Ανασκόπηση πρώτου μισού: Ο MVP, οι «αναγεννημένοι» και το σχόλιο για τις μεταγραφές!

Απώλειες παικτών, όχι, όμως... βαθμών - Πρώτο «διπλό» ο Παναθηναϊκός!

Το πρώτο μίσο των εγχώριων διοργανώσεων ολοκληρώθηκε και το newspao.gr καταγραφεί και σχολιάζει την απόδοση των “πράσινων” που αγωνίστηκαν, καθώς επίσης και του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Αναλυτικά:

Σωκράτης Διούδης: Ο περσινός MVP του Παναθηναϊκού! Ο διεθνής κίπερ, πλέον, δεν λογίζεται ως ο βασικός GK του “τριφυλλιού”. Ξεκίνησε βασικός στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Δέχτηκε 3 γκολ, εκ των οποίων είχε μερική ευθύνη μόνο σε αυτό με τον Άρη (ήττα 1-0). Εν συνεχεία, ο Μπρινιόλι πήρε τη θέση βασικού και επανεμφανίστηκε μόνο στα παιχνίδια με τον Βόλο, όπου φάνηκε επηρεασμένος από την αποχή. Δεν έφταιγε στο ένα γκολ που δέχτηκε σε αυτά τα δύο παιχνίδια, ωστόσο φάνηκε να μην υπάρχει σιγουριά και εμπιστοσύνη προς τον εαυτό του.

Αλμπέρτο Μπρινιόλι: Ο 30χρονος κίπερ αποτέλεσε μία από τις, λίγες, απόλυτα εύστοχες μεταγραφές του Παναθηναϊκού. Έχει 8 clean sheets σε 11 συμμετοχές (!), δείχνει να έχει μεγαλύτερη ηρεμία και αυτοπεποίθηση από τον Διούδη, ενώ είναι καλύτερος από τον Σωκράτη με την μπάλα στα πόδια. Δεν έχει αποφύγει, όμως, τα λάθη, καθώς είχε μερική ευθύνη στο 1-1 του Αστέρα στην Τρίπολη. Σε γενικές γραμμές, όμως, μιλάμε για μία πετυχημένη μεταγραφή.

Μπαρτ Σένκεφελντ: Μετά από απουσία σχεδόν επτά μηνών, ο Ολλανδός “βράχος” επέστρεψε στους αγώνες με την πρώτη ομάδα! Μετά το δεκάλεπτο που έπαιξε κόντρα στον Ατρόμητο, έπαιξε και δύο ενενηντάλεπτα κόντρα σε Βόλο και ΠΑΣ Γιάννινα με την ομάδα να κρατάει το μηδέν και στα τρία παιχνίδια και τον Ολλανδό να εμφανίζεται όλο και καλύτερος, χωρίς όμως ακόμη να έχει φτάσει στο 100%. Προφανώς με υγιή τον 30χρονο στόπερ, η άμυνα της ομάδας είναι σε άλλο επίπεδο.

Φραν Βέλεθ: Ξεκίνησε κάπως νωθρά τη χρονιά, μη καταφέροντας να βρει σημείο επαφής με τους Πούγγουρα και Σαρλιά, αλλά όσο περνούσαν τα παιχνίδια ήταν όλο και καλύτερος. Στην πραγματικότητα, είναι ο καλύτερος αμυντικός της ομάδας σε αυτό το πρώτο μισό και είναι έτοιμος να ξαναδημιουργήσει ένα απροσπέλαστο δίδυμο με τον Σένκεφελντ. Σε 14 συμμετοχές φέτος έχει μία ασίστ.

Ζβόνομιρ Σαρλιά: Κάκιστη η παρουσία του Κροάτη στόπερ στο πρώτο μισό της σεζόν. Ήρθε ως τέταρτος, ωστόσο κάποιοι τραυματισμοί των Σένκεφελντ – Βέλεθ – Πούγγουρα – Σιδερά του έδωσαν μπόλικο χρόνο συμμετοχής και αρκετές ευκαιρίες, με τον πανύψηλο στόπερ να επιβεβαιώνει πως όχι μόνο δεν είναι στόπερ επιπέδου του τωρινού Παναθηναϊκού (πόσο μάλλον ενός κανονικού Παναθηναϊκού), αλλά σε βάζει σε αμφιβολίες για το αν θα έβρισκε χώρο ως βασικός σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα του πρωταθλήματος. Έχει 14 συμμετοχές, έχει ευθύνη στα περισσότερα γκολ που δέχτηκε η ομάδα φέτος και αν δεν ήταν ο εξαιρετικός Βέλεθ τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Μοναδική του καλή εμφάνιση αυτή στο “Γ. Καραϊσκάκης”.

Αχιλλέας Πούγγουρας: Οι τραυματισμοί Βέλεθ – Σένκεφελντ έδωσαν στον Έλληνα μπακ χρόνο συμμετοχής τον Οκτώβρη και τον Σεπτέμβρη. Έκτοτε είναι είτε εκτός αποστολής, είτε τραυματίας. Στις έξι συμμετοχές που έκανε δε θύμιζε σε τίποτα τον Πούγγουρα των προηγούμενων ετών. Ασταθής, με πολλά λάθη, ευθύνες σε γκολ και κακές τοποθετήσεις πραγματοποίησε ένα κακό πρώτο μισό με την ομάδα. Εξαίρεση, και για αυτόν, το παιχνίδι στον Πειραιά.

Χουάνκαρ: Ο Ισπανός μπακ συνέχισε από εκεί που άρχισε πέρσι. Παραμένει σταθερός (με εξαίρεση 1-2 κακές εμφανίσεις) και ένα από τα καλύτερα πλάγια μπακ του πρωταθλήματος. Φέτος έχει 15 εμφανίσεις με 2 ασίστ, είναι πιο επιθετικός σε σχέση με πέρσι και αν συνεχίσει έτσι ελπίζουμε όλοι να τον δούμε να συνεχίσει με τα πράσινα και μετά το καλοκαίρι που λήγει το συμβόλαιό του.

Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης: Είναι φευγάτος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει πάρει αρκετό χρόνο συμμετοχής. Έχει μόλις τρεις συμμετοχές (114′ στο σύνολο), όπου ήταν καλός με τον Ατρόμητο, κακός με τον Αστέρα και πέρασε απαρατήρητος με τον Παναιτωλικό.

Γιάννης Κώτσιρας: Μαζί με τον Σαρλιά αποτελούν τις χειρότερες μεταγραφικές κινήσεις του Παναθηναϊκού. Ο άλλοτε διεθνής μπακ πήρε πίστωση χρόνου (και με το παραπάνω) & ευκαιρίες από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ωστόσο τουλάχιστον στο πρώτο μισό δείχνει ότι δεν μπορεί να σταθεί σε αυτό το επίπεδο. Πολύ κακός, τόσο επιθετικά με άστοχες σέντρες και γεμίσματα, όσο και (κυρίως) ανασταλτικά, όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν φαίνεται να “γνωρίζει” πότε πρέπει να κάνει φάουλ για να ανακόψει μία αντεπίθεση ή να μαρκάρει όταν ο εξτρέμ ετοιμάζεται να σεντράρει. Πολύ κακή παρουσία από τον 29χρονο αμυντικό σε αυτές τις πρώτες δέκα του συμμετοχές.

Φακούντο Σάντσες: Από τους αδικημένους του φετινού Παναθηναϊκού. Ο Αργεντινός ήταν εντελώς μέτριος πέρσι (σε μία χρονιά που όμως γενικότερα κακοποιήθηκε από τους Μπόλονι – Πογιάτος), με αποτέλεσμα φέτος να ξεκινήσει ως δεύτερος στην ιεραρχία της θέσης. Παρά τις κάκιστες εμφανίσεις του Κώτσιρα, άργησε να πάρει τις ευκαιρίες του. Είναι, όμως βασικός στα τελευταία τρία παιχνίδια όντας πολύ καλός, ενώ θετικός ήταν και στα προηγούμενα τέσσερα παιχνίδια που είχε παίξει νωρίτερα στην χρονιά. Μένει στη θέση του, μαρκάρει επιθετικά, είναι αυτό που λέμε “τίμιος” και βοηθάει και στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. 7 συμμετοχές και 1 γκολ για τον Αργεντινό μπακ ως τώρα.

Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος: Εξαιρετικό πρώτο μισό από τον νεαρό χαφ που έχει προσελκύσει τα βλέμματα αρκετών ομάδων. Έχει 14 συμμετοχές με 2 γκολ και 1 ασίστ και είναι ο μόνος χαφ του Παναθηναϊκού που μπορεί να υποστηρίξει τον ορισμό box to box, να τρέχει ασταμάτητα και να βγάζει τόση ένταση στον αγωνιστικό χώρο. Άξιζε παραπάνω χρόνο συμμετοχής, ειδικότερα στις αρχές που ψάχνονταν η ομάδα ή στα παιχνίδια όπου ένας εκ των Μαουρίσιο, Πέρεθ ή Βιγιαφάνιες ξέμεναν από δυνάμεις.

Ρούμπεν Πέρεθ: Ο Ισπανός είναι απο τις μεταγραφές που έχουν “βγει” στο “τριφύλλι”. Ο Ισπανός προσθέτει ηρεμία στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, γνωρίζει πότε πρέπει να κρατήσει μπάλα και πότε να την μοιράσει, ενώ είναι εξαιρετικός στις μεταβιβάσεις (μακρινές & κοντινές). Τέλος, σημαντικό, ότι δεν χάνει τη θέση του, ενώ δείχνει να έχει και προσωπικότητα ηγέτη, κάτι που γενικότερα λείπει από την ομάδα. Έχει 16 συμμετοχές και 1 ασίστ στο πρώτο μισό σε πρωτάθλημα και κύπελλο.

Μαουρίσιο: Πλέον θεωρείται βασικός, ωστόσο η κατάσταση ήταν περίπλοκη για τον Βραζιλιάνο χαφ όσο ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έψαχνε το τι ταιριάζει στην ομάδα. Μπορεί να μην έχει τα τρεξίματα του παρελθόντος, αλλά παραμένει ένας εξαιρετικός χαφ και ο μόνος που μπορεί να δημιουργεί φάσεις και γκολ με μεγάλη ευκολία στο τωρινό ρόστερ της ομάδας. Θετικότατο το πρόσημο του 33χρονου στο πρώτο μισό, όπου έχει 15 συμμετοχές με 4 γκολ και 2 ασίστ.

Ματέους Βιτάλ: Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως ο Βραζιλιάνος είναι δεκάρι και όχι εξτρέμ. Έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του παίζοντας ως δεκάρι και όχι ως εξτρέμ που παίζει στον Παναθηναϊκό. Πάμε στα αγωνιστικά τώρα. Ο 23χρονος ξεκίνησε μαγευτικά τη σεζόν στο “τριφύλλι”, αφήνοντας άπαντες με το στόμα ανοικτό, ωστόσο στην πορεία περιορίστηκε σε πολύ μέτριες εμφανίσεις. Φυσικά αυτό μπορεί να έχει εξήγηση. Αρχικά, γενικότερα οι Λατίνοι που έρχονται για πρώτη φορά στην Ευρώπη συνήθως χρειάζονται αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Δεύτερον, ο Βιτάλ παίζει non stop από τα τέλη Γενάρη και μέσα στο 2021 έχει 48 (!) παιχνίδια, συνεπώς δεν έχει φρεσκάδα και δεν έχει ξεκουραστεί. Με τον Παναθηναϊκό έκανε 17 παιχνίδια, έχοντας 1 γκολ και 1 ασίστ. Περιμένουμε να δούμε πως θα εμφανίστει στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος.

Γιάννης Μπουζούκης: Πέντε συμμετοχές και συνολικά 39 λεπτά για τον Μπουζούκη σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός δεν υπολογίζεται και δεν μπορεί να κριθεί.

Λούκας Βιγιαφάνιες: Έπαιξε σε 5 από τα πρώτα 9 παιχνίδια πρωταθλήματος και η εικόνα ήταν μάλλον κακή. Ωστόσο, “άναψε λαμπάκι” στο ματς με την Λαμία και έκτοτε είναι ο κορυφαίος παίκτης του Παναθηναϊκού, θυμίζει τον Βιγιαφάνιες της πρώτης θητείας του στον Παναθηναϊκό και -με την απαραίτητη συμβολή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς- έχει εξελιχθεί σε παίκτη – κλειδί για την ομάδα. Ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη αυτον τον Βιγιαφάνιες και στο υπόλοιπο της σεζόν. Δώδεκα συμμετοχές με 2 ασίστ ο απολογισμός του πρώτου μισού.

Ραμόν Λούντκβιστ: Ο 24χρονος Σουηδός ήρθε για να δώσει βάθος στο “τριφύλλι”, ωστόσο ως τώρα η μεταγραφή δε δείχνει να βγαίνει. Ξεκίνησε άσχημα τη σεζόν, έμεινε στον πάγκο, ενώ όταν επανήλθε (κόντρα στην Λαμία) έκανε το καλύτερο παιχνίδι του με τον Παναθηναϊκό. Η ατυχία, όμως, του “χτύπησε” την πόρτα και τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να μην έχει πάρει αρκετό χρόνο συμμετοχής από τότε. 7 συμμετοχές και 1 γκολ ο απολογισμός.

Σεμπάστιαν Παλάσιος: Η πιο ακριβή μεταγραφή επί Αλαφούζου. Ο Αργεντινός ήρθε ως ένας από τους καλύτερους εξτρέμ του πρωταθλήματος της Αργεντινής και η παρουσιά του στον Παναθηναϊκό έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα, αλλά και κάποιες εκλάμψεις που δίνουν κάποια αισιοδοξία για τη συνέχεια. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στην Ελλάδα και τον περιμένουμε -και αυτόν- καλύτερο στο δεύτερο μισό. Όπως και ο Βιτάλ, έτσι και αυτός παίζει ασταμάτητα το 2021 (48 παιχνίδια και πάνω από 3000 αγωνιστικά λεπτά) και συνεπώς υπάρχει και εδώ κούραση. Με το “τριφύλλι” έχει 17 συμμετοχές με 2 γκολ και 2 ασίστ.

Τάσος Χατζηγιοβάνης: Αν δεν ήταν Έλληνας και παιδί των ακαδημιών του Παναθηναϊκού μάλλον θα είχε ακούσει πάρα πολλά από τον κόσμο. Στα 24 του, ο διεθνής εξτρέμ παρουσιάζει τις ίδιες αδυναμίες του παρουσίαζε και στα 18 του. Σέντρα, σουτ, ανασταλτική συμπεριφορά, διάρκεια και αντοχές. Δεν είχε την βελτίωση που όλοι περιμέναν στον Παναθηναϊκό και -δίκαια- έχασε τη θέση του στο βασικό σχήμα φέτος. Όποτε πάιζει μοιάζει να παίζει παραπάνω για τον εαυτό του, παρά για την ομάδα και αυτό είναι ίσως κάτι που αφορά και το συμβόλαιό του που λήγει το καλοκαίρι. Κακή η παρουσία του ως τώρα, με όλους (ομάδα, οπαδοί) να περιμένουν παραπάνω πράγματα στον δεύτερο γύρο. Σε πρωτάθλημα και κυπέλλο ως τώρα έχει 17 συμμετοχές με 1 γκολ και 1 ασίστ.

Αϊτόρ: Μία σχέση που έχει περάσει από σαράντα κύμματα. Η “κακοποίηση” και το κάψιμο του παίκτη από τον Μπόλονι, τα παρακάλια να αποχωρήσει το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και η παρουσία του στο βασικό σχήμα τις τελευταίες εβδομάδες. Ο 25χρονος εξτρέμ έχει φέτος 11 συμμετοχές (2 ασίστ) και στα τελευταία 6-7 παιχνίδια αποτελεί τον πιο φορμαρισμένο εξτρέμ της ομάδας, δείχνοντας κάποια από τα στοιχεία για τον οποία τον απέκτησε ο Τσάβι Ρόκα από την Τβέντε. Μένει να δούμε το αν θα επιμείνει να αποχωρήσει τον Γενάρη και το αν θα “ξανακαεί” από το προπονητικό τιμ. Θα πρέπει να βελτιώσει κάποια τελειώματα, ωστόσο, για να κάνει step up στο παιχνίδι του.

Καρλίτος: Ο απόλυτος MVP του Παναθηναϊκού στον πρώτο γύρο! 14 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και κύπελλο με 10 γκολ και 3 ασίστ. 1 γκολ ανά 2.2 τελικές (!)  ή ανά 94 λεπτά ή αλλιώς 1 γκολ ή ασίστ ανά 72 λεπτά. Τα νούμερα του Ισπανού φέτος είναι απίστευτα και πιστοποιούν πως -και αυτός- “κάηκε” από τους περσινούς προπονητές της ομάδας.

Φεντερίκο Μακέντα: Λύσεις δίνει και ο Φεντερίκο Μακέντα, ο οποίος επίσης έχει αδικηθεί τη φετινή σεζόν, βλέποντας ανά περιπτώσεις την πλάτη του Φώτη Ιωαννίδη. Ο Ιταλός έχει 4 γκολ και 1 ασίστ σε 12 παιχνίδια, εκ των οποίων μόνο σε 5 βασικός. Οι εμφανίσεις Μακέντα – Καρλίτος έχουν βγάλει από το κάδρο το σενάριο απόκτησης φορ από τον Παναθηναϊκό.

Φώτης Ιωαννίδης: Είναι από τους λίγους που πέρσι είχαν καλύτερη παρουσία σε σχέση με φέτος. Φέτος έχει 10 συμμετοχές με 1 γκολ. Καλός με το παιχνίδι στην πλάτη, βοηθάει ανασταλτικά, ωστόσο αν δεν βελτιώσει το κοντρόλ, τις επαφές και τα τελειώματά του δεν θα φτάσει το ταβάνι του.

Ιβάν Γιοβάνοβιτς: Ναι έχει κολλήματα, ναι έκανε λάθη χοντρά τόσο στην χρησιμοποίηση των παικτών, όσο και στις επιλογές των μεταγραφών, αλλά παραμένει ένας κανονικός προπονητής. Ένας κανονικός προπονητής που με τα καλά και τα στραβά του προσπαθεί να κάνει τον Παναθηναϊκό να παίξει κανονικό ποδόσφαιρο και η διαφορά είναι εμφανής τόσο σε σχέση με την περσινή σεζόν, όσο και με την αρχή του πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός αρχίζει να αποκτάει βάσεις, έχει κάνει το καθήκον του και είναι εύκολα στους “8” του κυπέλλου, ενώ στο πρωτάθλημα έχασε παιχνίδια στα οποία βάσει εικόνας θα έπρεπε να πάρει τουλάχιστον το Χ (Αστέρας, Άρης, ΑΕΚ) και να είναι 3-7 πόντους παραπάνω από ότι είναι τώρα. Οι βάσεις μπαίνουν, ωστόσο υπάρχει δρόμςο ακόμα και καλό θα ήταν τον Γενάρη η ομάδα να ενισχυθεί με εύστοχες κνήσεις, τουλάχιστον στις θέσεις των χαφ, στόπερ.

Επιμέλεια: Παναγιωτης Χριστουλάκης

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News