Άμεσα η δημοπράτηση για το γήπεδο του Παναθηναϊκού - Αποτιμήθηκε στα 70 εκατ. ευρώ

Άμεσα η δημοπράτηση για το γήπεδο του Παναθηναϊκού - Αποτιμήθηκε στα 70 εκατ. ευρώ

Εως τις αρχές Ιουνίου αναμένονται οι συμφωνίες που θα καθορίσουν επακριβώς τους όρους κατασκευής και λειτουργίας όλων των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στον Βοτανικό, καθώς και την «επόμενη ημέρα» για τις εγκαταστάσεις της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων, στον Ερασιτέχνη, στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός και στις τράπεζες έχουν ουσιαστικά καταλήξει και πλέον αποσαφηνίζονται οι λεπτομέρειες, ώστε να οριστικοποιηθούν τα νομικά κείμενα. Στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι η δημοπράτηση της κατασκευής του γηπέδου να γίνει μέσα στο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ερασιτέχνης και η ΑΕΠ Ελαιώνα (η εταιρεία ειδικού σκοπού που έχουν ιδρύσει οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς) έχουν πλέον καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τα κτίρια που θα κατασκευάσει η δεύτερη για τον πρώτο στον Βοτανικό.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα για τη Διπλή Ανάπλαση (του 2013), οι εγκαταστάσεις θα έχουν εμβαδόν 7.500 τ.μ. – και η ΑΕΠ Ελαιώνα θα διαθέσει για την ανέγερσή τους έως 13,2 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν είναι δεσμευτικό «προς τα κάτω», δηλαδή η ΑΕΠ Ελαιώνα μπορεί να κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις με λιγότερα χρήματα, αλλά είναι δεσμευτικό «προς τα πάνω», δηλαδή αν το τελικό κόστος του έργου ξεπεράσει τα 13,2 εκατ. ευρώ, τότε το υπόλοιπο θα καλυφθεί από τον Δήμο Αθηναίων. Ο Ερασιτέχνης ζήτησε από την ΑΕΠ Ελαιώνα το κλειστό γήπεδο να περιγραφεί στη συμφωνία ως γήπεδο 2.000-3.000 θέσεων (το προεδρικό διάταγμα αναφέρει 2.000 θέσεων) και η ΑΕΠ το δέχθηκε, υπό τον όρο ότι δεν θα μεταβληθούν τα προβλεπόμενα από το προεδρικό διάταγμα και το συμφωνηθέν κόστος. Η συμφωνία βρίσκεται πλέον στα χέρια του δήμου (που, υπενθυμίζεται, είναι και ο ιδιοκτήτης της έκτασης των 8,1 στρεμμάτων όπου θα χτιστούν οι νέες εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη) για μικροβελτιώσεις και στη συνέχεια θα τεθεί στην κρίση της γενικής συνέλευσης του Ερασιτέχνη.

Να σημειωθεί ότι η ΑΕΠ Ελαιώνα ανέθεσε σε μελετητικό γραφείο την εκπόνηση προμελέτης για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, με προθεσμία έως τις αρχές Ιουνίου, προκειμένου και αυτή να παρουσιαστεί στη γενική συνέλευση του Ερασιτέχνη.

Πιθανότατα με την ίδια συμφωνία (αντί χωριστής, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί) θα καθορίζεται και το πλαίσιο υποχρεώσεων για την κατεδάφιση του γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας, την ανέγερση στη θέση του υπόγειου πάρκινγκ 700 θέσεων, αθλητικού μουσείου του Παναθηναϊκού και τη δημιουργία χώρων πρασίνου.

Οικονομικές υποχρεώσεις

Η δεύτερη συμφωνία θα υπογραφεί ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων και στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Σύμφωνα με το μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο, η συμφωνία θα περιγράφει επακριβώς τις οικονομικές και άλλες υποχρεώσεις των δύο μερών. Το πιο σημαντικό κομμάτι αφορά το σταθερό μίσθωμα που θα καταβάλλει η ΠΑΕ στον δήμο από τις εμπορικές λειτουργίες και δραστηριότητες του γηπέδου ποδοσφαίρου (σουίτες, εστιατόρια, καταστήματα, ονοματοδοσία κ.λπ.).
Επίσης, θα περιγράφονται οι υποχρεώσεις της ΠΑΕ ως προς τη λειτουργία και συντήρηση του γηπέδου. Υπενθυμίζεται ότι το 65% των εσόδων θα αποδίδεται από τον Δήμο Αθηναίων στο Δημόσιο. Η αξία του γηπέδου έχει αποτιμηθεί στα 70 εκατ. ευρώ περίπου και έχει αποφασιστεί ότι θα καλυφθεί από το Δημόσιο.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, «στόχος του δήμου είναι να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και να αποδώσει το γήπεδο και τις δημόσιες υποδομές το συντομότερο δυνατόν. Ο δήμος έχει θέσει ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα με σκοπό να δημοπρατήσει την κατασκευή του γηπέδου μέσα στο καλοκαίρι». Οπως εξηγεί, τα υπόλοιπα αναγκαία έργα στην περιοχή (που, όπως αποκάλυψε η «Κ», θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης) θα δημοπρατηθούν από το υπουργείο Υποδομών και τον δήμο μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μελέτες. «Το 95% της προετοιμασίας έχει ολοκληρωθεί», καταλήγει.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News