Αποθέωσε Παναθηναϊκό ο Σμόντις: «Με ήθελε δύο φορές ο Ομπράντοβιτς»

Αποθέωσε Παναθηναϊκό ο Σμόντις: «Με ήθελε δύο φορές ο Ομπράντοβιτς»

Ο Ματίας Σμόντις μίλησε στο Sport24.gr και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στους τρεις χαμένους τελικούς από τον Παναθηναϊκό, αλλά και το ενδιαφέρον του “τριφυλλιού” προς το πρόσωπό του.

Αναλυτικά:

– Βρέθηκες ποτέ κοντά σε κάποια ελληνική ομάδα, είχε εκδηλωθεί ποτέ ενδιαφέρον για σένα;

“Να βρέθηκα κοντά ή να προχωρήσαμε πολύ σε διαπραγματεύσεις, όχι. Δεν μου κατατέθηκε ποτέ επίσημη πρόταση. Σε δύο περιπτώσεις όμως, ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι με ήθελε. Η πρώτη ήταν το 2003 και η δεύτερη το 2011. Το 2003 σου εξήγησα νωρίτερα γιατί προτίμησα να μείνω στην Μπολόνια και να παίξω για την Φορτιτούντο, συν του ότι σε εκείνη την ομάδα ο Ζόραν Σάβιτς ήταν ο GM και ο Γιασμίν Ρέπεσα ο προπονητής, οπότε ένιωθα περισσότερη ασφάλεια. Τότε με είχε πάρει τηλέφωνο ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς να μου πει ότι με θέλει. Η δεύτερη ήταν το 2011, όταν έφυγα από την ΤΣΣΚΑ. Πάλι υπήρχε μια σκέψη από τον Παναθηναϊκό για μένα, αλλά εγώ ήθελα να αποσυρθώ σιγά σιγά. Δεν θα άντεχε το κορμί μου. Έπαιξα για ένα χρόνο στην Τσεντεβίτα και μετά έκλεισα την καριέρα μου στην ΚΡΚΑ”.

– Η παρουσία σου στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας συνέπεσε με μια περίοδο, όπου εσείς και ο Παναθηναϊκός κυριαρχούσατε στην EuroLeague.

“Ναι, ήταν κάτι ιδιαίτερο οι μονομαχίες μας. Ο Παναθηναϊκός ήταν τότε η ομάδα που θέλαμε να κερδίζουμε συνέχεια. Ξέρεις, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν τέτοιες ομάδες, όπως οι Σικάγο Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν, οι Μπόστον Σέλτικς του Λάρι Μπερντ ή οι Λος Άντζελες Λέικερς του Μάτζικ Τζόνσον. Για να είσαι στην κορυφή, πρέπει να κερδίσεις τον μεγαλύτερο αντίπαλο που υπάρχει εκεί έξω και για εμάς ήταν ο Παναθηναίκός. Μιλάμε για έναν τρομερό σύλλογο, που για τριάντα χρόνια βρίσκεται σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Δυστυχώς χάσαμε τους δύο τελικούς που παίξαμε εναντίον του, σε Αθήνα και Βερολίνο. Είχαμε πάντα μεγαλύτερο κίνητρο όταν χάναμε από τον Παναθηναϊκό, κυνηγούσαμε αμέσως την επόμενη πρόκληση. Δυστυχώς, ο Ραμούνας (Σισκάουσκας) έχασε το τρίποντο στο Βερολίνο και δεν καταφέραμε να πάρουμε το τρόπαιο. Το ότι γυρίσαμε από το -20 σε εκείνο το παιχνίδι, δείχνει ποιοι ήμασταν και τι χαρακτήρα είχαμε. Όπως αντίστοιχα το ότι ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο +20 στο ημίχρονο, δείχνει την ποιότητά του”.

– Τι θα άλλαζες στον τελικό της Αθήνας και του Βερολίνου, για να πάρει η ΤΣΣΚΑ Μόσχας το τρόπαιο;

“Θα σου πω για το Βερολίνο συγκεκριμένα. Δεν θα άφηνα τον Νίκολα Πέκοβιτς να παίξει (γελάει). Μας διέλυσε στο πρώτο ημίχρονο, δεν μπορούσαμε να τον ματσάρουμε. Όσον αφορά στον τελικό της Αθήνας, ο Μίλος Βούγιανιτς και ο Δημήτρης Διαμαντίδης μάς έκαναν τρομερή ζημιά, ήταν μεγάλο πρόβλημα για την άμυνά μας. Εκείνος ο τελικός πήγε σε γρήγορο ρυθμό και μεγάλο σκορ, ενώ εμείς θέλαμε το ακριβώς αντίθετο. Εκείνο το παιχνίδι ίσως “πονάει” περισσότερο από αυτό του Βερολίνου, γιατί ξέραμε πως έχουμε περισσότερες πιθανότητες. Το πιστεύαμε πάρα πολύ ότι μπορούσαμε να κερδίσουμε μέσα στην έδρα του Παναθηναϊκού και να πάρουμε εκδίκηση, εγώ κι ο Έτορε (Μεσίνα), για τον χαμένο τελικό της Μπολόνια. Θέλαμε να κερδίσουμε τον Παναθηναϊκό στο σπίτι του, για να ανταποδώσουμε. Δεν μπορείς όμως να κερδίζεις συνέχεια, ούτε έχεις συμβόλαιο με την επιτυχία”.

– Μιας και το ανέφερες, τι θεωρείς ότι έφταιξε το 2002 και δεν καταφέρατε να πάρετε το τρόπαιο. Ήσασταν το μεγάλο φαβορί τότε.

“Έγινε σπουδαίος αγώνας, έδωσα ό,τι είχα. Έμαθα πολλά από εκείνον τον αγώνα, μεταξύ των οποίων ότι οι μπορεί κάποιος να μην παίξει καλά κάτω από τόσο μεγάλη πίεση, κι ας έχει τρομερό ταλέντο. Υπήρχαν συμπαίκτες μου σε εκείνη την ομάδα που δεν έκαναν καλή εμφάνιση, κάτι που θεωρούσα αδύνατο λόγω του ταλέντου τους. Είναι μια εμπειρία που κρατάω μέχρι σήμερα. Θυμάμαι ακόμη ότι ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα ήταν ασταμάτητος, κι εμείς είχαμε επίσης πρόβλημα με το μαρκάρισμα του Φραγκίσκου Αλβέρτη. Ήταν μια σκληρή ήττα, την κουβαλούσα μέσα μου για καιρό, αλλά έμαθα από αυτή”.

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News