Από το «0» στο «100» και εκεί να μείνει!

Από το «0» στο «100» και εκεί να μείνει!

Ο Παναθηναϊκός έκανε σωστή διαχείριση σε πνευματικό επίπεδο και συνήλθε από την άδικη ήττα κόντρα στην Μπασκόνια, τον αποκλεισμό από την ΑΕΚ, την έντονη κριτική του κόσμου και το «Τσίρκο Μεντράνο» του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Το εκπληκτικό κοουτσάρισμα του Τσάβι Πασκουάλ και η αντίδραση των παιχτών αποτελούν τον προπομπό του τι θα ακολουθήσει στην συνέχεια. Ο Νότης Καμπέρης εγκαινιάζει την στήλη «Πράσινη Σκοπιά» με το διπλό στο ΣΕΦ.

Τέτοιες βραδιές σαν την χθεσινή γέννησαν Παναθηναϊκούς. Βραδιές εφάμιλλες με εκείνες που έχτισαν την πράσινη αυτοκρατορία στο μπάσκετ. Η χθεσινή νίκη δεν ήταν μία απλή υπόθεση για τους πράσινους. Πού βρέθηκε ξαφνικά αυτό το χάρισμα, αυτή η λεβεντοσύνη; Από την δεδομένη ποιότητα των πρασίνων, που κάποιοι αγνοούν και φυσικά από το βάρος της φανέλας. Κλισέ μεν, αλλά άξιο υπενθύμισης δε.

Είναι τόσα πολλά τα παιχνίδια με το νέο μοντέλο της Euroleague, που οι παίχτες θα δέχονται κριτική κάθε εβδομάδα. Και πολλές φορές και δύο φορές μέσα στην εβδομάδα. Τα είδαμε και πέρυσι. Ο Πασκουάλ και ο Καλάθης «δεν κάνουν». Και αμφότεροι αποτέλεσαν κύριους παράγοντες μεταξύ άλλων, στην αιχμαλώτιση της τέταρτης θέσης στην regular season της ευρωπαϊκής διοργάνωσης και στην επίτευξη του νταμπλ. Οποιοιδήποτε συμμερίζονται τέτοιες απόψεις και αναπαράγουν επικριτικά σχόλια θέλουν την καταστροφή της ομάδας. Αλλά δεν θα τα καταφέρουν ποτέ…

Ο μοναδικός που έχει το δικαίωμα να σύρει τα χίλια μύρια στο πράσινο συγκρότημα είναι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Αυτός πληρώνει, αυτός έχει και το δικαίωμα. Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ θέλει πάντοτε το καλύτερο. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, είτε πλέκει τα εγκώμια των παιχτών του, είτε τους ξεμπροστιάζει με σκληρό τρόπο (πούλμαν, Λόχαν, Τσίρκο Μεντράνο). Στα δύσκολα η δεύτερη τακτική αποδίδει. Ο Πασκουάλ, ποιος… ο Πασκουάλ, είπε μετά τη χθεσινή νίκη στο ΣΕΦ: «Στον Παναθηναϊκό έμαθα ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες». Θα το τονίσω ξανά. Αναφερόμαστε στον Καταλανό, ο οποίος ανήκει στην ελίτ των προπονητών στην ιστορία της Euroleague.

Καθαρό μυαλό

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι καλαθοσφαιριστές του Παναθηναϊκού έσβησαν κάθε άσχημη ανάμνηση από τα αρνητικά αποτελέσματα κόντρα σε Μπασκόνια και ΑΕΚ. Η πίεση ήταν ασφυκτική και το έργο δεν ήταν εύκολο, ειδικά από την στιγμή που ξέρεις ότι παίζεις με τον αιώνιο αντίπαλό σου και το ματς μετρά περισσότερο από κάθε άλλο για ολόκληρο τον παναθηναϊκό κόσμο. Η ψυχολογική – πνευματική προετοιμασία του «Τριφυλλιού» συνετέλεσε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην επίτευξη μιας επιβλητικής εμφάνισης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Από το «0» στο «100» και εκεί να μείνει!

Με τρομερό σημάδι σούταραν χθες οι πράσινοι, αλλά για τον Ρίβερς ήταν μία ακόμη μέρα στην δουλειά.

Το «ταρακούνημα» έφερε την αναθεώρηση του ρόστερ

Από το πρώτο δευτερόλεπτο ελήφθη το μήνυμα ότι θα δούμε έναν διαφορετικό Παναθηναϊκό, με την ένταξη του Θανάση Αντετοκούνμπο στην βασική πεντάδα. Οι πρόσφατες αποτυχίες δεν μπορούσαν να μην φέρουν την αναθεώρηση του ρόστερ από τον Τσάβι Πασκουάλ και το τεχνικό τιμ. Οι χρόνοι των παιχτών συνάδουν με την λογική. Ακόμα και όταν είδε ο Καταλανός τους Καλάθη και Παππά να μην πιάνουν τα υψηλά στάνταρντς, η διαχείριση ήταν υποδειγματική.

Διαβάζοντας το παιχνίδι του Σφαιρόπουλου, ο Πασκουάλ εισήγαγε τους Βουγιούκα – Αντετοκούμπο στα σωστά σημεία του παιχνιδιού. Αμφότεροι έκαναν αθόρυβα την δουλειά τους και έδωσαν γερό πάτημα στον Παναθηναϊκό. Οι Λοτζέσκι – Λεκαβίτσιους είναι άλλη κλάση, όταν βρίσκονται σε καλή βραδιά. Ο Λιθουανός μάλιστα υπηρέτησε άξια τον ρόλο του ηγέτη. Οι επενδύσεις του καλοκαιριού απέδωσαν επιτέλους καρπούς. Και είναι μοιραίο να συνεχίσουν να αποδίδουν. Με σωστό πλάνο και με την σοβαρότητα από όλες τις μονάδες.

Από το «0» στο «100» και εκεί να μείνει!

Η ψυχή του Θανάση. Ζει και αναπνέει για ένα λεπτό στο παρκέ. Είναι σίγουρο ότι θα του δοθούν αρκετά λεπτά συμμετοχής στα επόμενα παιχνίδια.

Τον έχει… του χεριού του

Για όγδοη συνεχόμενη συνάντηση ο Παναθηναϊκός υπερίσχυσε αποδοτικά του Ολυμπιακού, ανεξαρτήτως έδρας. Από εκείνο το «72-59» του δεύτερου γύρου στο περσινό πρωτάθλημα… μέχρι σήμερα, υπάρχει μια ομάδα στις μεταξύ τους αναμετρήσεις στο παρκέ. Ο Παναθηναϊκός! Τρίτο συνεχόμενο «διπλό» στο ΣΕΦ. Ότι πληρώνεις, παίρνεις. Γι’ αυτό, κοστίζει εξάλλου και τόσο ο Πασκουάλ.

Με τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι

Τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του Ολυμπιακού διαβάστηκαν σαν… Ευαγγέλιο από τον Πασκουάλ. Οι πράσινοι οπισθοχώρησαν, καλύπτοντας επιτυχώς τους χώρους κάτω από την ρακέτα. Έτσι, βγήκαν εκτός παιχνιδιού τις περισσότερες φορές οι Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης και Μακ Λιν. Ο Ολυμπιακός περιορίστηκε σε μακρινά σουτ με τον καυτό Στρέλνιεκς. Τότε, ο Καταλανός τεχνικός βρήκε τον τρόπο να τον αποκλείσει ολοκληρωτικά από το παιχνίδι των ερυθρολεύκων.

Από το «0» στο «100» και εκεί να μείνει!

Ο Πασκουάλ είναι ο προπονητής της ομάδας. Τελεία και παύλα.

Τα υπόλοιπα… ήταν απλά για την πράσινη «αεροπορία». Σίνγκλετον, Γκιστ και φυσικά το «κερασάκι» του Γκάμπριελ έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εκπλήρωση της επιτυχίας. Ο δε Ρίβερς χαμπάρι δεν παίρνει, όταν σουτάρει από τα 6,75 στο ΣΕΦ.

Οι μικροί και ο «υποψήφιος» για αποχώρηση

Ως εσφαλμένες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σε καμία περίπτωση οι μεταγραφές των Μήτογλου και Όγκαστ. Πρώτον, δίνουν πολύτιμες ανάσες στα βασικά γρανάζια στα φορτικά παιχνίδια της Basket league. Δεύτερον, ωριμάζουν στο παιχνίδι τους υπό τις οδηγίες του προπονητή τους και δεν αποκλείεται να αποτελέσουν τις ευχάριστες εκπλήξεις μέσα στην σεζόν. Δεν πιάνουν θέση ξένου και ο Παναθηναϊκός απολαμβάνει μια ακόμη πολυτέλεια να τους διαθέτει στο δυναμικό του.

Όσον αφορά τον Ντένμον, το μέλλον του κρίνεται δυσοίωνο, αλλά δεν μπορεί ακόμη να καταδικαστεί. Στα φιλικά προετοιμασίας ήταν ο κορυφαίος. Δίχως καμία υπερβολή. Δεν ψώνισε «γουρούνι στο σακί» το Τριφύλλι. Συνεπώς, το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη εμπειρίας. Ταυτόχρονα, ο Παναθηναϊκός είναι αλήθεια ότι ψάχνεται για «ψηλό» και στην περίπτωση που βρεθεί ο «εκλεκτός» θα αναγκαστεί να αποχωριστεί κάποιον αμερικανικό κρίκο από την αλυσίδα του.

Ο Γκάμπριελ «έπεισε» ότι μπορεί να προσφέρει, συνεπώς, ο Ντένμον απομονώνεται ως ο μοναδικός υποψήφιος για αποχώρηση. Εάν το πρόβλημα κάτω από την ρακέτα αντιμετωπιστεί στα επόμενα παιχνίδια το ίδιο αποτελεσματικά όπως χθες, και ο Πασκουάλ κρίνει ότι πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στον Ντένμον, ίσως να μην υπάρξει κάποια αλλαγή. Μέχρι τότε, ο τελευταίος καλείται να δείξει παρόμοια αντίδραση, όπως ο συμπαίχτης του, ο Γκάμπριελ. Να εκλάβει την μη συμμετοχή του στο ΣΕΦ ως το καμπανάκι της «τελευταίας ευκαιρίας» για να δείξει το τι αξίζει στα επόμενα παιχνίδια.

Η Ευρωλίγκα των ανατροπών

Ο Παναθηναϊκός έχει σκορ «3-3», αντί για «4-2», έχοντας δώσει τέσσερα εκτός έδρας παιχνίδια. Η ομάδα βρίσκει τον εαυτό της, όμως, η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί. Η αποθέωση και η ισοπέδωση των πάντων αποτελούν δύο απαγορευτικές ερμηνείες μιας καλής ή κακής εμφάνισης. Το πρόγραμμα πλέον είναι πιο βατό και η απόσταση από την κορυφή είναι μικρή. Το «ΟΑΚΑ» πρέπει να αποτελέσει το κύριο όπλο του Παναθηναϊκού και φέτος, ενώ η αγωνιστική σταθερότητα το κύριο χαρακτηριστικό του. Από το μηδέν στο εκατό και εκεί να μείνει!

Από το «0» στο «100» και εκεί να μείνει!

Ο Λοτζέσκι άκουσε «πολλά» και έπραξε, όπως έπρεπε. Η σεμνότητά του συγκαταλέγεται στα ατού του χαρακτήρα του.

Ασέβεια και πάλι

Το ότι ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ δεν αναιρεί το γεγονός ότι η διαιτησία δεν στάθηκε ευπρεπώς. Το παιχνίδι ξεκίνησε με βολές «16-1» υπέρ της γηπεδούχου ομάδας. Υπάρχουν και μερικές άλλες φάσεις (ειδικότερα στην τρίτη περίοδο) που έκαναν «μπαμ», αλλά κρίνω ότι δεν είναι δημοσιογραφικό να γράψουμε επιπλέον αράδες για να τις αναφέρουμε. Λίγος σεβασμός στον «Εξάστερο» από την διοργάνωση δεν βλάπτει. Εδώ η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην διοίκηση. Η αντιμετώπιση του Παναθηναϊκού από τους γκρι κατά την χθεσινή βραδιά ήταν παρόμοια με εκείνη της μαύρης νύχτας στην Μπασκόνια.

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News