Ακολουθούν αποσπάσματα όσων δήλωσε ο Γιώργος Μπαρτζώκας στην ιστοσελίδα superbasket.gr:
-O Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του κατακτώντας το σούπερ καπ και το κύπελλο, έφτασε για τρίτη συνεχόμενη φορά στο Final 4 χωρίς να έχει την επιθυμητή παρουσία εκεί και έχασε το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό. Τι πρόσημο θα βάζατε στη σεζόν;
Συνηθίζουμε να λέμε ότι το πρόσημο είναι θετικό όταν το τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς είναι νικηφόρο.
Όταν δηλαδή πάρεις το πρωτάθλημα, ανεξάρτητα από το τι έχει προηγηθεί. Εμείς δεν το κερδίσαμε το τελευταίο ματς, άρα δεν μπορούμε να λέμε ότι το πρόσημο είναι θετικό.
Από την άλλη πλευρά, προπονητικά, όπως συζητήσαμε με το επιτελείο μας, η διαχείριση καταστάσεων, η δημιουργία ενός τρόπου παιχνιδιού με τα καινούργια δεδομένα, ήταν μια τεράστια πρόκληση, που κατά τη γνώμη μας, όσο εξελισσόταν η χρονιά πήγαινε όλο και καλύτερα, υπό την έννοια ότι στην Ευρωλίγκα κάναμε ένα μεγάλο σερί νικών στο δεύτερο γύρο και φτάσαμε στο Final Four κερδίζοντας δύο φορές στη Βαρκελώνη.
Μετά, στο Final Four είχαμε ένα πολύ άσχημο πρώτο ημίχρονο κόντρα στην Ρεάλ και φυσικά η εξέλιξη στους τελικούς είναι αυτή που όλοι ξέρουμε.
Προφανώς, καταλαβαίνετε ότι μέσα σε αυτή τη διαδικασία συνέβησαν πάρα πολλά πράγματα τα οποία επηρέασαν τελικά την όλη κατάσταση.
-Υπάρχει εξήγηση για το γεγονός ότι η ομάδα που είχε την κατά τεκμήριο καλύτερη άμυνα στην Ευρώπη, δεν κατάφερε να την εκμεταλλευτεί -όσο θα ήθελε τουλάχιστον- τόσο στο Final Four όσο και στους τελικούς, καθώς σχεδόν όλα τα ματς πήγαν σε υψηλό σκορ;
Εμείς δεν μπαίναμε σε κανένα παιχνίδι ή καμία σειρά με σκοπό να κρατήσουμε χαμηλά το σκορ. Η παραγωγικότητα σε ένα ματς καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η μέρα των αθλητών, ο τρόπος που σφυρίζουν οι διαιτητές κλπ. Στη σειρά με την Μπαρτσελόνα βρεθήκαμε σε ένα πολύ καλό επίπεδο πληρότητας.
Όλοι ήταν εκεί, ακόμα και ο Μιλουτίνοφ που είχε επιστρέψει από τον τραυματισμό του και είχε δώσει κάποια ματς στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Μιλώντας για το φάιναλ φορ, διότι εκεί πηγαίνει η συγκεκριμένη κουβέντα, η Ρεάλ είναι μια ομάδα με μεγάλη παραγωγικότητα, την οποία για να αντιμετωπίσεις πρέπει να ελέγξεις τον ρυθμό και στις δύο πλευρές του γηπέδου.
Εμείς φανήκαμε ανεπαρκείς αμυντικά στο πρώτο δεκάλεπτο, το οποίο βοήθησε τους πολύ καλούς σουτερ που διαθέτει η Ρεάλ, να βρουν αυτοπεποίθηση.
-Το ότι αναγκαστήκατε να κατεβείτε στους τελικούς με μόλις έναν καθαρό σέντερ, ενώ στη συγκεκριμένη θέση είχατε ξεκάθαρη υπεροχή έναντι του αντιπάλου σας πόσο σας κόστισε;
Λειτούργησε και συσσωρευτικά στην οικονομία της σειράς; Νομίζω ότι είναι προφανές για κάθε αντικειμενικό αναλυτή.
Αν δείτε και τους αριθμούς, όταν παίζει ο Φαλ γινόμαστε αυτόματα καλύτερη αμυντικά ομάδα. Ο Φαλ εξυπηρετεί πολύ καλά δύο πράγματα:
Ένα είναι ότι προστατεύει το καλάθι μας, μας επιτρέπει να παίζουμε διαφορετικές άμυνες, γιατί παρά το ύψος του είναι πολύ καλός και στην άμυνα εναντίον αλλαγών και ένα άλλο, ότι βοηθάει πάρα πολύ στην κυκλοφορία της μπάλας με τον τρόπο που πασάρει στην επίθεση.
Δυστυχώς, η απουσία του ήταν κομβική, γιατί πριν τον τραυματισμό, έπρεπε να επιλέξουμε έναν ξένο που θα μείνει έξω.
Αποφασίσαμε να πάμε με τους γκαρντ και να πάμε με τους δύο ψηλούς, Μιλουτίνοφ, Φαλ και τους υπόλοιπους στην θέση «4».
Και χτύπησε δύο ημέρες πριν ο Φαλ. Πήγαμε στην ουσία με τον Μιλουτίνοφ μόνο στο «5», ο οποίος έκανε κάποια καλά παιχνίδια, όμως σίγουρα δεν ήταν η ετοιμότητα του να παίζει 30’. Κυρίως σε σειρά πέντε παιχνιδιών, με πρώτη φορά κάθε δύο μέρες.
Δεν είχε συνηθίσει το σώμα του, προερχόταν από δύο τραυματισμούς και αυτό επηρέασε σαφώς τον τρόπο που αμυνθήκαμε, για να έρθω και στην προηγούμενη ερώτησή σας.
Έπαιξε σημαντικό ρόλο, νομίζω ότι το καταλαβαίνετε όλοι. Στην ουσία η άμυνα που εμείς επιβάλλουμε θέλει συμμετοχή όλων εννοείται, αλλά θα έλεγα πως υπάρχουν τρεις κομβικοί παίκτες. Ο Γουόκαπ, ο Παπανικολάου και ο Φαλ. Παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο.
-Σε τι βαθμό επηρεάστηκε η εξέλιξη των τελικών από εξωαγωνιστικούς παράγοντες;
Πάντα οι σειρές Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός επηρεάζονται. Γνωρίζετε ότι και τα προηγούμενα χρόνια γινόταν αυτός ο κακός χαμός.
Βέβαια πιστεύω ότι, έχοντας και την προηγούμενη εμπειρία, δεν μπορώ να πω ότι δεν περίμενα ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. Ιδίως από την στιγμή που ο Παναθηναϊκός δυνάμωσε πάρα πολύ φέτος.
Αλλά και πέρυσι να θυμίσω ότι ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα χωρίς να τελειώσει το τελευταίο παιχνίδι, γιατί κερδίζαμε 30 πόντους στο ΟΑΚΑ και διακόπηκε το ματς. Πάλι υπήρχε ένας πόλεμος έξω από το γήπεδο, ανακοινώσεων, πρωτοβουλιών, συμπεριφορών κλπ.
-Πριν από τον 5ο τελικό ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ήρθε και σας έδωσε το χέρι. Πιστεύετε ότι σήμαινε κάτι η συγκεκριμένη χειραψία ή έγινε για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους;
Δυσκολεύομαι πάρα πολύ να καταλάβω τον τρόπο που σκέφτεται ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού.
Νομίζω, ότι όταν σου δίνει κάποιος το χέρι, πρέπει για λόγους ευγενείας να το δώσεις πίσω και αυτό έκανα.
Μετά έβγαλε ένα λογύδριο από το μικρόφωνο, περί αγάπης για το μπάσκετ, τον κόσμο, να φύγουμε αγκαλιασμένοι. Νόμιζα ότι ήταν… σουρεαλιστικό το όλο σκηνικό, απ’ αυτά που άκουγα.
Ακολούθως, μετά από πέντε λεπτά, τον είδα καπνίζοντας να επιτίθεται στους διαιτητές, να τους κυνηγά και να τους βρίζει, ακριβώς απέναντι μου.
Και μετά άκουσα ότι ζήτησε συγνώμη για την συμπεριφορά του. Δεν ξέρω ακριβώς από πού να το πιάσω, οπότε καλύτερα να μην το σχολιάσω. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πιο ειδικοί να ασχοληθούν με αυτό…
-Ο Κώστας Σλούκας μετά το τέλος του 5ου τελικού ευχαρίστησε εσένα και τους προέδρους του Ολυμπιακού -προφανώς με ειρωνική διάθεση- για την απαξίωση, την αλαζονεία και το μη σεβασμό που του δείξατε. Θεωρείς ότι ήταν μια δήλωση που ξεπέρασε τα όρια;
Ο κάθε ενήλικας έχει δικαίωμα -σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα- να μιλάει κατά πώς τον προστάζουν οι αρχές του, το πώς σκέφτεται. Έχει κάθε δικαίωμα
. Νομίζω πως η απόφαση του Σλούκα να φύγει από τον Ολυμπιακό και να πάει στον Παναθηναϊκό, ήταν αναφαίρετο δικαίωμα του.
Ήταν πιο ευχαριστημένος από το περιβάλλον, μπορεί να πήρε περισσότερα χρήματα, προφανώς ήταν πιο ευχαριστημένος με τον ρόλο του και είναι απόλυτα λογικό και μπράβο του και καλά έκανε.
Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό. Επίσης, δεν έχω κανένα πρόβλημα αν ειρωνεύεται εμένα. Οι σχέσεις παικτών – προπονητών δοκιμάζονται πάντα σε πολύ ψηλές εντάσεις και πιέσεις.
Δεν είχα και με όλους τους παίκτες που κατά καιρούς συνεργάστηκα, τις καλύτερες των σχέσεων.
Υπήρχαν βέβαια παίκτες που είχα πολύ καλή σχέση μέσα και έξω από το γήπεδο, υπήρχαν παίκτες που τους αγαπούσα ή με αγαπούν, αλλά υπήρχαν και παίκτες που δεν συνεργάστηκα καλά.
Και αυτό νομίζω πως είναι απόλυτα φυσιολογικό. Οι άνθρωποι δεν ταιριάζουν όλοι με όλους, έτσι είναι τα πράγματα. Οπότε το τι σχολιάζει για εμένα, δεν με επηρεάζει, δεν είναι σημαντικό για την ζωή μου.
Άλλωστε, δεν έχω μιλήσει ποτέ άσχημα για κανέναν παίκτη που φόρεσε την φανέλα του Ολυμπιακού.
Ποτέ, αν δείτε στο παρελθόν, ακόμα και με άλλους παίκτες που ήρθα σε κόντρα συμφερόντων, δεν μίλησα ποτέ άσχημα και δεν θα το κάνω ούτε τώρα. Αν θέλετε, όμως, την γνώμη μου για τους προέδρους, το θεωρώ απαράδεκτο.
Επειδή γνωρίζω το ιστορικό, πώς τον πήρανε από την Θεσσαλονίκη, πως τον επέβαλαν όταν ο συγχωρεμένος ο Ντούντα δεν τον ήθελε στον Ολυμπιακό κι εκείνοι μπήκαν μπροστά, πώς του φέρθηκαν όσο ήταν στον Ολυμπιακό και στις δύο θητείες, γιατί ήμουν παρών και στις δύο.
Και εν πάση περιπτώσει πόσα χρήματα του δώσανε. Πιστεύω ότι η συμπεριφορά είναι λάθος. Αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν είμαι ο καλύτερος κριτής, αυτά τα κρίνει η κοινή γνώμη, η ιστορία αν θέλετε.
-Για μια ακόμη χρονιά ήσασταν ο κύριος στόχος συγκεκριμένης μερίδας ΜΜΕ που προφανώς πρόσκεινται στον “αιώνιο” αντίπαλο. Ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορηθήκατε ακόμα και για ασέβεια νεκρού… Θεωρείτε ότι υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση και πόσο σας επηρεάζει σε ανθρώπινο επίπεδο;
Αν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί; Μόνο θεσμικά. Σε μια δημοκρατία ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει και φυσικά κρίνεται γι΄ αυτό.
Υπάρχει συγκεκριμένο μέσο που με κατηγόρησε για ασέβεια νεκρού, για το γεγονός ότι δεν ήθελα να αφήσω το λουλούδι στη θέση που καθόταν ο συγχωρεμένος Πάρης Δερμάνης.
Μα, η συνεννόηση που είχα κάνει με την ομάδα ήταν να το αφήσω ή την ώρα που θα έμπαινα στο γήπεδο ή την ώρα που θα πήγαινα να χαιρετίσω τον αντίπαλο προπονητή.
Τους είπα ότι προτιμώ να το κάνω όταν θα πήγαινα να χαιρετίσω και φυσικά αυτό έγινε. Το μέσο, λοιπόν, παρέβλεψε το ίδιο το γεγονός κι έγραψε ότι δεν ήθελα κι ότι τσακώθηκα με την ομάδα.
Το έκανε φυσικά για έναν συγκεκριμένο σκοπό και με έναν συγκεκριμένο στόχο. Εκπρόσωπος του ίδιου μέσου έρχεται μετά από δύο μέρες να μου κάνει ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου, χωρίς να έχει την παραμικρή συστολή ή ντροπή.
Είναι και θέμα αξιοπρέπειας. Όταν καταλογίζεις κάτι τέτοιο στον άλλον, πώς μπορείς μετά να τον κοιτάξεις στα μάτια και να τον ρωτήσεις κάτι άλλο;
Είναι ένα “θράσος” που εμένα με εντυπωσιάζει. Παραδέχομαι, δηλαδή, κάποιους ανθρώπους που δεν έχουν πρόβλημα να κάνουν και το ένα και το άλλο.
-Σε σχέση με τον Ναν, που όντως ήρθε στο προσκήνιο μέσω του ερυθρόλευκου ρεπορτάζ, αλλά τελικά κατέληξε -αρκετά αργότερα- στον Παναθηναϊκό, πόσο ζεστό ήταν το ενδιαφέρον σας και πόσο κοντά ή μακριά σε συμφωνία μαζί του φτάσατε;
Για τον Ναν ήταν μια ξεχωριστή ιστορία. Εμείς ήμασταν η πρώτη ομάδα που ασχοληθήκαμε στην Ευρώπη μαζί του.
Ο συνεργάτης μου, ο Γιώργος Μποζίκας πήγε στο Βέγκας και τον είδε σε ατομικό workout που είχε κανονιστεί από τους εκπροσώπους του, μαζί με κάποιους άλλους παίκτες. Αν δεν κάνω λάθος, του είχε μιλήσει κιόλας. Ήμασταν σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους του.
Ήταν ένας παίκτης που δεν είχε βγει ποτέ από την Αμερική και γενικά ήθελε να παραμείνει σε αυτό το χώρο τότε, αλλά μας είχαν απαντήσει ότι αν πραγματικά βγει στην Ευρώπη, η επιλογή του θα ήταν ο Ολυμπιακός. Ήταν ξεκάθαρο. Στη συνέχεια, μέσα στην εξέλιξη της χρονιάς ξανακάναμε πρόταση.
Όταν οι εκπρόσωποί του μας είπαν ότι αποφάσισε τελικά να παίξει στην Ευρώπη, ξανακάναμε πρόταση μαζί με άλλες τρεις – τέσσερις ομάδες. Αν δεν κάνω λάθος ήταν η Παρτιζάν, ο Παναθηναϊκός, εμείς και το Μιλάνο. Και μάλιστα κάναμε και συνομιλία με τον παίκτη.
Το έκανε με όλους, δηλαδή, με τους προπονητές των ομάδων, με τον τζένεραλ μάνατζερ, οι εκπρόσωποι του, ο ίδιος.
Εμείς ουσιαστικά ανακαλύψαμε την περίπτωσή του, το ότι τον πήρε ο Παναθηναϊκός είναι μια άλλη ιστορία.
Επί της ουσίας οι εκπρόσωποί του μας είπαν ότι η απόφαση δεν είχε να κάνει με λεφτά, γιατί δεν τέθηκε θέμα τότε πόσα χρήματα δίνει ο Παναθηναϊκός και αν τα δώσει Ολυμπιακός ή πόσα δίνει η Παρτιζάν.
Η απόφασή του έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Σάνι Μπετσίροβιτς, ως Σλοβένος είναι φίλος με τον Ντράγκιτς, ο οποίος ήταν συμπαίκτης του Ναν στο Μαϊάμι του Ναν και κάνανε μαζί workout, την περίοδο.
Του είπε ξεκάθαρα να πάει στον Παναθηναϊκό. Αυτή η προσωπική σχέση, αυτή η συγκυρία έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο.
Αυτό μας είπαν τουλάχιστον οι εκπρόσωποι του, αφού ίδιος δεν είχε ιδέα τι σημαίνει Ευρώπη.
Εκτός αν εντυπωσιάστηκε από τα αγγλικά του φίλου μου του Έργκιν και πήρε την απόφαση γι αυτό τον λόγο…