Ή τώρα ή ποτέ Έλιοτ!

Από αστέρι των δύο εκ. δολαρίων σε ρεζέρβα της ρεζέρβας. Η μετατόπιση του Έλιοτ Γουίλιαμς από το παρκέ στον πάγκο, η ξαφνική περιθωριοποίησή του και το ρίσκο που οφείλει να πάρει ο Αργύρης Πεδουλάκης όταν ο Παναθηναϊκός ξεμένει από λύσεις.

Μέχρι εδώ ο Αργύρης Πεδουλάκης δρούσε. Ήρθε η ώρα ν’ αντιδράσει και να (απο)δείξει ότι μπορεί να οδηγήσει τον ΕΞΑΣΤΕΡΟ στην κατάκτηση του τίτλου – στόχος που ούτως ή άλλως τέθηκε ευθύς εξ αρχής χωρίς άλλα περιτυλίγματα. Ο “άφαντος” (λεπτά συμμετοχής, προσπάθειες, προσφορά) Έλιοτ Γουίλιαμς στους πρώτους τρεις τελικούς είναι ίσως το “ρίσκο” που ο “Άρτζι” χρειαστεί να πάρει για ν’ ανατρέψει ξανά τα δεδομένα. Όπως έκανε στην αρχή της σειράς.

[ads2]

ΑΠΟ ΣΤΑΡ ΕΓΙΝΕ ΡΕΖΕΡΒΑ ΤΗΣ ΡΕΖΕΡΒΑΣ

Ο Αμερικάνος γκαρντ, ο σταρ των δύο εκατ. δολαρίων και της οπαδικής απαίτησης ν’ ανανεωθεί πρόωρα το συμβόλαιό του, έφτασε να θεωρείται ρεζέρβα της ρεζέρβας, παίκτης μερικών χιλιάδων που δεν κάνει πλέον τη διαφορά. Σ’ έναν Παναθηναϊκό μάλιστα που στο φινάλε καθενός εκ των αγώνων με τον Ολυμπιακό ασθμαίνει και ξεμένει από ανάσες και επιθετικές λύσεις. Που εξακολουθεί να παίζει με τον Αντώνη Φώτση στα +30 λεπτά. Το ίδιο συνέβη και στους τρεις τελικούς, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Τα κέρδη και οι ζημίες Πεδουλάκη

Στις πρώτες 35 ημέρες της δεύτερης θητείας του στο “τριφύλλι”, μέσα από προπονήσεις και διαδοχικά παιχνίδια, ο Πεδουλάκης κατάφερε αρκετά. Του αναγνωρίζεται όλο αυτό και με καθολικό τρόπο. Χωρίς την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία και την αποπομπή Τζόρτζεβιτς, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Παναθηναϊκός θα εξακολουθούσε να διεκδικεί με βάσιμες πιθανότητες τον τίτλο.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Ο Έλληνας κόουτς κατέστησε σαφές τι θέλει, μετέβαλε όσο ήταν δυνατόν το αγωνιστικό πλάνο, έφερε ένα ξένο σε αυτόν ρόστερ κοντά στα δικά του πιστεύω και θέλω, στην μπασκετική κοσμοθεωρία του.

Πιστώνεται αναμφίβολα την άνοδο του Φελντέιν, αφού πρώτα επαναπροσδιόρισε το ρόλο του, πιστώνεται την ενεργοποίηση του Παππά, πιστώνεται την ένταξη στο ροτέισον του… ώριμου πια Χαραλαμπόπουλου και εσχάτως του Παπαγιάννη που επέστρεψε από τραυματισμό. Όλα προς όφελος μιας ομάδας που είχε ανάγκη από ενέργεια στην άμυνα προκειμένου ν’ ανταποκριθεί.

ΚΑΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ, ΚΑΤΙ ΧΑΝΕΙΣ

Ταυτόχρονα όμως οι επιλογές-αποφάσεις αυτές του Έλληνα κόουτς δούλεψαν εις βάρος άλλων παικτών. Κυρίως του Γουίλιαμς και σε δεύτερο πλάνο του Ραντούλιτσα, οι οποίοι τέθηκαν στο περιθώριο, αγωνιστικά “ευνουχίστηκαν” και έμειναν να παρακολουθούν τα παιχνίδια από τον πάγκο χωρίς να υπολογίζονται. Συνηθίζεται να λέγεται πως κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις από κάθε ενέργεια. Το ζητούμενο πάντως είναι η αξιοποίηση όλου του ρόστερ και κυρίως των παικτών που αποδεδειγμένα μπορούν ν’ ακολουθήσουν.

ΑΛΛΟ Ο ΡΑΝΤΟΥΛΙΤΣΑ

Κι αν για το Σέρβο σέντερ με το βαρύ σκαρί και τ’ αργά πόδια η αδυναμία του στην άμυνα μετά το σκριν στην κορυφή είναι ο βασικός αποτρεπτικός παράγοντας χρησιμοποίησής του, ο Αμερικάνος σκόρερ παραγκωνίστηκε σταδιακά χωρίς προφανείς λόγους.

Με τον Ραντούλιτσα ο Πεδουλάκης ήταν ξεκάθαρος από την πρώτη ημέρα και το πρώτο παιχνίδι της επιστροφής του στον Παναθηναϊκό. Θα παίζει λίγο και θα τον εκμεταλλεύεται όσο μπορεί στην επίθεση κρύβοντάς τον στην άμυνα. Όπως έπραττε προ τριετίας με τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη μέχρι να τον αλλάξει το καλοκαίρι. Σε κανένα ματς των πλέι οφ, όσο δηλαδή στα ηνία είναι ο Έλληνας κόουτς, ο πρώην NBAer ψηλός έπαιξε περισσότερα από 23 λεπτά και στα μοναδικά δύο που είχε +20 έγινε διότι ο Άρης είχε ξεμείνει με τον γερόλυκο Σίμτσακ και τον πανάλαφρο Κοέν στο “5”.

Γουίλιαμς, ο αστάθμητος παράγοντας

Ο Γουίλιαμς είναι μια εντελώς άλλη περίπτωση. Ο Πεδουλάκης δεν έδειξε την πρόθεση να τον βάλει σε καλούπι ή να τον θέσει εκτός σχεδιασμού ποντάροντας πολύ στην ευχέρειά του στο σκοράρισμα.

ΤΟΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Αφότου γύρισε ο Περιστεριώτης κόουτς στο “τριφύλλι”, ο 26χρονος από το Μέμφις συνέχισε να έχει το ρόλο που του είχε διανείμει ο Τζόρτζεβιτς. Με τον Καλάθη ντεφορμέ, συνέχισε να είναι το πρώτο βιολί στην επίθεση, να παίρνει επιθέσεις, να σκοράρει.

Στα πρώτα επτά ματς των πλέι οφ ήταν ο Γουίλιαμς της κανονικής περιόδου και του Top16 στην Ευρωλίγκα. Ο παίκτης με χρόνο συμμετοχής από 20’36” (στο πρώτο παιχνίδι με τον Κολοσσό) έως 33’49” (στον τέταρτο ημιτελικό με τον Άρη) και μέσο όρο τα 27 λεπτά. Ο παίκτης που έδινε 14.3 πόντους με 28/51 δίποντα, πολλά κερδισμένα φάουλ (26/35 βολές) και 15 ασίστ! Όσα δηλαδή προσέφερε στα 6 ματς της ρέγκιουλαρ σίζον μετρώντας 14.5 πόντους (20/35 δίποντα, 32/40 βολές, 2.2 ασίστ), αλλά και στα 10 ευρωπαϊκά με 13.1 πόντους από 44% στα δίποντα (37/83) και 42/48 βολές!

ΟΛΑ ΚΙ ΟΛΑ ΕΞΙ ΣΟΥΤ

Ξάφνου ο Αμερικανός έπεσε στα -10 λεπτά συμμετοχής και στις τρεις αναμετρήσεις τίτλου με τον Ολυμπιακό. Στο νικηφόρο παιχνίδι του ΣΕΦ έμεινε στο παρκέ 9’35”, στο δεύτερο στο ΟΑΚΑ χρησιμοποιήθηκε για 10’06” και την Πέμπτη μόλις 4’30”. Συνολικά πήρε 6 σουτ (4 δίποντα και 2 τρίποντα), ευστόχησε στα 2 και σημείωσε 8 πόντους με 4/5 βολές. Ο Πεδουλάκης δεν τον εμπιστεύτηκε παραπάνω, δεν του έδωσε χρόνο για να βρει ρυθμό και μαζί το… χέρι του.

ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ

Ο Γουίλιαμς έχει όντως ανάγκη την μπάλα στα χέρια του είτε για να σκοράρει είτε για να δημιουργήσει όταν δεν βρει το σουτ που θέλει. Αυτό έκανε από τον Φεβρουάριο, στις 18 ήταν, και την πρώτη εμφάνισή του απέναντι στον Αρκαδικό, μόνο έτσι είναι σε θέση να γίνεται ωφέλιμος για το σύνολο, φτάνοντας να έχει 24 πόντους απέναντι στην ΑΕΚ με 7/10 σουτ και 10 κερδισμένα φάουλ! Ο Πεδουλάκης έχει ποντάρει σ’ ένα άλλο μοντέλο για τους τελικούς. Θέλει παιχνίδι στο λόου ποστ, σκριν μακριά από την μπάλα, κοψίματα και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας. Αιφνιδίασε έως ένα βαθμό, έκανε το μπρέικ στο πρώτο ματς, πέτυχε. Τώρα όμως;

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΣΠΑΝΟΥΛΗ

Δεν φρόντισε ή δεν φαίνεται να έχει φροντίσει να φτιάξει πράγματα για τον Γουίλιαμς. Καταστάσεις στο “ένας εναντίον ενός” που θα τον βοηθήσουν να βρει πεδίο δράσης. Τα 51 δίποντα έπεσαν στα 6 και οι 15 ασίστ έγιναν ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό. Ο Αμερικανός δεν έχει μάθει έτσι, δεν έχει συνηθίσει να μένει εκτός δράσης και είναι έξω από τα νερά του. Με τον Παππά να παίζει ένα τέτοιο ρόλο ο “Άρτζι” έχει επιχειρήσει να εξισορροπήσει την έλλειψη προσωπικών ενεργειών από τους υπόλοιπους, αφού όμως έχει έναν παίκτη που είναι η φύση του τέτοια, η περιθωριοποίησή του αποτελεί ερωτηματικό.

Πόσο μάλλον όταν στα τελευταία λεπτά καθενός εκ των τριών τελικών ο Παναθηναϊκός έψαχνε για τον παίκτη που θα βάλει με συνέπεια την μπάλα στο καλάθι. Ό,τι από την αντίπερα όχθη έκανε με τόση επιτυχία ο Βασίλης Σπανούλης.

Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟ

Το “τριφύλλι” βρίσκεται πλέον στο 1-2 και τη Δευτέρα έχει μια τελευταία ευκαιρία. Νικάει και ελπίζει, χάνει και χάνεται. Ο Γουίλιαμς δεν είναι ακόμη καμένο χαρτί. Αν ο Πεδουλάκης φοβάται ότι η ομάδα του θα γίνει προβλέψιμη παρόντος του 26χρονου, με πρόσφατο παράδειγμα την άμυνα της Μπασκόνια στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, οφείλει να σκεφτεί και να καταστρώσει τρόπους διαφυγής “εκθέτοντας” ξανά τον Τζόρτζεβιτς που δεν τα κατάφερε σε τρία σερί παιχνίδια. Διότι το οξυγόνο στους υπόλοιπους τελειώνει και ο Γουίλιαμς μοιάζει, με τον τρόπο που λειτουργεί πλέον ο Παναθηναϊκός, ο μόνος που διαθέτει το απρόβλεπτο για ν’ αποπροσανατολίσει την προσαρμοσμένη άμυνα του Σφαιρόπουλου. Απέναντί του άλλωστε δεν θα έχει τον ψηλότερο Χάνγκα ή τον ακούραστο Μπλάζιτς.

Ίσως μια δοκιμή θα τον πείσει πως ένας παίκτης είναι ικανός ν’ αλλάξει το ρου μιας ιστορίας. Το παρελθόν των εν Ελλάδι τελικών αυτό έχει δείξει με τόσες και άλλες τόσες περιπτώσεις παικτών που σε μια βραδιά άλλαξαν την ιστορία. Ούτως ή άλλως περιθώρια εξτρά δεν υπάρχουν πλέον.

 

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News