Οι επιλογές που θα κρίνουν μια ολόκληρη χρονιά

Οι επιλογές που θα κρίνουν μια ολόκληρη χρονιά

Η ώρα της «τελικής» κρίσης, πλησιάζει για τον Αργύρη Πεδουλάκη. Ο Έλληνας τεχνικός καλείται να αποφασίσει με ποίους τέσσερις ξένους αθλητές θα πορευτεί στον πρώτο γύρο της Basket League. Ο Δημήτρης Κορδογιάννης τοποθετείται.

Ο Παναθηναϊκός, εκ κανονισμού αλλαγής «ορμώμενος», απεφάσισε το καλοκαίρι που μας πέρασε να αποκτήσει έξι μη-κοινοτικούς παίχτες. Με αυτή του την απόφαση, επέλεξε να πορευτεί με τέσσερις μόνο, μη-ελληνικής καταγωγής αθλητές, στον πρώτο γύρο του ελληνικού πρωταθλήματος, μιας και η αλλαγή κανονισμού ισχύει τη ενάρξει του δευτέρου μέρους της ελληνικής λίγκας.
Ο Αργύρης Πεδουλάκης έχει να διαλέξει ανάμεσα σε Κέι Σι Ριβερς, Ντεμίτρις Νικολς, Μάικ Τζέιμς, Τζέιμς Γκιστ, Τζέιμς Φελντέιν και Κρις Σίνγκλετον. Αυτό θα αναλύσουμε ακολούθως.

[ads2]

Κέι Σι Ρίβερς

Ο Αμερικανός πρέπει, κατά την ταπεινή μου άποψη να παραμείνει στο ρόστερ των «πρασίνων» και να «συντροφεύσει» την ομάδα στον πρώτο γύρο της Basket League. Ο Ρίβερς, είναι ένας ικανότατος σουτέρ-τριών και δύο πόντων- μπορεί να αμυνθεί πολύ αποτελεσματικά πάνω στη μπάλα αλλά και σε βοήθειες. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον οποιοδήποτε προπονητή, όμως στα, μέχρι τώρα, παιχνίδια του Παναθηναϊκού δεν φαίνεται να έχει ενσωματωθεί πλήρως στην ομάδα. Αυτό είναι απολύτως λογικό, ο παίχτης χρειάζεται παιχνίδια στα «χέρια» του ώστε να «γνωρίσει» καλλίτερα τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας και των συμπαικτών του. Επιπλέον είναι ο παίχτης ο οποίος μαζί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο θα επωμισθούν το βάρος της θέσης του small forward. Περισσότερο λοιπόν για τον εγκλιματισμό του Αμερικανού forward και την ανάδειξη των αρετών του εντός παρκέ, ο Έλληνας κόουτς πρέπει να τον επιλέξει. Τέλος ο Ρίβερς μπορεί να αγωνιστεί και στη θέση «2» και στην θέση «3», στοιχείο καθόλου αμελητέο για τον οποιοδήποτε προπονητή.

Ντεμίτρις Νίκολς

Ο νεοαποκτηθείς forward είναι παίκτης με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τα ποσοστά ευστοχίας του, διαχρονικά, σε σουτ είναι υψηλά, μπορεί να συμβάλει ακόμα μέσω των ριμπάουντ, των αθλητικών του προσόντων και της καλοστημένης άμυνάς του, κυρίως στις αλλαγές. Ο Νίκολς θα σουτάρει για τρεις, θα προσφέρει σωστές βοήθειες και θα δώσει μάχες κάτω από το καλάθι. Είναι παίχτης ρόλων, πολύτιμος «εργάτης» που όμως, σε μία καλή μέρα μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στην ομάδα και στην επίθεση. Αμφιβολίες φέρω σχετικά με την ικανότητα του να μαρκάρει γρήγορο προσωπικό αντίπαλο, αφού δεν είναι και «νεαρός» οπότε στο κομμάτι της εκρηκτικότητας ενδεχομένως να υστερεί σε έναν μικρό βαθμό. Ο Νίκολς έδειξε καλά στοιχεία στα φιλικά παιχνίδια της ομάδας, κυρίως στην άμυνα όμως επιθετικά ήταν άστοχος και φάνηκε πως γενικότερα θέλει και αυτός χρόνο για να ενσωματωθεί πλήρως. Θεωρώ λοιπόν πως ο Αργύρης Πεδουλάκης πρέπει να δώσει το «χρίσμα» στον Νίκολς να τον ακολουθήσει στον πρώτο γύρο του ελληνικού πρωταθλήματος. Λόγοι προσαρμογής και «πολυθεσιτικότητας» αφού ο Αμερικανός αγωνίζεται με επιτυχία και στη θέση του small αλλά και του power forward.

Μάικ Τζέιμς

Νομίζω πως στην προκειμένη περίπτωση τα λόγια περιττεύουν. Δεν θεωρώ πως ο οποιοσδήποτε προπονητής θα άφηνε εκτός πρώτου γύρου τον Αμερικανό. Ο κυριότερος λόγος στην περίπτωση του Τζέιμς είναι πως ο Παναθηναϊκός δεν έχει πλήθος παιχτών στη θέση αυτή, ικανοτέρων του Μάικ. Επιπλέον ο παίχτης είναι απαραίτητος αφού τα στοιχεία που προσδίδει- ταχύτητα, αθλητικότητα, διείσδυτικότητα, πίεση στη μπάλα- είναι πολύτιμα για την ομάδα. Ο Αμερικανός γκαρντ θέλει και αυτός παιχνίδια για να προσαρμοστεί ακόμα καλλίτερα στο «πνεύμα» της ομάδας και επιπλέον ο Αργύρης Πεδουλάκης θέλει να παρατηρήσει καλλίτερα και τις οργανωτικές του ικανότητες, σε επίσημα παιχνίδια, για να αποφανθεί τελικά, αν θα προχωρήσει στην απόκτηση play maker. Τρίτος επιλαχών, λοιπόν, ο Μάικ Τζέιμς.

Τζέιμς Γκιστ

Εκτιμώ πως ο, γεννημένος στην Τουρκία, Αμερικανός έχει σχεδόν δεδομένη θέση για τον πρώτο γύρο. Αθλητής που γνωρίζει καλά την ομάδα, θα συμβάλει στην ομαλή «ενσωμάτωση» των συμπαιχτών του και θα τους προσφέρει πολλά μέσω της εμπειρίας του. Επέλεξα τον Γκιστ διότι μπορεί να αγωνιστεί και στην θέση του power-forward αλλά και ως center. Ο Γκιστ είναι αυτή τη στιγμή είναι ο ικανότερος pick and roll (pnr) ψηλός των «πρασίνων». Η ομάδα χρειάζεται το συγκεκριμένο «play» και επιπλέον ο Γκιστ σουτάρει και από τα 6.75 με ικανοποιητικά, για ψηλό, ποσοστά.

Ικανότατος, ακόμη, αμυντικός και στις αλλαγές του pnr και στον προσωπικό αντίπαλο, δε θα έχει θέμα στο ελληνικό πρωτάθλημα να μαρκάρει στη θέση «5» αφού δεν υπάρχουν οι τόσο δυνατοί και βαρείς αθλητές ώστε να εκθέσουν την αδυναμία που έχει σε αυτό τον τομέα (την άμυνα κοντά στη στεφάνη με πλάτη).

Το τέταρτο και τελευταίο δαχτυλίδι δόθηκε στον Τζέιμς Γκιστ. Αυτό είναι λοιπόν το ρόστερ των «πρασίνων» για τον πρώτο γύρο.

1.Καλάθης- Μποχωρίδης
2.Τζέιμς- Παππάς
3.Ρίβερς- Χαραλαμπόπουλος
4.Φώτσης- Νίκολς-Πατ Καλάθης
5.Γκιστ- Μπουρούσης

Τζέιμς Φελντέιν

Ο Τζέιμς Φελντέιν είναι ο ένας, εκ των δύο «κομμένων». Οι λόγοι νομίζω σαφείς. Ο παίχτης είχε να συναγωνιστεί τον Τζέιμς και ίσως τον Ρίβερς. Ο Τζέιμς σαφώς αποτελεσματικότερος από τον Δομινικανό επελέγη χωρίς να τεθεί δίλλημα. Ο Ρίβερς αναγκαίος για την θέση «3» πήρε το «χρίσμα» και παρέμεινε στην ομάδα. Επιπλέον ο Φελντέιν γνωρίζει την ομάδα, δεν έχει την ανάγκη «ενσωμάτωσης» των προαναφερθέντων συμπαιχτών του. Θεωρώ ακόμα πως θα βοηθήσει και τον ίδιο να προσαρμοστεί στον δεδομένο χρόνο που θα λαμβάνει στην Ευρωλίγκα, στα 10-15 λεπτά, από το να λαμβάνει μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής στη Basket League και να βρίσκει τον ρυθμό που επιθυμεί στα 20 και πλέον λεπτά συμμετοχής. Ο χρόνος αυτός δύσκολα θα του δοθεί στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, οπότε είναι καλλίτερο για τον ίδιο να αναζητήσει την αγωνιστική του « ταυτότητα» του στα «πραγματικά» λεπτά που λογικά θα λαμβάνει.

Κρις Σίνγκλετον

Είμαι βέβαιος, πως η επιλογή μου αυτή θα δημιουργήσει ενστάσεις και διαφωνίες. Ήταν όμως ο πρώτος αθλητής που είχα ως «κομμένο» στις μυαλό μου. Ο λόγος είναι σαφής. Ο Σίνγκλετον είναι κουρασμένος. Η κόπωση του φαίνεται στο γήπεδο. Ο αθλητής έκανε τη λαθεμένη, κατ΄εμέ, επιλογή, μετά το πέρας του συμβολαίου του με τη Λοκομοτίβ, να υπογράψει στην Κίνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Αμερικανός να αγωνίζεται όλο το καλοκαίρι στο Κινεζικό πρωτάθλημα και να μην απολαύσει ούτε για ελάχιστο χρόνο την ξεκούραση που του ήταν ,δεδομένα, απαραίτητη. Επιλέγω λοιπόν να «ξεκουράσω» όσο γίνεται τον Κρις γιατί είναι βέβαιο πως η ομάδα θα τον χρειαστεί πολύ περισσότερο στην Ευρωλίγκα, παρά στη Basket League.

Επιπλέον το γεγονός πως ο Σίνγκλετον δεν «φαίνεται» να είναι τόσο αποτελεσματικός στο PnR όσο στο pick and pop (pnp), με οδήγησε στο να του «στερήσω» τη θέση, αφού η ομάδα έχει τον Γιάννη Μπορούση, ο οποίος παίζει με μεγάλη αποτελεσματικότητα το συγκεκριμένο σύστημα(pnp). Γνωρίζω, φυσικά, πως η επιλογή αυτή έχει και πολλά αρνητικά όπως την απουσία υψηλότερης ταχύτητας, ροτέισον και σουτ αλλά είναι προτιμότερο η ομάδα να στερηθεί τα παραπάνω στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος παρά καθ΄όλη τη διάρκεια της σεζόν. Η ανάγκη για ξεκούραση, λοιπόν, υπερνίκησε, τις όποιες αμφιβολίες.

Προσωπική μου άποψη είναι πως το πρωτάθλημα δεν κρίνεται στον πρώτο γύρο, ούτε καν στον δεύτερο. Το πλεονέκτημα έδρας μπορεί να χαθεί ακόμα και αν ο Αργύρης Πεδουλάκης επιλέξει την αποτελεσματικότερη «τετράδα». Μια ήττα από τον ολυμπιακό στην κανονική περίοδο, δε θα μας στερήσει τίποτα το σπουδαίο. Ακόμη και ενδεχόμενη απώλεια του πλεονεκτήματος έδρας δε σημαίνει τίποτα.

Η καλλίτερη ομάδα παίρνει το πρωτάθλημα, «σπάει» την αντίπαλη έδρα, όσες φορές χρειαστεί και «κάθεται» στον θρόνο του πρωταθλητή. Με σωστή δουλειά η ομάδα θα νικήσει, με τη σύνθεση που σας πρότεινα, τον Ολυμπιακό και παράλληλα θα κατορθώσει να επιτύχει την καλλίτερη δυνατή διαχείριση. Όπως δήλωσε εχθές και ο Αργύρης Πεδουλάκης, είναι πολύ πιο σημαντικό να «βγει» η χρονιά, όπως ο ίδιος επιθυμεί, από οτιδήποτε άλλο. Αί λοιπαί τοποθετήσεις είναι αποκλειστικά και μόνον δια λαϊκήν κατανάλωσην.

Υ.Γ: Αν όμως η ομάδα κατορθώσει να εκδώσει ένα κοινοτικό διαβατήριο τότε, θα “κοπεί” μόνο ένας.

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News