Όταν η μοίρα σου είναι να πάρεις το Champions League

oliver-kahn

To Champions League έπειτα από απουσία μιας βδομάδας επιστρέφει. Εμείς από την μεριά μας θα προσπαθήσουμε  με τα προγνωστικά μας, να σας βοηθήσουμε να πάτε ταμείο. Για να γίνει αυτό χρειάζεται σωστή μελέτη του κουπονιού και τύχη ασφαλώς (όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή εξάλλου) .Έχω την αίσθηση πως με τους παράγοντες που γράψαμε άνωθεν εν τέλει θα έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στο παρόν άρθρο μας όμως δεν θα ασχοληθούμε με στοίχημα, παρά μόνο θα κάνουμε μία αναδρομή για να θυμίσουμε κάτι που αφορά την διοργάνωση που έρχεται στους δέκτες μας και αυτή τη βδομάδα, δηλαδή το Champions League. Ας περάσουμε επί του προκειμένου λοιπόν, κοινώς στο “ψητό”.

Υπάρχουν παίχτες που η μοίρα τους είναι να πάρουν η να μην πάρουν κάποιο τίτλο για διάφορους λόγους. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για έναν ποδοσφαιριστή που ο ρους της ιστορίας του στέρησε το Champions League σε έναν πολύ άδικο (για εκείνον και την ομάδα του) τελικό, όμως 2 χρόνια μετά πέτυχε να κατακτήσει το πολυπόθητο τίτλο βγαίνοντας MVP στο τελικό απέναντι στη Βαλένθια. Κυρίες και κύριοι, ο ένας και μοναδικός, ο ανυπέρβλητος ΤΙΤΑΝΑΣ του Γερμανικού ποδοσφαίρου, Όλιβερ Καν.

To 1999 η Μπάγερν Μονάχου ετέθη αντιμέτωπη στο τελικό με την Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ και οι Γερμανοί ευτύχησαν πριν τη συμπλήρωση του πρώτου δεκάλεπτου να ανοίξουν τον σκορ με τον Μάριο Μπάσλερ.

Έπειτα, ο Στέφαν Έφεμπεργκ βρέθηκε στο δεύτερο πια ημίχρονο τετ α τετ με τον Σμάιχελ αλλά ο Δανός γκολκίπερ αρνήθηκε το γκολ στην ομάδα του Μονάχου. Νέα ευκαιρία με τον Σολ να σκάβει εξαιρετικά την μπάλα πάνω απ’ τον Σμάιχελ όμως η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι με την ομάδα του Σερ Άλεξ να γλιτώνει εκ νέου την δεύτερη παραβίαση της εστίας της.

Εξαιρετικό ανάποδο ψαλιδάκι απ’ τον Γιάνκερ με την μπάλα για ακόμα μία φορά να σταματάει στο δοκάρι του Σμάιχελ. Η Γιουνάιτεντ απείλησε με σουτ του Σέριχαμ στο 86ο λεπτό που απέκρουσε σταθερά ο Όλιβερ Καν. Όμως, στο 91ο λεπτό και ενώ όλα φαινόντουσαν να έχουν πάρει το δρόμο τους, ο Σέριχαμ έπειτα από κόρνερ του Μπέκαμκαι προσωρινή απομάκρυνση των Γερμανών, εκμεταλλεύτηκε τη σύγχυση που υπήρχε στα καρέ των Βαυβαρών και ισοφάρισε.

Το μάτς θα οδηγούνταν στην παράταση αν ο Μπέκαμ δεν εκτελούσε νέο κόρνερ και οΣόλσκιερ με σουτ εξ’ επαφής “εκτέλεσε” το Καν και την Μπάγερν με αποτέλεσμα να γράψει την πιο μεγάλη ανατροπή που έχει γίνει ποτέ σε τελικό Champions League, αλλά ίσως και σε οποιοδήποτε τελικό γενικότερα θα μπορούσε να πει κανείς, λόγω της τόσο γρήγορης χρονικής διάρκειας που όλα αντιστράφηκαν.

Θέλεις να είσαι μπροστά απ’ όλους; Stoiximan.gr!

Ο Καν έφυγε απογοητευμένος, το ίδιο και οι οπαδοί της Μπάγερν, όμως 2 χρόνια μετά όλα θα ήταν διαφορετικά: Την περίοδο 2000/2001 η Μπάγερν Μονάχου με ηγέτη τον Όλιβερ Καν κατάφερε και ξεπέρασε μεγαθήρια όπως π.χ η Ρεάλ Μαδρίτης και έφτασε ξανά στο τελικό όπου αυτή τη φορά είχε να αντιμετωπίσει την Βαλένθια.
Οι Ισπανοί προηγήθηκαν με πέναλτι του Μεντιέτα πολύ γρήγορα και η Μπάγερν έχασε με τη σειρά της πέναλτι με τον Σολ. Ο Γιάνκερ στο δεύτερο ημίχρονο κέρδισε πέναλτι, την εκτέλεση του οποίου ανέλαβε ο Στέφαν Έφεμπεργκ ισοφαρίζοντας και ξεκινώντας ουσιαστικά το παιχνίδι απ’ την αρχή.

Ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση με τον Ζάχοβιτς (πρώην παίκτη του Ολυμπιακού) να χάνει μια πολύ καλή ευκαιρία την οποία εξουδετέρωσε ο Καν. Η ώρα για τα πέναλτι είχε φτάσει και ο Όλιβερ Καν είχε επάνω του ένα τεράστιο βάρος, έπρεπε να δώσει στην ομάδα του Μονάχου που τόσο “σκληρά” είχε χάσει 2 χρόνια πριν.

Η ψυχοφθόρος διαδικασία των πέναλτι ξεκίνησε λοιπόν με τη Μπάγερν να χάνει το πρώτο πέναλτι και τη Βαλένθια να ευστοχεί σε δύο με τον Μεντιέτα και τον Κάριου. Στο τρίτο πέναλτι όμως ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς αν και έκανε πραγματικά μία αριστουργηματική εκτέλεση είδε τον Όλιβερ Καν να πετάγεται σαν αίλουρος κυριολεκτικά και να διώχνει την μπάλα απ’ την εστία του.

Η ομάδα του Μονάχου έχασε εκ νέου πέναλτι και η Βαλένθια είχε την ευκαιρία με το Καρμπόνι να αποκτήσει ξανά το προβάδισμα, όμως έστω και αν ο Καρμπόνι εκτέλεσε ένα πολύ, μα πολύ δυνατό πέναλτι είδε το Καν με την γροθιά (ίσως και τον καρπό του) να στέλνει τη μπάλα ψηλά, εκείνη να βρίσκει πρώτα στο δοκάρι και εν συνεχεία στην γραμμή, όμως να μην καταλήγει γκολ με τον Γερμανό πορτιέρο σφίγγοντας την γροθιά του να τρέχει και να αρπάζει την μπάλα πανηγυρίζοντας έξαλλα.

Έπειτα, ακολούθησαν κάποια εύστοχα πέναλτι από αμφότερες τις ομάδες μέχρι το πέναλτι του Πελεγκρίνο που ο “ΤΙΤΑΝΑΣ” Καν πέτυχε να μην το αφήσει να περάσει την εστία του και καθώς το απέκρουε έτρεχε και χάθηκε στις αγκαλιές παικτών αλλά και του προπονητικού επιτελείου της ομάδας του Μονάχου.

Ένας τερματοφύλακας που ήταν ο ηγέτης των Βαυβαρών όλη εκείνη την σεζόν (όπως και πολλές σεζόν ακόμα), που έζησε έναν “εφιάλτη” στο τελικό του 1999, αφού δεν κατάφερε να κατακτήσει το τίτλο με ένα τρόπο που ίσως δεν θα έγραφε τόσο πετυχημένα ούτε και ο πλέον άριστος σεναριογράφος, όμως βρήκε το κουράγιο και έφερε στην ομάδα του με την βοήθεια ασφαλώς και έτερων σπουδαίων παικτών της εποχής εκείνης όπως του Έφενμπεργκ η του Γιάνκερ, το πολυπόθητο τίτλο αποδεικνύοντας πως ακόμα και αν έχεις φτάσει στην πηγή, αλλά δεν έχεις πιει νερό, δεν πρέπει να εγκαταλείψεις και κάποτε θα το πετύχεις.

Ο Όλιβερ Καν ήταν ο πιο σπουδαίος τερματοφύλακας έπειτα απ’ τον Λεβ Γιασίν που έβγαλε ποτέ το ποδόσφαιρο και αυτό το “μήνυμα” της επιμονής και της προσπάθειας που διαβάσαμε παραπάνω που έδωσε (μαζί με τα έτερα αστέρια της Μπάγερν) στα πλαίσια της σπουδαιότερης Ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, νομίζω είναι ένα εξόχως θετικό μήνυμα, πέραν του ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι για να το εισχωρήσουμε στον βίο μας, στις επαγγελματικές αλλά και προσωπικές μας δραστηριότητες και ποιος ξέρει, ίσως κάποτε για εκείνα που αποτύχαμε, η κατάληξη να είναι εν τέλει να τα αποκτήσουμε!

Πηγή : Live stoixima

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News