Άπαντες αποθεώνουν τον τεράστιο Μήτσο!

Το μήνυμα του Σισέ στον Διαμαντίδη (pic)

Ένας ολόκληρος μπασκετικός κόσμος αποχαιρετά με μια βαθιά υπόκλιση τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Δείτε τα λόγια κορυφαίων ανδρών του αθλήματος για έναν αθλητή που σημάδεψε την εποχή του.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις αθλητών που κατάφερε να κερδίσει το σεβασμό και το θαυμασμό όχι μόνο των φιλάθλων, αλλά και ΟΛΩΝ των ανθρώπων του χώρου, συνοδοιπόρων του αλλά ΚΑΙ αντιπάλων. Τα λόγια αυτών των μεγάλων ανδρών για τον «Μήτσο» αποτυπώνουν το μεγαλείο του ανδρός σε όλη του την έκταση. Αρκετά όμως με τους δικούς μας προλόγους. Ας μιλήσουν εκείνοι…

[ads2]

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: «Ήταν πολύ εύκολο για μένα να αποφασίσω να τον υπογράψω. Δεν ήταν έτοιμος να είναι σημαντικός παίκτης από το ξεκίνημα. Αυτή ήταν η δική μου δουλειά, όπως και του επιτελείου μου. Του είπαμε ότι δεν έχουμε χρόνο και πρέπει να γίνει ηγέτης αμέσως. Όλοι καταλαβαίνουν την ποιότητα του ως άνθρωπος. Προσπαθεί να βοηθήσει τους πάντες στην ομάδα. Κάθε νέος παίκτης, που ερχόταν στην ομάδα, ήξερε ότι αυτός ήταν ο παίκτης που έπρεπε να μιλήσει αν είχε κάποιο πρόβλημα και τι σημαίνει να παίζεις στον Παναθηναϊκό. Η μεγαλύτερη κληρονομιά του είναι η ικανότητά του να καταλαβαίνει το παιχνίδι. Αμυντικά κι επιθετικά. Η αγκαλιά μας μετά τον τελικό κόντρα στη Μακάμπι το 2011 δεν ήταν σχεδιασμένη, αλλά δεν έγινε τυχαία. Ήταν μια απόδειξη για τον προσωπικό δεσμό που έχουμε και για μένα, κάτι τέτοιο είναι πιο σημαντικό από κάθε τρόπαιο. Δεν θέλω να το δεχτώ πως ο Δημήτρης θα σταματήσει το μπάσκετ. Το να μην βλέπω τον Διαμαντίδη να παίζει μπάσκετ είναι πολύ σκληρό, ιδιαίτερα για μένα. Δεν ξέρω πώς νιώθουν άλλοι άνθρωποι, αλλά για μένα είναι κάτι πάρα πολύ σκληρό. Δεν θέλω να το σκέφτομαι, δεν μπορώ να το σκέφτομαι. Είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο να δεις το μπάσκετ χωρίς τον Διαμαντίδη».
inner

Βασίλης Σπανούλης: «Ο Δημήτρης είναι ένας πολύ μεγάλος παίκτης και έχει γράψει ιστορία στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ. Κάνει πολλές δουλειές, οι οποίες δεν φαίνονται στα στατιστικά. Αλλοιώνει μπάλες, δημιουργεί, κόβει, ποστάρει. Όλα αυτά τον κάνουν σημαντικό για την ομάδα χωρίς να σκοράρει. Είναι ένας από τους καλύτερους στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Είναι ο πόιντ γκαρντ που έκανε τις περισσότερες διαφορετικές δουλειές στο γήπεδο. Δεν είναι εγωιστής και πάντα θυσιάζεται για την ομάδα. Είναι λυπηρό όταν σταματάνε τέτοιοι παίκτες. Θα λείψει και στον ένα και στον άλλο αυτή η ανταγωνιστικότητα μέσα στο παρκέ αλλά μόνο μέσα στο παρκέ. Έχουν γραφτεί πολλά τα τελευταία χρόνια για τη σχέση μας αλλά όλα είναι παιχνίδι από τα ΜΜΕ. Δεν ισχύει τίποτε από όλα αυτά. Πάντα θα είναι στο μυαλό μου ότι είναι εξαιρετικός παίκτης και χαρακτήρας. Θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να ξαναβγεί ένας παίκτης σαν το Δημήτρη Διαμαντίδη».
Φραγκίσκος Αλβέρτης: Τον Δημήτρη τον έχρισε η πορεία του θρύλο, αυτά που έχει δώσει στην ομάδα και το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Είναι τεράστιο κεφάλαιο για τον Παναθηναϊκό. Ένα στολίδι για το ελληνικό μπάσκετ, μια πραγματική διαφήμιση όχι μόνο για το ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλά και για παγκόσμιο. Όταν ήμασταν μαζί στην Εθνική, προσπαθούσα να τον πείσω να υπογράψει σε εμάς, αλλά επειδή είναι ταπεινός ως χαρακτήρας δεν ήξερε αν θα πετύχει. Δίνει τον ορισμό της ομάδας και του συμπαίκτη. Και στη ζωή, όχι μόνο στο μπάσκετ. Είναι ιδιαίτερος όχι μόνο ως παίκτης, αλλά κι ο χαρακτήρας του. Δεν είναι σούπερ σταρ, όπως έχουμε συνηθίσει, με φωτογραφίες, συνεντεύξεις και μια τρελή ζωή. Είναι ταπεινός και το μπάσκετ είναι η ζωή του. Ο τρόπος που παίζει κι οι αντιδράσεις του τον κάνουν σούπερ σταρ. Αφήνει μια τεράστια κληρονομιά. Μια τεράστια παρακαταθήκη που όλοι εκείνοι που έρχονται, θα πρέπει να την έχουν σαν οδηγό για τη συνέχεια. Είναι ένα τεράστιο παράδειγμα για όλους μας. Και για τη νοοτροπία και τη φιλοσοφία του για τη σκληρή του δουλειά και για τα επιτεύγματά του. Ο Διαμαντίδης θα πρέπει να γίνει βιβλίο. Τον έχω ζήσει σε όλη του την καριέρα. Πολύ πριν έρθει στον Παναθηναϊκό Έχουμε παίξει αντίπαλοι, έχουμε παίξει συμπαίκτες, έχουμε κλάψει, έχουμε γελάσει, ακόμα και παίκτη τον είχα για τρεις μήνες. Εγώ από τη μεριά μου το μόνο που έχω να του πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα ζήσαμε παρέα».

Γιάννης Σφαιρόπουλος: «Το ελληνικό μπάσκετ είναι φτωχότερο μετά την απόφαση του Διαμαντίδη. Είναι ένας αθλητής παγκοσμίου εμβέλειας που κόσμησε το ελληνικό μπάσκετ και το ανέβασε πολύ ψηλά. Είναι ένας αθλητής που σπάνια βγαίνει σε μια τόσο μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα».

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους: «Είναι μια προέκταση του προπονητή στο παρκέ. Ήταν εκπληκτικό να παίζω μαζί του. Έκανε το παιχνίδι πιο εύκολο για μένα. Με ένα βλέμμα του ήξερες τι πρόκειται να συμβεί. Όσα κάνουν άλλοι παίκτες μετά από πολύ καιρό δουλειάς, αυτός το πετύχαινε με ένα βλέμμα. Παίκτες σαν αυτόν κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη και εκπληκτική. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να άλλαξε πολλά πρόσωπα και προπονητές τα τελευταία χρόνια, στα δικά μου μάτια όμως παρέμενε πάντα η ομάδα του Διαμαντίδη».

Νίκος Γκάλης: ««Ο Διαμαντίδης ανήκει στους κορυφαίους όλων των εποχών. Μαζί και με άλλα παιδιά, όπως ο Σπανούλης και άλλοι. Έχουν προσφέρει πάρα πολλά στο ελληνικό μπάσκετ και πιστεύω πως η Ελλάδα επειδή αγαπάει το μπάσκετ θα συνεχίσει να βγάζει ταλέντα».

Παναγιώτης Γιαννάκης: «Ο Δημήτρης είναι κάτι συγκλονιστικό για το μπάσκετ. Προσέφερε πάρα πολλά. Έδειξε σε πάρα πολλά παιδιά πως μπορούν να γίνουν σημαντικοί. Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος έκανε απίστευτα αγωνιστικά κατορθώματα, αλλά έχει και έναν καταπληκτικό χαρακτήρα. Αξίζουν συγχαρητήρια στον ίδιο, στους γονείς του, στην οικογένειά του και στη σύντροφό του γιατί είναι ένα διαμάντι του ευρωπαϊκού αθλητισμού».

Θοδωρής Παπαλουκάς: «Ο Δημήτρης έφερε κάτι διαφορετικό στο μπάσκετ. Το πόσο μεγάλος παίκτης είναι δεν χρειάζεται να το πω εγώ γιατί το αποδεικνύουν οι επιτυχίες του τόσα χρόνια. Είναι κάτι διαφορετικό αυτό που έδινε στις ομάδες που έπαιζε. Είναι ένας άνθρωπος που προσαρμόζεται πολύ εύκολα και δείχνει παντού τον πραγματικό του εαυτό. Το χάρισμα του ήταν να κάνει πολύ καλύτερη την ομάδα του στην άμυνα και την επίθεσή του».

Νίκος Ζήσης: «Το 2008 ήμασταν στο Ολυμπιακό Χωριό. Ο ελεύθερος χρόνος άπλετος. Ήμασταν εγώ με τον Δημήτρη και τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο στο ισόγειο της πολυκατοικίας και ξαφνικά πέρασε από μπροστά μας ο Κόμπι Μπράιαντ. Αν και η αποστολή των ΗΠΑ έμενε σε πεντάστερο ξενοδοχείο, οι παίχτες επισκέπτονταν πολύ συχνά το Ολυμπιακό Χωριό. Μόλις είδε τον Δημήτρη, πλησίασε και του είπε: ‘Ξέρω ότι είσαι εξαιρετικός αμυντικός. Μόνο που αυτήν τη φορά δεν θα μας εκπλήξετε’. Υπήρχε τρομερός σεβασμός στο πρόσωπο του Δημήτρη».

Χουάν Κάρλος Ναβάρο: «Ελέγχει όλες τις καταστάσεις σε σημεία – “κλειδιά” του παιχνιδιού. Αμυντικά είναι πολύ καλός, έχει εξαιρετικά χέρια. Και γι’ αυτό είναι εκπληκτικός τόσα χρόνια. Είναι τόσο επικίνδυνος που ακόμη και στην χειρότερη βραδιά του, αν χαλαρώσεις ένα δευτερόλεπτο, μπορεί να σου βάλει το νικητήριο καλάθι και να σε αφήσει ξερό! Το έχει κάνει πολλές φορές, οπότε αυτό δεν είναι είδηση. Έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση σαν παίκτης και μπορεί να σε “σκοτώσει” ανά πάσα στιγμή».

Σέρχιο Ροντρίγκεθ: «Ο Διαμαντίδης είναι ο παίχτης που δεν θέλεις να έχεις αντίπαλο! Ένας πραγματικός θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Είναι απίστευτα ήρεμος στα κρίσιμα σημεία. Διαθέτει κρύο αίμα και ξέρεις ότι θα πάρει τη σωστή απόφαση».

Τζιανλούκα Μπαζίλε: «Η μεγάλη ανάμνηση που έχω από τον Διαμαντίδη είναι από το 2011 όταν αγωνιζόμουν στην Μπαρτσελόνα και αντιμετωπίσαμε τον Παναθηναϊκό στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας. Ο Δημήτρης μας… σκότωσε με όλους τους τρόπους. Σκόραρε με όλους τους τρόπους. Τρίποντα, ντράιβ, με παιχνίδι στο ποστ, ενώ ήταν απίστευτος τόσο στην άμυνα όσο και στην ικανότητά του να βάζει στο παιχνίδι όλους τους συμπαίχτες του. Ηγέτης με όλη τη σημασία της λέξης».

Λουίς Σκόλα: «Ο Διαμαντίδης είναι απίστευτα ταλαντούχος! Ισως ένας από τους πιο ταλαντούχους μπασκετμπολίστες στην Ευρώπη που δεν αγωνίστηκαν στο ΝΒΑ. Κατά την προσωπική μου άποψη, αν ερχόταν στο ΝΒΑ θα σημείωνε και μεγάλη επιτυχία. Πάντως στην Ευρωλίγκα ήταν πραγματικός… εφιάλτης! Πάντα μας έκανε τη ζωή δύσκολη. Ήταν ένας πολύ καλός παίχτης που πάντα έπαιρνε τις σωστές αποφάσεις και δεν τον ενδιέφεραν τα στατιστικά του. Μόνο να κερδίζει η ομάδα του. Και αυτό τον έκανε να ξεχωρίζει».
Νίκολα Βούιτσιτς: «Οι δρόμοι μας συναντήθηκαν πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι ενέπνεε σεβασμό. Είναι ένας μάγος του μπάσκετ. Πάντα θα πάρει τη σωστή απόφαση. Ξέρουν οι συμπαίχτες του ότι στα τελευταία λεπτά θα έχει την μπάλα στα χέρια του και θα κάνει το καλύτερο δυνατόν. Όταν ήμουν στη Μακάμπι, θυμάμαι που είχαμε κερδίσει τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό του Final Four της Μόσχας ύστερα από ένα συναρπαστικό παιχνίδι. Όμως, όταν ήμουν στον Ολυμπιακό, μας ‘σκότωσε’ σε όλα τα κρίσιμα ματς. Στην Ευρωλίγκα, στο ελληνικό πρωτάθλημα, στο Κύπελλο, παντού! Είναι ένας πραγματικός νικητής. Με την απίστευτη αντίληψη που έχει για το μπάσκετ, πρέπει να μείνει κοντά στο άθλημα».

Πάμπλο Πριγκιόνι: «Υπήρξε ένα από τα καλύτερα πόιντ γκαρντ στην Ευρώπη, πραγματικός κυρίαρχος και ικανός να κάνει τα πάντα. Ειδικά στην άμυνα. Ήταν ένας από τους καλύτερους αμυντικούς που αγωνίστηκαν ποτέ στην Ευρωλίγκα, ενώ στην επίθεση διάβαζε το παιχνίδι καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Ήξερε πότε έπρεπε να πασάρει και πότε να σουτάρει. Σίγουρα ήταν πολύ δύσκολο να τον έχω αντίπαλο, γιατί λόγω θέσεων βρεθήκαμε πολλές φορές να μαρκάρει ο ένας τον άλλον. Πρόκειται για παίκτη Top επιπέδου, ο οποίος έχει οδηγήσει τον Παναθηναϊκό σε ευρωπαϊκά τρόπαια. Σίγουρα θα μας λείψει… Ήταν απόλαυση να τον βλέπεις να παίζει»
Έτορε Μεσίνα: «Ο Δημήτρης είναι ο Μάτζικ Τζόνσον της Ευρώπης. Το ύψος του, οι πάσες του και η ικανότητά του να στήνει plays κάτω από πίεση είναι σπάνια χαρακτηριστικά για έναν παίχτη. Τον συγκεκριμένο συνδυασμό δεν τον βρίσκεις. Η παρουσία του στο παρκέ είναι χαρισματική και σίγουρα θα τον θυμούνται για πάντα όλοι όσοι αγαπούν το μπάσκετ. Δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ το εκπληκτικό παιχνίδι του, καθώς και των συμπαιχτών του στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ απέναντι στις ΗΠΑ το 2006. Επαναλαμβάνω, ο Δημήτρης είναι σπάνιος μπασκετμπολίστας».

Μάικ Σιζέφσκι: «Ο Διαμαντίδης είναι ασυνήθιστος παίκτης! Παίζει εκπληκτική άμυνα κι αγαπώ τον τρόπο που πασάρει».

Σέρτζιο Σκαριόλο: «Αναμφισβήτητα ο Διαμαντίδης είναι ένας από τους καλύτερους παίχτες όλων των εποχών, για πολλούς λόγους. Εξαιρετικός τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα. Υπήρξε ένας μεγάλος αθλητής, ένας κύριος, ένας τεράστιος ανταγωνιστής και συνάμα ένας μεγάλος άνθρωπος του αθλητισμού. Δεν θα ευχηθώ κάτι γι’ αυτόν, αλλά για το μπάσκετ. Ελπίζω το μπάσκετ να μη χάσει τον Διαμαντίδη, έστω και αν αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Εύχομαι να μην τον χάσουμε ως άνθρωπο του μπάσκετ, οποιαδήποτε ζαριά και αν αποφασίσει να πάρει. Είτε ως προπονητής είτε ως μάνατζερ είτε ως οτιδήποτε άλλο. Το μπάσκετ δεν πρέπει να χάσει τον Δημήτρη από την οικογένειά του. Τον ευχαριστούμε για όλα».

Σάσα Ομπράντοβιτς: «Ο Διαμαντίδης είναι εκπληκτικός πασέρ και αμυντικός. Με βάση τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι εγώ το άθλημα, είναι ο κορυφαίος και πιο πλήρης πλέι μέικερ όλων των εποχών στην Ευρώπη».

Τζόρντι Μπερτομέου: «Είναι ξεχωριστός παίκτης και άνθρωπος. Η Ευρωλίγκα μεγάλωσε μαζί του. Εμείς μεγαλώσαμε μαζί του. Όλα όσα πρόσφερε και παρουσίασε στη διοργάνωση ήταν απίστευτα. Σίγουρα δεν μπορούμε να του τα ανταποδώσουμε στον ίδιο βαθμό. Αυτά που έχει προσφέρει στο μπάσκετ λίγοι μπορούν να το πετύχουν. Συγκαταλέγεται σε ένα μικρό γκρουπ παικτών με τέτοια ποιότητα. Είναι μοναδικός».

 

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News