Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το φετινό καλοκαίρι ως Πρωταθλητής Ευρώπης, κάνοντας τον απόλυτο περίπατο στο Final Four, αλλά και ως πρωταθλητής Ελλάδος με ανατροπή από το 2-0, έχοντας, θα έλεγε κανείς, μια ήσυχη postseason.
Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Οι πράσινοι μετά το rebuild της περσινής σεζόν είδαν πολύ γρήγορα τους καρπούς να φυτρώνουν και να γίνονται δέντρα και πλέον το μόνο που μένει να κάνουν είναι προσθήκες, για να γίνει ο κήπος παραμυθένιος.
Δε χρειάζεται ο Παναθηναϊκός αυτό το καλοκαίρι να προχωρούσε σε ξεριζωμό των δέντρων, αλλά αντίθετα σε συντήρηση αυτών με το λεγόμενο, μεταφορικά, πότισμα, αλλά και 2-3 νέους καρπούς που θα του έδιναν άλλη διάσταση.
Το καλοκαίρι του Τριφυλλιού με τις μεταγραφές των Λορένζο Μπράουν, Ομέρ Γιουρτσεβέν αλλά και την παραμονή του μεγάλου όπλου του στην περιφέρεια, Κέντρικ Ναν ήταν κάτι περισσότερο από ουσιαστικό. Όχι ήρεμο, ούτε θορυβώδες.
Για τον Κέντρικ Ναν και τον Λορένζο Μπράουν τα πράγματα πήραν τις διαστάσεις που έπρεπε και ήταν λογικό. Για τον Τούρκο σέντερ όμως; Σκεφτείτε πως ήταν τόσο άτυχος που προσγειώθηκε στην Αθήνα για λογαριασμό της ομάδας την ημέρα που μία μεγάλη μεταγραφή του ποδοσφαιρικού τμήματος είχε κλείσει στο σύλλογο.
Ο Ομέρ Γιουρτσεβέν όμως δεν έρχεται, για να συμπληρώσει απλά τη θέση των ψηλών του Παναθηναϊκού και ο Εργκίν Αταμάν δεδομένα ξέρει ήδη πως να τον χρησιμοποιήσει και πως να τον δουλέψει προκειμένου να τον εκμεταλλευτεί στο 100% και να τον κουμπώσει στην υπόλοιπη ομάδα.
Πριν εμβαθύνουμε περισσότερο για τον Τούρκο, θέλω να πω, πως η συγκεκριμένη κίνηση προφανώς και δεν αποτελεί βόμβα μεγατόνων, όμως δεν έχει πάρει και τις διαστάσεις που αξίζει από μεγάλη μερίδα κόσμου διότι μόνο για παίκτη της σειράς δεν μιλάμε. Ας γίνει για αρχή λίγο κατανοητό αυτό!
Στο μυαλό του Αταμάν – Το κύριο όπλο του Γιουρτσεβέν και η απόλυτη σύνδεση
Ο Εργκίν Αταμάν στην αρχή της σεζόν έψαχνε συγκεκριμένα κομμάτια του παζλ προκειμένου να το ανεβάσει ακριβώς στο επίπεδο που ήθελε και με τις κινήσεις των Μπράουν και Γιουρτσεβέν το κατάφερε, ενώ παράλληλα κουμπώνει με τα χαρακτηριστικά του Τούρκου και τρεις ακόμα αγαπημένες επιλογές στο παιχνίδι του.
Α) Ένας εξαιρετικός rim runner
Αρχικά ο Παναθηναϊκός προσθέτει στη μηχανή του έναν εξαιρετικό rim runner. Σε απλά ελληνικά έναν παίκτη, ο οποίος θα μπορεί να παίξει το pick and roll με τους κοντούς.
Στην προκειμένη περίπτωση κυρίως με τον Ισπανό guard αλλά και με τον Κώστα Σλούκα που είναι δύο παίκτες που μπορούν να υποστηρίξουν ένα παιχνίδι που ο Παναθηναϊκός επί Αταμάν χρησιμοποιεί πολύ.
Μένω όμως κατά βάση στον Μπράουν, διότι είναι ο παίκτης του πιο control basket από τον αρχηγό. Είναι ο άνθρωπος που θα ψάξει τη συνεργασία, την τρύπα και θα κοιτάξει να κοντρολάρει περισσότερο το ρυθμό σε αντίθεση με τον Σλούκα που έχει και την αυξομείωση μέσα στα skills του.
Β) Δίνει size στον Παναθηναϊκό
Με τη λέξη «μέγεθος» αρκετοί θα απορήσουν, όμως είναι γεγονός πως ένα από τα στοιχεία που έλειπαν πέρυσι στους πράσινους ήταν αυτό, καθώς ο Ματίας Λεσόρ όσο σκληρός και να είναι δεν μπορεί να θεωρηθεί ένας τέτοιος σέντερ.
Ο Γιουρτσεβέν αντίθετα έρχεται, για να παίξει κι έναν ρόλο «σκιάχτρου» κάτω από το καλάθι και στα υπέρ του είναι κι ο τρόπος παιχνιδιού της Ευρώπης και τα λεγόμενα «αμυντικά τρία δευτερόλεπτα» που δεν υφίστανται, όπως στο NBA με αποτέλεσμα η ρακέτα να μη μένει ποτέ κενή.
Με δεδομένο, λοιπόν, το παραπάνω στοιχείο ο Παναθηναϊκός θα έχει έναν παίκτη ύψους 2,13 και 125 κιλών. Ένα δυνατό παιδί με περισσότερο μέγεθος από τον βασικό σέντερ της ομάδας που σίγουρα θα είναι εξίσου αρκετά υπολογίσιμος από τους αντιπάλους του.
Γ) Το τέλειο κομμάτι για το αγαπημένο σύστημα του Αταμάν
Με μία φράση; Δώσε στον Τούρκο προπονητή σύστημα με τρία guard και πάρε του την ψυχή. Το λατρεύει, το υποστηρίζει και φέτος έχει τη δυνατότητα στον Παναθηναϊκό, ειδικότερα μετά την απόκτηση του συμπατριώτη του, να το χρησιμοποιήσει πολύ περισσότερο.
Ο λόγος που θα γίνει αυτό συνδέεται με το ζητούμενο β) και θα μπορούσε να μπει και μόνος του σαν καθοριστικό ζητούμενο, όμως θεωρώ ότι ο coach Αταμάν με βάση τη συγκεκριμένη δυνατότητα του Ομέρ, το πάει ένα βήμα παραπέρα και σκέφτεται αυτό εδώ το δεδομένο που αναλύουμε τώρα.
Ο Γιουρτσεβέν είναι αυτό που λέμε στο NBA «rebounding machine» και μπαίνει αυτόματα στη λίστα με τους ανερχόμενους καλύτερους rebounder μίας σεζόν στην Euroleague.
Η διαφορά στο συγκεκριμένο κομμάτι όμως είναι άλλη και μεγάλη. Στο μπάσκετ το αμυντικό ριμπάουντ δεν είναι τόσο μεγάλη επιστήμη. Σχεδόν τα πάντα βασίζονται στα block out και στην ομαδική δουλειά μιας ομάδας που τη βγάζει στους αγώνες έπειτα από δοκιμές μέσα από την προπόνηση.
Το επιθετικό ριμπάουντ όμως είναι πραγματικό όπλο κι ο Γιουρτσεβέν το έχει σε τεράστιο βαθμό. Είνας επιθετικός ριμπάουντερ με όλη τη σημασία της λέξης, καθώς διαθέτει το λεγόμενο positioning που λένε οι Αμερικανοί. Δηλαδή έχει την έφεση, ώστε να διαβάζει τις φάσεις, για να βρεθεί την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο σημείο και να δώσει μία ακόμη κατοχή στην ομάδα του. Με μία λέξη έχει την τοποθέτηση!
Υποθετικά μιλώντας έχοντας μέσα τους Μπράουν, Ναν, Γκραντ ο Παναθηναϊκός έχει απειλή από μέση, μακρινή απόσταση (μεγαλώνει με Μήτογλου ή Χουάντσο στο «4»), όμως χάνει σημαντικά σε μέγεθος λόγω των τριών guard.
Χάνοντας σε μέγεθος ο κίνδυνος των χαμένων κατοχών σε πιθανό χαμένο σουτ είναι μεγάλος, όμως ο Ομέρ Γιουρτσεβέν έρχεται για τον ρόλο του… εξολοθρευτή. Έρχεται για να δώσει μεγάλες μάχες και για μια κατοχή, η οποία με τόσους σκόρερ στο παρκέ πιθανόν να γίνει καλάθι.
Σαφώς όμως μεγάλο ρόλο παίζει και το αμυντικό ριμπάουντ, καθώς σ’ ένα τέτοιο σύστημα πάλι, το μέγεθος μικραίνει και ο κίνδυνος έλλειψης κατοχής είναι μεγάλος. Ένας λόγος που πέρυσι οδήγησε τους πράσινους στη 12η θέση της λίστας με τα κερδισμένα αμυντικά ριμπάουντ στην Euroleague!
Δ) Εναέρια επίθεση και Gortat Screen
Για τον Ματίας Λεσόρ είναι λίγο πολύ γνωστά τα πράγματα. Ας μου επιτραπεί η έκφραση, αλλά είναι ένα πραγματικό κτήνος. Ένας παίκτης που άκρως αποδοτικός στα 2-3 μέτρα με την μπάλα από το καλάθι και είναι επίσης καταπληκτικός στο short roll.
Με την αντικατάσταση του Γάλλου και τον ερχομό του Τούρκου στο παρκέ ο Εργκίν Αταμάν μπορεί να πάει και σ’ ένα διαφορετικό στυλ μπάσκετ με τα δύο στοιχεία που είναι αρχικά η εναέρια επίθεση και έπειτα το Gortat Screen.
Εναέρια επίθεση: Ξεκάθαρα μιλάμε για έναν παίκτη που παίζει όσο λίγοι τρομερά πάνω από τη στεφάνη. Μια συνθήκη που θα τον κάνει να νιώθει πολύ πιο άνετα έχοντας συμπαίκτες τους Λορέντζο Μπράουν και Κώστα Σλούκα που είναι μαέστροι στο pick and roll παιχνίδι.
Gortat screen: Τη συγκεκριμένη τακτική δεδομένα θα τη δούμε πολύ φέτος στον Παναθηναϊκό και κυρίως για στιγμές που εντός παρκέ βρίσκονται οι Κέντρικ Ναν και Ομέρ Γιουρτσεβέν. Βασικός σκοπός του συγκεκριμένου τρόπου παιχνιδιού είναι να «ανοίγει» ένας προπονητής τους χώρους στο γήπεδο. Στην προκειμένη περίπτωση ο ψηλός (Ομέρ) μετά το screen «κλειδώνει» τον αντίπαλο ψηλό με αποτέλεσμα ν’ αφήνει ορφανή τη ρακέτα κι ο guard (Ναν) να πραγματοποιεί διείσδυση σ’ αυτή (κάθετο παιχνίδι). Μιλάμε για κορυφαίο παίκτη στο είδος για τον Αμερικανό.
Σημαντικό στοιχείο του συγκεκριμένου τρόπου παιχνιδιού είναι ότι ο Γιουρτσεβέν προέρχεται από τη μεγάλη σχολή του Μαϊάμι κι αυτό γνωρίζει να το κάνει και να το υποστηρίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ένα στοιχείο που δεδομένα ο Αταμάν θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο.
Ε) Ποικιλία στους τρόπους επίθεσης
Εκτός από την εναέρια επίθεση ο Ομέρ Γιουρτσεβέν μπορεί να σκοράρει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους ακόμα. Ένας απ’ αυτούς το hook του είτε δεξί είτε αριστερό, το οποίο είναι από τα σημαντικότερα όπλα στην καριέρα του.
Από εκεί και πέρα στη διάρκεια αυτής βελτίωσε σημαντικά το σουτ του τόσο από μέση και μακρινή απόσταση, ενώ θεωρώ ότι λόγω της μειωμένης αθλητικότητας στην Euroleague σχετικά με το NBA θα τον δούμε να πηγαίνει και σε λόμπες ή floater.
Αυτόματα ο Εργκίν Αταμάν γνωρίζει ότι με τη χρησιμοποίησή του αποκτάει 3-4 τρόπους από τον δεύτερο ψηλό του προκειμένου να σκοράρει πόντους και να δίνει στην ομάδα αυτό που χρειάζεται μπροστά χωρίς τον καλύτερο σέντερ της Ευρώπης.
ΣΤ) Επιθετική δημιουργικότητα – Τεράστια διαφορά με Λεσόρ
Τελευταίο, από τα πολλά, δυνατά του στοιχεία είναι το διάβασμα στο παιχνίδι που κάνει στο επιθετικό κομμάτι κι εδώ είναι ένα ακόμα στοιχείο που δίνει κάτι διαφορετικό στον Παναθηναϊκό απ’ ότι ο Ματίας Λεσόρ.
Ο Ομέρ Γιουρτσεβέν μπορεί να υποστηρίξει με εξαιρετικό τρόπο τα handoffs, βλέποντας παράλληλα και πάσες στην πλάτη της άμυνας, ενώ έπειτα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει από mid, high και low post (στοιχείο στο οποίο υστερεί ο Λεσόρ).
Τέλος, σημαντικό στοιχείο στη δημιουργικότητα είναι πως ο Εργκίν Αταμάν άμεσα μπορεί να ανοίξει το γήπεδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται καθώς με παίκτες-κλειδιά στο σουτ (Γκριγκόνις) να περιμένουν στη γωνία, με τον Γιουρτσεβέν εντός παρκέ που μπορεί να δει μια τέτοια πάσα, αλλά και με τον Ναν ή τον Σλούκα που είναι μάστερ στις διεισδύσεις, αυτόματα ο Παναθηναϊκός μπορεί να γίνει δύο με τρεις φορές πιο απρόβλεπτος απ’ ότι πέρυσι στο παιχνίδι του.
Στο μυαλό του Αταμάν – Ερωτηματικό η άμυνα και οι παράμετροι που δίνουν λύση
Ο Γιουρτσεβέν στο αμυντικό κομμάτι, ίσως, αποτελέσει ένα μεγάλο ερωτηματικό κι αυτό έχει να κάνει με πολλά στοιχεία. Το βασικότερο όλων είναι πως στο NBA εκτέθηκε ανεπανόρθωτα, όμως στο Κολεγιακό μπάσκετ η εικόνα του σ’ αυτό το κομμάτι ήταν παντελώς διαφορετική κι εδώ αξίζει να σταθούμε λίγο.
Το NBA με το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι άλλα αθλήματα και το πιο save δείγμα για τον Τούρκο είναι το Κολεγιακό μπάσκετ που βρίσκεται πιο κοντά στα πρότυπα της Ευρώπης. Εκεί που ο νέος σέντερ του Τριφυλλιού φάνηκε πως θα έχει μια σταθερή πορεία χωρίς να είναι εντυπωσιακός αλλά κι ούτε η λεγόμενη «τρύπα».
Α) Drop defense
Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, ότι επειδή μιλάμε για έναν παίκτη που δεν μπορεί να πάει στο hedge out αλλά θεωρώ πως δεν μπορεί να υποστηρίξει και μια τακτική με switch defense (άμυνα αλλαγών), τότε αυτόματα ο Αταμάν για πολύ συγκεκριμένο λόγο θα τον προσαρμόσει στην drop defense.
Η συγκεκριμένη άμυνα είναι η «άμυνα με βάθος» κι αυτό σημαίνει ότι ο Γιουρτσεβέν θα σκεπάζει το καλάθι περιμένοντας μέσα στη ρακέτα τους αντιπάλους του επιτρέποντάς τους, το mid range shot. Κι εδώ χωρίς να κουράσουμε περισσότερο κολλάνε τα στοιχεία του size και των «αμυντικών τριών δευτερολέπτων» που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Η συγκεκριμένη επίσης άμυνα μπορεί να υποστηριχθεί για τον Τούρκο και για ακόμη δύο παραμέτρους, τους οποίους θα δούμε λίγο σύντομα:
Soft αμυντικός: Με την έννοια αυτή εννοώ πως ο Γιουρτσεβέν είναι πιο ντελικάτος και δε λατρεύει τόσο την επαφή. Βέβαια ο Εργκίν Αταμάν κατάφερε πέρυσι να κάνει σπουδαίο, για τα δεδομένα του, αμυντικό τον Μάριους Γκριγκόνις, οπότε ένα step-up μπορεί να γίνει κι εδώ, αλλά καλύτερα ας μιλήσουμε με δεδομένα.
Τρομερός blocker: Σπουδαίο στοιχείο για έναν παίκτη κατά την προσωπική μου άποψη. Ο Ομέρ είναι ένας παίκτης που εκτός από ψηλός διαθέτει αρκετή αθλητικότητα και παράλληλα μυαλό. Ένας κόφτης οφείλει να διαβάζει τα βήματα του αντιπάλου του και να αποφασίζει να πηδήξει στο κατάλληλο timing προκειμένου να κάνει block. Ο Τούρκος διαθέτει αυτό το πακέτο!
Β) Ο τέλειος παρτενέρ για την κάλυψη αμυντικών αδυναμιών
Γενικότερα ο Γιουρτσεβέν είναι ένας παίκτης, ο οποίος εξαρχής δεν υποστηρίζει πολλές μορφές άμυνας με αποτέλεσμα αυτό να θέτει πολλά εμπόδια στον προπονητή αναφορικά με τα συστήματα που θα θελήσει να παίξει ανάλογα πάντα με τον αντίπαλο, ενώ έπειτα ένα ακόμα βασικό αρνητικό είναι πως δεν έχει το νου του μακριά από την μπάλα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Γι’ αυτό τον λόγο, λοιπόν, αλλά και για ορισμένους ακόμα που αναλύθηκαν παραπάνω (δημιουργικός ψηλός που ανοίγει το γήπεδο), εύκολα ο Αταμάν μπορεί να τον συνδυάσει με τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, ο οποίος πέρυσι έπαιξε τρομακτικές άμυνες (κυρίως χώρου), ενώ επιθετικά περιμένεις να βρει το χέρι του με σουτ από την περιφέρεια που δεδομένα έχει στην καριέρα του.
Σίγουρα όμως να αναφέρω ότι ο Παναθηναϊκός που είναι μια ομάδα που βασίζεται στη συνολική δουλειά στο αμυντικό κομμάτι μπορεί να υποστηρίξει με τον Γιουρτσεβέν διάφορες τακτικές πιο κοντά στη λογική του Τούρκου, ώστε να τον προστατέψει κι έπειτα να του βγάλει στην επιφάνεια τα δυνατά του στοιχεία όπως το block και το αμυντικό ριμπάουντ.
Μια μεταγραφή δίχως κρότο – Θα κάνει το… γκελ στο παρκέ
Τέλος, ο Ομέρ Γιουρτσεβέν είναι από εκείνες τις μεταγραφές που δεν έκαναν κρότο με το άκουσμά τους και που πέρασαν στα ψιλά. Σκεφτείτε πως πέρυσι η κίνηση του Όλεκ Μπαλτσερόφσκι έκανε μεγαλύτερο γκελ απ’ αυτή του Τούρκου σέντερ.
Δεδομένα όμως ο Τούρκος θα δείξει την ποιότητά του στο παρκέ, όπου είναι ο καθρέπτης των πάντων, καθώς μιλάμε για μια αναβάθμιση στη θέση πέντε και για μια κίνηση που χαρακτηρίζεται ξεκάθαρα ως «missing peace». Δηλαδή σαν έναν παίκτη που φέρνει πράγματα που έλειπαν από την ομάδα, ώστε να κάνει το βήμα παραπάνω.
Ειδήσεις για τον Παναθηναϊκό
- Αταμάν: «Μιλάμε με 3-4 παίκτες» - Ποιο όνομα που αποκάλυψε
- Πανούτσος: Η τρομερή ατάκα για το γκολ του Γερεμέγεφ
- Βαρούχας: «Ο Μουτίνιο έχει... αδυναμία με τις κάρτες» - Το σχόλιο για το ΠΑΟ-Καλλιθέα
- Ωραίοι Οσμάν και μικροί - Οι πόντοι των παικτών μετά το Παναθηναϊκός-Άρης
- Παναθηναϊκός: Η χρηματιστηριακή αξία του Σφιντέρσκι