Κατά… Ιωάννη

Κατά… Ιωάννη

Τα παιχνίδια προετοιμασίας του Παναθηναϊκού, μπορεί να μην αποτελούν την σπουδαιότερη ένδειξη για την μετέπειτα πορεία που θα ακολουθήσει η ομάδα. Μπορούν όμως, να αποδειχθούν κατατοπιστικά για συγκεκριμένους «τομείς» του παιχνιδιού αλλά και την αγωνιστική «ταυτότητα», ορισμένων αθλητών.

Γράφει ο Δημήτρης Κορδογιάννης

Ένας παίχτης όπου, βάσει των όσων είδαμε στα μέχρι τώρα παιχνίδια της ομάδας, δείχνει πως θα ακολουθήσει αξιοθαύμαστη πορεία, είναι ο Γιάννης Μπουρούσης. Ο Καρδιτσιώτης σέντερ έχοντας, κατά μέσο όρο, 13 πόντους, κάτι περισσότερο από 8 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ηγείται τη δεδομένη χρονική στιγμή της ομάδας του Αργύρη Πεδουλάκη.

[ads2]

Ο «πολυσχιδής» αυτός αθλητής αποτελεί ένα πολυεργαλείο για τον οποιοδήποτε προπονητή. Όντας εξαιρετικός στο παιχνίδι με «πρόσωπο» στο καλάθι, ικανότατος σουτέρ από μέση και μακρυνή απόσταση και έχοντας εισάγει με μεγάλη επιτυχία στο «ρεπερτόριό» του το παιχνίδι με πλάτη, μπορεί πολύ εύκολα να δικαιολογηθεί ο αποδοθείς χαρακτηρισμός.

Ο Γιάννης Μπουρούσης είναι, αναμφισβήτητα, ο πιο εύστοχος, σε σουτ τριών πόντων, παίχτης που να αγωνίζεται στην Ευρώπη, στη θέση «5». Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Ο Γιάννης φαίνεται πως μέσω της εμπειρίας του έχει γίνει clutch, παίχτης δηλαδή ικανός να ευστοχήσει και σε κρίσιμα μακρυνά σουτ. Επιπλέον εν τη παρουσία του στο παρκέ, η ομάδα επιλύει σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα των αμυντικών ριμπάουντ, που παρατηρήθηκε, ορισμένες στιγμές, στα φιλικά των «πρασίνων», όταν βρισκόταν στην πεντάδα ο Κρις Σίνγκλετον.

Ο πρώην σέντερ της Λαμποράλ Κούτσα, έχει κάποιες αδυναμίες τις οποίες παρατηρεί κανείς στο παρκέ. Μπορεί να μην είναι «κλασσικός» pick and roll (pnr) ψηλός, πράγμα για το οποίο δεν έχει κανείς ιδιαίτερη απαίτηση μιας και μπορεί και κάνει πολύ σωστά όλες τις υπόλοιπες «δουλειές» εντός παρκέ, πρέπει όμως, σε συνεργασία με όλους του τους συμπαίχτες να παρουσιάσει καλλίτερη αντιμετώπιση στο pick and roll αμυντικά.

Ο Γιάννης θα πρέπει να «διαβάζει» κάθε φορά τον αντίπαλο γκαρντ που θα βρίσκει απέναντί του στην αλλαγή και να προσαρμόζεται βάσει των αδυναμιών του αντιπάλου του. Αν ο επιτιθέμενος δεν φημίζεται για το σουτ του, ο Έλληνας σέντερ θα μπορέσει να του δώσει έναν μικρόν «χώρο» και να αμυνθεί πιο πίσω.

Απέναντι σε ικανό σουτέρ θα πρέπει να καταφεύγει σε δυναμικό χετζ άουτ. Γενικά ο Καρδιτσιώτης ψηλός καλείται να προσαρμοστεί ανάλογα με τον αντίπαλό του. Αναφορικά με την άμυνα στο low post, δεν έχω ουδεμία αμφιβολία πως θα τα καταφέρει, ακόμα και απέναντι στους καλλίτερους της Ευρώπη.

Είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο κείμενο πως ο Παναθηναϊκός έχει έναν μόνο οργανωτή, τον Νικ Καλάθη, αφού ο Μάικ Τζέιμς φαίνεται πως δεν μπορεί να δημιουργήσει τόσο αποτελεσματικά. Φυσικά τότε αναφερόμασταν αποκλειστικά στους «κοντούς» της ομάδας, γιατί ο Παναθηναϊκός διαθέτει έναν εξαιρετικό play-maker στις θέσεις των ψηλών. Δεν είναι άλλος φυσικά από τον Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος «μοιράζει» εξαιρετικά την μπάλα, πασάρει σωστά και βρίσκει τον ελεύθερο παίχτη είτε εβρισκόμενος στο high είτε στο low post. Είναι κάτι τόσο σπάνιο να υπάρχει αθλητής που να μπορεί να δημιουργεί εξίσου καλά και για τον εαυτό του και για τους συμπαίχτες του.

Ο Γιάννης Μπουρούσης έχει δείξει λοιπόν πως μπορεί να προσφέρει όλα εκείνα για τα οποία τον απέκτησαν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού. Πιο ολοκληρωμένος από ποτέ, είναι έτοιμος να επωμισθεί το βάρος της «ηγεσίας» των «πρασίνων» και να βοηθήσει την ομάδα στην επίτευξη των στόχων της.

ΥΓ. Το «καλλίτερα» με δύο λάμδα και γιώτα είναι από σεβασμό του γράφοντος στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Καλός-καλλίων-κάλλιστος.

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News