Ανασκόπηση πρώτου μισού: O MVP, το σχόλιο για τις μεταγραφές και οι αστοχίες!

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Παναθηναϊκός 97-77: Η κριτική των παικτών του Τριφυλλιού

To πρώτο μισό σε Ευρώπη και Ελλάδα ολοκληρώθηκε και το newspao.gr καταγράφει και σχολιάζει την απόδοση των “πράσινων”, καθώς επίσης και του Δημήτρη Πρίφτη.

Αναλυτικά (θα χρησιμοποιηθούν μόνο τα στατιστικά της Euroleague): 

Όκαρο Ουάιτ: Ήταν η, μάλλον, πιο λογική και πιο μεγάλη κίνηση του καλοκαιριού. Ήρθε σε καλή ηλικία (29 ετών), έχοντας δώσει τα διαπιστευτήρια του στον Άρη, έχοντας μία “κουτσή” τριετία στο ΝΒΑ και μία σούπερ σεζόν στην ΟΥΝΙΚΣ στις “πλάτες” του. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν έχουν εξελιχθεί όπως περίμεναν άπαντες. Με εξαίρεση κάποιες εκλάμψεις, ο Αμερικανός κινείται σε μέτρια επίπεδα απόδοσης. Οι “πράσινοι” περιμένουν κάτι παραπάνω από 7.6 πόντους (34% τρ.) και 4.1 ριμπάουντ ανά 22:56.

Χάουαρντ Σαντ-Ροος: Παραμένει, και φέτος, ένας από τους πιο “τίμιους” παίκτες της ομάδας. Εξαιρετικός αμυντικός, ενίοτε πολυθεσίτης, ο Κουβανός παραμένει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του Δημήτρη Πρίφτη. Φέτος έχει 7.3 πόντους (23.3% τρ.), 2.6 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ, 1.1 κλεψίματα και 8.1 ΡΙR ανά 22:25.

Κέντρικ Πέρι: Απογοήτευση. Πλήρης απογοήτευση για την ως τώρα εικόνα του βραχύσωμου γκαρντ, ο οποίος δείχνει να μην μπορεί να σταθεί σε επίπεδο Euroleague. Φέτος μετράει 4.3 πόντους (26.8% τρ.), 1.8 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ και 1.8 PIR ανά 16:30.

Ιωάννης Παπαπέτρου: Κακή σεζόν, δεδομένων των δυνατοτήτων του, κάνει και ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο οποίος μετά την τρίτη αγωνιστική αρκείται σε εκλάμψεις στην απόδοσή του. Σουτάρει και έχει την μπάλα στην κατοχή του πολύ παραπάνω από ότι θα “έπρεπε” και ίσως θα ήταν καλύτερο να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του. Φέτος έχει 11.1 πόντους (25.3% τρ.), 3.4 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ, 1.7 λάθη και 9.5 PIR ανά 28:50.

Γιώργος Παπαγιάννης: O MVP του πρώτου μισού για τον Παναθηναϊκό. Ο “Big Papa” συνεχίζει φορτσάτος μετά την περσινή σεζόν και παρουσιάζεται ακόμη καλύτερος. Οι μέσοι όροι του αγγίζουν το double double (9.5 πόντοι, 8.2 ριμπάουντ, 15.8 PIR ανά 27:35) και είναι ότι καλύτερο έχει να δείξει ο φετινός Παναθηναϊκός. Αν συνεχίσει να βελτιώνεται, σε μερικούς μήνες θα μιλάμε για ένα από τα καλύτερα πεντάρια της διοργάνωσης.

Νεμάνια Νέντοβιτς: Μέτρια σεζόν από τον Σέρβο σταρ, ο οποίος για άλλη μία χρονιά ταλαιπωρείται από τραυματισμούς (έχει ήδη χάσει 4 παιχνίδια της φετινής Euroleague) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρει ρυθμό. Έχει κάνει κάποια μεγάλα παιχνίδια (π.χ. με Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα, Φενέρ, Ζενίτ) ωστόσο και αυτός ψάχνει να βρει σταθερότητα στην απόδοσή του. Είναι υπερπολύτιμος όταν είναι υγιής και αυτό το γνωρίζουν άπαντες. Φέτος έχει 10.8 πόντους (37.9% τρ.), 2.7 ασίστ και 9.2 PIR ανά 19:33.

Λευτέρης Μαντζούκας: Φέτος έχει περισσότερο χρόνο συμμετοχής από πέρσι και έχει αρχίσει να δείχνει κάποια από τα καλά στοιχεία του παιχνιδιού του. Βέβαια, με βάσει το πως πάνε η σεζόν και κάποια παιχνίδια γενικότερα, θα μπορούσε να είχε παίξει παραπάνω στην Ευρώπη. Στο πρώτο μισό μετράει 0.3 πόντους, 1.7 ριμπάουντ και 0.3 PIR ανά 5:40 σε 7 παιχνίδια.

Νεοκλής Αβδάλας: Δεν μπορεί να κριθεί, ωστόσο δείχνει πως θα αποτελέσει κεφάλαιο για τον Παναθηναϊκό τα επόμενα χρόνια αν δουλέψει κα δουλευτεί σωστά.

Νταρίλ Μέικον: Η καλύτερη φετινή μεταγραφή του Παναθηναϊκού. Ο πρώην σουτέρ της ΑΕΚ κάνει μία πολύ καλή rookie χρονιά στην Euroleague και δείχνει πως μπορεί να συνθέσει ένα πολύ δυνατό δίδυμο με τον Νέντοβιτς στο “2”. Στα πρώτα 17 παιχνίδια έχει 14.4 πόντους (36.3% τρ.), 2.2 ριμπάουντ, 3.6 ασίστ και 13 PIR ανά 26:14.

Λεωνίδας Κασελάκης: Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, παραμένει μία χρήσιμη και οικονομική λύση από τον πάγκο. Τέτοιους παίκτες χρειάζονται όλες οι ομάδες για να συμπληρώνουν το ρόστερ τους. Είναι εξαιρετικός αμυντικός, έχει αξιόπιστο τρίποντο και βγάζει μπόλικο πάθος στο παιχνίδι του. Φέτος έχει 3.4 πόντους (43.5% τρ.), 2.2 ριμπάουντ και 4.1 PIR ανά 12:11 στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Τζέρεμι Έβανς: Άλλος ένας παίκτης που δεν έχει δικαιολογήσει την απόδοσή του. Ο πρώην ΝΒΑer έχει κακή εικόνα στο παρκέ και τα μόνα θετικά του δείχνουν να είναι το άλμα του και τα 3 καλά παιχνίδια που έκανε στην Euroleague κόντρα σε ΤΣΣΚΑ, Βιλερμπάν και Μπαρτσελόνα. Μετράει 4.9 πόντους (40% τρ.), 2.9 ριμπάουντ και 5.9 PIR ανά 16:17.

Λευτέρης Μποχωρίδης: Στο πρωτάθλημα έχει δώσει κάποιες λύσεις, αλλά στην Ευρώπη έχει περάσει απαρατήρητος ακόμη και στα ματς που πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής (με Ολυμπιακό ή Ερυθρό Αστέρα). Γνωστό το ταβάνι του, όπως επίσης γνωστό και ότι είναι παίκτης με ευπάθεια στους τραυματισμούς. Φέτος έχει 1.7 πόντους (50% τρ.), 1 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 λάθος και -0.1 PIR ανά 8:39.

Τζεχάιβ Φλόιντ: Ήρθε και δεν έπιασε στον Παναθηναϊκό ο Αμερικανός σέντερ, ο οποίος αποχώρησε για την Φενέρ. Μέτρησε 2.5 πόντους, 2.1 ριμπάουντ και 2.3 PIR ανά 10:42 σε 10 παιχνίδια με το “τριφύλλι” στο στήθος.

Γιόγκι Φέρελ: Αποτυχημένη και η μεταγραφή του άλλοτε ΝΒΑer, ο οποίος ήρθε και με μεγάλο (για τα δεδομένα) συμβόλαιο 600.000$/χρόνο και δεν κατάφερε να προσφέρει τίποτα στα πέντε παιχνίδια που αγωνίστηκε. Μέτρησε 1.6 πόντους (16.7% δ., 25% τρ.), 1 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ, 1.8 λάθη και 0.8 PIR ανά 7:59.

Δημήτρης Πρίφτης: Δεν εξελίσσεται καλά η χρονιά για τον Έλληνα κόουτς, ο οποίος δείχνει να έχει πολλά κολλήματα και ζητήματα διαχείρισης των αγώνων όταν το πλάνο του (π.χ. με τη ζώνη) “στραβώνει”. Οι εισηγήσεις του στις μεταγραφές ήταν, στην πλειοψηφία, άστοχες, ενώ θα μπορούσε να είχε δώσει παραπάνω χρόνο σε Αβδάλα, Μαντζούκα ή να είχε κρατήσει τους Ντιαλό και Χούγκαζ που κάνουν θραύση σε Μονακό και Ιωνικό αντίστοιχα. Προφανώς, όμως, δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για την φετινή εικόνα του Παναθηναϊκού. Ο Πρίφτης είναι ένας προπονητής που έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του στον χώρο και δεν γίνεται σε λίγους μήνες να ξέχασε εντελώς το μπάσκετ, ακόμη και αν εν τέλει αποδειχτεί ότι ταβάνι του είναι το Eurocup. Οι ευθύνες ξεκινάνε από τη διοίκηση, επεκτείνονται στο πολυδιαφημισμένο (αλλά μάλλον χειρότερο στην Ευρώπη) τμήμα σκάουτινγκ με επικεφαλής τον Νίκο Παππά και εν συνέχεια φτάνουν στον προπονητή και τους παίκτες. Είναι πιθανό η ομάδα με έναν καθαρό, ψηλό “1” και ένα συμπλήρωμα στους ψηλούς να έχει αρκετά καλύτερη εικόνα στο άμεσο μέλλον, αρκεί φυσικά και να αναπροσαρμοστούν κάποιοι ρόλοι (π.χ. Παπαπέτρου) ή να ανεβάσουν στροφές παίκτες από τους οποίους περιμένουμε πολλά παραπάνω (Ουάιτ, Έβανς).

Exit mobile version