Αντωνιάδης για Μπόλονι: «Για να φτάσει το θέμα στον Αλαφούζο...»

Αντωνιάδης για Μπόλονι: «Για να φτάσει το θέμα στον Αλαφούζο...»

Ο Αντώνης Αντωνιάδης είναι η ζωντανή ιστορία του Παναθηναϊκού και μιλάει στο SoccerPlus με αφορμή τη συμπλήρωση 113 χρόνων του συλλόγου.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Χθες είχε γενέθλια ο Παναθηναϊκός και απομένουν μόλις τέσσερις μήνες από την επέτειο 50 χρόνων από το «έπος του Wembley» (2/6/1971). Οι κινήσεις που κάνει η ΠΑΕ για τον εορτασμό των 50 χρόνων, όπως το σήμα που έχει οι φανέλα για την επέτειο του Wembley καθώς και το νέο λογότυπο σας δημιουργούν ένα αίσθημα υπερηφάνειας;

Όσο να’ ναι… Γιατί η πορεία προς το Wembley είναι η μεγαλύτερη επιτυχία σωματείου στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Όπως η μεγαλύτερη επιτυχία επί εθνικής ομάδας είναι το 2004, που πήγε στον τελικό και το κατέκτησε. Εμείς φτάσαμε στον τελικό του σημερινού Champions League, που τότε λεγόταν Κύπελλο Πρωταθλητιών. Είναι μεγάλη υπόθεση και ο ομιλών υπήρξε εκείνη τη σεζόν πρώτος σκόρερ του θεσμού με δέκα γκολ.

Και είναι απίστευτο ότι είχες σκοράρει κόντρα σε κάθε αντίπαλο μέχρι η ομάδα να φτάσει στον τελικό…

Σε όλες τις ομάδες, ναι…

Ξεχωρίζει το γκολ στο Λίβερπουλ επί της Έβερτον, σε μια εποχή που ήταν ισοδύναμη αν όχι πιο δυνατή από την Λίβερπουλ…

Η Έβερτον είχε πέντε – έξι παίκτες στην εθνική Αγγλίας. Ήταν η ομάδα των εφοπλιστών. Και ένας άσημος μέχρι τότε Παναθηναϊκός πάει μέσα στο Γκούντισον Παρκ και διεκδικεί τη νίκη μέχρι το τέλος. Βέβαια εκεί είχαμε και τύχη. Όμως μπορώ να πω ότι έβαλα το πιο ουσιαστικό γκολ της καριέρας μου, το οποίο συνδέεται με πέντε εννιάρια.

Το ένα 9 ήταν στην φανέλα, τα υπόλοιπα;

9 Μαρτίου η ημερομηνία του αγώνα, το παιχνίδι ξεκινούσε στις 9, το γκολ μπήκε 9 λεπτά πριν το τέλος του ματς, 9 ήταν το νούμερο στην φανέλα μου και ήταν το 9ο γκολ του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Στη ρεβάνς με τον Ερυθρό Αστέρα το πιστεύατε ότι θα το γυρίσετε;

Καταρχάς το 4-1 του πρώτου αγώνα ήταν πλασματικό γιατί βρέθηκε σε κακή μέρα ο Τάκης Οικονομόπουλος γι’ αυτό και στην ρεβάνς έπαιξε ο Κωνσταντίνου. Ήταν ένα γκολ που μέτρησε υπέρ του Αστέρα ενώ η μπάλα δεν πέρασε ποτέ τη γραμμή και δυο γκολ που ο Τάκης αν ήταν σε καλή μέρα θα μπορούσε να τα είχε αποσοβήσει. Από κει και πέρα, παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ καλή ομάδα, στην οποία αγωνιζόταν η μισή Εθνική Γιουγκοσλαβίας, εμείς πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να βάλουμε τρία γκολ. Αυτό που μας απασχολούσε ήταν το τι θα γίνει σε περίπτωση που φάμε γκολ, γιατί πέντε γκολ θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να βάλουμε. Και έτσι ξεκινήσαμε αποφασιστικά. Εγώ έβαλα το πρώτο γκολ στα 30 δευτερόλεπτα του αγώνα. Το δεύτερο γκολ το έβαλα στο 55’ που ήταν η καλύτερη κεφαλιά της καριέρας μου και το τρίτο το έβαλε ο Καμάρας. Στο 73’ λεπτό πήγε να γίνει αυτό που φοβόμασταν, αλλά ο Κωντσταντίνου απέκρουσε ένα επικίνδυνο σουτ του Κάρασι και λέμε αφού δεν φάγαμε αυτό, μπορούμε να κρατήσουμε το μηδέν μέχρι το τέλος, όπως και έγινε.

Είσαι ο έλληνας ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του συλλόγου. Ένα ρεκόρ που πολύ δύσκολα θα καταρριφθεί από άλλον έλληνα επιθετικό. Σήμερα ωστόσο παίζουν κάποιοι έλληνες παίκτες όπως ο Ιωαννίδης και ο Καμπετσής, ενώ υπάρχουν δυο ακόμα επιθετικοί στον πάγκο (Καρλίτος και Μακέντα). Πιστεύεις ότι οι επιθετικοί που υπάρχουν σήμερα είναι αρκετοί για να καλύψουν τις επιθετικές ανάγκες του συλλόγου ή χρειάζεται μια ακόμα προσθήκη από το πάνω ράφι;

Καλό είναι να μην έχουμε αυταπάτες. Από το πάνω ράφι παίκτες θα παρθούν όταν γίνει το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Θα έχεις ένα νέο γήπεδο 40 – 45 χιλιάδων θέσεων σύγχρονο και εκεί θα πρέπει να παίρνεις παίκτες από το πάνω ράφι. Βεβαίως από το πάνω ράφι θα πρέπει να έχεις έναν σέντερ φορ, ένα δεκάρι, ένα λίμπερο, έναν άλλο παίκτη του κέντρου και να προωθείς και καινούριους. Όμως οι καινούριοι να βλέπουν το παράδειγμα των πρωτοκλασάτων και να εναρμονίζονται με αυτό. Όπως εμείς όταν ήρθαμε στην ομάδα υπήρχε ο Δομάζος, ο Καμάρας, ο Οικονομόπουλος, ο Σούρπης, υπήρχε μια μαγιά από παλιούς οι οποίοι ήταν ένας και ένας. Δεν μπορεί να έρθει ο άλλος από την τάδε ομάδα και να μην εναρμονίζεται με το τμήμα όταν βλέπει τον Δομάζο να είναι πρώτος σε όλα. Αυτή είναι η διαφορά, ενώ σήμερα όλοι οι παίκτες είναι από το ίδιο ράφι. Υπάρχουν κάποιοι παίκτες που θέλουν να δείξουν το κάτι παραπάνω, αλλά πρέπει να έχεις δυνατότητες και φυσικά προσόντα.

Άρα είναι επιβεβλημένη η ανάγκη για παίκτες ανώτερης κλάσης αλλά είναι δύσκολο να έρθουν και ίσως δύσκολο να βρεθούν…

Βρίσκονται αλλά θέλουν οργάνωση και προγραμματισμό και ανάλογο budget. Αλλά αν προχωρήσει το γήπεδο, με τέτοιους παίκτες θα γεμίζει…

Οπότε με το νέο γήπεδο θα κάνουν και απόσβεση τέτοιες επιλογές…

Εμ βέβαια, πως θα γίνει η απόσβεση; Με παίκτες από το πάνω ράφι, αλλά για κάτι τέτοιο χρειάζονται λεφτά.

Είσαι αισιόδοξος για την δημιουργία του νέου γηπέδου γιατί τα λόγια που ακούμε με τα έργα που γίνονται είναι αντιστρόφως ανάλογα…

Εγώ νομίζω ότι μετά την τελευταία συνύπαρξη όλων των φορέων, του δήμου, του υπουργείου, του ερασιτέχνη, της ΠΑΕ και των τραπεζών, είναι θέμα χρόνου το πότε θα ξεπεραστεί και το τελευταίο εμπόδιο για να αρχίσουν τα έργα. Πρέπει να αρχίσουν τα έργα. Κάτι άλλο δεν μπορεί να γίνει, το γήπεδο εκεί πρέπει να γίνει και θα γίνει, τι να κάνουμε; Καλό θα ήταν να γίνει στη Λεωφόρο γιατί ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα των Αθηνών, αλλά η Λεωφόρος δεν μπορεί να αντέξει ένα γήπεδο 50 χιλιάδων θέσεων, από πολεοδομικής άποψης, καθώς λέγεται πως υπάρχει νερό.

Είπες το γήπεδο καλό θα ήταν να γίνει στην Λεωφόρο γιατί ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα των Αθηνών. Το Βοτανικό δεν τον θεωρείς Αθήνα;

Αθήνα είναι. Αλλά δεν είναι εύκολο να βρεις κεντρικό σημείο να κάνεις γήπεδο. Και τα γήπεδα που ήταν μέσα στο κέντρο της πόλης, όπως στην Μαδρίτη, αυτό της Ρεάλ, βγήκαν έξω.

Παρά το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός έχει να παίξει στην Ευρώπη τέσσερα χρόνια, υπάρχει η αίσθηση ότι αν κάποια ομάδα μπορεί να καταφέρει ξανά κάτι αντίστοιχο το «έπος του Γουέμπλεϊ», αυτή πάλι ο Παναθηναϊκός θα είναι και όχι κάποια άλλη…

Κοίταξε ο Παναθηναϊκός, είχε έναν αέρα στην Ευρώπη και εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η αύρα και η άποψη για την ομάδα του Παναθηναϊκού, αλλά ο Παναθηναϊκός, πρέπει να λειτουργήσει κανονικά και με παίκτες από το πάνω ράφι, δεν γίνεται αλλιώς… Αν δεν υπάρχουν μέσα στην ομάδα 4-5 προσωπικότητες, δεν γίνεται να τα πετύχεις όλα μόνο με τα νέα παιδιά. Θέλουν αγωνιστική και ψυχολογική καθοδήγηση. Γι’ αυτό πρέπει να έχεις κάποιους ιδιαίτερα ποιοτικούς παίκτες να τους οδηγήσουν πειστικά και με αλληλοσεβασμό προς αυτό τον στόχο, έτσι ώστε και οι νέοι παίκτες να πιστέψουν ότι μπορούν.

Ποια είναι η άποψη σου για τα νέα παιδιά του Παναθηναϊκού;

Ο Χατζηγιοβάνης είχε κάποια καλά στοιχεία από την αρχή και το δείχνει ότι τα έχει, θέλει λίγο περισσότερη σταθερότητα και λίγο πιο πρακτικό μυαλό. Ο Εμμανουηλίδης, ήταν καλός τον πήραμε για καλό, τώρα τον δώσαμε. Έτσι δεν κρατιούνται οι παίκτες. Ή ποντάρεις σε κάποιον ή δεν ποντάρεις. Ο Εμμανουηλίδης ήρθε, στο λίγο που έπαιξε σημείωσε ένα γκολ, συγκίνησε με το χαμό της μητέρας του, έφτιαξε μια ατμόσφαιρα και τώρα τον δίνουμε…

Άρα πιστεύεις ότι ήταν λάθος αυτή η κίνηση…

Θα δείξει αν ήταν σωστή ή λάθος. Όμως η ψυχολογία ενός παίκτη μετά από κάτι τέτοιο, ενδέχεται να είναι τραυματισμένη.

Κάποιοι παίκτες φέρεται να έχουν παράπονα για τον Μπόλονι και φτάσανε στο σημείο να ζητήσουν συνάντηση με τον Αλαφούζο, επί του θέματος. Εσύ πως το κρίνεις αυτό;

Μου κάνει εντύπωση που οι παίκτες δεν τα βρήκαν με τον προπονητή. Συνήθως αυτά επιλύονται εντός των αποδυτηρίων. Για να φτάσει το θέμα στο σημείο οι παίκτες να ζητήσουν ακρόαση από τον ιδιοκτήτη της ομάδας, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν έπρεπε να συμβεί, γιατί αυτά είναι οικογενειακά και εσωτερικά θέματα και πρέπει να λύνονται μέσα στα αποδυτήρια. Από τους πρωταγωνιστές εξαρτάται η εύρυθμη λειτουργία των αποδυτηρίων, που είναι και οι παίκτες κατά κύριο λόγο και ο προπονητής.

Εσύ είχες βιώσει κάποιο παρόμοιο περιστατικό;

Εμείς τα λύναμε με τον προπονητή. Τα βρίσκαμε. Δεν θέλαμε τέτοια θέματα να πάνε στην διοίκηση. Κάποιος έκανε πίσω, ο καθένας έλεγε τα επιχειρήματα του για να πείσει ότι έχει δίκιο, ο άλλος τα δικά του, τα βρίσκανε τη μέση λύση και τελείωνε το πρόβλημα.

Οι φετινοί στόχοι της ομάδας είναι το κύπελλο, και η έξοδος στην Ευρώπη. Πόσο πιθανό θεωρείς αυτούς τους στόχους να επιτευχθούν;

Και οι δυο στόχοι μπορούν να επιτευχθούνε. Το κύπελλο εξαρτάται από την κλήρωση, με ποιες ομάδες θα παίξεις μέχρι τον τελικό, μπορεί να τα καταφέρει με λίγη ψυχολογική ανάταση και λίγο συμμάζεμα της ομάδας. Πήρε δυο καλούς παίκτες, τον Σανκαρέ που τον θυμάμαι σαν ποδοσφαιριστή και τον Ενγκμπακοτό, τον οποίο δεν τον ξέρω. Όμως ο Σανκαρέ είναι πολύ καλός παίκτης, δυνατός και τσαμπουκάς στο παιχνίδι του. Αλλά η ομάδα θέλει κι’ άλλους παίκτες έτοιμους και πολύ καλούς.

Αν ο Παναθηναϊκός πάει στο απευκταίο σενάριο και δεν βγει ούτε Ευρώπη, θα είναι καταστροφική η χρονιά; Ρωτάω γιατί φέτος θα βγουν μόνο τέσσερις ομάδες στην Ευρώπη και αν συνεχίσει ο Παναθηναϊκός να μην βγαίνει Ευρώπη, στο τέλος θα βγαίνουν τρεις…

Επιτρέπεται ο Παναθηναϊκός να μην παίζει Ευρώπη; Όπως και να χει Ευρώπη πρέπει να παίζει. Εντάξει στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός είναι μια κλάση πιο πάνω απ’ όλους.

Πως έχει γίνει αυτή η διαφορά;

Γιατί παίρνει παίκτες από το πάνω ράφι. Αγοράζει – πουλάει, έχει έναν κορμό και από κει και πέρα κάνει μεταγραφές.

Βέβαια για να μπορεί να πουλάει και να αγοράζει ακριβά, παίζει ρόλο και η Ευρώπη που είναι η βιτρίνα των παικτών. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει στο Γιουρόπα Λιγκ με μόλις μια νίκη στις καθυστερήσεις. Κάτι το οποίο θέλει και τύχη, δεν αρκεί μόνο η ποιότητα.

Όταν θέλεις να είσαι εμπορικός και ανταγωνιστικός, πρέπει να έχεις και καλή πορεία στην Ευρώπη. Από εκεί αποδεικνύεται ότι είσαι ανταγωνιστικός. Ο Παναθηναϊκός γιατί καταξιώθηκε παντού στον πλανήτη; Από την πορεία του Wembley και οι αγώνες τότε ήταν νοκ – άουτ, όχι σε ομίλους. Δεν έπαιζες πέντε αγώνες να έχεις την ευκαιρία να διορθώσεις ένα και δυο άσχημα παιχνίδια. Ήταν αγώνας και νοκ – άουτ.

Το οποίο ήταν ακόμα πιο δύσκολο…

Σαφώς ήταν πιο δύσκολο και γι’ αυτό το τονίζω.

Απ’ όσο γνωρίζω θα έχουμε σε τέσσερις μήνες και μια σχετική εκδήλωση από την ΠΑΕ…

Ο μεγαλομέτοχος της ομάδας, ο κ. Αλαφούζος, μαζί με το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισαν να κάνουν την πεντηκονταετή επέτειο για το έπος του Wembley καθώς και το μουσείο του Παναθηναϊκού, πράγματα που με ικανοποίησαν πάρα πολύ καθώς θα έχω και στα δυο συμμετοχή. Ειδικά στο μουσείο που έχω να δώσω υλικό που ίσως δεν έχει κανένας άλλος Έλληνας ποδοσφαιριστής.

Να κάνουμε ένα spoiler για τα αντικείμενα που θα δώσετε στο μουσείο του Παναθηναϊκού;

Θα δώσω δέκα άλμπουμ με μεγάλα και σπάνια αποκόμματα εφημερίδων, μετάλλια, τιμητικές διακρίσεις, πέντε χρυσά παπούτσια και ένα αργυρό, έχω το ρεκόρ τερμάτων σε μια αγωνιστική, είμαι ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, 131 στο σύνολο, καθώς και άλλα…

Και πότε υπολογίζουμε να γίνει πραγματικότητα το μουσείο του Παναθηναϊκού;

Το μουσείο θα γίνει στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και αναμένεται να αρχίσει παράλληλα με τα έργα του νέου γηπέδου στον Βοτανικό.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News