Αποκάλυψη Αλβέρτη: «Για αυτό έφυγα από τον Παναθηναϊκό!»

Αλβέρτης: «Όταν βλέπω τη φανέλα ψηλά νιώθω τιμή» (Vid)

Σε μια μεγάλη συνέντευξη ο Φραγκίσκος Αλβέρτης μίλησε για την αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό.

Μεταξύ άλλων δήλωσε στο Gazzetta.gr:

Η μετά Ομπράντοβιτς εποχή ήταν δύσκολη;

«Ήταν μία δύσκολη πραγματικότητα στην οποία έπρεπε να προσαρμοστούμε όσο πιο γρήγορα γινόταν! Αλλά σταθήκαμε στα πόδια μας, γιατί είμαστε Παναθηναϊκός, έχουμε πολύ κόσμο δίπλα μας και σε όλα αυτά τα χρόνια μάθαμε να κοιτάμε μόνο ψηλά. Ό,τιδήποτε άλλο δεν μας ταίριαζε! Άσχετα αν ήταν εύκολο ή δύσκολο άσχετα αν οι συνθήκες – τα οικονομικά ή τα κοινωνικά δεδομένα το επέτρεπαν ή όχι – η διάθεση και ο στόχος θα είναι πάντα η κορυφή!»

Η συνεργασία με τον Αργύρη Πεδουλάκη πώς ήταν; Ήσασταν συμπαίκτες στην αρχή της καριέρας σου, στην συνέχεια συνεργάτες και μετά τον διαδέχτηκες και ως υπηρεσιακός προπονητής (2014)…

«Αυτή η συγκυρία ήταν από τις πιο περίεργες που προκύπτουν στην ζωή καμιά φορά. Η συνεργασία – ειδικά τα πρώτα χρόνια – ήταν πολύ καλή και πετυχημένη. Το κομμάτι της διαδοχής του στην τεχνική ηγεσία ήταν ένα τετράμηνο στο οποίο γέμισα από εμπειρίες και σίγουρα είχε πολύ ενδιαφέρον για μένα… Γιατί μου ήταν άγνωστο και προσπάθησα σκληρά για να ανταποκριθώ στον ρόλο…»

Περίμενες ποτέ ότι θα σου συνέβαινε κάτι τέτοιο;

«Ποτέ δεν το φανταζόμουν! Αλλά έβαλα κάτω τα δεδομένα της στιγμής και πίστεψα πολύ στα παιδιά εκείνης της ομάδας. Αν δεν είχα αισθανθεί έτσι, δεν θα αποδεχόμουν την πρόταση…»

Το ότι δεν ήσουν προπονητής σε επηρέασε αρνητικά; Ή μπήκες στην διαδικασία να λειτουργήσεις περισσότερο ως διαχειριστής;

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, προσπάθησα να αξιοποιήσω όσες γνώσεις είχα αποκτήσει στον χώρο σαν παίκτης που είχα συνεργαστεί με μερικούς σπουδαίους προπονητές και να λειτουργήσω όσο περισσότερο γίνεται εμπειρικά. Κοινώς, φρέσκαρα τα βιώματα που είχα και επικεντρώθηκα περισσότερο στο κομμάτι της ψυχολογίας.»

Μου δίνεις ωραία πάσα για να σε ρωτήσω την γνώμη σου για τους προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκες μετά το τέλος της καριέρας σου ως παίκτης. Ντούσκο Ιβάνοβιτς;

«Πολύ κοντά στην λογική του Μπόζα (σ.σ.: Μάλκοβιτς). Πολλή μεγάλη έμφαση στην δουλειά και στην πειθαρχία. Απίστευτος θιασώτης της προπόνησης, μέχρι εκεί που δεν παίρνει…»

Σάσα Τζόρτζεβιτς;

«Ένας προπονητής με μεγάλες αγωνιστικές παραστάσεις που είχε πολύ καλή σχέση με τους παίκτες του και που η αξία του αναγνωρίστηκε όταν έφυγε από τον Παναθηναϊκό και πήρε πρωτάθλημα με την Βίρτους Μπολόνια και την Φενερμπαχτσέ.»

Τσάβι Πασκουάλ;

«Παλιά καραβάνα! Ένας πανέξυπνος άνθρωπος, κύριος και μεγάλος γνώστης του μπάσκετ. Πολύ καλός προπονητής!»

Ρικ Πιτίνο;

«Θρύλος! Θεός! Η αρχή ήταν συναρπαστική, γιατί πραγματικά έφερε έναν αέρα ανάμεσα σε κολεγιακό πρωτάθλημα και ΝΒΑ, μία αμερικανική κουλτούρα και πολλά καινοτόμα πράγματα, που ακόμη για όσους από μας είχαν δει αρκετά πράγματα τα μάτια μας, ήταν πρωτόγνωρα. Εκπληκτικός ρήτορας που έδινε τρομερό κίνητρο στους παίκτες με τους λόγους του! Το θυμάμαι κι ανατριχιάζω! Πήγαινες στην γωνία για να συγκρατήσεις τα δάκρυά σου…»

Όντεντ Κάτας;

«Έχει ένα δικό του πολύ διαφορετικό στυλ, πολύ προσιτό στους παίκτες και πιστεύω ότι θα προοδεύσει στην προπονητική. Και φυσικά ένα παιδί με το οποίο περάσαμε πολλά μαζί σαν συμπαίκτες.»

Μετάνιωσες που μαζί με τον Διαμαντίδη, πήρατε την απόφαση να τον απομακρύνετε στο τέλος της πρώτης σας σεζόν ως general managers;

«Αν ξέραμε το μέλλον, ίσως να πράτταμε διαφορετικά! Αλλά κανείς μας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Το μόνο για το οποίο μπορώ να σε διαβεβαιώσω είναι ότι όλες μας οι κινήσεις είχαν καλή πρόθεση και με προοπτική το καλύτερο για την ομάδα. Και πόσω μάλλον σε μία ομάδα στην οποία υπάρχουν απαιτήσεις και στόχοι και στην οποία ο πρωταθλητισμός και οι τίτλοι είναι μέρος της καθημερινότητας. Υπό αυτές τις συνθήκες και από την στιγμή που δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, τα πράγματα δυσκολεύουν.»

Δημήτρης Πρίφτης;

«Ήρθε σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία και εποχή για την ομάδα και δυστυχώς λόγω και των οικονομικών δυσχερειών, δεν μπόρεσε να βγάλει την πραγματική του αξία και τον καλύτερό του εαυτό.»

Τι άλλαξε σε αυτούς 21 μήνες που διετέλεσες general manager σε σχέση με τον ρόλο που είχες στον Παναθηναϊκό αμέσως μετά το τέλος της καριέρας σου σαν παίκτης; Είχατε μεγαλύτερη ευθύνη;

«Έτσι το αντιλαμβανόμαστε εμείς (σ.σ. εννοεί με τον Δημήτρη Διαμαντίδη)! Αλλά δυστυχώς το να θέλεις και να μην μπορείς, είναι το πιο δύσκολο απ’ όλα. Το να θέλεις και να μην έχεις την δυνατότητα να κάνεις κάποια πράγματα παραπάνω, το να μην είναι όλα στα χέρι σου.»

Αναφέρεσαι στον περιορισμό που είχατε λόγω της εξίσωσης «έσοδα-έξοδα», μετά την απόφαση του μεγαλομετόχου να απέχει;

«Ακριβώς! Δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Αλλά ήταν μία πραγματικότητα σεβαστή!»

Τι έμαθες στους τελευταίους μήνες της θητείας σου στον Παναθηναϊκό;

«Ότι όλα είναι μέσα στην ζωή και τα πάνω και τα κάτω! Κάνουν τον κύκλο τους, φεύγουν και έρχονται και το κυριότερο, πόσο αγαπάω αυτή την ομάδα. Γιατί στις επιτυχίες, στους τίτλους, στα επινίκια και τους πανηγυρισμούς, είναι όλα εύκολα. Η δυσκολία προκύπτει όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά κι εκεί είναι που συνειδητοποιείς το βάθος του συναισθήματος.»

Πώς προέκυψε αυτή η περιβόητη ατάκα «στις χαρές και τις λύπες μαζί», τα πνευματικά δικαιώματα της οποιας – τρόπον τινά – σου ανήκουν;

«Είναι μία πραγματικότητα που την συνειδητοποιείς ακόμη πιο πολύ όταν δένεσαι τόσο πολύ με κάτι. Όταν κάτι δεν είναι περαστικό και γίνεται η ζωή σου, πιο φυσιολογικό πράγμα δεν υπάρχει… Άλλωστε η ζωή είναι γεμάτη χαρές και λύπες και αυτή η αλληλεπίδραση σε “δένει” περισσότερο.»

Σε πίκρανε ο τρόπος και οι συνθήκες μέσα από τις οποίες αποχώρησες από την ομάδα μετά από 32 χρόνια;

«Ήταν καθαρά μία προσωπική απόφαση. Όλα τα πράγματα στην ζωή κάνουν έναν κύκλο ή μπαίνουν σε μία παρένθεση. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποτέ τι θα γίνει στο μέλλον. Την δεδομένη στιγμή έκρινα, το καλύτερο θα ήταν να ηρεμήσουμε όλοι, να αφήσουμε την ομάδα να κάνει το επόμενο βήμα και να δούμε που θα καταλήξουν τα πράγματα.»

Να το θέσω διαφορετικά. Έφυγες επειδή απομακρύνθηκε ο βασικότερος συνεργάτης σου (Διαμαντίδης) και δύο από τις βασικές επιλογές σας (Πρίφτης και Παππάς);

«Να στο πω κι εγώ διαφορετικά. Το καλοκαίρι του 2020 αναλάβαμε κάτι όλοι μαζί και θεώρησα σωστό να αποχωρήσω μαζί τους, για να ηρεμήσουν τα πράγματα και για το καλό όλων μας. Και της ομάδας και το δικό μου!»

Δεν μου είπες, όμως, αν χαλάστηκες… Σε ανθρώπινο επίπεδο σε ρωτάω…

«Σε καμία περίπτωση! Έχω ζήσει απίστευτα χρόνια και τόσο αδιανόητες στιγμές στον Παναθηναϊκό, που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να πω ότι έφυγα πικραμένος. Δεν θα μπορούσα ποτέ να έχω απωθημένα.»

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News