Μπερτομέου: Απάντηση για Γιαννακόπουλο

Επιστολή σε Μπερτομέου - Μήνυση και αγωγή στον Ολυμπιακό από Δ. Γιαννακόπουλο

Στη συνέντευξη Τύπου, μετά την απόφαση για οριστική διακοπή της σεζόν στη Euroleague, ελέω κορονοϊού, ο Τζόρντι Μπερτομέου, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους το συμβούλιο των μετόχων έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η ενότητα είναι το πιο σημαντικό εφόδιο για οποιαδήποτε διοργάνωση θέλει να εξελιχθεί,» τόνισε ο Μπερτομέου κι ενώ ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Δημήτρης Γιαννακόπουλος του είχε πει κατά τη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης νωρίτερα σήμερα (25/5): «Αν δεν ακούσουμε ποια είναι τα έσοδα, δεν ξέρουμε αν θα μείνουμε στην Euroleague».

Όμως, ο Καταλανός παράγοντας, όταν ρωτήθηκε πιο συγκεκριμένα για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και την απειλή να φύγει ο Παναθηναϊκός από τη Euroleague απάντησε ως εξής: «Δεν θυμάμαι να εκφράζει αντίθεση για την οικονομική φερεγγυότητα, αλλά ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Οι σύλλογοι πιστεύουν ότι το πιο σημαντικό είναι να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία των παικτών, αυτό ήταν το βασικό θέμα. Θα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε το οικονομικό κομμάτι της διοργάνωσης και τις συνέπειες. Σήμερα όμως, δεν ήταν το βασικό ζητούμενο. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εξέφρασε τις ανησυχίες του για αυτό το θέμα, αλλά μέχρι εκεί».

Σχετικά με τις πιθανότητες να διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες της επόμενης σεζόν ο Μπερτομέου είπε: «Πιστεύω ότι σε κάποιες χώρες θα ξεκινήσει η σεζόν χωρίς φιλάθλους, αλλά έχω την αίσθηση ότι σύντομα θα μπορούν σε όλα τα γήπεδα να υπάρχουν φίλαθλοι».

Για την απόφαση να αγωνιστούν ξανά οι ίδιες 18 ομάδες στη Eurleague την επόμενη σεζόν, ο Τζόρντι Μπερτομέου εξήγησε: «Έχει να κάνει με τη δικαιοσύνη και τη συνέπεια. Το ότι μια ομάδα είναι πρώτη αυτή τη στιγμή δεν σημαίνει ότι θα έπαιρνε τον τίτλο. Αν δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε μια σεζόν, δεν μπορούμε να επιβραβεύσουμε κάποια ομάδα για να πάρει το εισιτήριο για την επόμενη χρονιά.

Αντιλαμβάνομαι τη στενοχώρια κάποιων που δεν μπορούν να βρίσκονται στην Euroleague την επόμενη σεζόν, αλλά όλοι πρέπει να καταλάβουν πόσο πρωτοφανής είναι η συνθήκη που βιώνουμε. Για μια σεζόν δεν θα έχουμε προβιβασμούς ή υποβιβασμούς, ούτε πρωταθλητές. Δεν είμαστε χαρούμενοι γι αυτό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό εκφράζει τις αξίες της διοργάνωσης. Αυτό έχει να κάνει με τη φερεγγυότητά της. Δεν μπορούμε να προδικάσουμε τον πρωταθλητή ή αυτόν που είναι τελευταίος, χωρίς να έχει δοθεί η δυνατότητα να διεκδικηθεί ο τίτλος».

Ανοιχτό άφησε το θέμα της έδρας διεξαγωγής του φάιναλ φορ της σεζόν 2020-21. «Θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες να διεξαχθεί στην Κολωνία (σ.σ. εκεί δηλαδή που θα διεξαγόταν το 2020), αλλά δεν ξέρουμε ακόμη αν αυτό είναι δυνατό να γίνει το 2021».

Ο Μπερτομέου δήλωσε αντίθετος με την αύξηση των ομάδων στα εθνικά πρωταθλήματα ενώ τόνισε πως δεν υπήρξαν συζητήσεις για αύξηση των ομάδων της ίδιας της Euroleague: «Η αύξηση των αγώνων στα εθνικά πρωταθλήματα σε ένα ήδη πολύ φορτωμένο πρόγραμμα, δεν είναι κάτι καλό. Κι αυτό αφορά την υγεία των παικτών. Με ένα τόσο φορτωμένο πρόγραμμα, μπορεί οι ομάδες να μην έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται στα εθνικά πρωταθλήματα. Δεν το θέλουμε αυτό, αλλά πρέπει να δούμε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα τώρα».

Ως προς τις πιθανότητες να υπάρξει ένωση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, μετά από όσα συνέβησαν με την πανδημία του κορονοϊού, ο Μπερτομέου τόνισε: «Δεν συμφωνούμε με τη λογική να υπάρχουν τέσσερις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κάποιες φορές, από προβλήματα μπορείς να βρεις τις ευκαιρίες για να λύσεις κάποια θέματα. Ξεκινήσαμε κάποιες συζητήσεις τους τελευταίους μήνες με τη FIBA, πριν από την έναρξη της πανδημίας. Η ατμόσφαιρα με τη FIBA είναι διαφορετική πλέον, κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο λόγω της πανδημίας. Δεν μπορώ να αρνηθώ ότι υπάρχει μια νέα πραγματικότητα εξαιτίας του κορονοϊού και όλοι δουλεύουν για να τη διαχειριστούν και να βρεθεί μια λύση. Πάντα είμαστε ανοιχτοί σε μια συζήτηση για να βρεθούν λύσεις».

Αναλυτικά, οι δηλώσεις του CEO της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου, στη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση για οριστική διακοπή της σεζόν από το Συμβούλιο των μετόχων:

«Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, για όλους μας. Αλλά την πήραμε με τη σκέψη πως ήταν η καλύτερη για το άθλημα. Εξαντλήσαμε κάθε πιθανότητα και επιλογή για να γυρίσουν οι ομάδες στη δράση. Εξετάσαμε όλα τα δεδομένα, τα τηλεοπτικά, τα υγειονομικά κριτήρια, τις ημερομηνίες, όλα. Δεν ήταν όμως εφικτό να συνεχιστεί η σεζόν. Είχαμε πει ότι σήμερα ήταν η καταληκτική ημερομηνία για να μην παραταθεί η αγωνία και να επιτρέψουμε σε όλους να λειτουργήσουν για το μέλλον τους».

Ο Μπερτομέου επισήμανε εν συνεχεία: «Όπως έχω ξαναπεί πολλές φορές, προτεραιότητά μας είναι η υγεία όλων. Από τους αθλητές και τους προπονητές, μέχρι τους φιλάθλους και τους εργαζομένους. Έπρεπε να λάβουμε υπ’ όψη πολλές παραμέτρους, όπως η υγεία των αθλητών και η πιθανότητα τραυματισμών, αλλά και τον ίδιο αριθμό ημερών προετοιμασίας των ομάδων. Αυτό θα διασφάλιζε τη φερεγγυότητα της διοργάνωσης. Κι αυτό δεν ήταν εφικτό».

Ο CEO της Euroleague πρόσθεσε: «Η φετινή σεζόν δεν θα έχει κάποια ομάδα ως πρωταθλήτρια. Είμαι χαρούμενος που μια τόσο δύσκολη απόφαση, υποστηρίχθηκε από τις ομάδες που είναι μέλη μας. Είμαι πεπεισμένος ότι η ενότητα είναι το πιο σημαντικό εφόδιο για οποιαδήποτε διοργάνωση θέλει να εξελιχθεί. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όλες τις χώρες και τις πόλεις που δήλωσαν ενδιαφέρον για να φιλοξενήσουν το υπόλοιπο της φετινής σεζόν».

Πριν δεχτεί ερωτήσεις, ο Καταλανός παράγοντας υπογράμμισε: «Σήμερα ξεκινάμε να δουλεύουμε για το μέλλον. Από σήμερα ξεκινάμε να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη σεζόν. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε την υποστήριξη όλων. Είμαι σίγουρος ότι θα προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους φιλάθλους μας».

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
=========
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει εικόνα για το κομμάτι των εσόδων της επόμενης σεζόν, ο Μπερτομέου απάντησε: «Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε αξιολόγηση της επιρροής που θα έχει η πανδημία στις ομάδες για την επόμενη σεζόν. Ξεκινήσαμε να μιλάμε με τις ομάδες τις προηγούμενες ημέρες, για να υπάρχει ξεκάθαρη πορεία και κοινή γραμμή για την επόμενη σεζόν σε κομμάτια, όπως τα εισιτήρια. Καμία ομάδα δεν εξέφρασε επιθυμία να φύγει από τη διοργάνωση, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. Αυτό μπορώ να στο πω σίγουρα. Είναι νωρίς να ξέρουμε για τα οικονομικά της επόμενης σεζόν, αλλά είμαι βέβαιος πως σύντομα θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τη ζημιά. Ειλικρινά όμως, καμία ομάδα δεν εκφράστηκε για να φύγει από τη διοργάνωση. Αν κάποια ομάδα θέλει να φύγει, ο τρόπος είναι γνωστός εδώ και χρόνια».

Ρωτήθηκε εν συνεχεία αν επηρέασε την απόφαση του Συμβουλίου των μετόχων η αρνητική διάθεση των παικτών να αγωνιστούν και αν έπαιξε ρόλο το ποσοστό των χρημάτων που θα λάβουν από αυτά που είχαν αρχικά συμφωνήσει στα συμβόλαιά τους με τις ομάδες τους. Ο Μπερτομέου είπε: «Αυτό που συζητήσαμε το Σάββατο με τους παίκτες ήταν μια σειρά από επιχειρήματα και σκέψεις. Είχαμε ίδιο σκεπτικό πριν από αυτή τη συνάντηση. Ήταν ξεκάθαρο πως στόχος της τηλεδιάσκεψης ήταν να τους ακούσουμε και να δούμε τι αισθάνονται. Αυτά που είπαν ήταν λογικά επιχειρήματα, ήταν πράγματα που ξέραμε από πριν. Δεν πιστεύω, όμως ότι αυτό το 5% ανάμεσα στο αν θα παίξουν ή όχι (να πληρωθούν το 80% αν δεν παίξουν, 85% αν παίξουν) επηρέασε την απόφασή τους, δεν τους ενδιέφερε το οικονομικό κομμάτι, αλλά το μικρό διάστημα προετοιμασίας και ο φόβος ενός τραυματισμού. Πολλοί παίκτες εξέφρασαν την ανησυχία πως πολλοί δεν θα μπορέσουν να παίξουν στο επίπεδο που αρμόζει στη EuroLeague, λόγω της μακράς αποχής και του μικρού διαστήματος προετοιμασίας. Βασικό κριτήριο ήταν η υγεία όλων, δεν είχε να κάνει σε τίποτα με αυτό το 5% που αναφέρατε».

Γιατί η Euroleague δεν εξέτασε το ενδεχόμενο να παιχτεί το υπόλοιπο της σεζόν τον Αύγουστο, όπως συμβαίνει με το ποδόσφαιρο; «Γιατί άμα τραβούσε περισσότερο από τις 26 Ιουλίου, θα επηρεαζόταν πολύ η επόμενη σεζόν. Θα χρειάζονταν ενάμιση μήνα ξεκούρασης και προστασίας του σώματός τους και άλλον ενάμιση μήνα προετοιμασίας. Θα ξεκινούσε η σεζόν τον Νοέμβριο και θα έπρεπε μετά να τελειώσουμε έγκαιρα λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπάρχουν επίσης τα εθνικά πρωταθλήματα στη μέση. Δεν θέλαμε να επηρεαστούν περισσότερο οι ημερομηνίες για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Το να αναβάλλουμε κι άλλο μια απόφαση, θα έκανε ακόμη πιο δύσκολη την επόμενη σεζόν,» τόνισε ο Καταλανός παράγοντας.

Ως προς το αν θα επηρεαστεί η επένδυση της ΙMG την επόμενη σεζόν, ο Μπερτομέου σχολίασε: «Είμαστε σε διαρκείς επαφές με την IMG, είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχός μας. Έχουμε κοινές ιδέες και θέλουμε να πορευόμαστε μαζί. Τώρα είναι στιγμή για να σκεφτούμε πόσο θα επηρεαστούν οικονομικά οι ομάδες την επόμενη σεζόν. Θα συζητήσουμε και γι αυτό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η δέσμευση ανάμεσα σε εμάς και την IMG παραμένει. Μετά τη σωστή αξιολόγηση, θα έχουμε τα δεδομένα για το πόσο θα επηρεαστούν όλοι. Δεν υπάρχει όμως θέμα αμφισβήτησης για την δέσμευση ανάμεσα σε Euroleague και IMG».

Για το αν είναι ορατό το ενδεχόμενο να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες της επόμενης σεζόν, ο Μπερτομέου τοποθετήθηκε ως εξής: «Είναι νωρίς να πούμε κάτι τέτοιο. Δεν μπορούμε να πούμε τώρα ότι δεν θα έχουμε ή θα έχουμε κόσμο. Σε κάποιες χώρες μπορεί να επιτρέπεται η είσοδος των φιλάθλων στο γήπεδο, σε άλλες να υπάρχουν περιορισμοί. Πρέπει να εξετάσουμε τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, οι οποίες αλλάζουν κάθε εβδομάδα. Αυτή την στιγμή είμαστε πολύ ενεργοί για να δώσουμε στον κόσμο ό,τι χρειάζεται και να βοηθήσουμε τις ομάδες σε αυτό το κομμάτι. Πιστεύω ότι σε κάποιες χώρες θα ξεκινήσει η σεζόν χωρίς φιλάθλους, αλλά έχω την αίσθηση ότι σύντομα θα μπορούν σε όλα τα γήπεδα να υπάρχουν φίλαθλοι».

Ρωτήθηκε εν συνεχεία συγκεκριμένα για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Ο δημοσιογράφος διατύπωσε την ερώτησή του ως εξής: «Όπως ξέρουμε, ένας ιδιοκτήτης εξέφρασε την αντίθεσή του σήμερα, μιλάω για τον κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο, και αναφέρομαι σε θέμα που αφορά στην οικονομική φερεγγυότητα της διοργάνωσης». Για να απαντήσει ο Μπερτομέου: «Δεν θυμάμαι να εκφράζει αντίθεση για την οικονομική φερεγγυότητα, αλλά ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν τα πράγματα. Οι σύλλογοι πιστεύουν ότι το πιο σημαντικό είναι να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία των παικτών, αυτό ήταν το βασικό θέμα. Θα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε το οικονομικό κομμάτι της διοργάνωσης και τις συνέπειες. Σήμερα όμως, δεν ήταν το βασικό ζητούμενο. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εξέφρασε τις ανησυχίες του για αυτό το θέμα, αλλά μέχρι εκεί».

Κλήθηκε να εξηγήσει πως ελήφθη η απόφαση να συμμετέχουν οι ίδιες 18 ομάδες τη νέα σεζόν. «Έχει να κάνει με τη δικαιοσύνη και τη συνέπεια. Το ότι μια ομάδα είναι πρώτη αυτή τη στιγμή δεν σημαίνει ότι θα έπαιρνε τον τίτλο. Αν δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε μια σεζόν, δεν μπορούμε να επιβραβεύσουμε κάποια ομάδα για να πάρει το εισιτήριο για την επόμενη χρονιά. Αντιλαμβάνομαι τη στενοχώρια κάποιων που δεν μπορούν να βρίσκονται στην Euroleague την επόμενη σεζόν, αλλά όλοι πρέπει να καταλάβουν πόσο πρωτοφανής είναι η συνθήκη που βιώνουμε. Για μια σεζόν δεν θα έχουμε προβιβασμούς ή υποβιβασμούς, ούτε πρωταθλητές. Δεν είμαστε χαρούμενοι γι αυτό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό εκφράζει τις αξίες της διοργάνωσης. Αυτό έχει να κάνει με τη φερεγγυότητά της. Δεν μπορούμε να προδικάσουμε τον πρωταθλητή ή αυτόν που είναι τελευταίος, χωρίς να έχει δοθεί η δυνατότητα να διεκδικηθεί ο τίτλος,» τόνισε ο Μπερτομέου.

Ρωτήθηκε επίσης αν θα διεξαχθεί στην Κολωνία το φάιναλ φορ του 2021, εκεί που θα διεξαγόταν δηλαδή φέτος. Ο CEO της Εuroleague κατέθεσε: «Είναι πολύ νωρίς να δώσουμε μια απάντηση σε αυτό. Είχαμε πολύ καλή συζήτηση με τους φίλους μας στην Κολωνία, όταν μιλούσαμε για την ακύρωση της σεζόν. Θα έλεγα πως κι οι δύο πλευρές θέλουν να οργανώσουν το φάιναλ φορ μαζί, ίσως και την επόμενη σεζόν. Θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες γι αυτό, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη αν αυτό είναι δυνατό να γίνει το 2021».

Ως προς το οικονομικό πλήγμα για τις ομάδες, ο Μπερτομέου εξήγησε πως δεν έχει ακόμη ακριβή εικόνα. «Ακόμη δουλεύουμε για να έχουμε ακριβή εικόνα για τις οικονομικές ζημίες. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα τηλεοπτικά ή τα χορηγικά, αλλά και με τα εισιτήρια. Ακόμη συλλέγουμε στοιχεία. Οι σύλλογοι συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με τους χορηγούς για να περιοριστεί η ζημιά. Από την προηγούμενη εβδομάδα, ένα γκρουπ ομάδων εργάζεται μαζί με την Euroleague όχι μόνο για να περιοριστεί η ζημιά, αλλά και για να ενταχθούν νέες στρατηγικές για να περιοριστεί η ζημιά. Έχουμε στείλει στις ομάδες κάποιες αρχικές συμβουλές και κατευθύνσεις που αφορούν τη διοργάνωση. Θέλουμε να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού, όσο το δυνατόν γρηγορότερα,» είπε συγκεκριμένα.

Οι επαφές που έχουν γίνει με τα τηλεοπτικά δίκτυα και οι πιθανότητες αυξήσεις των συμμετεχουσών ομάδων στο μέλλον ήταν τα επόμενα ερωτήματα που τέθηκαν στον Τζόρντι Μπερτομέου. Εκείνος απάντησε: «Στη συζήτηση με τις ομάδες, ήταν σαφές πως από την στιγμή που δεν τελείωσε η σεζόν, δεν είναι εφικτό να ικανοποιηθούν πλήρως οι οικονομικές δεσμεύσεις που υπήρχαν στην αρχή της σεζόν. Θα έχουμε μια ξεχωριστή συζήτηση με τα τηλεοπτικά δίκτυα και θα δούμε πώς μπορούμε να υπάρξει αποζημίωσή τους, αλλά και να εγγυηθούμε τι χρήματα θα λάβουν οι σύλλογοι. Κατανοούν όλοι όμως, πως τα χρήματα θα είναι διαφορετικά. Σε ό,τι αφορά στην αύξηση των ομάδων, πιστεύουμε ότι το κενό ανάμεσα σε Euroleague και εθνικά πρωταθλήματα μεγαλώνει, κι αυτό είναι εμφανές πλέον. Πιστεύω ότι αν δούμε το αθλητικό περιβάλλον, είναι σημαντικό να παρουσιάσουμε κάτι νέο. Η τελευταία έκδοση της Euroleague ήταν κάτι νέο και βοήθησε, κι αυτό μπορεί να δώσει τη λύση στο μέλλον. Όλοι οι σύλλογοι συντάσσονται με αυτή την άποψη και γι’ αυτό δουλεύουμε».

Ρωτήθηκε αμέσως μετά αν έχει αποφασιστεί πού θα δοθούν οι wild cards του Eurocup, με τον Μπερτομέου να επισημαίνει: «Είναι νωρίς να το πούμε αυτό. Οι θέσεις στο Eurocup προκύπτουν μέσα από τα εθνικά πρωταθλήματα, ενώ έχουμε κάποιες wild cards. Φέτος θα είναι αρκετά δύσκολο να ακολουθήσουμε αυτή τη λογική, αφού δεν τελείωσε η σεζόν σε κάποιες χώρες. Τις επόμενες εβδομάδες θα εξετάσουμε τις δυσκολίες και θα κοιτάξουμε να έχουμε την πιο ομοιογενή εικόνα. Θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε με βάση όσα κάνουμε τόσα χρόνια».

Ως προς τη συνεργασία με την “Turkish Airlines”, o Μπερτομέου επισήμανε: «Δεν πιστεύω πως θα αλλάξει ο naming partner την επόμενη σεζόν. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με την Turkish Airlines όλα αυτά τα χρόνια. Διαβάζω για την Gazprom, αλλά ειλικρινά δεν έχουμε κάνει καμία συζήτηση μαζί της για το θέμα της ονοματοδοσίας της διοργάνωσης».

Ο Μπερτομέου εν συνεχεία είπε πως «ουδείς συζήτησε για το αν πρέπει να δοθεί ο τίτλος κάπου, εν προκειμένω στην Αναντολού Εφές που ήταν πρώτη. Δεν συζητήθηκε καν, ούτε τέθηκε προς διαπραγμάτευση. Απέμεναν κάποιες αγωνιστικές, αλλά και η post season της διοργάνωσης. Δεν υπήρχε καμία συζήτηση για το θέμα, αυτό είναι ξεκάθαρο».

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει έξαρση της πανδημίας κορονοϊού τη νέα σεζόν, σχολίασε: «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος. Κοιτάζουμε μαζί με τις ομάδες κάποιες επιλογές, σε περίπτωση που προκύψει κάτι τέτοιο. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό. Υπάρχει επικοινωνία για να υιοθετηθούν τέτοια πρωτόκολλα για παν ενδεχόμενο».

Κι όταν του τέθηκε θέμα να πρέπει να μπαίνουν οι ομάδες σε καραντίνα από χώρα σε χώρα, απάντησε: «Κάθε χώρα έχει το δικό της υγειονομικό πρωτόκολλο, βάσει των συνθηκών που υπάρχουν σε αυτή. Κάποιες χώρες θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να γυρίσουν στην κανονικότητα. Σε μία τέτοια περίπτωση, βάσει του προγράμματος που υπάρχει, θα μπορούμε ενδεχομένως να αλλάξουμε ημερομηνίες σε αγώνες ή κάτι τέτοιο. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά έχουμε τον χρόνο να το διαχειριστούμε αυτή την στιγμή. Όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι η επόμενη σεζόν θα είναι διαφορετική. Προσπαθούμε να προσαρμόσουμε όλες τις πολιτικές μας στην πραγματικότητα. Τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε και θα δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το θέμα».

Κλήθηκε να σχολιάσει την κίνηση κάποιων ομάδων να αφήσουν το Eurocup για το BCL. «Σεβόμαστε την απόφαση των συλλόγων να παίξουν σε μία διοργάνωση. Όποιος σύλλογος έχει την προσδοκία να παίξει στη Euroleague, βρίσκεται στο Eurocup. Είναι κάτι που λέμε εδώ και χρόνια. Υπάρχουν ομάδες που έφυγαν για το BCL, αλλά κι αυτές που έκαναν το αντίθετο δρομολόγιο. Δεν με ανησυχεί αυτό, αλλά σέβομαι την απόφαση κάθε συλλόγου να παίξει σε μία διοργάνωση. Αν μια ομάδα δεν θέλει να βρίσκεται στο Eurocup, υποθέτω πως δεν θέλει να είναι στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αλλά αυτό είναι κάτι που σέβομαι».

Συγκεκριμένα, ο Μπερτομέου είπε για την αποχώρηση της Λιέτουβος Ρίτας και για το αν θα διατηρήσει η Λιθουανία τη θέση της: «Θέλουμε να κρατήσουμε τη Λιθουανία στην αγκαλιά της διοργάνωσης, αυτή είναι η πρόθεση και ο στόχος. Θα υποδεχθούμε πίσω τη Ρίτας, εφόσον αλλάξει άποψη, αλλά μόνο αν έχει τη διάθεση να δεσμευτεί ότι θα είναι μαζί μας. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να υπογράψουμε πολυετή συμβόλαια με ομάδες αντί χρημάτων στο Eurocup, όπως κάνει το BCL. Σεβόμαστε την ελευθερία της απόφασης των συλλόγων. Ελπίζω πως στο μέλλον η Ρίτας θα επιστρέψει στην οικογένειά μας».

Ως προς το ενδεχόμενο να μην μπορεί μια ομάδα την επόμενη σεζόν να ξεκινήσει προετοιμασία στη χώρα της ή να μην μπορεί να παίξει κάποιους αγώνες στη χώρα της, λόγω του κορονοϊού, ο Μπερτομέου είπε: «Το καλεντάρι μας δεν επιτρέπει να γίνουν αγώνες των εθνικών ομάδων στις ίδιες ημερομηνίες. Επειδή όμως του χρόνου έχουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καταλαβαίνουμε ότι όλοι οι παίκτες θέλουν να είναι εκεί, οπότε γι αυτό μίλησα πριν για προσαρμογή του προγράμματος. Όσον αφορά στο κομμάτι της προετοιμασίας, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε κάτι, ειδικά αν υπάρχει δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Αν χρειαστεί μια ομάδα ή δύο να πάνε σε άλλη χώρα για να παίξουν αγώνες γιατί υπάρχει πρόβλημα στη χώρα τους, μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο».

Για το αν θα υπάρξουν αλλαγές στο Financial Fair Plai για τις ομάδες, η απάντηση του Τζόρντι Μπερτομέου ήταν: «Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο πως θα έχουμε μια νέα κατάσταση τα επόμενα χρόνια, λόγω της πανδημίας. Η άποψή μας είναι ότι κάποια κομμάτια, όπως το FFP, θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Η βασική μας αγωνία είναι να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα των συλλόγων. Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα δουλέψουμε με τις ομάδες αυτή την εβδομάδα. Θα το συζητήσουμε επίσης με την ELPA, που είναι σημαντική για να υπάρχει ισορροπία. Όλες οι αποφάσεις θα προκύψουν μέσω της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί».

Ο Μπερτομέου δήλωσε αντίθεση με την αύξηση των ομάδων στα εθνικά πρωταθλήματα: «Η αύξηση των αγώνων στα εθνικά πρωταθλήματα σε ένα ήδη πολύ φορτωμένο πρόγραμμα, δεν είναι κάτι καλό. Κι αυτό αφορά την υγεία των παικτών. Με ένα τόσο φορτωμένο πρόγραμμα, μπορεί οι ομάδες να μην έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται στα εθνικά πρωταθλήματα. Δεν το θέλουμε αυτό, αλλά πρέπει να δούμε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα τώρα».

Ως προς την ίδια τη Euroleague, είπε με έμφαση πως «ποτέ δεν συζητήθηκε το θέμα της αύξησης των ομάδων για την επόμενη σεζόν. Κι αυτό γιατί η φετινή σεζόν ακυρώθηκε και είναι σαν να μην έγινε τίποτα. Θα ήταν δύσκολο να μπούμε στη διαδικασία να επιβραβεύσουμε κάποιες ομάδες του EuroCup, όταν αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί. Η αύξηση των ομάδων είναι κάτι που εξετάζουμε μακροπρόθεσμα, αλλά και κάτι που θέλει πολλή δουλειά και σκέψη γιατί υπάρχει συνάρτηση με τα εθνικά πρωταθλήματα. Έχουμε στα πλάνα μας να επεκταθεί η διοργάνωση σε κάποιες αγορές, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται υποχρεωτικά ότι θα αυξηθούν οι ομάδες».

Ως προς τις πιθανότητες να υπάρξει ένωση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, μετά από όσα συνέβησαν με την πανδημία του κορονοϊού, ο Μπερτομέου τόνισε: «Δεν συμφωνούμε με τη λογική να υπάρχουν τέσσερις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κάποιες φορές, από προβλήματα μπορείς να βρεις τις ευκαιρίες για να λύσεις κάποια θέματα. Ξεκινήσαμε κάποιες συζητήσεις τους τελευταίους μήνες με τη FIBA, πριν από την έναρξη της πανδημίας. Η ατμόσφαιρα με τη FIBA είναι διαφορετική πλέον, κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο λόγω της πανδημίας. Δεν μπορώ να αρνηθώ ότι υπάρχει μια νέα πραγματικότητα εξαιτίας του κορονοϊού και όλοι δουλεύουν για να τη διαχειριστούν και να βρεθεί μια λύση. Πάντα είμαστε ανοιχτοί σε μια συζήτηση για να βρεθούν λύσεις».

Αναφορικά στο πως θα επηρεάσει η οριστική διακοπή της σεζόν 2019-20 τα συνολικά στατιστικά και ρεκόρ της Euroleague και αν πρόκειται να αλλάξει η τελική προθεσμία των μεταγραφών για την επόμενη σεζόν λόγω του ΝΒΑ, o COO της διοργανώτριας Αρχής, Έντουαρντ Σκοτ, απάντησε: «Η σημερινή απόφαση είναι ιστορική, κι υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν. Όλα τα ρεκόρ που έγιναν και τα στατιστικά θα συνεχίσουν να λαμβάνονται υπόψιν. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις μεταγραφές, αυτό δεν έχει συζητηθεί με λεπτομέρειες ακόμη. Κι αυτό γιατί το ΝΒΑ δεν έχει πάρει ακόμη οριστικές αποφάσεις. Όταν γίνει αυτό, τότε θα επηρεαστεί η παγκόσμια αγορά των παικτών, κι αυτό φυσικά να αφορά κι εμάς στη Euroleague. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχει ένα deadline για τις μεταγραφές, για να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα της διοργάνωσης. Οι ημερομηνίες για όλα αυτά, θα συζητηθούν στο προσεχές διάστημα».

Ο Τζόρντι Μπερτομέου ξαναπήρε το λόγο και αποχαιρέτησε τους εκπροσώπους του Τύπου με τα εξής λόγια: «Όλοι αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που υπάρχουν. Είναι ξεκάθαρο πως όλοι θέλουν να γυρίσουν στα γήπεδα. Εύχομαι όλα να είναι υπέροχα το 2020/21. Να είστε ασφαλείς και υγιείς εύχομαι».

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News