Το "αιώνιο" δευτερόλεπτο! (vid)

[ads]

Πέρασαν 34 χρόνια από την απίστευτη πρόκριση του Παναθηναϊκού σε βάρος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο κλειστό της Λεωφόρου με τις βολές του Κόντου σε «νεκρό» χρόνο!

[ads]

Ο πρωταθλητής της σεζόν 1980-1981 στο μπάσκετ ήταν ο Παναθηναϊκός, όχι περίεργο καθώς οι «πράσινοι» διαχρονικά σαρώνουν τους τίτλους στο άθλημα. Στο Κύπελλο Πρωταθλητριών της σεζόν 1981-1982, ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τη Λέφσκι από τη Βουλγαρία και την Αλ Ιτιχάντ από τη Συρία που συμμετείχε στη διοργάνωση!

Οι «πράσινοι» πήραν άνευ αγώνα τη νίκη επί των Σύριων που αποσύρθηκαν πριν αρχίσουν οι αγώνες, ενώ επικράτησαν και της Λέφσκι στο κλειστό της Λεωφόρου, σήμερα κλειστό «Παύλος Γιαννακόπουλος». Παρά την τεράστια δύναμη της ΤΣΣΚΑ που είχε στον πάγκο της τον θρυλικό Αλεξάντερ Γκομέλσκι, ο Παναθηναϊκός πάλεψε στη Μόσχα. Ηττήθηκε όμως 83-80 και στην προτελευταία αγωνιστική του ομίλου στην Αθήνα, ήθελε νίκη με 4 πόντους για να ελπίζει πως με νίκη στην τελευταία στη Βουλγαρία, κόντρα στη Λέφσκι, θα περάσει στο Τοπ-6 της διοργάνωσης τότε!

Η αναμέτρηση με τους Ρώσους έγινε στις 12 Νοεμβρίου 1981, σε μια… κολασμένη Λεωφόρο! Το κλειστό «έβραζε» και ο Παναθηναϊκός ένα δευτερόλεπτο πριν το τέλος προηγείτο με 85-83! Οι «πράσινοι» του Κώστα Πολίτη έκαναν φάουλ στον Ιγκόρ Μελέσκιν και σταμάτησαν τον χρόνο. Ο νεαρός Σοβιετικός έχασε και τις δυο βολές, η μπάλα κατέληξε άουτ για το «τριφύλλι» και οι ελπίδες ήταν ακόμα ζωντανές αφού το δευτερόλεπτο δεν είχε κυλήσει! Η επαναφορά έγινε για τον Απόστολο Κόντο, ο άπειρος Μελέσκιν του έκανε φάουλ και κάπου εκεί οι συμπαίκτες του άρχισαν… να τραβούν τα μαλλιά τους! Ήξεραν πως ο άσος του Παναθηναϊκού ήταν «λίρα εκατό» από τη γραμμή!

Σε «νεκρό» χρόνο, ο Κόντος ευστόχησε και στις δυο βολές! Το τελικό 87-83 έδωσε στον Παναθηναϊκό μια ιστορική πρόκριση, καθώς η ομάδα νίκησε και στο φινάλε του ομίλου τη Λέφσκι στη Βουλγαρία. Μια επιτυχία, προάγγελος αυτών που ακολούθησαν για τον έξι φορές πρωταθλητή Ευρώπης!!!

Παναθηναϊκός: Στεργάκος 20, Κορωναίος 17, Τόμπσον 6, Κόντος 12, Κοκολάκης 8, Γούλφοκ 22, Ιωάννου, Βίδας, Παπαντωνίου.

ΤΣΣΚΑ Μ.: Ταρακάνοφ 18, Λοπάτοφ 20, Μίσκιν 14, Μιλοσέρντοφ 12, Ερέμιν 8, Γκούσεφ 8, Πανκράσκιν 1, Μελέσκιν Κουσμίν, Κόβτουν.

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News