Ο Κρις Σίνγκλετον αποτελούσε διακαή πόθο του Αργύρη Πεδουλάκη και κατ’ επέκταση του Παναθηναϊκού, με τους «πράσινους» να… εμμένουν στο αρχικό πλάνο, να πρεσάρουν τον παίκτη και εν τέλει να τον κάνουν δικό τους! Ο λόγος; Μα φυσικά, τα αθλητικά και αγωνιστικά του χαρακτηριστικά!
Ο Αμερικανός άσος ανταποκρίνεται απόλυτα στα «θέλω» του Έλληνα τεχνικού, αποτελώντας σήμα κατατεθέν της φιλοσοφίας που έχει θέσει για τον φετινό Παναθηναϊκό αλλά και… πρότυπο ψηλού, αποτελώντας το ιδανικό δείγμα των προτιμήσεών του και αντιστοιχώντας στις απαιτήσεις του για την οχύρωση της ρακέτας.
[ads2]
Ας τον γνωρίσουμε, όμως, λίγο καλύτερα, αν και για τον «πράσινο» φίλαθλο κόσμο, το προφίλ του είναι ήδη οικείο, αφού είχε τον την ευκαιρία να τον μάθει… καλά φέτος, βλέποντάς τον να αγωνίζεται τέσσερις φορές απέναντι στον Παναθηναϊκό.
Πρόκειται για ένα… εξ Αμερικής ορμώμενο «3άρι», που όμως… προσγειώθηκε και καθιερώθηκε στην ευρωπαϊκή καλαθόσφαιρα ως «4-5άρι» (τι σας θυμίζει;). Στα 27 του χρόνια και μετά από μία «γεμάτη» και επιτυχημένη σεζόν με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν, ο ύψους 2,06 φόργουορντ-σέντερ δείχνει έτοιμος να κάνει το βήμα παραπάνω με τον Παναθηναϊκό, αγωνιζόμενος σε μία ομάδα αλλά και σε μία σεζόν με σαφώς υψηλότερες απαιτήσεις. Η ρωσική ομάδα άλλωστε, αποτέλεσε μεν το σκαλοπάτι του, ωστόσο η πορεία της έμοιαζε περισσότερο με ευχάριστη έκπληξη της Ευρωλίγκας και όχι με αναμενόμενη εξέλιξη.
Ποιά είναι, όμως, τα στοιχεία που διακρίνουν τον Κρις Σίνγκλετον και τον έχουν αναγάγει σε υπόδειγμα αθλητικού ψηλού και σε ζωντανό παράδειγμα του μπασκετικού εκσυγχρονισμού, κυρίως σε ό,τι αφορά τα σύγχρονα πεντάρια; Η «ΠΡΑΣΙΝΗ» σας δίνει το «who is who» του Αμερικανού, περνώντας τον από ακτίνες «Χ» και εξηγώντας γιατί ήταν ο νούμερο «1» στόχος της νέας του ομάδας:
Τρομερός αμυντικός, χέρια… δαγκάνες!
Μία περιεκτική φράση που θα εξηγούσε τους λόγους της απόκτησής του είναι ότι «έχει όλο το… πακέτο». Σε μία ομάδα ωστόσο που θα βασίζεται στη δύναμη, την ταχύτητα και την άμυνα, την πρώτη θέση στην απαρίθμηση τους κατέχει η αμυντική του αρετή. Πρόκειται για έναν παίκτη που χάρη στα γρήγορα και μακρά του άκρα μπορεί να μαρκάρει οποιονδήποτε αντίπαλο, οποιασδήποτε θέσης, από τον «1» ως το «5». Δεν ήταν άλλωστε τυχαία μέλος, αλλά και ακρογωνιαίος λίθος, της ομάδας με την καλύτερη άμυνα της φετινής Euroleague, αποτελώντας πυρήνα της ρωσικής άμυνας. Έχει καίριες και άμεσες αντιδράσεις στο αμυντικό pick ‘n’ roll, γρήγορες περιστροφές και σπουδαία αντανακλαστικά.
Το… πρόσωπο του «δολοφόνου»!
Το δεύτερο στοιχείο που αποτελεί και το χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι η εκτελεστική του δεινότητα με πρόσωπο στο καλάθι! Έχει εξαιρετικό σουτ από μέση απόσταση, αλλά και έξω από τα 6,75μ. (το 31.6% από το τρίποντο είναι σπάνιο ποσοστό για ψηλό). Αυτό το στυλ παιχνιδιού άλλωστε αποτελεί και την πηγή κινδύνου για κάθε αντίπαλη άμυνα, καθώς και το… κυρίως γεύμα στο «μενού» του παιχνιδιού του. Ο Αμερικανός αρέσκεται να κοιτάζει το καλάθι και να σουτάρει, όπως επίσης και να… ευστοχεί!
Για τον λόγο αυτό, προτιμά να επιδίδεται σε pick ‘n’ pop, επιλέγοντας έτσι το pop out και όχι το ρολάρισμα, δηλαδή μετά το σκριν να κινηθεί προς τα έξω για να πάρει την μπάλα και να σουτάρει αντί να «κόψει» προς τη ρακέτα. Αυτή η κίνηση αποτελεί και το μεγαλύτερο κομμάτι του επιθετικού του ρεπερτορίου, το οποίο διευκολύνεται από την έφεση που έχει (εκτός από στατικό σουτ) να δημιουργεί και σουτ μετά από ντρίμπλα, ή να κάνει… fake σουτ (προσποίηση) και με τον μακρύ διασκελισμό του να φτάνει μέχρι το λέι απ.
Αντίθετα, πιο «φτωχό» είναι το μενού σε ό,τι αφορά το ποστάρισμα. Ο Σίνγκλετον αποτελεί τον κατ’ εξοχήν σύγχρονο «ψηλό», που κινείται περισσότερο ως περιφερειακός παρά σαν καθαρόαιμο πεντάρι. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε μπορεί κάλλιστα να αγωνιστεί και στο «4».
Υψηλό IQ…
Από τα πιο σημαντικά στοιχεία για έναν ψηλό είναι το μπασκετικό του IQ. Ο Σίνγκλετον είναι παίκτης με αντίληψη, αντανακλαστικά και διορατικότητα. Ξέρει πώς να κινηθεί χωρίς την μπάλα, να πάρει σωστή τοποθέτηση και κυρίως να βρίσκεται εκεί που πρέπει ώστε να γίνει αποδέκτης της μπάλας και να σουτάρει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Σε ένα περσινό αμερικανικό άρθρο σχετικό με τον παίκτη και τη συμμετοχή του στο Summer League, έγινε ειδική αναφορά στο κομμάτι της αντίληψης και του ΙQ: «Το πλεονέκτημά του είναι ότι δείχνει να καταλαβαίνει τι συμβαίνει μέσα στο παιχνίδι, πολύ περισσότερο απ’ ότι οι υπόλοιποι γύρω του.
Έτσι όλα γίνονται πιο εύκολα, ανέφερε ο αρθογράφος Κρις Μπάρνεγουολ, ο οποίος μάλιστα είχε σταθεί και στην αμυντική του επίδοση: «Την μεγαλύτερη επίγνωση των καταστάσεων την επιδεικνύει στην άμυνα. Ξέρει πώς να αντιδράσει, τόσο σε οργανωμένες επιθέσεις όσο και σε καταστάσεις τρανζίσιον».
Το «report» του NBA…
Όταν το 2011 ο Σίνγκλετον έγινε «draft» (στο Νο18 από τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς), η επίσημη ιστοσελίδα του NBA έκανε μία εκτενή αναφορά, σχετικά με τα δυνατά του στοιχεία, τις αδυναμίες του και τις προδιαγραφές του. Τα δυνατά του σημεία φάνηκαν και στην πορεία, ενώ είναι εμφανές ότι έχει καταφέρει να βελτιώσει πολύ αυτά στα οποία υστερούσε. Το «NBA.COM» έγραψε τότε: «Είναι δυνατός, με χέρια… φτερά, αθλητικός, εξαιρετικός αμυντικός που μπορεί να μαρκάρει παίκτες πολλών θέσεων. Μπορεί να γίνει ένας σκληρός επιθετικογενής παίκτης». Όσο για τις αδυναμίες του, διαβάστε για να καταλάβετε αν τις έχει βελτιώσει: «Πρέπει να δουλέψει στην ντρίμπλα, να βελτιώσει την προσποίηση και να χρησιμοποιήσει το ύψος του και την αθλητικότητά του για να σκοράρει περισσότερο από το ποστ (σ. σ. το μόνο σημείο που δεν έχει βελτιώσει πολύ, αλλά φαίνεται ότι είναι προϊόν επιλογής στο στυλ παιχνιδιού του και όχι αδυναμίας).
πηγή: leoforos.gr