Ομέρ Γιουρτσεβέν: Αυτός είναι ο ψηλός που θέλει ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός σύμφωνα με την αποκάλυψη του Εργκίν Αταμάν ενδιαφέρεται για την απόκτηση του Ομέρ Γιουρτσεβέν, ο οποίος είναι ελεύθερος.

Omer-Yurtseven-Panathinaikos

Ο Παναθηναϊκός δε βιάζεται να κάνει κάποια μεταγραφή στη θέση των ψηλών, ωστόσο ο Εργκίν Αταμάν αποκάλυψε πως οι πράσινοι κοιτάζουν δελεαστικά την περίπτωση του Ομέρ Γιουρτσεβέν.

Ο Τούρκος είναι ελεύθερος στην αγορά κι αγωνίζεται ως σέντερ με το σκεπτικό του πλέον να έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με το 2016 που άφησε την Ευρώπη για τον μαγικό κόσμο του NBA.

Ο 26χρονος σέντερ ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από τη Φενέρ, όταν εκεί βρισκόταν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ωστόσο τον Φεβρουάριο του 2016 άφησε την Ευρώπη με στόχο να συμμετάσχει σε πρόγραμμα του NBA στο Τορόντο.

Ουσιαστικά ο Τούρκος σέντερ δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με τον χρόνο που είχε στη Φενέρ, ενώ πάντα το όνειρό του ήταν να παίξει στο NBA με αποτέλεσμα στα 18 του χρόνια να κάνει το μεγάλο βήμα.

Ο Ζοτς από εκείνο το σημείο και μετά είχε θυμώσει με τον πρώην άσο των Χιτ, Τζαζ και οι σχέσεις τους δεν μπορούμε να πούμε πως ήταν καλές σε γενικότερο πλαίσιο. Ωστόσο οι απαντήσεις θα δινόντουσαν στην πορεία μέσα από το παρκέ, καθώς η εικόνα είναι εκεί.

Και η αλήθεια είναι πως ο Γιουρτσεβέν δικαιώθηκε στο μέγιστο βαθμό, καθώς αποδείχθηκε πως είχε το ταλέντο να σταθεί στον μαγικό κόσμο και θα μπορούσε να παίζει, όπως ήθελε, περισσότερο στη Φενέρ.

Ο Ομέρ Γιουρτσεβέν έπαιξε από το 2016 έως το 2018 στο NC State και για μία σεζόν (2019/20) στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζτάουν, ωστόσο και οι 30 ομάδες του NBA τον απέρριψαν στο NBA Draft του 2020.

Όμως ο ίδιος δεν τα παράτησε και έπειτα από μια χρονιά στην G-League, όχι απλώς βρήκε την ευκαιρία που έψαχνε, αλλά εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο του παγκοσμίου μπάσκετ.

Πιο αναλυτικά ο Τούρκος σέντερ στη θυγατρική Λίγκα δεν είχε αντίπαλο φορώντας τη φανέλα των Οκλαχόμα Σίτι Μπλου με αποτέλεσμα ο Πατ Ράιλι να τον εμπιστευτεί και να τον φέρει στους Μαϊάμι Χιτ.

Πρώτο τεστ για εκείνον ήταν το Summer League με τους Χιτ, όπου απέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο πως το μέλλον του ανήκει, καθώς έπαιζε στο συγκεκριμένο τουρνουά χωρίς να… βλέπει κανέναν! Ένα επίπεδο πάνω απ’ όλους και το ταλέντο του άρχισε ήδη να λάμπει με τους Χιτ να τρίβουν τα χέρια τους.

Στο Μαϊάμι δεν ξεκίνησε στο βασικό rotation της ομάδας, όμως οι συνθήκες που δομήθηκαν εκείνη τη χρονιά, ανάγκασαν τον Έρικ Σποέλστρα αρχικά να τον δοκιμάσει κι έπειτα να τον ξεκινάει κι ως starter.

Ο Γιουρτσεβέν ήξερε πως η μεγάλη ώρα είχε φτάσει και πίστευε τόσο πολύ στον εαυτό του και στο ταλέντο του που έφτασε στο σημείο να έχει με τη φανέλα των Χιτ σε τέσσερις αγώνες ως πενταδάτος συνολικά 14.5 πόντους (50% στο δίποντο, 50% στις βολές), 14.5 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1.5 κλεψίματα και μόλις 1.3 λάθη ανά 32.4 λεπτά συμμετοχής, έχοντας και τέσσερα double-double.

Η επόμενη χρονιά για τον ίδιο στο Μαϊάμι δεν ήταν το ίδιο θεαματική όμως και γενικότερα ο Τούρκος κινήθηκε σε μέτρια προς άσχημα επίπεδα με αποτέλεσμα το παραμύθι που ζούσε στο Μαϊάμι να τελειώσει το 2023.

Παρ’ όλα αυτά οι Γιούτα Τζαζ του έδωσαν την ευκαιρία να συνεχίσει στο NBA, καθώς τον υπέγραψαν το περασμένο καλοκαίρι. Όμως ο Γιουρτσεβέν στη Γιούτα έπεσε στην παγίδα της αλλαγής φιλοσοφίας του franchise με αποτέλεσμα να μείνει για μία ακόμα φορά ελεύθερος ψάχνοντας ομάδα.

Πλέον ο Τούρκος σέντερ που κυκλοφορεί ακόμα στην αγορά ως ελεύθερος είναι ανοιχτός στην επιστροφή του στην Ευρώπη, καθώς καταλαβαίνει κι ο ίδιος ότι στα… μέρη μας μπορεί να λάμψει ξανά και ίσως αργότερα του δοθεί ξανά μια ακόμα ευκαιρία στον μαγικό κόσμο.

Ο Γιουρτσέβεν είναι ένα παιδί που βλέπει τον κόσμο από τα 2 μέτρα και 13 εκατοστά και παρά το γεγονός ότι δεν έχει τεράστιο μπόι, διαθέτει χαρακτηριστικά που κάνουν τη διαφορά κυρίως στο επιθετικό κομμάτι.

Ο λόγος γίνεται για έναν παίκτη που μπορεί να απειλήσει από οπουδήποτε στο τερέν, διαθέτοντας μεγάλη ευελιξία στην επίθεση. Γύρω από τη στεφάνη τελειώνει φάσεις και με τα δύο χέρια, ενώ μακριά από αυτό έχει και το σουτ μέσης απόστασης αλλά και το τρίποντο.

Μοναδικό του μειονέκτημα είναι τα αργά πόδια που διαθέτει με αποτέλεσμα να γίνει εύκολος στόχος των αντιπάλων που θα επιδιώξουν να τον στείλουν πάνω σε γρήγορο παίκτη, ώστε να πάει σε παιχνίδι απομόνωσης.

Παρ’ όλα αυτά ένας παίκτης με ποσοστό 53,8% εντός πεδιάς στο NBA και μια γκάμα κινήσεων που επιθετικά τον κάνουν απρόβλεπτο και δαιμόνιο, αυτόματα του δίνουν τη δυνατότητα στην Euroleague να είναι ένας παίκτης πραγματική αποκάλυψη.

Άλλωστε να τονίσουμε ότι έφυγε από την Ευρώπη στα 18 του και πλέον βρίσκεται στην απόλυτη μπασκετική του ακμή όντας πιο ώριμος, πιο δουλεμένος και πιο έμπειρος από το υψηλότερο επίπεδο κιόλας. Αυτό σημαίνει πως έχει όλα τα φόντα να… λάμψει ξανά και να θυμίσει σ’ όλους εκείνον τον παίκτη που στο Μαϊάμι ήταν ένα τεράστιο project για το μέλλον.

Δεδομένα, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός κοιτάζει σοβαρά την περίπτωσή του, καθώς σε ενδεχόμενη απόκτησή του η frontline του θα αποκτήσει άλλη αίγλη, καθώς δίπλα στον Λεσόρ θα προστεθεί ένας σέντερ διαφορετικού τύπου, ο οποίος θα μπορεί να τον ξεκουράζει χωρίς να φαίνεται η απουσία του στο παρκέ.

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News

Δημήτρης Δημόπουλος
Ο Παναθηναϊκός αποτελεί βασικό μέρος της ζωής του. Πιστός σ' εκείνον από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Μεγάλη του αγάπη και το ποδόσφαιρο. Μεγαλώνοντας συνδύασε αυτά τα δύο μέσω της αθλητικής δημοσιογραφίας που από χόμπι έγινε επάγγελμα. Μεγάλο του όνειρο να δει από κοντά τον Παναθηναϊκό σε ευρωπαϊκό τελικό. Επικοινωνία: dimitris.dimopoulos@newspao.gr