Κόουτς, η ώρα σου...

Ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στη Σμύρνη για ένα κρίσιμο ματς όσον αφορά τη πορεία του στη φετινή Euroleague. Aπέναντι του η πρωταθλήτρια Τουρκίας, Καρσίγιακα η οποία απλά παίζει τη σεζόν στα σαράντα αυτά λεπτά όσον αφορά πάντα τη συγκεκριμένη διοργάνωση…

[ads]

Είναι ένα ματς με ένα τεράστιο ΠΡΕΠΕΙ μπροστά. Ο Παναθηναϊκός είναι στριμωγμένος στα σχοινιά και τις “τρώει” τον τελευταίο καιρό. Επιτέλους ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσει..Η εικόνα της ομάδας δεν είναι σίγουρα η καλύτερη δυνατή μιας και οι τραυματισμοί ήλθαν να συμπληρώσουν κάποιεςς λάθος αποφάσεις που λαμβάνονται σε αγωνιστικό επίπεδο. Στο ματς της Σμύρνης οι πράσινοι χρειάζονται ένα καλό βράδυ. Όχι τόσο από τον Νικ Καλάθη, τον Διαμαντίδη ή τον Ραντούλιτσα.. Χρειάζονται ένα καλό βράδυ από τον προπονητή τους, Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς. Ένα καλό προπονητικό performanceείναι ότι ακριβώς έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η ομάδα για να ανοίξει τη πόρτα και να κλωτσήσει τη πίεση μακριά. .

Πρόκειται για ματς “ειδικών συνθηκών”. Οι πράσινοι έχουν τα θέματα τους σε επίπεδο ρόστερ και σίγουρα κανείς δε περιμένει ξαφνικά να τα λύσουν εν μια νυκτί μιας και αυτά αφορούν το έμψυχο δυναμικό. Κανείς δε περιμένει να δει τον Ραντούλιτσα να παίζει lockdown άμυνα ή τον Φώτση να μένει μπροστά από κάθε περιφερειακό που θα προσπαθήσει να παίξει “πάνω του”. Και εδώ μπαίνει ο ρόλος του κόουτς στην εξίσωση.. Ο Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς καλείται να στήσει το πλάνο μάχης με απόλυτη επίγνωση των μειονεκτημάτων της ομάδας του και να διαχειριστεί μια κατάσταση με τον τρόπο που θα του φέρει τη νίκη. Είναι η ώρα του να βγει μπροστά και να βρει εναλλακτικές.

[ads]

Η Καρσίγιακα δεν είναι σε καλό φεγγάρι. Έχει χτυπήσει στον “τοίχο” των ρούκις, μιας και πρόκειται για μια ομάδα πρωτοεμφανιζόμενη στη διοργάνωση. Και τέτοιες ομάδες που ξεκινούν με ενθουσιασμό και όνειρα χίλια μπορούν εύκολα να γίνουν παιχνίδι στα ..νύχια αντιπάλων οι οποίοι έχουν “χιλιόμετρα” και τη τεχνογνωσία να νικούν στη διοργάνωση. Αν εξαιρέσεις το πρώτο ματς απέναντι στη Μπαρτσελόνα η πρωταθλήτρια Τουρκίας δεν έχει καταφέρει στιγμή να παρουσιάσει το μπάσκετ που πρεσβεύει. Δεν είναι ο εαυτός της.. Δε τρέχει γιατί πολύ απλά δεν έχει ισορροπία στην άμυνα. Εμφανίζει πρόβλημα στο ριμπάουντ ενώ το αδύνατο κομμάτι του παιχνιδιού της, η επίθεση μισού γηπέδου, έχει εξελιχθεί σε πραγματική πληγή. Ο Παναθηναϊκός δε παίζει πολύ καλύτερα από τους Τούρκους. Έχει παρόμοια προβλήματα για διαφορετικούς λόγους. Στο ματς της Σμύρνης η κατεύθυνση της ελληνικής ομάδας πρέπει να είναι συγκεκριμένη ακολουθώντας την επιγραφή που τονίζει με μεγάλα φωτεινά γράμματα “Βάλτε τη Καρσίγιακα να παίξει σε σετ καταστάσεις”. Αυτό απαιτεί ριμπάουντ και πολύ χαμηλό αριθμό λαθών. Μπάλες στο post στην επίθεση, ισορροπία στην εκτέλεση έτσι ώστε ακόμα και σε περίπτωση αστοχίας να υπάρχει η καλύτερη δυνατή συνθήκη για αμυντικό τρανζίσιον. Αν οι Τούρκοι βρούν ανοιχτό γήπεδο ο Παναθηναϊκός τη πάτησε.. Ο Τζόρτζεβιτς θα στοχεύσει τον Ράγκλαντ (ουσιαστικά μοναδικός δημιουργός στο μισό γήπεδο) πετώντας πάνω του τον Καλάθη μιας και ο Φελντέιν είναι πιο ασφαλής επιλογή για τον πιο “κάθετο” (άρα και επικίνδυνο να φθείρει τον προσωπικό του αντίπαλο) Τζάστιν Κάρτερ και παράλληλα πρέπει να εστιάσει στη μείωση της παραγωγικότητας των Τούρκων από τη θέση “5”. Ο εξαιρετικός Άιβερσον και ο Παλάσιος δε σκοράρουν τόσο ορθόδοξα για παίχτες της θέσης “5” (δεν είναι οιpost ψηλοί, ειδικά ο face up Παλάσιος) όμως έχουν τον τρόπο τους αποτελώντας μάλιστα ένα από τα πιο παραγωγικά δίδυμα σέντερς σε τρανζίσιον επίθεση στη διοργάνωση. Εδώ χρειάζεται προσοχή, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τις αμυντικές αδυναμίες των πρασίνων στη συγκεκριμένη θέση..

Περιμένω από τον κόουτς Τζόρτζεβιτς να εμφανιστεί έτοιμος απέναντι στιςpress άμυνες του Ουφούκ Σαρίτσα. Να πάρει το δυνατό χαρτί των γηπεδούχων και να το μετατρέψει σε πλεονέκτημα δικό του. Οι απλωμένες άμυνες των Τούρκων είναι δίκοπο μαχαίρι για τους ίδιους πρώτα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αντίπαλοι τους σκοράρουν σε μεγαλύτερο ποσοστό απέναντι τους από τη θέση “4” σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο σε αμυντική αδυναμία του Γκάμπριελ αλλά στις θέσεις του στη διάταξη αμυνών όπως η 1-2-2. Ο Αμερικανός είναι “μπαλαντέρ” σε αυτή τη τακτική που βγαίνει μπροστά στον χειριστή της μπάλας από την επαναφορά ή τρέχει σε παγίδες (με το μήκος και τη ταχύτητα του) όταν η μπάλα φεύγει στις γωνίες. Χμμμ.. Είναι μια καλή ευκαιρία για τον Γκιστ.. Και πάλι.

Πολύ ευχάριστο (ψυχολογική ντόπα) το γεγονός ότι επιστρέφει στη δωδεκάδα ο Νίκος Παππάς σε μια περίοδο όπου η περιφερειακή γραμμή των πρασίνων “ουρλιάζει” για έξτρα παίχτη. Ένας Παππάς που θα μπορέσει να είναι ενεργός για 7-8 λεπτά μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην ομάδα αποσυμπιέζοντας τα υπόλοιπα γκαρντς. Έχω πει άλλωστε ότι ο 25χρονος SG μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό δίδυμο με τον Καλάθη πάνω στο οποίο μπορεί να χτίσει όλη του την επίθεση ο κόουτς Τζόρτζεβιτς σε μισό και ανοιχτό γήπεδο. Πιθανόν λοιπόν σήμερα (και γενικά τον τελευταίο καιρό) πολλοί να βλέπουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από το ΟΑΚΑ και να απογοητεύονται όμως τα πράγματα θα φτιάξουν για τον Παναθηναϊκό με τη πλήρη επανένταξη του Παππά και τη προσθήκη ενός ψηλού στη θέση “4”. Το σημαντικό είναι να μείνει η ομάδα όρθια τώρα όμως για να μπορέσει στη συνέχεια να κεφαλαιοποιήσει αυτές τις καλύτερες ημέρες. Για αυτό το λόγο το ματς της Σμύρνης είναι πολύ σημαντικό…

Stoiximan

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News