ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι περιμένουμε από τον Νίκολς

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι περιμένουμε από τον Νίκολς

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ντεμέτρις Νίκολς δεν ήταν η πρώτη επιλογή του Αργύρη Πεδουλάκη για να συμπληρώσει την πεντάδα των ψηλών, δίπλα σε Μπουρούση, Σίνγκλετον, Γκιστ, και Φώτση. Ήταν μια απόφαση που είχε να κάνει και με την timing της αγοράς.

Αυτό δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι ο πρώην παίκτης της ΤΣΣΚΑ, που την Κυριακή (4/9) κλείνει τα 32, δεν έχει στοιχεία τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν και να βοηθήσουν τον Παναθηναϊκό να αυξήσει τις επιλογές στο παιχνίδι του.

[ads2]

Με ύψος 2.03, είναι ένα «τεσσάρι» που μπορεί να δώσει ένα χέρι και στο «τρία». Η αθλητικότητά του εντοπίζεται περισσότερο στα μακριά χέρια που τον βοηθάνε να κόβει στον αέρα και τα δυνατά πόδια του στα οποία στηρίζει το αξιόπιστο τζαμπ σουτ του, παρά στον κορμό του, που ανέκαθεν άκουγε ότι πρέπει να δυναμώσει για να μπορεί να «σπρώχνει» μέσα στο ζωγραφιστό.

Τα βασικά του πλεονεκτήματα, τα οποία προφανώς έλαβε σοβαρά υπόψη του ο Πεδουλάκης, είναι δυο.

Το ένα, ότι την τελευταία διετία συμμετείχε στο πολύ οργανωμένο προπονητικό πρόγραμμα της ΤΣΣΚΑ υπό τον Δημήτρη Ιτούδη με την υποχρέωση να ανταπεξέλθει σε συνθήκες πρωταθλητισμού. Δεν ήταν ανάμεσα στις «πριμαντόνες» αλλά τους «εργάτες», δηλαδή τους παίκτες που δεν παίζουν πολύ, αλλά δεν γκρινιάζουν , ούτε δημιουργούν πρόβλημα στην ομάδα. Όλοι στη Μόσχα μιλάνε για έναν εξαιρετικό χαρακτήρα και οικογενειάρχη. Προπονείται σκληρά και περιμένει την ευκαιρία να δείξει πόσο χρήσιμος είναι. Με τον τρόπο του , λύνει τα χέρια του προπονητή και συμβάλει στην δημιουργία θετικής ατμόσφαιρα, τόσο στις νίκες, όσο και στις ήττες. Προφανώς, αντίστοιχο ρόλο θα έχει και στους «πράσινους».

Το άλλο, έχει να κάνει με το δυνατό σημείο του παιχνιδιού του, που είναι το μακρινό σουτ και την κίνηση που έχει μακριά από την μπάλα, για να το αναζητήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Ο βασικός τρόπος που επιτίθεται είναι «από έξω». Κυρίως από το τρίποντο. Την σεζόν 2014-15 τελείωσε με 57,5% στο τρίποντο (23/40). Το «από έξω προς τα μέσα» το σκέφτεται λιγάκι παραπάνω. Σχεδιάζοντας την φετινή ομάδα, ο «Αρτζι», εναρμονισμένος με τα μηνύματα της εποχής, είχε ξεκαθαρίσει ότι θέλει οι περισσότεροι ψηλοί του να μπορούν να σουτάρουν. Με τον Νίκολς , διαπιστώνει κανείς ότι και οι πέντε που έχει πλέον στην διάθεσή του, μπορούν να τραβηχτούν έξω από την ρακέτα και να σουτάρουν με αυξημένα ποσοστά, αναγκάζοντας την άμυνα να ανοιχτεί και να τους ακολουθήσει.

Επίσης, ο Νίκολς, χρησιμοποιεί την προσποίηση για να κερδίζει φάουλ και είναι από τους πιο αξιόπιστους ψηλούς από την γραμμή των ελευθέρων βολών, με τις περισσότερες σεζόν να τελειώνει με 80+ %.

Από εκεί και πέρα δεν είναι όσο σκληρός θα μπορούσε να είναι, αν αναλογιστεί κανείς τα σωματικά του προσόντα, δεν του αρέσει η επαφή και δεν είναι τόσο άνετος με την μπάλα στο παρκέ. Την βοήθειά του στην άμυνα την δίνει κυρίως στον αέρα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην είναι αυτός που πηγαίνει πρώτος στο ριμπάουντ. Στους τελικούς με της VTB με την Ούνιξ, ο Ιτούδης τον έβαλε να μαρκάρει «ένας εναντίον ενός» τον Λάνγκφορντ και πήρε καλό βαθμό, όπως καλό βαθμό παίρνει και στην άμυνα με αλλαγές..

Η καριέρα του, που ξεκίνησε από το φημισμένο Πανεπιστήμιο του Σίρακιους, ο τρόπος που πάλεψε να παίξει (αυτό το μικρό διάστημα που έπαιξε) στο ΝΒΑ και η επιμονή του να δεχθεί ( το καλοκαίρι του 2014) να υπογράψει αρχικά δοκιμαστικό συμβόλαιο δυο εβδομάδων και τελικά να μείνει δυο χρόνια, δείχνουν ότι ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της ζωής και της καριέρας του. Άλλη μία, θα έρθει να αντιμετωπίσει στην Αθήνα.

gazzetta.gr

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News