Αγραβάνης: «Έχω πει υπερβολές στο παρελθόν, ήρθα στον ΠΑΟ για τα μεγάλα ματς»

Αγραβάνης: «Έχω πει υπερβολές στο παρελθόν, ήρθα στον ΠΑΟ για τα μεγάλα ματς»

Για πρώτη φορά από τη μέρα που φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού ο Δημήτρης Αγραβάνης παραχώρησε συνέντευξη και αναφέρθηκε στη μεταγραφή του στο Τριφύλλι , στους φετινούς στόχους κι όχι μόνο.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημήτρη Αγραβάνη στο Sportal:

– Επέλεξες το νούμερο «9», γνωρίζεις πως το νούμερο «9» στον Παναθηναϊκό το φορούσε ένας θρύλος, ο Αντώνης Φώτσης. Πώς είναι το «βάρος» να φοράς και το 9 του Αντώνη και τη φανέλα του Παναθηναϊκού:

«Γνωρίζω την καριέρα που έχει κάνει ο Φώτσης με τον Παναθηναϊκό. Έχω δηλώσει και στο παρελθόν πως ο αγαπημένος μου παίκτης μεγαλώνοντας και αυτός που με έκανε πραγματικά να αγαπήσω πολύ το μπάσκετ ήταν ο Φώτσης. Οπότε ήθελα πραγματικά να επιλέξω αυτό το νούμερο. Ευτυχώς ήταν ελεύθερο, διαθέσιμο και το επέλεξα. Ήταν ο παίκτης που μου άρεσε πάντα. Ωραίο τρίποντο, καρφώματα, επιθετικό ριμπάουντ».

– Σκέφτεσαι πως μετά από χρόνια στον Παναθηναϊκό θα έχει τις επιτυχίες, την πορεία και τους τίτλους του Αντώνη Φώτση;

«Φυσικά. Ποιος δε θα ήθελε; Ήθελα πολύ να έρθω στον Παναθηναϊκό και θεωρούσα ότι από το καλοκαίρι το τάιμινγκ ήταν το σωστό. Έδειξα πως ήθελα τον Παναθηναϊκό μέχρι την τελευταία στιγμή. Θα μου έδινε τεράστιο κίνητρο για να διεκδικήσω τίτλους, να κερδίζω αγώνες, να πετύχω κάτι παραπάνω στην καριέρα μου. Έχω δύο χρόνια να πάρω τίτλο και δεν μ’ αρέσει αυτό, δεν μ’ αρέσει να παίζω για να παίζω. Θέλω να διεκδικώ τρόπαια. Έγινε τώρα, οπότε είναι πραγματικά πολύ χαρούμενος και ανυπομονώ να παλέψουμε για κάθε τίτλο».

– Μου δίνεις ωραία πάσα για το περασμένο καλοκαίρι. Είχε ακουστεί από τότε το όνομά σου για τον Παναθηναϊκό. Είχε υπάρξει τότε κάποια προσέγγιση;

«Δεν υπήρξε κάτι επίσημο. Εγώ έδειξα με τη στάση μου ότι ήθελα να έρθω στην ομάδα και περίμενα μέχρι τέλος. Μέχρι να τελειώσουμε και με την Εθνική. Δεν έγινε τότε, έγινε τώρα. Κάθε εμπόδιο για καλό που λέμε. Ήθελα να έρθω τώρα στην ομάδα και να παλέψω για τον πρώτο μεγάλο στόχο που είναι το Κύπελλο σε λίγες μέρες και στη συνέχεια για τους επόμενους στόχους».

– Τι βλέπεις για το Final 8 που έρχεται;

«Είναι μια νέα διοργάνωση. Τον είχαμε συνηθίσει αλλιώς τον θεσμό του Κυπέλλου. Τώρα θα είναι συνεχόμενα τα παιχνίδια. Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους, πρέπει να δεις το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Ο στόχος του Παναθηναϊκού είναι να το κατακτήσει το Κύπελλο».

– Πιθανότατα θα βρεθούν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός στον ημιτελικό. Εκεί θα είναι το πρώτο σου ματς απέναντι στον Ολυμπιακό. Σε μια εβδομάδα παρουσίας στην ομάδα θα παίξεις εναντίον του Ολυμπιακού. Πώς το έχεις στο μυαλό σου;

«Εγώ θέλω να παίζω ντέρμπι, θέλω να παίζω μεγάλα ματς. Ήθελα να έρθω γι’ αυτά τα ματς που σου δίνουν τίτλο. Αν κερδίσεις έχεις πολλές πιθανότητες να πάρεις το τρόπαιο. Ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή παίζει καλό και ομαδικό μπάσκετ, αλλά εγώ και έβλεπα και είδα τώρα που ήρθα εδώ ότι αυτή η ομάδα έχει πάρα πολύ ταλέντο. Πιστεύω πως με τις προπονήσεις και με την καθημερινότητα η ομάδα θα γίνει ακόμα πιο δυνατή. Αυτά τα παιχνίδια είναι ιδιαίτερα και όποιος τα θέλει περισσότερο τα παίρνει».

– Είσαι ένα πρόσωπο που συζητήθηκε πολύ η μεταγραφή του. Θα μου επιτρέψεις την υπερβολή, αλλά από την εποχή της μεταγραφής Σπανούλη και μετά η δική σου μεταγραφή τώρα είναι αυτή που συζητήθηκε περισσότερο. Πώς το βιώνεις όλο αυτό;

«Λόγω του ότι παίζεις τόσα χρόνια σε εχθρικές έδρες, ξέρουμε πως είναι να παίζεις σε τέτοιες έδρες. Έχουμε παίξει ολοι μας σε έδρες όπως στην Τουρκία, με δύσκολες ομάδες. Εμένα δε με απασχολούν αυτά. Ούτε με βγάζουν από τον δρόμο μου. Ήξερα τι θα αντιμετωπίσω, γνωρίζω τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν και από τους οπαδούς της ομάδας που ήμουν. Ξέρω ότι έκανα λάθη στο παρελθόν και είπα υπερβολές.

Καταλαβαίνω ότι λόγω των λαθών μου μπορεί κάποιο μέρος του κόσμου του Παναθηναϊκού να μη με αγαπήσει από την πρώτη στιγμή. Ο κόσμος θα σε αγαπήσει αν δει ότι δίνεις το 100% στην ομάδα, αν κερδίζεις, αν φέρεις τίτλους. Αυτά θέλει ο κόσμος και τότε θα σε αγαπήσει.

Δεν μπορείς να αναγκάσεις κανέναν να σε αγαπήσει επειδή ήρθες στον Παναθηναϊκό. Είμαι “ok” με αυτό, ήθελα πολύ να το κάνω. Τις αντιδράσεις αυτές ξέρω να τις διαχειρίζομαι και ίσα – ίσα μου ταΐζουν περισσότερο το κίνητρο».

– Είπες τη λέξη λάθη. Αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις κάνει λάθη στο παρελθόν;

«Ε φυσικά. Όταν είσαι νέος και δε φιλτράρεις τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν κάποια πράγματα που θα πεις πάνω στον αυθορμητισμό σου. Ξέρεις, όλος ο κόσμος που είναι κοντά μου, άτομα που με ξέρουν, γνωρίζουν ότι είμαι πολύ αυθόρμητος. Και ότι σκέφτομαι οποιαδήποτε στιγμή, ειδικά σε πιο μικρή ηλικία, το έλεγα κατευθείαν. Παθιάζομαι υπερβολικά σε όποιον σύλλογο και να παίξω.

Γιατί έτσι θα δεθείς με τον σύλλογο και έτσι θα δώσεις το 100%. Δεν μπορώ να είμαι σε έναν σύλλογο και να μην τον αγαπάω. Να μην έχω στο μυαλό ότι πρέπει να δώσω το 100% γι’ αυτόν. Δεν μπορώ να παίξω καλά αν δεν το κάνω. Αυτό κάνω παντού. Ήθελα πολύ να έρθω στον Παναθηναϊκό από το καλοκαίρι όπως σου είπα. Γι’ αυτό είμαι εδώ».

Όταν είσαι νέος, δεν φιλτράρεις τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν κάποια πράγματα που θα πεις πάνω στον αυθορμητισμό σου

«Εννοείται. Το καταλαβαίνω. Μεγάλη νίκη και ο μεγαλύτερος τίτλος για μένα θα είναι να κάνω τον κόσμο να με αγαπήσει μέσω των επιδόσεών μου και μέσω των τίτλων που θα φέρω μαζί με τους συμπαίκτες μου. Και φέτος και τα επόμενα χρόνια. Από το πρώτο παιχνίδι θα δείξω το πάθος μου με τον Παναθηναϊκό, ανυπομονώ να ξεκινήσω με τα παιδιά. Και να ξεκινήσουμε να κερδίζουμε κάθε ματς».

– Το συναίσθημά σου για όταν θα βγεις εδώ στο ΟΑΚΑ για πρώτη φορά σαν παίκτης του Παναθηναϊκού το βράδυ της Παρασκευής στο ματς με τη Βαλένθια; Ερχόσουν και έβλεπες εχθρική ατμόσφαιρα. Τώρα θα είσαι κι εσύ με τα πράσινα.

«Εντάξει τώρα τελευταία δεν ήταν και τόσο εχθρική η ατμόσφαιρα προς εμένα. Γιατί και ο κόσμος βλέπει και αναγνωρίζει, κυρίως όταν παίζεις καλά με την Εθνική ομάδα. Δε σκέφτομαι ποτέ τόσο μακριά. Σκέφτομαι την αυριανή προπόνηση και ότι είναι κοντά. Δεν μπορώ να σκεφτώ την Παρασκευή ακόμα. Όταν θα έρθει το παιχνίδι θα συγκεντρωθώ για να δώσω το 100%. Θα σου πω μετά την Παρασκευή το πως αισθάνθηκα».

– Βλέποντας τον Παναθηναϊκό και ζώντας σε αυτόν τις τελευταίες μέρες, θεωρείς πως το ρόστερ που έχει αξίζει να είναι πιο ψηλά στην Ευρωλίγκα;

«Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι φέτος ο Παναθηναϊκός έχει πολύ καλούς παίκτες. Πάρα πολύ δυνατούς ξένους. Πιστεύω ότι τώρα θα βρούμε και ακόμα καλύτερη χημεία. Δεν αξίζει να βρίσκεται στη θέση που είναι, έχει χάσει πολλά ματς στον πόντο. Κάποια ματς θα μπορούσε να τα είχε κερδίσει. Ωστόσο αυτά είναι στο παρελθόν, τώρα πάμε παιχνίδι με το παιχνίδι. Πρέπει να προσπαθούμε να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι. Τώρα παίζουμε με τη Βαλένθια και κοιτάζουμε αυτό».

– Ο στόχος είναι το νταμπλ;

«Πας πολύ μακριά. Δεν μπορώ να στο πω αυτό. Παιχνίδι με το παιχνίδι. Να κερδίζουμε κάθε ματς και φυσικά κάθε τίτλο».

– Πάμε και στην Εθνική ομάδα. Πώς το βίωσες αυτό το νέο ξεκίνημα, με τον Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο και ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι;

«Κατ’ αρχάς θέλω να πω πως και ο Γιάννης και ο Θανάσης μου έστειλαν μήνυμα και μου είπαν συγχαρητήρια για τη μεταγραφή. Χάρηκαν πραγματικά. Με τον Θανάση μιλάω πιο πολύ ακόμα και τώρα. Ο Γιάννης πάντα στις μεγάλες επιτυχίες μου στέλνει, τα παιδιά είναι σαν οικογένειά μου. Είμαστε φίλοι από μικροί και είχαμε πολύ καλή χημεία και στην Εθνική. Ειδικά στο Μιλάνο που παίζαμε πολύ καλά. Στην Εθνική κάθε χρόνο λέμε να κάνουμε κάτι. Έχουμε πολύ καλό προπονητή, τον κόουτς Ιτούδη.

Ξέρεις κάτι, όλη η διαδικασία, οι ερωτήσεις που κάνουν οι δημοσιογράφοι από νωρίς, η διαδικασία που ξεκινάει πριν από καιρό, νομίζω κουράζει. Θα προτιμούσα να μη λέμε τίποτα όσα παιδιά είμαστε. Και να πάμε στα νοκ άουτ να παίξουμε πολύ aggressive. Δεν πρέπει να παίξουμε κάτι λιγότερο. Έτσι θα τα καταφέρουμε. Αυτό έχει δείξει η ιστορία. Πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση.

Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τον Γιάννη. Πρέπει να βγούμε όλοι μπροστά, μόνο αν κουραστούμε όλοι θα πετύχει αυτή η ομάδα. Έχει πάρα πολύ ταλέντο αυτή η ομάδα. Όλα τα παιδιά έχουν κερδίσει πολλούς τίτλους. Ευρωλίγκα, τίτλο στο NBA ο Γιάννης. Την πίεση την αποζητάς όταν είσαι σε αυτό το επίπεδο. Θες να ζεις με πίεση».

– Ο Θανάσης και ο Γιάννης σου έστειλαν μήνυμα για τη μεταγραφή σου. Ο Παπαπέτρου;

«Και ο Παπαπέτρου εννοείται. Κατευθείαν κιόλας ο Ιωάννης. Με τον Ιωάννη φέτος μιλάμε συνεχώς, ειδικά στην αρχή της σεζόν που ήμασταν στο εξωτερικό και οι δύο πρώτη φορά. Ήμασταν και οι δύο λίγο δύσκολα. Ξέρεις στην αρχή είσαι μόνος σου, δεν έχεις τους δικούς σου ανθρώπους. Οπότε είχαμε συχνή επικοινωνία. Και ο ένας στήριζε τον άλλον πάντα. Έκανα εγώ ένα κακό ματς, μου έστειλε θα τα πας μια χαρά, συνέχισε. Κι εγώ του έστειλα το ίδιο. Τώρα πάει απίστευτα καλά».

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News