«Αυτός ήταν ο λόγος που πήγα στον Παναθηναϊκό»

«Αυτός ήταν ο λόγος που πήγα στον Παναθηναϊκό»

Ακολουθεί ένα απόσπασμα:

“Ο Πίξι (Λευτέρης Σούμποτιτς) ήταν ο βασικότερος λόγος που πήγα στον Παναθηναϊκό. Τον ήξερα από πριν, είχαμε εξαιρετική σχέση. Με πήρε τηλέφωνο μόλις έμαθε ότι φεύγω από τους Μπόστον Σέλτικς και μου είπε ότι φτιάχνει μια καλή ομάδα, που θέλει να κατακτήσει τίτλους και να αφήσει το στίγμα της. Χρειαζόταν λοιπόν έναν παίκτη, μια προσωπικότητα για να “τραβήξει” και τους άλλους. Μου είπε ότι είμαι ένας σπουδαίος λόγος για να γίνει κάτι τέτοιο και νομίζω ότι στην πράξη δικαιώθηκαν όλοι. Ήμουν πολύ πρόθυμος να πολεμήσω για να κατακτήσω τίτλους. Ο Παναθηναϊκός την στιγμή που εμφανίστηκε, ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για μένα. Είμαι πολύ χαρούμενος που φόρεσα αυτή τη φανέλα και νιώθω δικαιωμένος για την απόφαση που πήρα”.

– Είχες εικόνα τότε τι είναι ο Παναθηναϊκός; Που βαδίζει ως ομάδα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο;

“Να σου είμαι ειλικρινής, δεν ήξερα πάρα πολλά. Ο Πίξι μού εξήγησε τα πάντα και επί της ουσίας έκανε πολύ εύκολη την απόφασή μου. Μιλήσαμε, μου ανέλυσε το πλάνο και θα σου ξαναπώ ότι εκείνος ήταν ο βασικότερος λόγος που πήγα στον Παναθηναϊκό. Όταν έχεις φίλους που ξέρεις για χρόνια και σέβεσαι την άποψή τους, τότε όλα είναι πιο εύκολα. Τους εμπιστεύεσαι και προχωράς. Αυτό έκανα κι εγώ”.

– Ποιο παιχνίδι θα ξεχώριζες ως το καλύτερό σου με τη φανέλα του Παναθηναϊκού; Μοιραία θα σου πω ότι οι πιο πολλοί μπορεί να σκεφτούν τον πέμπτο τελικό του πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό το 1999.

(γελάει) Δεν μου κάνει καμία εντύπωση αυτό. Είναι λογικό, γιατί καταφέραμε κάτι που δεν είχε ξαναγίνει. Αν ρωτάς εμένα όμως, θα πάω ένα χρόνο νωρίτερα, στους τελικούς με τον ΠΑΟΚ. Θα επέλεγα τον τρίτο τελικό του 1998 (σ.σ.: σε εκείνο το παιχνίδι είχε 13 πόντους, 12 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα και 3 μπλοκ σε 38’05”). Θυμάμαι ότι είχα κάνει πολύ μεγάλη εμφάνιση, καταφέραμε να κερδίσουμε και ένιωθα τόσο δυνατός, που μετά το τέλος του αγώνα πήγα στον “Πίξι” και του είπα “κανονικά, πρέπει να πάρεις το βίντεο του αγώνα και να μιλήσεις σε σεμινάρια για το πώς παίζεται η θέση του ψηλού, με αυτά που έκανα απόψε”. Ήταν τρομερό παιχνίδι. Και μην ξεχνάμε ότι τότε παλεύαμε για να πάρουμε το πρώτο πρωτάθλημα για τον σύλλογο μετά από πάρα πολλά χρόνια. Εκείνη η σειρά τελικών ήταν απολαυστική, είχαμε απέναντι μια σπουδαία ομάδα, από την οποία ξεχώριζε ο Πέτζα Στογιάκοβιτς. Εκείνοι οι αγώνες ήταν ένα σπουδαίο παράδειγμα για το πόσο επηρεάζουν οι προπονητές την εξέλιξη ενός αγώνα. Φυσικά κι οι παίκτες παίζουν ρόλο με όσα κάνουν στο γήπεδο, αλλά στέκομαι κυρίως στην άμυνα που παίξαμε. Αυτό που παρουσιάσαμε στο γήπεδο και το τι ετοίμασε ο “Πίξι” αιφνιδίασε τον ΠΑΟΚ, που δεν μπορούσε να προσαρμοστεί και να βρει μια λύση”.

– Όταν τελείωσε ο πέμπτος τελικός του 1999 στο ΣΕΦ, ήξερες ότι αυτό θα ήταν το τελευταίο σου παιχνίδι με τη φανέλα του Παναθηναϊκού;

“Όχι, γιατί είχα ακόμη ένα χρόνο στο συμβόλαιό μου. Ήταν απόφαση της ομάδας να φύγω, δεν ήταν κάτι που βρισκόταν στον δικό μου έλεγχο”.

– Εσύ, ήθελες να μείνεις;

“Δεν εξαρτιόταν από μένα, οπότε τι να σου πω; Είμαι της άποψης πως δεν μπορείς να κάθεσαι και να ασχολείσαι με πράγματα που δεν μπορείς να επηρεάσεις, που δεν εξαρτιώνται από σένα. Όταν έχεις την μπάλα στα χέρια και πρέπει να την βάλεις στο καλάθι, είσαι υπεύθυνος για το αποτέλεσμα. Αν στεναχωρήθηκα που έφυγα; Ναι, αλλά από την άλλη, αυτή η απόφαση της διοίκησης μού έδωσε την ευκαιρία να παίξω για τη Ζαντάρ και τον Ολυμπιακό και να ζήσω αντίστοιχα σπουδαίες στιγμές. Ακόμη και σήμερα, σκέφτομαι ότι εκείνα τα χρόνια, όσα πέρασα σε αυτές τις τρεις ομάδες, με μεγάλωσαν και μου έδωσαν σπουδαίες εμπειρίες”.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News