Αποκλειστικά το teaser από το 3D Documentary! Δείτε το: (vid)

Ο Διαμαντίδης έγινε... ντοκιμαντέρ

Το newspao.gr παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε για τον Δημήτρη Διαμαντίδη και σας μεταφέρει τον «ποταμό» συναισθημάτων που προκάλεσε. Δείτε το teaser που δημοσίευσε η ΚΑΕ για την «ιστορία πίσω από τον αριθμό 13».

Λίγες μόλις ημέρες μετά το πέσιμο της αυλαίας στο παρκέ και με τον ιδρώτα στη φανέλα από τον τελευταίο τελικό να μην έχει ακόμα στεγνώσει καλά-καλά, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, μαζί με λίγους καλεσμένους της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε ειδικά γι’ αυτόν!

[ads2]

Το ντοκιμαντέρ «Δημήτρης Διαμαντίδης, the Panathinaikos Leg3nD», συμπαραγωγής της «πράσινης» ΚΑΕ, αποτελεί μια 55λεπτη αποτύπωση της πορείας του Διαμαντίδη στο μπάσκετ, από τα… αλώνια της Καστοριάς, ως τη Θεσσαλονίκη και τον Ηρακλή και φυσικά την Εθνική ομάδα και το απόγειο της μπασκετικής του δόξας με την 12ετία που αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό!

Ολα αυτά, δια στόματος ανθρώπων που έζησαν αυτή την ένδοξη διαδρομή και είχαν κάτι να πουν και να του αποδώσουν τις τιμές που αρμόζουν σε έναν θρύλο του μπάσκετ, σε μια ώρα γεμάτη δυνατά συναισθήματα!

Το Newspao.gr ήταν εκεί, παρακολούθησε το ξεχωριστό ντοκιμαντέρ και σας μεταφέρει τις πιο δυνατές «εικόνες» από την «avant premiere» της παραγωγής αφιερωμένης στον «3D» σε κινηματογράφο του Αμαρουσίου. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια που «έτρεξε» τους τελευταίους μήνες η ΚΑΕ Παναθηναϊκός, έπειτα από την ιδέα που έριξε στο τραπέζι το μέλος της διοικούσας επιτροπής Αριστείδης Χριστόπουλος και έφτασε η ώρα για την υλοποίησή της.

Αποκλειστικά το teaser από το 3D Documentary! Δείτε το: (vid)

Εν αρχή ην η Καστοριά…

Ο… πρόλογος αφορά τα πρώτα βήματα του Διαμαντίδη στον χώρο, στη γενέτειρά του, την Καστοριά. Γι’ αυτά μίλησαν στο φιλμ άνθρωποι που τον έζησαν σε πολύ μικρή ηλικία, όπως ένας εκ των δασκάλων του στο σχολείο, η γυμνάστριά του, ο παιδικός του φίλος και κουμπάρος του, αλλά και ο Γιάννης Δημητριάδης, ο οποίος ήταν ο πρώτος του προπονητής στην τοπική ομάδα.

Ο Ηρακλής…

Τη σκυτάλη πήρε ο Κώστας Πιλαφίδης, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που… διέβλεψε την λαμπρή πορεία που επρόκειτο να ακολουθήσει ένα διαμάντι που ήταν ακόμα ακατέργαστο, αλλά είχε την σπουδαιότερη πρώτη ύλη. Ο Πιλαφίδης εξιστόρησε πως τον πρότεινε στον Ηρακλή όπου ήταν βοηθός του Ντράγκαν Σάκοτα και του δόθηκαν οι πρώτες ευκαιρίες σε υψηλό επίπεδο, με τη φανέλα του «γηραιού».

Για την εποχή στους Θεσσαλονικείς μίλησαν οι τότε συμπαίκτες και από τότε παντοτινοί καλοί φίλοι, Νίκος Χατζηβρέττας και Λάζαρος Παπαδόπουλος, που μίλησαν για τον παίκτη που «νοιαζόταν πρώτα για την ομάδα και μετά για τον εαυτό του».

Για εκείνη την εποχή μίλησε και ο Θοδωρής Παπαλουκάς, με τον οποίο άρχισαν να βρίσκονται… ενώπιος ενωπίω στο παρκέ, είτε σε Ηρακλής-Πανιώνιος, είτε σε Ηρακλής-Ολυμπιακός…

Η Εθνική και ο Παναθηναϊκός…

Το 2004 είχε φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για να βιώσει τα πιο σπουδαία, με τη φανέλα του Παναθηναϊκού πλέον, την ώρα που άρχισε να μεγαλουργεί με την Εθνική. Ο Γιάννης Ιωαννίδης και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης αναφέρθηκαν στο ξεκίνημα με την «γαλανόλευκη», με τον «Φράγκι» να μιλά και για την… αποστολή που είχε από τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού να τον «ψήσει» για την προοπτική των «πράσινων», στην προετοιμασία της Εθνικής το 2004.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης έκανε λόγο για τα βασικά προσόντα του Διαμαντίδη, που τα ξεδίπλωσε στην Εθνική κι έβαλε έτσι το λιθαράκι του για τις μεγάλες επιτυχίες της «γαλανόλευκης» τη διετία 2005-2006, με τη μεγάλη στιγμή του «βάλ’το αγόρι μου» στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ με τη Γαλλία. Οι χρυσές σελίδες στο ΟΑΚΑ Παράλληλα με την Εθνική, αρχίζει να γράφει χρυσές σελίδες με τον Παναθηναϊκό, για τις οποίες μίλησαν όλοι οι σπουδαίοι συντελεστές των επιτυχιών!

Οι Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο Δημήτρης Ιτούδης, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, ο Μάικ Μπατίστ, ο Κώστας Τσαρτσαρής, ο Αντώνης Φώτσης, ο Σάρας Γιασικεβίτσιους, ο Τάσσος Στεφάνου… Για τον ιστορικό διοικητικό ηγέτη, Παύλο Γιαννακόπουλο «ο Διαμαντίδης είναι ένα διαμάντι για τον Παναθηναϊκό», ενώ για τον Θανάση Γιαννακόπουλο «είναι μαζί με τον Γκάλη οι δύο παίκτες που έχουν σημαδέψει όσο κανείς το ελληνικό μπάσκετ και είναι ένας από τους σπουδαιότερους που έχουν φορέσει τη φανέλα της ομάδας».

Αποκλειστικά το teaser από το 3D Documentary! Δείτε το: (vid)

Ο Ομπράντοβιτς παραδέχθηκε πως «είναι ένας από τους καλύτερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει» και πως «δεν θα ξεχάσω τη στιγμή με την αγκαλιά μας στη Βαρκελώνη το 2011», την οποία ξεχώρισε και ο φυσιοθεραπευτής της ομάδας επί σειρά ετών, Σάββας Αρώνης, ως την πιο δυνατή συναισθηματικά…

Ο Ιτούδης από την πλευρά του εξήγησε πως μαζί με τον «Ζοτς» τον ώθησαν και τον καθοδήγησαν ώστε να βγάλει στο παρκέ τα ηγετικά του προσόντα και να γίνει ηγέτης του Παναθηναϊκού, με τον «Σάρας» να συμπληρώνει πως «με αυτόν στο παρκέ νιώθαμε σιγουριά και ξέραμε ότι όλα θα πάνε καλά».

Αλβέρτης, Τσαρτσαρής και Μπατίστ θυμήθηκαν με συγκίνηση τις μεγάλες στιγμές που πέρασαν μαζί του, ξεχωρίζοντας τις απονομές σε Βερολίνο το 2009 και Βαρκελώνη το 2011 αντίστοιχα, όπου ο Διαμαντίδης τους φώναξε για να σηκώσουν μαζί το τρόπαιο, κινήσεις απόλυτου αλτρουισμού, όπως ακριβώς λειτουργούσε και στο παρκέ.

Οσο για τον Γιασικεβίτσιους ομολόγησε πως «ήμουν τυχερός γιατί ήμουν συμπαίκτης του όταν ήταν στο πικ του και αντίπαλός του όταν ήταν πιο μικρός και… όχι καλός»!

Ο θαυμασμός του Σέρχι και η υπόκλιση του Μπερτομέου…

Μεγάλοι αντίπαλοι υπήρξαν πολλοί και ένας εξ αυτών, ο Σέρχι Ροντρίγκεθ μίλησε με απίστευτα κολακευτικά λόγια για τον Διαμαντίδη. «Τον έβλεπα στο Ευρωμπάσκετ το 2005 και τον θαύμαζα», είπε ο Ισπανός διεθνής άσος που τόνισε ότι «για πολλά χρόνια κυριάρχησε στην Euroleague και του αξίζουν συγχαρητήρια.

Αντίστοιχα ήταν τα λόγια και του προέδρου και εκτελεστικού διευθυντή της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου, ο οποίος υπογράμμισε ότι «μαζί με τον Διαμαντίδη μεγάλωσε και η διοργάνωση. Οσο μεγαλουργούσε αυτός, μεγαλούργησε και η Euroleague. Είναι τιμή μας που έπαιξε εδώ και γι’ αυτό χαρήκαμε που τον ανακηρύξαμε Legend και τον βάλαμε σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ παικτών».

Το κομβικό 2012…

Το 2012 ο «3D» δεν ακολούθησε τον δρόμο που χάραξαν οι υπόλοιποι και δεν αποχώρησε από το ΟΑΚΑ, κάτι στο οποίο στάθηκαν οι Αργύρης Πεδουλάκης, Μάνος Παπαδόπουλος, αλλά και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος! Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ τόνισε πως «ο Δημήτρης δεν πήδηξε από το καράβι όπως οι άλλοι και μου έλεγε “Δημήτρη θα πετύχουμε”», συμπληρώνοντας με νόημα πως «ο Διαμαντίδης είναι ο Παναθηναϊκός και ο Παναθηναϊκός είναι ο Διαμαντίδης»!

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ομολόγησε το «δέος που ένιωσα όταν στην πρώτη μου προπόνηση με τον Παναθηναϊκό το 2012, τον αντίκρισα μαζί με τον Τσαρτσαρή».

Φτάνοντας σιγά-σιγά κοντά στο φινάλε αυτής της μυθικής καριέρας, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς εξήγησε τι σημαίνει για τον Παναθηναϊκό και τα αποδυτήριά του η προσωπικότητα και η φυσιογνωμία του Δημήτρη Διαμαντίδη, με τον Αργύρη Πεδουλάκη να υπογραμμίζει ότι «για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί να διαχειριστεί τα αποδυτήριά του, αφού θα λείπει ο ηγέτης του».

Αποκλειστικά το teaser από το 3D Documentary! Δείτε το: (vid)

Το φινάλε και η ανάγκη να μείνει κοντά στο μπάσκετ…

Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε μεταξύ άλλων με την επισήμανση του Τάσσου Στεφάνου και του Γιάννη Ιωαννίδη να μείνει κοντά στο μπάσκετ και τον Παναθηναϊκό ο Διαμαντίδης, πριν πέσουν οι τίτλοι τέλους με το τρίπτυχο που χαρακτήρισε τον «3D» στην πορεία του στα παρκέ «ήθος-ομαδικότητα-επιτυχία», με τα συναισθήματα να κορυφώνονται, έπειτα από μια καθ’ όλα γεμάτη ώρα…

Οι πλάκες του «Σάρας» και του Παπαλουκά…

Στις τελευταίες στιγμές του ντοκιμαντέρ, μιλά για λίγο και ο Διαμαντίδης, ο οποίος φειδωλός όπως πάντα επισημαίνει πόσο γεμάτος αποχωρεί από το μπάσκετ, την ώρα που οι Παπαλουκάς και Γιασικεβίτσιους σκόρπισαν γέλιο με τις ατάκες τους για τις… ιδιοτροπίες του!

Ο «Τεό» αναφέρθηκε με νόημα στην… αποστροφή του Διαμαντίδη στο ψάρι, λέγοντας «να πει ο ίδιος γιατί δεν τρώει ψάρι», ενώ ο «Σάρας» αφού σχολίασε πόσο επίμονα αναφερόταν «στη λίμνη της Καστοριάς, τόσες πολλές φορές, που θέλω να πάω να τη δω από περιέργεια», περιέγραψε μια… τυπική παρουσία του «3D» σε βραδινή έξοδο. «Εβγαινε μαζί μας και ποτέ δεν αποχωριζόταν το δερμάτινο μπουφάν του! Το έβγαζε και το κρατούσε στο πλάι και ήταν ικανός να… χορεύει επί τέσσερις ώρες κρατώντας το μπουφάν με το χέρι στη μέση του. Ηταν απίστευτο», με την περιγραφή του «Σάρας» να συνοδεύεται και από επική παντομίμα!

Ολα αυτά βέβαια, πριν την τελευταία λέξη του 55λεπτου φιλμ, την οποία λέει ο ίδιος ο πρωταγωνιστής! «Τα δείξαμε όλα», για να καταδείξει πως ήθελε αυτό το ντοκιμαντέρ. Λιτό και απέριττο…

Το ντοκιμαντέρ πολύ σύντομα θα… εκτεθεί στο κοινό και η ΚΑΕ έδωσε στη δημοσιότητα ένα μικρό απόσπασμά του, ως… teaser:  

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News