόβλεπτη.

Αδύναμο στοιχείο 1: Όπως ανέφερα και παραπάνω είναι ένας streaky σουτέρ, δηλαδή ασυνεπής. Ο Οσμάν δεδομένα θα έχει μαγικές αλλά και δύσκολες βραδιές όσον αφορά το σουτ του, καθώς μπορεί να σουτάρει με 5/5 τρίποντα ή 0/5. Σίγουρα όμως, έχει την ευχέρεια να προσαρμόζει το παιχνίδι του ανάλογα με τα νέα δεδομένα.

Αδύναμο στοιχείο 2: Ο Οσμάν λόγω του δυνατού του κορμιού και του ότι είναι ένας dominant παίκτης πολλές φορές φορτώνεται με εύκολα φάουλ κι αυτό στην Ευρώπη θέλει μια παραπάνω προσοχή διότι εύκολα βρίσκεται ένας παίκτης προ… εκπλήξεως!

Αδύναμο στοιχείο 3: Οι βολές του. Δε χρειάζεται να αναφέρω κάτι περισσότερο. Θέλει δουλειά στο συγκεκριμένο κομμάτι, καθώς δεν έχει την άνεση άλλων παικτών από τη γραμμή της φιλανθρωπίας.

Αδύναμο στοιχείο 4: Στο NBA ο Οσμάν από κάποιο εκρηκτικό SF γινόταν εύκολος στόχος όσον αφορά τα πόδια και πολλές φορές είχε εκτεθεί κι έχανε τον αντίπαλό του, όμως κι εδώ υπάρχει ένας αστερίσκος. Ποιος είναι αυτός; Η διάμετρος του γηπέδου, καθώς οι παίκτες στην Ευρώπη μπορούν λόγω του ότι το γήπεδο έχει μικρότερες διαστάσεις μπορούν να ρετουσάρουν πολλές αδυναμίες, συνεπώς κι αυτή, οπότε είναι ένα χαρακτηριστικό που δεδομένα πρέπει να το δούμε πρακτικά αν γίνει αδυναμία.

Συμπέρασμα: Το συμπέρασμα που βγαίνει απ’ αυτή την ανάλυση των δυνατών και των αδύναμων στοιχείων είναι πως ο Τούρκος forward δε φέρνει σε σύγκρουση τα θετικά με τ’ αρνητικά του στοιχεία κι αυτό αυτόματα δημιουργεί στον Παναθηναϊκό την πολυτέλεια να πάρει τον καλύτερο του εαυτό μέσα στο παρκέ.

Πλήρης σε κάθε θέση και με τη… βούλα!

Παναθηναϊκός: Ένα γεμάτο ρόστερ που έγινε πάνοπλο με την προσθήκη του Οσμάν

Πλέον μετά από την βόμβα που ενεργοποίησε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος φέρνοντας τον Τσεντί Οσμάν στον Παναθηναϊκό, οι πράσινοι αυτόματα είναι πλήρεις, μην πω υπερπλήρεις, σε κάθε θέση τους.

Αρχικά έδιωξε παίκτες που πέρυσι δεν του έδωσαν πράγματα (Βιλντόζα, Μπαλτσερόφσκι) αναβαθμίζοντας τες κιόλας με τους Λορένζο Μπράουν και Ομέρ Γιουρτσεβέν.

Έπειτα παρήγγειλε κι έφερε και το γλυκό, προκειμένου να το γευτεί όλος του ο κόσμος στο ανανεωμένο, πια, ΟΑΚΑ καλύπτοντας και την τελευταία θέση του ρόστερ που δεν είχε το ίδιο βάθος, την ίδια ποιότητα και το μέγεθος σε σχέση με τους ανταγωνιστές του.

Έτσι, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε συνολικά έξι ταχύτητες με τη μεταγραφή του Τσεντί Οσμάν αφαιρώντας παράλληλα την όπισθεν και πλέον βάζοντας τη ζώνη του τρέχει ήδη στο δρόμο που οδηγεί στο τέλος της σεζόν προς το 8ο ευρωπαϊκό αστέρι, αλλά και προς τους υπόλοιπους εγχώριους τίτλους.

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News

Δημήτρης Δημόπουλος
Ο Παναθηναϊκός αποτελεί βασικό μέρος της ζωής του. Πιστός σ' εκείνον από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Μεγάλη του αγάπη και το ποδόσφαιρο. Μεγαλώνοντας συνδύασε αυτά τα δύο μέσω της αθλητικής δημοσιογραφίας που από χόμπι έγινε επάγγελμα. Μεγάλο του όνειρο να δει από κοντά τον Παναθηναϊκό σε ευρωπαϊκό τελικό. Επικοινωνία: dimitris.dimopoulos@newspao.gr